Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
PUIDEN KAATOA
2019

Viimeisin päivitys 12.7.2021
Sivustot näkyvät parhaiten TIETOKONEELLA tai TABLETILLA
 - mobiilikäytössä kuvien latautuminen saattaa kestää...


Vanhat - lähes kaikki puut ovat n.80 v ikäisiä - ne alkavat lahota ja alkavat olla vaarallisiakin. Koska sekä funkisrakennukset että pihamaisema ovat kaavalla suojeltuja, niin minun pitää istuttaa jokaisen alkuperäisen kaadetun puun tilalle uusi kasvamaan, hopeapajut, koivurivit, lehmukset jne.
Parhaassa tapauksessa moni vanhentuva koivu tai lehmus on 'aavistanut' loppunsa tulevan ja kasvattaneet samasta juuristosta uuden puun, joka vanhan kaatuessa tai kaadettaessa saa kunnolla tilaa kasvaa ja sillä on heti käytettävissään valtava juuristo valmiina. - Luonto on viisas.

Luin juuri lehdestä, että puiden juuristot, vaikka eivät ole yhteydessä keskenään - ei ole yhteisiä juuria, niin silti juuristot välittävät tietoa puille toinen toisistaan.

Tämä koivu on melko ohut, lähellä kokkopaikkaa:puiden kaatoa

Aivan laho, oksaton koivu kokkopaikan lähellä. Niin helppo kaataa, ettei tarvinnut tikapuita eikä vaijerivinssiä. Riittävä veto tuli nailonköyden ja vetoliinan avulla.


puiden kaatoa

Lahonnut pystyyn

puiden kaatoa

Välineistöä...

puiden kaatoa

Sitten pätkimistä ja halkomista varten puuvajalle, kuivumaan ja käyttöä odottamaan.

* * *

Isompi urakka on keittiön ikkunan - kellarin edessä oleva vanha koivu, korkea ja kolmihaarainen

ENSIN KUVA  vuodelta 1954 tästä koivusta - kellarin oikealla puolella:

koivu 1954


Sitten 65v  myöhemmin:puiden kaatoapuiden kaatoa

Tässä kertaa tikapuut riittivät, joten pylväskengät odottavat korkeampaa oksatonta puuta, joita riittää.


puiden kaatoa

Olen varmistanut oman turvallisuuteni niin, että olen tehnyt kolminkertaisen vyön vanhasta auton turvavyöstä - kierrätyshän on nyt noussut arvoon arvaamattomaan. Tähän vyöhön on helppo ripustaa tarvittavia välineitä ym. palohakojen avulla yhdellä napsauksella.

Lisäksi tarvitaan toinen turvavyö, joka hoitaa samaa tehtävää kuin valjaat.

puiden kaatoa

Tämä vyö on niin pitkä, että se ulottuu minun ympäri ja tikkaiden ympäri tai puun rungon ympäri samanaikaisesti. Se on helppo kiinnittää näiden palohakojen avulla ja lisäksi sitten oman vyöni palohakojen kanssa varmistaa, että pysyy paikoillaan. Palohaat ovat erinomaisia, käteviä, nopeita ja lujia kiinnitykseen. 


puiden kaatoa

Kaikki tarvittavat työvälineet, keltainen sähkösaha ym. kulkevat kätevästi kanssani tikapuilla tarpeeksi ylös.


puiden kaatoa

Ja kun haara on sahattu ja siinä on ollut veto köydellä, ja vaijerivinssillä oikeaan suuntaan, niin siellähän se sitten.


puiden kaatoapuiden kaatoa

Siitä vaan 'poikki ja pinoon'.  Tämä haara oli pienin ja ohuin niistä kolmesta.       2 haaraa oli vielä jäljellä:

puiden kaatoa
Vasemmanpuolinen oli paras kaataa
kellarin ja talon väliin.
puiden kaatoa
Oikeanpuoleinen pitää kaataa oikealle
pöheikköön.

Kiristysköysi, jolla määrätään suunta ja viime kädessä vaijerivinssillä pakotetaan haluttuun suuntaan, niin se köysi täytyy saada mahdollisimman korkealle, jota veto on voimakkaampi sivulle päin.

Oikeanpuolisessa kuvassa ähistään sitä mahdollisimman korkealle siten, että rungon vasemmalla puolella vähän yläpuolellani näkyy pystytanko, jonka päässä on köyden pää ja työntämällä/heittämällä se tanko yläpuolellaan olevan oksanhaaran ympäri - saan köyden pujotettua korkeammalta kuin pystyn kiipeämään. Tuolla kohtaa runko on niin ohut, että ne pylväskengät ei asetu tukevasti sen ympärille.
Tuo tanko on metallia ja niin painava, että kun se menee oksanhaaran yli mitastaan puolen välin verran vaakatasossa, niin se painaa loputkin tangosta ja köyden pään sen mukana.


puiden kaatoa

Sitten vasemmalle vetoliina/vaijerivinssiviritys - jolloin vaijerivinssi pitää huolen, että koivu ei kaatuessaan pysty siirtymään talon räystään suuntaan, koska vinssi pitää sen otteessaan - vasemmalle. Ja lopputulos tässä kauniisti oikeassa suunnassa:

puiden kaatoa

Kun vasen oli saatu kellarin vierestä oikeaan suuntaan. Oli jäjellä vielä tämä oikealle päin 3.haara.

