Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura

SYYSKUVIA 2016 ... ADVENTTIIN ASTI


elokuu
9. elokuuta

Elokuun iltarusko antoi ensimmäisen aavistuksen, syksy on jo ovella.elokuu

Mutta elokuun 27.päivän aamuaurinko valaisee vielä muutaman päivän kirkkaana. Laiturin viereinen koivu alkaa aina kellastua ensimmäisenä...syksy alkaa hiipiä hiljaa kellastamaan kesän vihreyttä...syyskuu

3.syyskuuta

Tikka ja palokärki lounastavat päivittäin kelottuneessa koivussa, joka odottaa talven tuloa ja kaatamista. Toukkia riittää kuoren alla ja joka päivä oli koivun juurella lisää kuorta...syyskuu

8.syyskuuta

Jouluna 2014 saamani amaryllis oli päättänyt, että
'...jospa ihmisellä ois' joulu ainainen...' ja aukaisi itsensä täyteen loistoonsa.


syyskuu

10.syyskuuta

Haukka oli käynyt ruokailemassa portin pylvään päällä ja lokki oli joutunut ns. 'parempiin suihin'.

syyskuu

10.syyskuuta

Sain lahjaksi tuttavilta omenapuun - nyt kolmen vuoden ikäinen Melba kantoi hyvin satoa - olihan varsinainen omenavuosi. Koska myyrät ovat täältä pihalta syöneet lukemattomat omenapuut, niinpä istutin tämän kuoppaan, jonka verhosin kokonaan metalliverkolla?


syyskuu

12. syyskuuta

Kesän viimeisiä kukkia, betyni ponnisteli vielä  muutaman kukan...
 


syyskuu

12.syyskuuta

Tuttu siemenestä kasvanut köynnöskrassi sen sijaan innostuu vasta kun toiset jo alkavat lakastua.syyskuu

12.syyskuuta

Rauhallisessa iltahämärässä kuu nousee auringonlaskun jälkeen.


syyskuu

Moni pelkää syksyn lähestymistä - minulle se merkitsee rauhoittumista kesän kirkkauden jälkeen...


syyskuu

21.syyskuuta

Keltaisten lehtien varistessa jo nurmikolle,
perisuomalainen kesän kukkanen - hehkuva pelakuu ponnistelee vielä...


syyskuu

23.syyskuuta

Harjun oppimiskeskuksen (hevostalous) asuntolan ympäristö vanhassa kartanon pihapiirissä valmistautuu syksyn tuloon koivujen lehdistön harventuessa. Mutta vanha kuusi pitää neulasensa vuosikymmenestä toiseen.* * *

Hiippakuntien piispat kutsuvat 4 vuoden välein pappeja hiippakunta- eli synodaalikokoukseen - myös eläkeläisiäkin - viettämään messua ja keskustelemaan jostain ajankohtaisesta aiheesta. Strategia ja -toimintakeskusteluissa kuuntelin ja pysyttelin hiljaa, sillä tämä nuorempi sukupolvihan on se, joka nyt kantaa vastuuta ja heillä on elämä edessään - jokainen sukupolvi kantaa oman vastuunsa. Koen, että minun tehtäväni on tässä elämäni vaiheessa rukoilla - he kulkevat oman tiensä. Niin meidänkin polvemme aikanaan.

Tällä kertaa Espoon hiippakuntakokous oli Hyvinkäällä...


synodaali

27.syyskuuta

Syysaamun valo laskeutuu Hyvinkään telttakirkon kattoikkunasta luoden vaihtelevia valojen ja varjojen tasoja sementtilaudoituksen karkeille seinille. Rakentajien 'kädenjälki' on pysyvästi kirkkoon tulijan nähtävissä.

synodaali

..syntyy yhteys 56 vuoden takaa...tekijöiden, tilan ja tulijoiden kesken. Olemme kaikki samassa yhteisössä täällä kirkossa ja niinkuin Luukas ( Luuk 1:79-79) pari tuhatta vuotta sitten kirjoitti:

