Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura




KEVÄTTÖITÄ PUUTARHASSA
la 17. - ti 20.4.2021

narsissit

Ensimmäiseksi, kun lähden ulos pihalle, käyn tarkistamassa, missä vaiheessa kevään eteneminen on. Pääsiäiseksi ostan aina muutaman narsissipurkin kuistin ikkunalle. Kun ne ovat kukkineet, niin otan pois purkista ja istutan ne sipulit kukkapenkkiin. Sieltä ne 2 - ? keväänä nousevat uudestaan kukkaan, varsi on hyvin lyhyt 5-10 cm, mutta kukat näkyvät hyvin.

LINNUNPÖNTÖT

Seuraavaksi täytyi ryhdistäytyä ja käydä kaikki lintujen pesäpöntöt läpi, tyhjentää niistä edellisen kesän pesimiesjätteet pois, sillä niihin on pesiytynyt lintukirppuja, tauteja, syöpäläisiä ja talvehtivat pikkulinnut ovat käyttäneet niitä pakkasilla yöpymispaikkoina ja jättäneet ulostet ym. pönttöön.

Siis pöntön irrotettava pohja on otettava pois, puhdistettava ja tavaraa siellä sisällä on.

pönttö

Avattavan pohjan kiinnitys on erittäin helppoa. Molemmille puolille sivuseinän alareunaan lyödään sinkilät kuvan esittämällä tavalla. Sen jälkeen rautalangan päätkä niiden läpi ja käännetään rautalangan päätä sen verran, ettei se itsestään pääse pois. - Rautalanka ei taritvitse olla paksua, jotta se on helppo kääntää.

Jos haluaa, niin voi lyödä yhdet sinkilät myös pohjaan alla olevan kuvan tavoin. Se ei ole välttämätöntä. Pohja painuu alaspäin rautalankojen päälle ylhäältä olevan painon tähden, eikä nouse siitä ylöspäin. Mutta pohjassa oleva sinkilä lukitsee sen paikoilleen.


pönttö


Sinkilöitä on aivan pienistä varsin suuriin. Noin 2 cm pituinen on sen verran pitkä, että se on helppo pitää sormilla paikallaan vasaralla lyöden paikalleen - paksumpi saattaa jopa halkaista puuta. Ne eivät maksa paljon, parilla eurolla saa 50 kpl pussillisen.

pönttö

Kuva on valitettavasti kovin epäterävä, kun toinen käsi pitää kohdetta ja toisessa kännykamera...
Pohjan ei tarvitse olla millin tarkasti juuri ja juuri seinien väliin ahdettu, sillä varsinkin lautojen vähän kastuessaan vääntyessä tulee rakoja ja väljä pohja on helpompi poistaa puhdistettaessa. Pesä tilkitsee tehokkaasti kaikki raot.



pönttö

Tällainen paksu kerrostuma edellisen kesän jäljiltä täyttää melkein puoleen väliin pöntön.


Birdlife neuvoo:
https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/linnunpontot/ripustaminen-ja-huolto/

"On hyödyllistä tyhjentää pönttö vuosittain. Näin vanhaan pesään jääneet lintujen loiset eivät pääse vaivaamaan seuraavia vuokralaisia eivätkä pesäainekset vähitellen täytä pönttöä. Pönttö myös kestää lahoamatta pidempään, jos se tyhjennetään säännöllisesti.
Pönttö kannattaa tyhjentää syksyn ensi pakkasilla, jolloin väiveet, lintukirput tai muut kutinan aiheuttajat ovat kuolleet tai kohmeessa. Jos tyhjään pönttöön jää loisia, talvipakkanen tekee niistä selvän. Pidä käsissäsi hanskoja, sillä lintukirput voivat puraista ihmistäkin, vaikkei lintujen loisista muuta haittaa ihmiselle olekaan."

Olen puhdistanut normaalisti kevättalvella, kun on vielä pakkasöitä, sillä monet linnut nukkuvat talviöisin pöntöissä.


pönttö

Pöntön pohjana ollut 'puulattian palanen' täytyy myös kaapia puhtaaksi jätöksistä.