Kuvassa näkyy poikkisuunnassa selvästi sähkökaapeli ja puhelinkaapeli, jotka tulevat pylväästä talon seinään. Kaapelit sanelevat sen, että haarat pitää kaataa sivusuuntaan, eikä tähän tielle päin.

Kun Fortum uudisti talolta Vanhankyläntielle johtavan linjan pylväät, laittoi uudet (tietysti yksi vähemmän...) ja sitten kaatoi vanhat pois, niin kas, kaatoivat vanhan pylvään tähän linjan päälle poikittain. Olimme sisällä ja koko talo huojahti ja kuului kova 'pamaus', kaatuva pylväs nykäisi linjat ja eristimet irti seinästä ja sähköt menivät.

Samuli oli kotona ja meni ulos kysymään miehiltä, että "Ei tullut sitten mieleen kaataa toiseen suuntaan?" Vastausta ei kuulunut, mutta Fortumin kunniaksi täytyy mainita, että puolen tunnin sisällä oli linjat ja kaapelit kytketty uudellen ja sähkö kulki taloon! :D

puiden kaatoa

Nyt ei tarvinnut pitkiä tikkaita, vaan nuo hämärästi näkyvät lyhyet riittivät, koska 3.haara irtautuu näin matalalta. Loveaminen oikeaan reunaan ja sitten sahaus vasemmalta - videossa näkyy.

juutuupi

https://youtu.be/6U2qHIYW0fU

 Video on tehty samalla systeemillä kuin Raamatun luomiskertomus, kerrottu vain dramaattisimmat käännekohdat ja jätetty pois vuosimiljardien väliajat... - tässä videossa vähän yli 5 minuuttiin 4-5 päivän työ...2-3 päivää suunnittelua ja mietintää ja harkintaa ja sitten 2 päivää toimintaa...
Minua huvittaa, että fysiikka ja voimavektorilaskenta ym. olivat minulle aika hankalia käsitteitä, jotka olen jo unohtanut monta kymmentä vuotta sitten, mutta nyt täytyy arvioida rungon massa, sen suunta, kallistuskulmat ym. ym.


Ja lopputulos on tässä:

puiden kaatoa
puiden kaatoa

Ei ihme, että lehdetkin olivat jo osittain kuihtuneet.

puiden kaatoa

Videokamera kuvasi koko ajan tuolta vasemmalta talonnurkan takaa turvallisen kaukaa liiterin edestä kellarille päin.

Tämä loppupätkä rungosta on helppo kaataa tänne kottikärryyn päin - tielle, sillä se ei ulotu enää talon seinään tulevaan sähkölinjaan, vaan kaatuu sen alle. helpointa kerätä pois eikä tarvitse pyöritellä pöllejä orapihlaja-aidan ja ojan takaa pöheiköstä.

* * *

Muutaman päivän perästä sain sovittua Kari Rannan kanssa - hänellä on pitkälaippainen saha - että tulee kaatamaan tuon viimeisen alhaalta leveän pätkän:

puiden kaatoa
puiden kaatoa
Lopuksi työkalut 'pakkiiin' ja saunaa lämmittämään!

puiden kaatoa

Kunnolliset ikivanhat kottikärryt, jotka ovat 'rautaa' eikä mitään kevyttä peltiä kuin nykyisin :)
puiden kaatoa

Vertaa pöllien kokoa peräkärryn renkaan kokoon....
Nämä täytyi siirtää nokkakärryillä - ja paksuimpiin vähän alkua halkeamaan moottorisahalla, koska 7000 kg puristusvoima hydraulihalkaisijassa alkaa jo vuosien mittaan vähän heiketä, fuskata...


puiden kaatoa

Nämä jaksoi nostaa seinustalle odottamaan halkomista...


Siinä riittää moneksi iltapuhteeksi töitä. Onneksi on 7000 kg voimalla halkaiseva "hydraulikirves" ->
puristin.puut

Hydraulikirves täytyy ottaa alas oikealla puolella olevalta jalustalta, koska kukaan ei jaksa nostaa isoimpia pöllejä sen päälle.

puut

Näin isojen kohdalla saadakseen alkuun halkaisun, täytyy moottorisahalla tehdä vähän linjausta puuhun. Kun se on saatu halki, niin sen jälkeen aina reunasta kapeampi sektori kerrallaan hydraulikirves erittäin hyvin halkaisee pala palalta.puut* * *

Paluu LUONTOKUVIEN KOONTISIVULLE

PALUU etusivulle


sivulaskuri