Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
PUUN KAATOA...
ti 7.10. ja pe 10.10.2014

Pihan puusto tarvitsee hoitamista ja muutamat puut tulee uusia ja vanha puu on viisas, sillä se kasvattaa viereensä jo uutta nousevaa vesaa, joka ammentaa valmiista juurakosta voimansa.

Lisäksi olen katsellut yhtä lehmusta, jonka alaosasta jouduttiin poistamaan suuri haara, joka tuli peruuttavien ja kääntyvien kuorma-autojen ja auratraktorin tielle. Tuosta haaran katkaisusta on vähitellen tullut kolo lehmuksen runkoon ja olen katsellut, että se heikentää varmasti rungon kantokykyä. Aikanaan tämänkin tulen kaatamaan, mutta haluan, että toistaiseksi ne varjostavat ja pitävät kesällä talon viileämpänä.
Nyt tuo lehmus on puolesta välistä haarautunut kolmeen osaan ja päätin katkaista uloimmaksi ulottuvan haaran, ettei sen paino rasita liikaa rungon alaosaa. Seuraavassa tuon haaran katkaisukuvat.

lehmus

Pitkät tikapuut vain täyteen mittaan, niin että niiltä pääsee oksille, joilta voi sahata tuon oikeanpuoleisimman haaran poikki juurestaan. Pitkät jatkotikkaat ovat niin pystyssä, että varmistaakseni niiden paikallaan pysymisen, kiinnitin ne lehmuksen ympäri auton hinausköydellä. Nyt ne eivät päässeet siirtymään sivusuunnassa ei kallistumaan. Vein jatkojohdon pään jo valmiiksi ylös oksan ympäri.
Toisella hinausköydellä kiinnitin sähkösahan kunnolla, ettei putoa ja samalla köydellä se oli kiinni minun vyötäisilläni. Sen jälkeen kiipesin ylös ja asetuin tukevasti sopivalle oksalle seisomaan ja vielä lopulla hinausköyden pätkällä kiinnitin itseni väljästi rungon ympäri, kun ei ollut mitään turvavaljaita. Sitten sahasin ja haara, joka oli pienemmän puun kokokoinen, vihdoin rojahti sieltä juuri oikeaan suuntaan eli tielle autotallille päin. Se jäi tien vieressä olevan toisen lehmuksen ison oksan varaan, josta sain sen köyden avulla vedettyä alas tielle.
Aikoinaan aiheutin Facebookissa järkytyksen nykypolven pullamössöille, kun käytin maalatessani tikapuilla puukenkiä, jotka ovat hyvin turvalliset ja rentouttavat jalkapohjalle....heille mainittakoon, että nyt oli jalassa kumisaappaat  ;)    
 


lehmus

Huomasin vasta tässä vaiheessa kaivaa kameran taas esiin. Nyt on jo suuri osa karsittu ja oksat viety pois. Vain aivan päässä ovat oksat jäljellä.
Tässä välissä otin jo näistä oksista kuvan, kun vedin ne tyhjään tilaan, josta voi ne helposti pätkiä polttopuiksi ja loput viedään kesää 2015 odottavaan juhannuskokkoon.            

lehmus


lehmus


lehmus


kuutamo


Ilta oli jo kääntynyt yötä kohti ja upea syksyn täysikuu valaisi maisemaa. Mukava huuhtoa illan hiet kimaltelevassa vedessä.

Teen tätä sivua perjantaiaamuna 10.10.2014 Aleksis Kiven päivänä. Iltapäivällä Kari tulee auttamaan minua autotallin vieressä olevien koivujen kaatamisessa. Pari niistä kaadetaan, missä uusi koivu on jo 2-3 metrisenä valmiina jatkamaan juurakon voimin uuden sukupolven kasvua. 


* * *

Perjantaina 10.10.2014 Suomen lipun liehuessa Aleksis Kiven kunniaksi.


puunkaatoKarin kanssa sovittiin, että perjantaina kaadetaan autotallin vierestä kaksi kolmihaaraista koivua, joiden viereen puut ovat jo kasvattaneet uuden n. 3 m koivun juurakostaan jatkamaan sen koivun elämää. Luonto on viisas.
Jokainen haara täytyi miettiä ja kaataa köyden ja loveamisen avulla eri suuntiin, missä oli tilaa putoavalle latvalle, joka oli itse asiassa paljon pitempi kuin alla oleva yhtenäisen rungon osa.

puunkaato

Tämän koivun vieressä, aivan kiinni näkyy osa tästä uuden koivun kapeasta rungosta. Tarkasti varottiin sitä vahingoittamasta.puunkaato


puunkaato

Tässä kuvassa tuo nuori tulokas näkyy komeasti!


puunkaato


puunkaatoNäissä kahdessa kuvassa näkyy, miten köysi piti viedä mahdollisimman ylös, jotta se paremmin ohjaisi puun kaatumissuuntaa.puunkaato

Ja tämän puun oikealla puolella oleva nuori sukupolvi on valmiina täyttämään vapautuvan tilan omalla kasvullaan. Suuri juurakko takaa nopean kasvun voiman.


* * *

PALUU ETUSIVULLEsivulaskuri