Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
KATTOJEN MAALAUSTA
2019


Saunan katto

saunan katto

ISOKOKOINEN KUVA


Katon tilannesaunan katto

ISOKOKOINEN KUVA


saunan katto


Kun yksin siirtelen ja käytän näitä yli 10 m korkeuteen ulottuvia tikapuita, niin on vaikeus:
- 1 saada ne pystyyn täydessä pituudessaan, huomasin sen jo edellisenä vuonna puita kaataessani. Kun oli apumies, niin tämä painoi tikapuiden alapäätä maahan ja toinen nosti niitä pystyyn.
- sitten keksin, että jälleen 'kaiken säilyttäneenä' etsin romukasasta liiterin takaa aikaisemmin autosuojan taitto-oven vastapainona olleen yhteen hitsatut ratakiskojen pätkät ja ne vaijerin avulla lukitsin tikapuiden alapäähän.
- Ne painavat niin paljon, että juuri ja juuri jaksan siirtää tikapuita puolen metriä kerrallaan. Mutta ne painavat niin paljon, että kun tikapuut ovat pitkin pituuttaan maassa, niin sieltä yläpäästä nostan niitä pystyyn ja alapää pysyy tiukasti paikallaan - paremmin kuin apumiehen tukemana - ja nostan ne kevyesti räystästä vasten.

- 2 Kun tikapuut ovat pystyssä näin, niin ne eivät kallistu sivulle päinkään, vaan ovat tukevasti maassa samalla kun olen siellä ylhäällä räystään kohdalla.

Vanha maali oli katolla niin liukasta, että oli pakko harjata, raapia vanha maali pois puolen metrin verran reunasta keskelle päin näin rakennuksen ympäri kiertäen tikapuiden kanssa.

Toisen kerran piti kiertää, kun maalasin pohjamaali Otexilla puolen metrin kaistan reunasta.

VIIMEISTELYMAALAUKSEN saatoin tehdä ilman tikapuita, sillä Otex on niin 'karheapintainen' niinkuin pohjamaalin kuuluu ollakin, että pystyi katolta käsin tuo reunakaistakin maalata puolittain kyljellään ja enin paino sinne katon keskelle päin. ja siitä toisella kädellä ulottuen reunalle. - Siinä oli tiivisti, kun vielä piti toisella kädellä kiinni korkeammalla olevasta saumasta.


saunan katto
saunan katto
saunan katto

saunan katto
saunan katto


Tämän jälkeen pesin painepesurilla ja sitten Otexin pohjamaalilla koko katto.  -
rosa ristinummi
Valmista tuli:saunan katto
saunan katto
saunan katto


En ole kertaakaan aikaisemmin tehnyt näin perusteellista työtä. Tein tämän siinä toivossa, ettei enää tarvitse minun elinaikanani maalata uudelleen - saapa nähdä?

Puiden kaatamisessa on se hyvä puoli, että on itsestään selvää, etten enää joudu uudestaan niitä kaatamaan :D
saunan katto
Seuraavaksi liiterin katolle:
liiterin katto

Liiterin katto oli alunperin huopaa, mutta muuttaessamme tänne 1979, katto uusittiin ja muutettiin galvanoiduksi peltikatoksi parin vuoden sisällä. Sitä oli tekemässä vanha peltiseppä Vasili Firsoff. Hänen kanssaan kävin keskustelua, että laitetaanko 'vanhanaikainen' galvanoitu pelti, vai jokin muovipäällysteinen (valmiin värinen) kattopelti.
Firsoff sanoi, että ne muovitetut pellit alkavat jonkin vuosikymmenen sisällä kuoria sitä muovipäällystä pois ja silloin ne ovat hankalia käsitellä uudestaan.
Kyllähän se galvanoidun pellin kesto - maalaten näkyi jo päärakennuksessa ja saunan katossa. Firsoff vielä vakuutti, että hän vaikka tulee 'tervaamaan sen galvanoidun pellin', kun on tarvis.
No hän on ehtinyt jo kuolla pitkän aikaa sitten ja nyt maalatessani "mutisin hänelle, että hänhän lupasi maalata..., mutta minä nyt täällä heilun..." :D

Edellä esillä olleet jatkettavat alumiiniset tikapuutt testattiin FIrsoffin kanssa kestävyydessä. Nimittäin hän painoi pitkälti yli 100 kg, kun hän niillä tikapuilla kiipeili katolle... ja ne kestivät  hyvin. Siksi olen uskaltanut niitä huoletta käyttää.

Tämä liiterin galvanoitu katto on kestänyt n. 40v, ennenkuin se on nyt pakko maalata kauttaaltaan.

Asuinrakennuksen kohdalla Heikin kanssa maalasimme sen katon - tumman vihreällä - kun asuimme siellä 1957-61 aikana. Eli rakennus valmistui 1939 ja siitä n. 20v myöhemmin se maalattiin ensimmäisen kerran. Muistelen kylläkin, että se ei ollut vielä tuossa vaiheessa ruvennut ruostumaan, vaan jo ennakolta maalattiin?

Liiterin katossa ruostuminen oli jo alkanut, koska viereisistä kuusista putosi kaikenlaista risua, töhnää katolle ja se pysäytti veden kulun ja edisti ruostumista. Niitä kuusia on enemmän ja pidempään tuonne saunalle päin - edempänä niitä on tarvinnut kaataa pois jo aikaisemmin.

Kuvat kertovat tämän selvästi.


liiterin katto
liiterin katto


Katon puhdistamisessa lehtipuhallin on erittäin hyvä apuväline. Kevyempi roska lentää nopeasti pois ja sitten ne, mitä on pitänyt tersäharjalla ja hangata tai uurteista meisselillä irrotella, nekin roskat lentävät kevyesti katolta - ei tarvitse harjaa.


liiterin katto

Nyt tämä pohjamaalaus kestää ensi kesään, sillä polvet ym. eivät oikein kestä enempää. Vielä kauttaaltaan  ehkä toinen kerros pohjamaalia, nopeata vetää, kun ei ole teräsharjatöitä tai pesuja... ja viimeistelymaali ensi kesänä. Mielellään heti, kun ilmat lämpenevät. Keväällä ei lennä ilmassa niin paljon roskia kuin loppukesällä.* * *

PALUU ETUSIVULLE


sivulaskuri