PÖNTÖN AUKKO
Puisen linnunpöntön aukko täytyy mitoittaa sopivaksi pikkulinnuille - kukin lintulaji tarvitsee oman kokoisensa aukon, tavallisimmat ns. pikkulintujen aukot vaihtelevat 25 -35 mm.
Suurimmat ovat jo n. 70 mm
Mitat löytyvät Birdlifen sivuilta muittenkin ohjeiden myötä.

https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/linnunpontot/mallit-ja-mitat/

Pikkulintujen pönttöjen aukko on tärkeätä suojata jollain metallilla tms., jotta orava ei pääse ryöstämään pönttöä. Orava on karvaturri, mutta peto pienemmille linnuille. Olen jopa nähnyt sepelkyyhkyn luonnonpesän avoinaisena, jossa orava oli käynyt tappamassa isokokoiset täydessä sulkapeitteessä ovat vielä lentotaidottomat kyyhkysen poikaset.
Samoin näin kerran, miten orava yritti tunkeutua puun koloon tiaisen rakentamaan pesään, mutta tiainen oli onnistunut hätäisillä huudoillaan kutsumaan parven pesän luokse ja syöksymällä joka puolelta kohti oravaa, pikkulinnut saivat sen karkotettua pois ja pesä säilyi.
Seurasin ikkunasta, miten muutaman TUNNIN AJAN emo oli pesän edustalla selkä pesään päin ja käänsi salamannopeasti päätään 180 astetta oikealta vasemmalle ja takaisin - siis herkeämättä parin tunnin ajan, ettei orava pääse yllättämään pesän asukkeina olevia linnunpoikasia.

Aivan ohutkin metallilevyä tai reikänauha voi rajata pesäaukkoa, sitä ei pysty jyrsimään tai nokalla hakkaamaan suuremmaksi.
Olen kehittänyt uusiokäytön tietokoneiden CD-ROM - levyille, joita kertyy jatkuvasti lisää.

pönttö

CD-romin keskusta on juuri sopivan kokoinen. Yllä näet sen valmiina. Vaikka CD-levy on vähän taipuisakin, niin se lohkeaa = halkeaa keskustasta reunoille helposti, jos yrittää sivuleikkurilla tms. ottaa tuon läpinäkyvän keskustan pois. Tuossa on otettu ja alla olevissa kuvissa kerron, miten se onnistuu ehyenä.
Kuvat ovat epäteräviä, koska oikealla kädellä käyttelin porakonetta ja vasemmassa kädessä oli kännykkäkamera sopivalla etäisyydellä, mutta ei pystynyt yhdellä kädellä sitä ohjaamaan ja katse piti olla poranterässä.


pönttö

Ensin porataan 3 mm metalliporan terällä PYSTYSUORASSA aivan vieriviereen reikien kehä ympäri.




pönttö

Sitten varovasti asetetaan pora aivan VINOON, jolloin se 'syö' nämä pienten reikien pienet välit pois ja samalla pyöristää vähän siistimmäksi reunan.


Ja lopputulos oli siis tämä

kuva


Tämän jälkeen porataan neljään kohtaan pienet reiät, joihin mahtuu 2 mm paksuinen lyhyt 10 mm ruuvi.

KOKO, reikä 3 mm ja ruuvi 2 mm, jotta ruuvi mahtuu suoraan läpi reiästä, muuten sen halkaisee levyn kierrettäessä paikoilleen.

Ruuvi kiristetään VAROVASTI MELKEIN kiinni levyn pintaan. Se ei saa painaa ollenkaan levyä, koska se jälleen saa särön reunaan asti. Mutta levy on kevyt, joten se pysyy helposti paikoillaan ilman tiukasti kiristämistä.


Valmiina puussa:

pönttö

Pönttö kestää monta vuotta ja kun vähän halkeilee, niin reikänauhalla pysyy kätevästi koossa ja on käyttöikää vielä monta vuotta - kunhan puhdistetaan vuosittain.


PÖNTÖN SIJOITTAMINEN PAIKOILLEEN
Luulin aina, että pönttö pitää olla korkealla puussa, kunnes lintuharrastajat sanoivat, että voi olla 'silmien tasolla'. Silloin se on helppo puhdistaa ilman tikapuita.