"Sinä johdat hänen kansansa tuntemaan pelastuksen, syntien anteeksiantamisen.
Näin meidän Jumalamme hyvyydessään armahtaa meitä:
Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto.
Se loistaa pimeydessä ja kuoleman varjossa eläville, se ohjaa jalkamme rauhan tielle."synodaaliHiippakuntakokousten alussa muistetaan edellisen kokouksen jälkeen taivaan kotiin siirtyneiden osanottajien nimet. Espoon hiippakunta perustettiin 1.1.2005. Tätä tapaa ei ollut vielä toteutettu. Nyt luettiin hiippakunnan perustamisesta lähtien kuolleiden osanottajien nimet.

Istuin penkissä ja havahduin...Orvokin nimikin luetaan täällä...jokaiselle sytytetään kynttilä alttarin äärellä.


synodaali


Kirkon rakentajat, me nyt kirkossa ja täältä taivaan kirkkauteen lähteneet - olemme kaikki samassa yhteisössä ...ehtoollispöytä jatkuu katkeamattomana näkymättömän seurakunnan keskelle.

Jeesus lupasi (Matt 26:27-29) ehtoollisen asettaessaan:

"Juokaa tästä, te kaikki.
Tämä on minun vereni, liiton veri, joka kaikkien puolesta vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi.

Ja minä sanon teille: tästedes en maista viiniköynnöksen antia ennen kuin sinä päivänä, jona juon uutta viiniä teidän kanssanne Isäni valtakunnassa." 


* * *
lokakuu

2.lokakuuta

Mikkelinpäivän aikaan lokakuun alussa kuukauden nimikin muistuttaa syksystä kurasta, loasta, mutta tänä syksynä ei toistaiseksi ole ollut sateita nimeksikään. Kuiva, kirkas, kaunis syksy ympäröitä meitä joka puolella. Kirkon parkkipaikan kellastuneet vaahterat antavat harvinaisen kauniin ilmeen autojen pysäköinnille.
Mikkelinpäivänä on aina perhekirkko.


Lasten ja enkelien päivä...lokakuu

Enkelit säteilivät valoa kirkossa...
...aurinko kotiin lähtiessä...ja Luoja tuhlasi väriloistoaan meidän ihmisten iloksi...


lokakuu* * *

syyskuu
 3.lokakuuta

Minut oli kutsuttu Hyvinkään sairaalan Potilasoppimiskeskus Sopen vapaaehtoisten aula-avustajien kokoukseen  alustajaksi.
Odottelin junaa Järvenpään asemalla kirpeässä pakkasaamussa, kun aurinko sitkeästi pyrki ylös itäiseltä taivaanrannalta...syyskuu

...ja sieltä se hitaasti pääsi ylöspäin...

syyskuu

3.lokakuuta

...ja alkoi valaista uuteen päivään heräävää Järvenpään asemaa...

syyskuu

3.lokakuuta

Kaunis, yli 100-vuotias asemarakennus seisoo hienostuneena kuin kuningatar uusien yli 100v nuorempien rakennelmien keskellä.tornitalo

3.lokakuuta

Iltapäivän auringossa Prisman parkkipaikan lehmukset ovat jo lehtensä pudottaneet, mutta vaahterat sinnittelevat vielä rakennustyömaan keskellä. On esimerkillistä, että rakennustyömaan keskellä jo aikaisemmin kasvaneet puut säilytetään ja ne jatkavat kasvuaan ympäristön talojen valmistuttua.aamu

5.lokakuuta

Sateeton lokakuun alku tulvii varhaisen aamun auringon nousun valaisemaa kirkkautta edelleen - harvinainen syksy...
aamu

20.lokakuuta

Saint Pauliakin pitää syksyn auringosta.


w 10

Jaa, mutta tämä ei ollutkaan itse ottamani, vaan Windows 10 päivityksen 22.lokakuuta näytölleni lähettämä koneen avaamisen kuva.

