Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
RANTAPUISTON KANAVAN RAIVAUSTA


Järvenpään kaupungin upeinta aluetta aivan keskustassa on Tervanokan uimaranta ja Rantapuisto. Rantapuiston kanava tulee aivan lähelle Rantakatua ja on lasten, perheiden ja kevytväylällä liikkuvien silmissä aina ja sen rannalla ruokitaan sorsat, uitetaan laivoja jne...

Järveltä tuleva kanava kasvaa helposti umpeen molemmilta kanavan rannoilta osmankäämiä, ulpukkaa, lummetta ja muutamaa muuta vesikasvia. Kanava ruopattiin vuosia sitten isolla operaatiolla kaivinkoneiden, kuorma-autojen ym. avulla ja vesi pääsi vapaasti vaihtumaan tuulten mukaan järveltä aina kanavan pohjukkaan.

Olen yli 20 vuotta omilla ranta-alueillani ja kanavien hoitamisella todennut, että käsipelillä voidaan poistaa kätevästi kanavan ylitse rannoilta leviävä kasvillisuus ilman raskasta ja monia tuhansia euroja maksavaa operaatiota.
Olen kehittänyt kätevät työkalut siihen ja nykyisin saa jopa valmiinakin sellaisia. Keräillessäni veneellä kevään ja kesän aikana kaupungin natura-alueen ja järven pohjoispään rantavesiltä, sinne ajautunutta kaikenlaista roskaa ja jätettä, olen myös seurannut huolestuneena, miten Rantapuiston kanava on taas kasvamassa umpeen. - Jos kasvusto leviää pinnalla reunalta toiselle, niin veden vaihtuminen kanavassa pysähtyy ja alkaa kasvaa yhä enemmän levää ja ruveta haisemaan... kaupungin kauneimmassa keskustan maisemassa.

Roskien keräily

Tyypillinen roskien keräilysaalis. Joka kevät - kesä 2-3 veneellistä kertyy tätä tavaraa, välillä on puistonpenkkejä, jotka pelastan vedestä ja tuon kotirantaan, josta kaupungin auto käy noutamassa. Ostoskärryt ym. palautan Prisman kärryjonoon. Roskat olen kuljettanut jäteasemalle. Kanava 2013 keväällä


Kanava 2013 keväällä

Nämä kaksi kuvaa ovat vuosi sitten vapunpäivänä 2013 otettuja ja niistä näkyy selvästi, miten kasvusto leviää Rantapuiston kanavan poikki - samalla tavalla myös kanavan toiselta reunalta.
Kasvu oli vielä lisääntynyt viime kesän aikana ja tänä keväänä lehdissä oli, että pyydetään kaupunkilaisia apuun, siivoamaan puistoja ja ulkoalueita, kun osa puistotyöntekijöistä on lomautettuna. Koska järven ranta-asukkaana olen tutkinut tarkasti kaupungin sivuilta Tuusulanjärveä ja luonnonsuojelua ym. koskevat asiakirjat mm.

TUUSULANJÄRVEN LÄNSIRANNAN KÄYTÖN  JA HOIDON PERIAATTEET
www.jarvenpaa.fi/jarvenpaa/attachments/text_editor/556.pdf   (tarkemmin tämän nettisivun lopussa)

niin päätin ryhtyä toimiin, kun olen tuota kanavan raivausta ja hoitamista tehnyt pitkään ja nähnyt, miten paljon sillä on merkitystä veden virtaukselle ja puhtaana pysymiselle. Kanava 2014 keväällä
Kanava 2014 keväälläNämä varhain keväällä pinnalle näkyvät varret ovat vain osa kasvustoa, jonka juuria ja uusia alkuja on metrikaupalla aina yhtä pintaan talven aikana jäänyttä vartta kohden.
Piikkikoukkupäisellä Fiskarsin haralla vain pohjaa myöten vedetään juurakot maalle. Tämä jatkovarsi ulottuu vain muutaman metrin päähän. Siksi olen tehnyt 5-6 metrisen huonekaluputkivarteen kiinnitetyn pitkän matkan työkalun, jolla ulottuu keskelle asti molemmilta rannoilta.
Kanava 2014 keväällä

Kanava 2014 keväällä


Toisinaan tarvitaan hartiavoimia aika tavalla, jos juurakko on kasvanut mutaan jo muutaman vuoden ajan, mutta kärsivällisesti vähän kerrassaan vetämällä se nousee sieltä kuitenkin. Kuvassa rannalla olevan juurakon toinen pää on lähes keskellä kanavaa ja tulee 'perässä'.

Kuvasta näkyy hyvin, miten vapaa vesi alkaa vähitellen saada tilaa...Kanava 2014 keväällä

Kaikken paksuimmat ja vahvimmat juurakot on ulpukan tai lumpeen kasvustolla. Sahan kokoon vertailemalla näkyy selvästi 'mittakaava'. Nämä vihreät lehdet eivät vielä oikeastaan näkyneetkään pinnalla, mutta piikkikoukkupäinen työkalu löytää ne vaivattomasti pehmeästä mudasta.Kanava 2014 keväällä

Kymmenkunta metriä on jo raivattu. Ajattelin jo lopettaa parin tunnin työn jälkeen, mutta sitten päätin vielä jatkaa kauempana olevan osuuden verran.  Oli mukava silmäillä taaksepäin jo saavutettuun tavoitteeseen.