Pöntön kiinnitys on kätevää vahvalla narulla tai vaikka muovipäällysteisellä sähköjohdolla - yksi säie puun ympäri.  Pönttö asettuu tukevasti sen varaan, koska painavana asettuu puuta vasten ja se naru tai lanka takertuu vinoasennossa tukevasti rungon ympäri.

Jossain oppaassa luin, että linnuilla on reviirit ja pöntöt eivät saa olla lähellä toisiaan. Tämänkin olen todennut tarpeettomaksi ohjeeksi. Minulla on n. 15 pönttöä n. 3-4 metrin välein olevissa puissa - ja KAIKKI olivat käytössä, kun puhdistin ne.

Pönttöä sijoittaessa on hyvä katsoa, että se ei olisi koko päivää auringonpaisteessa, sillä muutoin lämpö sisällä tulee niin korkeaksi, että poikaset kuolevat sinne.
Kokeilin, että pönttö toimii hyvin vaikka puun pohjoispuolella. Jälleen kaikissa oli pesitty.

BIrdlife kertoo, että vaikka pönttöön ei ensimmäisenä vuonna tulisi asukkaita, niin kannattaa antaa olla pari - kolme vuotta... linnut tottuvat uuteen pönttöön. Jos on käytettävissä vaikka vanhempaa tummunutta lautaa, niin se saattaa auttaa.
Olen todennut kyllä, että jokaiseen uuden uutukaiseen pönttöönkin on tullut heti asukkaat.
Mutta millään maaleilla tai kyllästysaineilla EI saa käsitellä pönttöä.


* * *

LISÄÄ KEVÄTTÖITÄ PUUTARHASSA

Minulla on perennapenkki, johon olen istuttanut kultapalloa ja jotain korkeata, harakankelloa tms., mikä suostui kasvamaan ja annoin niiden levitä sen mukaisesti, mikä näkyi menestyvän ja valtaavan alan - antaen kasvaa niin tiheäksi, ettei tarvinnut kitkeä ollenkaan ja tässä pari kesäistä kuvaa:

kultapallo

Kultapallo on kiitollinen perennakasvi syksyllä, kun muut jo ovat kukkineet. Tämä kuva on elokuun 20. päivä 2019.




kesäkkuu

Tämä kuva on kesäkuun 6. päivä.
Koska aikaisemmista vuosista tiesin, miten korkeaksi kultapallo kasvaa, olen tehnyt Juhani Kolehmaisen viisasta neuvoa noudattaen valmiiksi TARPEEKSI KORKEAN verkon kultapallon yläpuolelle.
Jollei tätä verkkoa ole - ja tarpeeksi korkealla, niin edellä olevan kauniin kuvan sijasta ensimmäinen tuulinen päivä ja sade kaataa koko sen upean kasvuston.

kultapallo

Toisessa päässä perennapenkkiä on matalampaa kukkaa...

sininen

Heinäkuussa perennapenkin toisessa päässä on matalampaa runsaskasvuista Ukonkelloa, joka on vallannut kokonaan penkin toisen pään.

Talven jälkeen koko penkki on vain pelkkää pystyssä olevaa pitkävartista rankaa. Odotan aina näitä päiviä kevätpäiviä, mitä on ollut suunnilleen viikon verran ti 13. - 21.4.2021  - joka kevät tulevat ne muutamat päivät, viikko huhtikuulla, jolloin kevät murtautuu esiin ja aurinko ja lämpö. - Oma mielikin virkistyy...
Tänä vuonna se oli nyt.  Sääkarttaa seuraamalla näkee, että pari-kolme päivää ennen saderintaman tuloa kaadan kaikki pitkät rutikuivat vahvat kultapallojen  ja ukonkellojen varret kasaan.


perenna

Aikamoinen kasa ja olen löytänyt niille erinomaisen hyötykäytön. Taittelen ne kourassani tukkuna n. 15-20 cm pätkiin ja vanhoihin multa-muovisäkkeihin:


sytykkeet

Ne ovat rutikuivina mitä parhainta sytykettä kiukaan ja saunan padan alle tulipesään.