Iittala

23.lokakuuta

Syksyn ensimmäisiä tuikkuja Petterin ja Tiinan kuistin ikkunalla.


Iittala

23.lokakuuta

Enteilevät kohti joulua kulkemista...


* * *


Jouduin lähtemään nopeasti varahenkilöksi kutsuttuna rovastikunnan ystävyysryhmässä Eestin Viljandin rovastikunnan matkalle:


Pilistveren kirkko

29.lokakuuta

Pilistveren kirkon profiili iltaruskon kajastuksessa lehdettömässä puistossa.


takkatuli

29.lokakuuta

Takkatulen lämmössä Pilistveren leirikeskuksessa.

sunnuntaiaamuna

30.lokakuuta

Syksyn harmaan aamun valjettua...

sunnuntaiaamuna

Ensin Põltsamaalle, näkymä srk-kodin pihamaalta viereiselle joelle...
sunnuntaiaamuna

Jumalanpalvelukseen vanhan linnan viereisessä kirkossa.sunnuntaiaamuna


sunnuntaiaamuna


Ja sitten Viljandin Pauluksen kirkon 150v juhlamessuunsunnuntaiaamuna
sunnuntaina


(Matkan kuvien sivustolle.)


* * *
haravointi

2. marraskuuta

Kotiin tultua lämmin, kuiva syksy oli muuttunut sateiseksi ja ensimmäiset lumet tulivat ja viimeiset lehdet piti saada lumen alta pois...


...ja pieni pakkanen ja talven alku jatkuivat koko viikonpyhäinpäivänä

5.marraskuuta

Pyhäinpäivänä...Lunta tuli vielä lisää ja pakkanen jatkui ja tuli tuntu, että entisajan talven alku on palannut...avanto

7.marraskuuta

Voi uida todellisessa avannossa...Näin se talvi on tullut?
kanervat

8.marraskuuta

Lunta tuli lisää...kanervat

8.marraskuuta


puut
6.marraskuuta

Ystävien avulla sain kaikki kaadettujen vanhojen puiden pöllit  puolentoista vuoden ajalta katon alle...riittää saunapuita ja Pauliinalle tämän talven takkapuut. Ainakin 6 isoa runkoa ensin pölleiksi ja sitten halkominen hydraulipuristimella, nyt harmaan sadepeiton alla, kun ei mahdu puuvajaan... - kiitokset avusta Karille, Pasille, Husseinille ja Petelle :)
kynttilälyhty

10.marraskuuta

Ja pimeyden kauneimmat puolet tulevat näkyviin, kun saa sytytellä kynttilöitä...
Ja seuraavana aamuna hämmästellä


aamuaurinko

11.marraskuuta

Matalalta paistavan aamuauringon häikäisevää kirkkautta syksyn keskellä...
aamuaurinko
11.marraskuuta

Muutama päivä tämän kaiken jälkeen alkoi sataa vettä ja ilma lämpeni +7 asteeseen saakka. Oli kuin äskeinen olisi ollut vain unta vuosien takaa. - Ei tehnyt mieli ottaa lainkaan kuviakaan.

* * *suksitehdas

20.marraskuuta

Kunon kaikkein sateisinta ja kuraisinta, voi poiketa erilaista vanhojen tavaroiden ja materiaalien uusiokäyttöliikeiden  joulumyyjäisiin. Kinnarissa vanhan Suokkaan Suksitehtaan kiinteistössä on monenlaista taitavaa tekijää ja poikkesin heidän näyttelyssään...


