Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
RANTAPUISTON KANAVAN TARKASTUSKÄYNTI JA RAIVAUSTA
ma 19.5.2014 ja ma 23.6.2014

* * *

LOPUSSA kuva keväältä 2016Rantapuiston kanavaa
Ulkoalueiden päällikkö Aija Schukov tarkastuskäynnillä. Vasemmalla näkyy alkavaa osmankäämiä, sitä jatkuu iso alue...

Rantapuiston kanavaa

Veneen takana näkyy reunaa, josta on jo raivattu pois ja sitten raivaamaton kummallinen veden pintaa myöten leviävä lähes puuvartinen köynnös, joka tehokkaasti estää veden virtauksen.Rantapuiston kanavaa

Tässä kuvassa näkyy vielä paremmin tuo rannalta käsin leviävä verkosto, joka pitää kiskoa ja onnistuu aika hyvin mun pitkävartisilla työkaluilla. Niissä pitäisi olla vain vielä 10 cm pidemmät piikit, mutta en ole sellaisia löytänyt, eikä Ottmanin Pertti enää hitsaile, kun on eläkkeellä.
Rantapuiston kanavaa

Vastapäisellä rannalla on aika hyvin näkyvissä, että on uusia lumpeita lukuunottamatta saatu rantaviiva puhtaaksi. Sorsaemo siellä uitti poikasiaan ja varis siinä rantatöyräällä vahti koko ajan ja koitti hyökkäillä saadakseen poikaspaistin, mutta emo oli lujien nokaniskujen kanssa kimpussa ja varis vetäytyi aina takaisin.  Laskin 10 poikasta. Aika stressaavaa tuo äidin homma... ;)
Rantapuiston kanavaa

Tässä otin kuvan muutaman tunnin perästä, kun olin poistanut yläkuvissa olevat levinneet kasvustot. Olin aika väsynyt enkä jaksanut näitä lumpeiden juuria ruveta vetämään, vaan säästin ne seuraavaan kertaan - piti säästää vähän voimia illan kirkkovenesoutuunkin ;)
SEURAAVAKSI MYÖHEMMÄT KUVAT  23.6.2014Rantapuiston kanavaa

Kun kiskoo ja sahaa veteen asti levittyvät pajut pois niin tästä näkee, miten ne rupeavat kasvattamaan juuristoa veden alla ja jos saavat kasvattaa muutaman vuoden, niin tukkoonhan se kanava menee ja lujasti ja syvällä ovat ne oikeat juuret.

Rantapuiston kanavaa

Ei näin isoa pehkoa jaksa kiskoa sellaisenaan, vaan pitää sahata halkosahalla kahtia ja sitten onnistuu.

Rantapuiston kanavaa

Alkoi jo hämärtää 22 aikoihin, joten kuva tärähti vähän. Sitten totesin, että vastapäisellä rannalla ajelehti vielä niitä pintaan nousseita juurakoita, joita joku oli heitellyt ekan kerran jälkeen ja oli pakko raahata ne veneeseen = melkein täysi veneellinen ja vetää ne uudet osmankäämit, joita en ollut saanut ensimmäisellä kerralla pois.
Oli pakko lopettaa ja täytyy vielä joskus 'iltapimeällä' käydä ne lammikon osmankäämit poistamassa, sitten saa olla. Totesin sen, että jotenkin tämä kanavan raivaus onnistuu, mutta vesi ei silti vaihdu kunnolla ja se johtuu siitä, että kun ne 1990-luvun alussa siltä lossilautalta syvensivät koko järven itäpuolen Tervanokasta Rantapuiston reunaan asti, niin siellä vesi liikkuu eikä lumpeikko oli kasvanut, mutta tämä naturanpuoleinen länsiosa = melkein puolet pohjoisimmasta päästä jäi 'naturan vuoksi' syventämättä ja lumpeikko estää veden vapaan liikkeen yhä tihenevänä mattona ja se matto ulottuu Rantapuiston kanavan suulle asti ja se estää suuremman veden vaihtumisen.
Täytyy yrittää syksyllä saada Aijan ja Vesiensuojelun asiantuntijan kanssa esille, että se naturan reunaan asti ulottuva vesialue pitäisi syventää samalla tavalla kuin itäreuna, sillä siitä riippuu pohjoispään tulevaisuus pidemmällä tähtäimellä.


* * *

KAKSI VUOTTA MYÖHEMMIN KEVÄÄLLÄ 2016

Kävin veneellä katsastamassa jäiden lähdettyä 12.4.2016 järven pohjoispään kuntoa... ja Rantapuiston kanavassa oli vielä talven läpi selvinneitä osmankäämien juuristoja... jotka olisi voinut hyvin edellisenä kesänä poistaa, jos joku olisi halunnut ja ehtinyt... mutta kaupunkia kiinnostavat kivilaiturit ja miljoonat niihin upottamiseen - jos kerran rahaa on, niin mikäs siinä.

Vedin niitä juuristoja haralla sen verran kuin jaksoin sieltä kanavasta, koska eivät kasva enää sinä kesänä - ja oli jo kovin hämärää, mutta kaupungin valot vähän kajastivat rantaan.

Koska illalla rannalle vedetyt juuristot joku aikainen aamukulkija on ottanut tavakseen heitellä takaisin veteen, niin varmuuden vuoksi keräsin niitä veneeseen niin paljon kuin uskalsin veneen uppoaman tähden ottaa... painavaa tavaraa ja hiukan jäi tuhtoa jäljelle varovaa soutamista varten. - kuva on seuraavana aamuna kotirantaan tuotuna. - Aija Schukoville laitoin viestiä, että osa jäi sinne rannalle, jos ehtisivät hakea pois.


vene
Aamulla lauantai 13.4.2016


Paluu luontosivulle

PALUU ETUSIVULLE
sivulaskuri