Kun ylemmän kuvan koko kasa on käsitelty, niin tallessa on kuivana...

sytykkeet

Paperia ei tahdo riittää sytykkeeksi, koska Hesari, Keski-Uusimaa, Sana ovat digilehtiä. Lisäksi mainospostista niin suuri osa on kiiltävää 'kivipainopaperia', joka tuskin suostuu edes syttymään ja vain hiiltyy ilman liekkiä ja muodostavat vain tuhkaa, mutta ei lämpöä. - Lahjapaperitkin ovat sekajätteisiin laitettavia.

kasvimaa

Pieni, mutta tehokas kasvimaani n.  2 x 2 m muokkaan - on sopivasti vielä kosteaa. Helppo kitkeä muutamat rikkaruohot pois ja sitten kylvää kertämään muutama metri salaattia, persiljaa, tilliä.  Ruohosipuli nousee taas hyvin talvehtineena oikeassa alakulmassa. Keräsin siitä 4 kertaa satoa pakastimeen viime kesänä.
Ruohosipulista pitää jättää pallopäiset kukkavarret pois, ne ovat niin kovia rakenteeltaan, etteivät pehmene edes makkarakeitossa.

ruhosipuli

Tuo on helppo pakata tiiviisti ja päästä auki ja jäätynyt pötkö veitsellä suoraan päästä poikkileikaten = valmis silppu. Samalla tavalla myös persiljan ja tillin ja liperin/lipstikan lehdet pötköksi jne...

Tilaa jää vielä tyhjäksi kuukauden päästä uudelle salaatin kylvölle, jotta saa myöhemminkin kesällä tuoretta ja hyvää salaattia omasta maasta. Aikaisempi kylvö kasvaa keskikesällä jo liian pitkäksi.

Laitan kasvimaan keskelle tuon lankun pätkän, jotta sille voi astua ja siitä käsin sitten kitkeä ja kylvää uudet rivit kesällä. Maa on niin pieni, ettei sinne voi astua vihannesten sekaan.

AALTOPELTIREUNA estää rikkaruohojen leviämisen nurmikolta päin ja YMPÄRÖIVÄ VERKKOREUNA tarvitaan etteivät 'kotipupuni' = kaksi isoa rusakkoa pääse syömään salaatteja.
Alussa tarvitaan vielä jokunen verkon kappale keskelle VAAKATASOON, jotta FASAANI ei mene sinne keskelle makaamaan, kuopimaan ja syömään.... kun kasvu on korkeampaa, niin se ei enää mene.

Kun meillä oli muUtama vako perunaa, niin fasaani meni vakojen väliin ja kaivoi esiin sieltä esiin perunat piilossa varsien keskellä. Tulppaanin sipulit se kaivoi kukkapenkistä syvältä maasta. Nyt fasaani on vähentynyt, kun näillä tienoilla sitä ei enää ruokita talvisin.
Lisäksi täällä elää KETTUJA, jotka onneksi saalistavat. Löysin kerran marjapensaiden välistä ketun ulostekasan ja sen vieressä olivat fasaanin jalat ja siivet, koska siivissä ei ole lihaa syötäväksi. Lupasin ketulle sisäfilettä, jos syö fasaaneja.
Fasaani on vieraslaji, joka tuhoaa ympäristöään ja jolta puuttuvat monesti luonnolliset viholliset.

KETUN ILTAPALA
Kerran käännyin auringon juuri laskiessa keskikesällä Rantakadulta Vanhankyläntielle... ja edestäni asteli arvokkaasti ja hitaasti kettu Vanhankyläntien poikki suussaan fasaani 'iltapalana' ! -  Ei ollut kameraa auton etupenkillä, jotta olisin voinut napata kuvan. - Se käveli kaikessa rauhassa - kun risteyksen kohdalla auton vauhti oli hidas... ikäänkuin sanoen... että älä  häiritse iltapalaani... menen tästä vain vähän sivummalle aterioimaan! Yleensä kettu liikkuu varsin vilkkaasti.
kettu
YouTuben linkissä
kettu pyydystää

