Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
PAINESÄILIÖN PUHDISTUS
10.8.2019


painesäiliö

Pannuhuoneessa lämmityspannun takana on ruostumattomasta teräksestä valmistettu käyttöveden painesäiliö. Koska kaivovedessä tulee välillä ruostetta ja mangaania tms... mitä siinä on, vaikka suodatetaankin, niin vähitellen sitä kertyy ja silloin, kun vesipumppu on käynyt ja vesi liikkunut säiliön sisällä, niin se on  jonkin aikaa 'sameata' ja siksi säiliö pitää puhdistaa muutaman vuoden välein.
En muista, milloin olin viimeksi puhdistanut, mutta hyvin monta vuotta oli mennyt.

Ensin suljetaan pumpun kytkin, ettei paineen pienentyessä rupea pumppuamaan lisää vettä ja varmuuden vuoksi säiliöön tulevan veden venttiili kiinni.

Sitten lasketaan hanasta vettä niin pitkään, että se loppuu.

Sitten vain yhdellä pultilla oleva soikea luukku auki. Säiliön alla on poistohanan letkuliitin, ja minulla on kaivon suodattimen pesua varten pitkä ohut letku valmiina ja ulottuu säiliön alta ja kuistin kautta ulos tielle = alin piste, johon helposti lappoilmiöllä säiliön pohjalla olevat vedet purkautuvat.

Luukun avaamisen jälkeen säiliön pohjalla on luukun alareunaan  asti vettä.

Otin muutaman kuvan salamavalon kanssa säiliön sisältä:

painesäiliö

Tässä näkyy suoraan luukusta vastapäisen seinän vedenpinta. Vesi on sameata ja tuo punertava 'liete' on tarttunut hiljakseen säiliön seiniin, kun sitä pyyhkäisee sormella, niin siinä on parin millimetrin paksuinen kerros, josta käteen jää tummanruskea 'ruoste' aivan hienojakoista, niin että on vain tarttunut seiniin, mutta ei putoa sieltä seinältä...


painesäiliö

Tämä kuva on luukusta sisälle suoraan ylöspäin otettu. Siinä näkyy säiliön päällä oleva painemittariin johtava reikä ja vesihän ei koskaan ulotu vain ylös asti, joten sieltä ylhäältä näkyy kirkas ruostumaton teräspinta.


painesäiliö

Tässä kuvassa on tyhjennysaukosta oikealle olevalle sivulle, jossa näkyy tulovesiputken reikä.


painesäiliö

Tämä kuva on suoraan alaspäin säiliön pohjaan, säiliötä on jo puhdistettu painepesurilla, josta tulee puhdasta vettä, ja säiliön pohjalla on poistohanaan johtava aukko.

Sitten puhdistustoimista kuvaa:

painesäiliö

Hain painepesurin ja sille puhdasta vettä, jonka olin ottanut talteen ennen säiliön tyhjentämistä sankoon.


painesäiliö

Painepesuri on ihan tehokas, mutta sehän ei 'taivu' tälle seinälle, joka on aukon reunalla. Vain vastapäistä seinää ja vähän sivulle päin molemmille puolille. Se tahmainen liete on tarttunut seiniin niin, että siihen pitää mekaaninen puhdistusvoima osua = painesuihku suoraan tai sitten joku harja, sieni, tms... - kerron kohta lisää.painesäiliö

Tiskiharjalla ei ylettynyt kuin pikkuisen alueen luukun reunojen ympärille, kyynärvarsi sisään ja käden jatkona tiskiharja.
Rupesin miettimään, että millä onnistuisi, saisi työkalun aukosta sisään ja sitten keksin vanhan tutun lattiaharjan, jonka harjasten ympärille pehmeätä puhdistuspaperia rullalta ja maalarinteipillä kiinni.
Sitten harja sisään ylöspäin jne... mutta koska harjan varsi kääntyy mutkalle 'ulospäin', niin sillä onnistui vain sivuseiniin, mutta ei taipunut kuin vähän ylimmän osan puhdistukseen tästä etuseinästä....


painesäiliö

Lapset ovat aina ihmetelleet, että säilytän kaikkea.... ja kaikkea aina on tarvittu jossain vaiheessa. Tuossa on muovinen karkkipallo, jonka Eino oli ostanut edellisenä kesänä Ruotsin-laivalta - täynnä karkkia. Säilytin tuota ja keksin, että siinä pyöreä reuna ja saan siihen suoraa vartta lisää....
Se ei mahtunut pyöreänä soikeasta aukosta, mutta karkkipallohan 'halkeaa' vaakatasossa, jotta karkit sai ulos. Niinpä se puolipyöreä kantaosa kepin päässä mahtui sisään ja valkoista puhdasta paperia ympärille ja teipillä kiinni ja sillä 'nuohosin' järjestelmällisesti etuseinämää ylös ja alas ja sain senkin sisäpuolelta... paljon kului paperia, koska se imi itseensä sitä 'lietettä' ja piti vaihtaa, ja kun sitten paksua ruskeata ei enää kertynyt, niin oli niin paljon saatu pois kuin oli mahdollista.
Kädellä ja paperitukolla vielä sisäpuolelta reiän vierestä, koska siinä on reunat, joita vasten tiiviste asettuu.

Likaiset vedet valuivat alapohjan reiän kautta letkua myöten pihalle...


painesäiliö

Tässä näkyy puhdistusluukku paikoillaan. Siis luukku on säiliön sisäpuolelle ja kiristetään säiliön seinämää vastaan ja painekin painaa osaltaan.
Kumitiiviste on kuperan luukun reunoilla, niin että siitä pikkuisen mustaa reunaa näkyy aukon ja kuperan välissä. Tiiviste oli vanha ja mietin, että asettuuko enää paikoilleen. Asettui kyllä, mutta kun painetta tuli lisää, niin vesi alkoi suihkuta  hiljakseen tuolta tiivisteen väleistä.

Putkimies neuvoi - kun ei ehtinyt kesken menossa olevilta töiltään tulla apuun, että Puuilosta saa paksuhkoa kumilevyä, josta voi leikata sopivan kokoisen tiivisteen.
Kävin siellä ja löytyi todella 5,5 mm levyä, mutta siitä sai leikattu ihan saksilla hitaasti sopivan kokoisen renkaan ja leveyttähän voi olla siellä säiliön sisäpuolella enemmänkin, koska luukku painaa sen aukon reunoja vasten - ei mihinkään koloon tai uraan.

Se paikoilleen ja kiristys ja painetta ja vettä sisään... hiukan tuli kosteteutta tuohon luukun sisäreunaan ja panin vamuuden vuoksi tuollaisen muovin, joka johti tipat sankoon. Vuorokauden aikana sangon pohja 'kostui' ei vesikerrosta. Seurasin pari päivää ja sangon pohja kuivui, joten tiiviste oli - paksu jäykkä levystä leikattu ilmeisesti muotoutunut tiiviimmin siihen ja sen jälkeen ei enää tihkunut.

Eläköön - se onnistui kotikonstein!


* * *

PALUU ETUSIVULLE


sivulaskuri