suksitehdas

20.marraskuuta

suksitehdas

 20 marraskuuta

* * *


Minulla on tunnistinvalonheittäjät pihaan tullessa portilla. Niiden suuritehoiset polttimot lämmittävät valaisimet, jotka ovat alttiina niinlumimyrskyille kuin sateille... Mielessäni olen kehitellyt jotain suojaa niiden yläpuolelle. Menin adventin aattona kauppaan ja etsin suurta muovista vatia, jonka kiinnittäisin pylvään päähän valaisimien yläpuolelle. Kun etsin sellaista, niin huomasin vuoteen alle tarkoitetun kannellisen muovilaatikon. Se oli vielä parempi, suorakaiteen muotoinen ja ajattelin, että turhan pitkä, mutta kun laitoin ensin 2x2 metrin mittaisen puun toiseen päähän laudan ja porasin pitkät reiät sen sisään ja sitten pitkillä ruuveilla lauta kiinni kuin T-muotoon. Sitten laudan päälle nurinpäin = alassuin tämä vuoteen aluslaatikko ja samanlainen lauta laatikon päälle ja pulttasin nämä yhteen. Sitten vain A-tikkaat lyhtypylvään viereen - ja huom. kaikki pelkääväiset - sidoin ne yläpäästään kiinni lyhtypylvääseen, niin etteivät päässeet kaatumaan. Sitten piti 2x2 reunoja ensin höylätä, niin että se juuri ja juuri sopi lyhtypylvään putkirungon sisään. Viimeiset 15 cm oli pakko Raspiroopella hioa ja lopuksi nostin vielä  valaisimia vähän ylemmäksi ja pulttasin kaikki kiinni ja siinä se oli.
Aamulla kävin vielä poraamassa reiän putkeen, josta ruuvi pitää sateensuojakatteen paikoillaan oikeassa suunnassa sekä estää pyörteen tms. tempaamasta sitä pois putkesta.
Valaisimien valo on niin kirkas, ettei se kunnolla näy kuin vasemman puoleisesta, miten syvällä ne ovat sateelta ja lumelta suojassa, mutta eivät ota kiinni suoraan, sillä ne kuumenevat niin, että voisivat lämpimämpänä aikana polttaa muovia...


valopylväs

26.marraskuuta

Pylväsvalaisimet sateelta ja lumelta suojaan.

adventti

27.marraskuuta

Aamulla muistin, että on jo 1.adventtisunnuntai. Etsin vuosikymmenten ajan käytössä olleen adventtikynttilöiden jalustana toimineen höylätun lankun pätkän ja kynttilät siihen.
adventti

Samoin tämä isältäni jäänyt kynttelikkö piirongin päälle ja ihme ja kumma, kaikki syttyivät, kun kytkin virran.

Meillä on lisäksi adventtina laitettu kuistin kaiteille kynttiläsarjat, mutta illan uurastus pitkälle pimeään asti
lyhtypylvään valaisimien katoksen kanssa oli  jo tarpeeksi. Laitan myöhemmin kuistin kynttiläsarjat
ja sitten kuvan tänne - sain tehtyä ja on nyt viimeisenä...

* * *

SIUNATTUA JA RAUHALLISTA ADVENTIN AIKAA...
 - annetaan hiljaisuudelle ja Adventin Herralle tietä sydämeemme...
Kiitos yhteisestä matkasta syksyn halki adventtiin asti - jatketaan eteenpäin...


ADVENTTITALO

Siinä on monta, monta ikkunaa.
Ja joka ilta yksi aukeaa.
Adventtitalostamme liekki lämmin
näin virtaa joka ilta heleämmin.
Ja lasten silmät kilvan tähyää
sisällä lepattavaa kynttilää.

On joka ikkunassa kirjoitus,
adventtiajan suuri lupaus
taivaasta tulevasta Messiaasta.
Hän nostaa poljetun ja kärsivän,
hän vapahtaa, hän antaa elämän.

Ja aika täyttyy, päivät vaihtuvat,
vuorollaan aukenevat ikkunat.
Me saamme yhtä monta lupausta
kuin ikkunoihin syttyy tuikahdusta.
Jokainen kutsuu, kertoo, rohkaisee.
Viikosta viikkoon talo valkenee.

Erzsébet Túrmezei
adventti


* * *

PALUU KUVIEN JA SANOJEN SIVULLE

* * *

PALUU ETUSIVULLE


sivulaskuri