myyriä aamuhämärässä

RAPARPERIMAA JA VUOHENPUTKI

Kasvimaan lisäksi myös raparperimaa piti kitkeä - sillä mahtavan raparperipenkin sisällä, lehtien alla ei kasva muuta rikkaruohoa kuinikuinen riesa Vuohenputki, joka löytää tiensä joka paikkaan ja pystyy jopa raparperin lehtien alla leviämään. Lisäksi se rikkaruohon oveluudella asettuu hyötykasvin aivan viereen tukahduttamaan sitä. Jotkut tutkijat ovat jopa sitä mieltä, että se erittää jotain hyötykasvia vahingoittavaa kemikaalia ympärilleen. Varhain keväällä, kun mikään muu kasvusto ei ole vielä hereillä, niin Vuohenjuuren solmukohdat näkyvät, ja sitä on mahdollista teräväpiikkisellä haralla kaivaa ylös ja vähän maata piikeillä pehmentämällä saattaa saada leviäviä juuriversoja pitkältä matkalta pois.
https://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/vuohenputki

vuohenputki

Kuva on perennapenkistä vuodelta 2013, jossa samaa kitkemistä pitää tehdä joka kevät.



RAPARPERIMAA

Tämä raparperimaa kasvaa 'itsestään'... tuotti viime kesänä n. 50 kg raparperia, jota säilön yksinkertaisin ja helpoin menetelmin. Se oli tuottanut jo vuodesta 1980 lähtien ilman mitään lannoituksia tms. ja siitä penkistä olen jakanut juuripaakkuja monille. Pari vuotta sitten sen tuotto alkoi vähentyä, varret ohentua jne. Sitten tyhjensin takana näkyvistä kompostoreista toisen - jonka sisältö oli rauhassa maatunut.

Maa tuotti tuon 50 kg = neljä kertaa sitä n. +10 kg varsia sieltä välistä poistaen, jotta uudet pääsevät kasvamaan vapaasti. Viimeisen sadon korjaan aina syyskuun lopulla ja ensimmäisen toukokuun puolessa välissä. Kasvu on niin nopeata. - Ihmettelin, miten komposti sai maan riehaantumaan kasvussaan tuolla vauhdilla?
Sitten keksin, että kompostistani n. 3/4 osaa on suodatinkahvin suodattimia kahveineen - kun keitin on valmis, niin suodatin kahvinporoineen sankoon, joka täyttyy melkein kokonaan tästä, jotain perunankuoria, ruuan tähteitä tms.  lisäksi.

Vanha kansahan opetti aina pannukahvin aikaan -> kahvinporot pitää panna kukkapenkkiin ! 'Vanha konsti on aina parempi kuin pussillinen uusia'!

rapsu Kevään 2019
1. raparperisadon
nopea ja helppo
säilöminen tuoremehuksi
ja soseeksi


Yllä olevassa kuvassa näkyy vasemmassa kulmassa Suvirannasta saatu Rosa Ristinummi, joka versoi valtavasti ja piti kaivaa leviävät versot pois, muuten se valtaisi ympäristönsä kokonaan.
Sen jälkeen vielä kulotin ympärillä olevat kuivuneet ruohot, sillä muuten ei ERITTÄIN piikkisten varsien juurelta pysty kitkemään rikkaruohoja, jotka nousevat varsia myöten ylös:

kulotus

Tiiviit piikit olivat kuivia päistään, niin että muutamassa sekunnissa tuli hyppäsi vartta myöten ylös :) - ilmiö oli niin nopea, että oli vaikeata saada kamera laukaistua sen mukana. - Nopeus takasi myös sen, että varsi itsessään ei kuumentunut ollenkaan.
Mediassa varoiteltiin koko ajan ruohikkopaloista. Täällä pohjavesi on niin lähellä, että oli vaikeata saada syttymään edes tuollaista.


valmis

Täällä päässä on tonttia on kaikki valmiina kesän tulolle. Vihannesten siemenet valmiina itämään ja kasvamaan, kun ilmat sopivasti lämpenevät ja kasvukausi käynnistyy. Ei haittaa, vaikka takatalven ohut lumikin peittäisi sen kertaalleen.
Ruohosipuli kestää kevään yöpakkasiakin, sillä sen soluneste ei jäädy.




