Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
UUSI AVANTOPUMPPUAVANTO

Lokakuun alussa oli yksi viikonvaihde, jolloin tuli jääriite ja oli pakko laittaa avantopumppu laiturinpäähän, sillä ohut jääriitteen reuna on terävä ja viiltää viileässä vedessä, niin ettei sitä edes huomaa, kun tulee haava.

Laitoin vanhan pumpun, jonka sai siihen nopeasti - teho oli jo mennyt aika paljon. Sitten lämmin syksy jatkui hyvin pitkään ja jäätäkin tuli vähän taas ohutta ja näytti, että tuleeko tästä oikein talveakaan - kun ilmastokin lämpenee.

Siksi annoin vanhan pumpun olla ja se saa hiukan pyöreätä leviävää virtausta ympärilleen...

Mutta sitten tulikin oikein kunnolla lunta ja pakkastakin ja pumppu toimi kohtuullisesti.


talvi
https://www.jaakkoharjuvaara.fi/2019_entisajan_talvi.shtml
Mutta torstaiaamuna 31.1.2019 huomasin, että laiturin eteen oli muodostunut jäätä. Kävin käynnistämässä pumpun automaattisulakkeesta saunan seinältä - pumppu pyörähti vähän ja sammui - sulake katkaisi virran. Se on varma merkki, että pumppu käynyt tiensä loppuun ja menee oikosulkuun.
Siispä alettava uuden pumpun asennus - ensin vanha pois jne...  'Onni onnettomuudessa' oli se ja hyvä Taivaan Isän johdatus - "Hän säät ja ilmat säätää...", että oli suunnilleen nollassa pakkasmittari tänä aamuna ja vasta illasta on luvattu kylmenevää.


talvi

Ensimmäiseksi täytyi puhdistaa laiturin kulma lumesta ja jäästä ja ruveta temmiraudan ja vasaran kanssa irrottamaan vanhan pumpun kiinnityslautaa.
PLUMPSIS - ja ihmeen liukkaasti metallinen muovivartinen temmirauta livahti veteen... pohjaan. Vaikka kuinka varovasti koittaa toimia... niin yleensä jotakin livahtaa kourasta
Täytyi hakea toinen temmirauta...
talvi

Kun vanha pumppu oli saatu ylös, piti tehdä kunnolla lumitöitä ja kaivaa polun viereisen jollan päältä puolimetriset lumet pois, jotta saa jollan käännettyä sivuun ja pääsee käsiksi jatkojohtokelaan, vanhan johdon pois, sähköporan johdon kiinni ja myöhemmin sitten uuden pumpun johdonkin. Avannolta uppopumpun johto ulottuu juuri sopivasti tuohon jollan alle asti ja ylhäältä koivun haarasta tulee pitkä jatkojohto (kela tässä päässä) sieltä saunan seinän pistorasiasta ja automaattikellosta lähtien.


talvi

Tein uuden ja kunnollisen kiinnityksen uudelle pumpulle. Vaakasuoraan ensin painekyllästettyä 2-4 niin pitkä pätkä, että se ulottuu laiturin pään tasolle.
Sitten 60 cm pitkä toinen painekyllästetty 2x4, jonka alapäähän kiinnitin pumpun metallisilla reikänauhoilla ympäri kolmesta kohdasta ja ruuveilla tukevasti kiinni.
Sitten tämä pystyosa ennen pumpun kiinnitystä 10 cm pituisilla paksuilla ruuveilla kiinni tuohon vaakatason päähän, jossa on pitkillä ja vahvoilla ruuveilla tilaa pureutua syvälle. JA pystyosa vielä siitä alapuolelta laiturin päähän samoin yli  10cm vahvalla mutteripään omaavalla ruuvilla, jolloin siitä mutteripäästä sen saa kierrettyä kunnolla kiinni räikkäavaimella. Kaikki ruuvipäiset, ristikuviolla tai tähtikuviolla alkavat löystyä ja suurentua kolot siinä vääntäessä. Mutteripää on siitä hyvä, että kun oikean kokoinen holkki, niin se pitää tiiviisti ja 'pulttipää' pysyy koossaan ja muodossaan.  - Kaikkea tätä on kehitelty eri tavoin tässä 10 vuoden aikana. Pienet seikat ovat monesti hyvin tärkeitä - aivan ratkaisevia kiinnitykselle.talvi

Virta päälle ja uusi vahva pumppu 1000w laittaa veden kiertämään vauhdilla, jolloin avanto pysyy helposti auki ja kellokytkimellä voi säätää pienimmällä lähellä nollaa olevalla pakkasella 15 min / tunnissa toimimaan. Sitten 10 asteen pakkaselle riittää tuolla teholla 15 min päällä ja 15 min pois = puolella teholla.
Täysi teho = jatkuva käynti on tarpeen, kun mennään 15 astetta tai kylmemmälle.

Aikaisemmin laitoin pumpun tuohon kulmaan oikealle ulkoreunalle, mutta huomasin, että tikapuiden eteen ja päätyyn alkoi kovemmalla pakkasella kertyä jäätä, joka vaikeutti portaille menoa ja täytyi hakata pois jolloin tuuralla tai rautakangella, joka sekin solahtaa helposti kädestä..... ;)

Nyt kokeilin tätä, että pumppu on suoraan laiturin edessä, jolloin se pitää myös portaiden edustan sulana!

talvi


talvi

Uskomaton määrä tavaraa tarvitaan kaikkeen kiinnittämiseen ja tekemiseen ja on parasta kerätä kaikki kottikärryyn ja kuskata laiturin luokse. Sillä välttää sen, että pitää aina käydä hakemassa jotain puuttuvaa ruuvia, pulttia, sahaa, porakonetta, vasaraa jne... Tällä on helppo tuoda kaikki taas takaisin liiteriin ja lähteä sisälle kahville ja illalla avantoon!


* * *

PALUU ETUSIVULLE


sivulaskuri