Kanava 2014 keväälläAuringonlaskun lähetessä tuttu huilumainen ääni kertoi useiden viikkojen ajan pohjoispään natura-alueen yllä lennellyt joutsenpari laskeutui järvelle ja aikansa uituaan katosivat natura-alueelle - toivottavasti aloittavat siellä pesimisen.

JoutsenetSeuraavat kuvat vähän lähempää, vaikka digipokkarilla ei olekaan pidempää tele-objektiivia.


Joutsenet


Joutsenet


Joutsenet


Joutsenet

Näköjään oikeassa reunassa on muitakin pesäpaikan katsojia.


Joutsenet


Joutsenet

Hetken päästä joutsenpari katosi naturan luhdan kätköihin...

Kanava kevät 2014


Tällä kohdalla kanava leviää, niin että keskellä olevat saa vasta seuraavalla kerralla pitkän työkalun kanssa vedettyä pois. Mutta hommiin...


TUUSULANJÄRVEN LÄNSIRANNAN KÄYTÖN  JA HOIDON PERIAATTEET
TUUSULANJÄRVEN LÄNSIRANNAN KÄYTÖN  JA HOIDON PERIAATTEET
Kanava kevät 2014


Osmankäämin ja ulpukan lisäksi pinnalla kasvaa kuin verkko ohut pitkäsäikeinen kasvi, jonka nimi täytyy kaivaa jostakin esille.

Kanava kevät 2014TUUSULANJÄRVEN LÄNSIRANNAN KÄYTÖN  JA HOIDON PERIAATTEET
TUUSULANJÄRVEN LÄNSIRANNAN KÄYTÖN  JA HOIDON PERIAATTEET
Kanava kevät 2014Vähän kerrassaan tämäkin osuus etenee...Kanava kevät 2014


Kuvassa näkyy selvästi, miten Osmankäämin korkea osa ulottui veden pintaan (vasemmalla) ja veden alla kasvoivat uudet versot näkymättömissä eteenpäin (oikealla).Kanava kevät 2014

Tämän verran syntyi valmista runsaassa kolmessa tunnissa - enempään eivät voimat riittäneet yhdellä kertaa.

Muutama ohikulkija - kolme nuortakin - toivottivat hyvää iltaa ja pysähtyivät ihmettelemään ja kyselemään, mitä tässä tapahtuu...

Kanava kevät 2014

Työkalut veneeseen ja iltahämärissä kohti kotirantaa...


Luin Keski-Uusimaasta, että kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja on valittu edustajiksi Tuusulanjärven suojelutoimikuntaan tms. tärkeään järven hyvinvoinnista huolehtivaan toimielimeen. - Toivotan heidät tervetulleeksi - saappaat jalassa ja suojakäsineet kädessä - vaikkapa puolen tunnin kokoukseen Tuusulanjärven pohjoispään kanavan rannalle :)

Terveisin

Jaska H
iloinen eläkeläinen

* * *

TUUSULANJÄRVEN LÄNSIRANNAN KÄYTÖN  JA HOIDON PERIAATTEET


Tässä asiakirjassa sanotaan mm. Rantapuiston kanavan kohdasta - joka ei ole enää luonnonsuojelu- tai Natura-aluetta.

- sivulla 28 (yleisenä periaatteena):
"Vesikasvillisuuden poisto: Vesikasvillisuuden poistolla parannetaan järven virkistysarvoa (veneily, uinti) sekä vesilintujen elinoloja... Vähennetään kasvuston mahdollisuuksia levittäytyä."

- sivulla 58 (koskien Rantapuiston kanavan kohtaa):
"Kaupunginpuolella oleva ’sorsien ruokintapaikka’ (50) on suosittu lapsiperheiden kohde, joten se kannattaa säilyttää, ja samalla voi alueen ympäristöä siistiä miellyttävämmiksi. Nk. lintulavan alueen voi muuttaa siistin puistomaiseksi, kunhan näkösuoja Natura-alueen puolelle säilyy. Paras paikka tarkkailla lintuja on rantapuiston rannasta (52)."
(numerot 50 ja 52 viittaavat asiakirjan karttakuvaan)

- sivulla 63 Yhteenveto:
"Tärkeimmät ehdotetut toimenpiteet lintujen pesimämenestyksen parantamiseksi ovat rantaluhtien avaaminen ja niiden vetisyyden kasvattaminen sekä pienpetojen poistopyynti. Lisäksi vesikasvien niitto ja allikoiden teko parantavat vesilintujen viihtyvyyttä ja samalla luovat uusia kutupaikkoja kaloille."


Tältä pohjalta Rantapuiston kanavan vesikasveista ja niiden lahoamisen lisäämistä ravinteista vapaana pitäminen on tärkeä toimenpide suositun lapsiperheiden kohteen säilyttämiseksi. Se on mahdollista jopa käsivoimin ja -työkaluin toteuttaa ja siinä kaupunkilaisetkin voivat kantaa yhdessä vastuuta kotikaupunkinsa viihtyisyydestä. 

* * *

Paluu luontokuvien sivulle

Paluu etusivulle

* * *


Viimeisin päivitys 1.5.2014