SISÄÄN TULOTIEN VIERESSÄ

olleet vanhat koivut oli kaadettu jo muutama vuosi sitten ja nyt niiden kannot alkavat olla niin lahoja, että ne saa vähitellen hajoitettua ja uudet koivut istutettua niiden tilalle kaavalla suojellun pihapiirin mukaisesti.


kanto1





kanto



Lisäksi nurmikoilta on jouduttu kaatamaan unkarin sireeni, muutama tuija, jotka kasvoivat liian suuriksi. Ne on aikoinaan sahattu mahdollisimman tarkasti, mutta 'kannot' tökkivät kuitenkin ruohonleikkurin terää.



tuija kanto

Tämä tuija oli lähinnä sireenejä, jotka saimme pieninä taimina Orvokin serkun Marjatan ja miehensä Alpon pihalta.


Seuraavan tuijan kanto oli painunut niin nurmikon pinnan alapuolelle, ettei sille tarvinnut tehdä mitään.



tuijan kanto

Kolmas tuijan kanto ei vielä antanut periksi poistamiseen. Moottorisahalla sahataan kanto osiksi ja sitten rautakangen avulla erotellaan lisää osat toisistaan ja saadaan jonkun osan alle rautakanki vinoon ja sen jälkeen kannon saakin helposti pakotettua palasina pois nurmikosta. - Edellinen onnistui hyvin.  - Tätä täytyy jonkun kuukauden kuluttua taas koittaa uudestaan tai saada tarpeeksi paksu kiila levittämään osia toisistaan.



unkarin sireeni

Unkarin sireeni oli istutettu pienenä tälle kohdalle. Vuosikymmenten mittaan nämä kaikki: kolme tuijaa ja unkarin sireeni levisivät niin, että talon ainoa edusnurmikko oli muuttunut 'metsikön reunaksi' eikä tietä reunustavat neilikkaruusut näkyneet lainkaa. Pitkään niitä mietin ja katselin ja totesin, että nurmikko tarvitsee valoa  ja tilaa.




unkarin siteeni

Tässä kulmauksessa oli myös unkarin sireeni, mutta se esti näkymää lahdelle ja oli 'pensaikko' ja niin poistin  sen.



Taaempana näkyy autotallin oikealla kulmalla oleva hopeapaju. On hyvä katsoa sitä vähän tarkemmin lähempää.

hopeapaju







hopeapaju

Tuo ontto osuus jatkuu suoraan puun alla niin syvälle kuin käsi ulottuu. Puu pysyy pystyssä molemmilla puolilla olevien juurien varassa, jotka ylöspäin ravintoa lehtiin jne.


hopeapaju

Vasemmalla puolella näkyy verso rungon ja tallin senämän välissä ja se on selvästi kasvamassa ylöspäin. Siitä kasvaisi helposti kokonaan uusi hopeapaju samaan kohtaan... niinkuin kaavasuojelu edellyttää, jos katkaisen rungon esim. puoli metriä verson irtautumiskohdan yläpuolelta. Silloin kasvaa aivan tuore uusi runko, jolla on laaja juuristo käytössään. - Täytyy vielä  miettiä, sillä se on niin lähellä tallin kulmaa, että runko paksuuntuessaan saattaa työtää tuota kulmaa?

Toinen mahdollisuus on oikealla puolella runkoa n. metrin korkeudella olevat uudet versot rungosta. Jättää niistä voimakkaimman tai pari ja katkaisee vanhan rungon puolen metriä sen kohdan yläpuolelta. Koska oikeanpuoleinen osa vanhasta rungosta on kauempana tallista, niin se olisi varmasti parempi ratkaisu.
Vanhan rungon katkaisun jälkeen ravintoa, energiaa ei mene ylempänä oleviin vielä terveisiin oksiin ja kasvuvoima juuristosta tulee pelkästään tähän uuteen, jolloin kasvu on nopeata.




lamppukuusi

Tässä liiterin kulmauksessa oli alunperin korkea jo kahteen osaan haljennut vaahtera, joka peitti auringon valoa. Puut ovat pieniä istutettaessa, mutta vuosikymmenten mittaan ne alkavat pimentää ja vievät myös voimat nurmikolta kasvaa.

Vrt. tämä 1940 - luvun kuva

ranta

ranta
Lisää 1940
luvun kuvia
Harjuvaarankuja 16

Vaahteran kaatamisen jälkeen ostin nykyisen torin kohdalta pienestä taimimyymälästä n. 40 cm korkuisen hopeakuusen taimen ja istutin tuohon 'lamppukuuseksi'. Taimimyymälä myi loppuun muutamat taimensa, koska se kohta jäi keskustan rakentamisen jälkeen suunnilleen sen torin huoltorakennuksen alle.

Vuosien mittaan se kasvoi isommaksi, sai jo muutaman sähkökynttilän sen ympärille.

kuusi


Kasvu jatkui, ja jatkui. Lopulta saadaksenikynttilälamppuketjun sen ylimmille oksille:
- minun täytyi kiivetä viereisen liiterin katolle
- 5m pituisella riu'ulla, jonka päähän olin kiinnittänyt rautalankalenkin, jossa oli kiinni lamppuketjun toinen pää
- sain pujotettua rautalankalenkin kuusen latvukseen, jossa ylimmät oksat eivät mahtuneet enää lenkin läpi.
- tästä sitten 5m riu'un avulla asettelin sähkökynttiläketjua eri puolille oksille alaspäin oksavarvi toisensa jälkeen ja se ulottui puoleen väliin kuusen korkeutta.

kuusi
Lapset pelkäsivät, että putoan liiterin katolta operaation aikana, vaikka sehän oli turvallinen tasakatto.
Maasta käsin jatkotikkaille nousten yletyin jatkamaan siitä puolesta välistä alaspäin.
Kuusi oli kuitenkin niin paljon kasvanut 30-40 vuoden aikana korkeuden lisäksi sivusuunnassa, että peitti näkymää pihalle alakerran ikkunoista ja siksi kaadoin sen pois.

Nyt sitten lamppukuusen kantokin on pois.

Viime syksyltä kaadetun kaksihaaraisen lehmuksen kantokin on paloteltuna pitkin pituuttaan.

kanto

Niinkuin edellä sanoin, näille keväisille puuhille on aina viikon tms. mittainen aurinkoinen, energinen, valoisa aika, mutta kevät on aina silti epävakainen. Olin jo muut asiat saanut pihalla hoidettua. Katsoin Forecan - sääkarttaa:
https://www.foreca.fi/Finland/Jarvenpaa

Se näytti torstaina 22.4., että runsaan vuorokauden päästä tulee täysi muutos - sadetta, kylmää, takatalvea. Mietin, että jos nuo pölkyt nyt kastuvat vesi- räntäsateesta, niin ne kestävät pitkään kuivua.
Tästä sain tarmonpuuskan kaivaa taas moottorisahat, leka, kiilat, rautakanki ja käsiksi niihin...

pölkkyjä

Lopputulos yön jo pimetessä, oli, että kaikki oli pienitty sen kokoisiksi, että sain nostettua peräkärryyn ja kuomun alle suojaan sateelta. Peräkärry paikoilleen, purujen, sahausjätteiden haravointi siistimään kasaan. Mutta jäljellä olevaa kannon juurta en jaksanut enää ruvetaa sahaamaan, mutta se täytyi suojata kastumiselta... ja aina on jotain tallessa... vanhan  puretun keinunmuovikankainen sadekatos... hain liiteristä ja levitin kannon suojaksi ja sidoin hinausköydellä, ettei tuuli vie sitä mennessään. - Nyt sen saa aikanaan kuivana sahattua!

valmis

Vasemmalla harmaa köntti on rungon sisältä jäänyt betonin kappale. Vaikka kokoa ei ole tuon enempää, niin se painaa niin paljon, että piti vielä jättää ja jollain konstilla kuljetan myöhemmin pois.

Iloisin mielin ja vähän nivelet kipeänä saunaan - tulkoon vaikka takatalvi - salaatit, persiljat ja tillit odottavat
 mullassa auringon lämpöä - eikä ruohonleikkurikaan juutu kantoihin.

Kohta taas Kevätvirsiä viidakko kaikaa...'!

* * *


LUONTOKUVIEN KOONTISIVULLE


PALUU etusivulle













sivulaskuri