Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
HAKALAN TILAN KUVIA
Orimattilassa

Sivuston viimeisin päivitys 12.8.2016  ETEVAN vaiheesta...
(Joitain kuvia tai asiakirjoja saattaa löytyä lisää ajan mittaan.)


Hakalan kuvia
ISOKOKOINEN KUVA

Tämän kuvan vuosilukua ei ole tiedossa, ehkä 1910-1920-lukua (?), mutta puiden koosta päätellen se on vanhempi kuin seuraava kuva. Mutta ennen kuin katsomme seuraavaa kuvaa, niin laitan tästä samasta kuvasta löytyvän 'värikuvan', joita jotkut valokuvaamot tekivät sillä tavalla, että käsin väritettiin mustavalkoinen kuva. Tällaisesta versiosta näkee, että se on käsin väritetty, mutta mielenkiintoinen silti:hakalan vanha päärakennus
ISOKOKOINEN KUVA

Hakalan kuvia
ISOKOKOINEN KUVA

Hakalan vanha päärakennus. Tämän kuvan puut ja pensaat ovat kookkaampia kuin ensimmäisessä kuvassa.
Hakalan kuvia
ISOKOKOINEN KUVA

Tämän kuvan vuosiluvuksi albumin sivulla annetaan 1930. Uusi päärakennus, jonka kuistilla seisoo talon lapsista vanhin eli Uuno Hakala ja aivan etualalla vaalea hahmo kuvan alareunassa on talon koira. Uunon takana olevan tammisen pääoven oli lahjoittanut uuteen rakennukseen Uunon setä eli isoisäni Tyyne Walfrid Harjuvaara (e Hakala).

Vilma Isoisäni Tyyne Walfrid Harjuvaaran ja vaimonsa Vilman e Kaitila ELÄMÄKERTATIEDOT ovat tyttärensa Anna-Liisa Virtasen kokoamina ja Tyynen omat  muistelmat (18sivua) pdf-muodossa.Hakalan kuvia

Uunon sisaret Helvi ja Laina, Hakalan pihalla. Uunon hoitaessa asianajajan tointaan Helsingissä asuen, Helvi toimi tarmokkaana emäntänä vastaten tilan hoidosta ja kehittämisestä. Helvi oli hyvin sydämellinen ja kaikin tavoin taitava emäntä. Laina oli luonteeltaan hiljaisempi, mutta samoin sydämellinen ja hoiti yhdessä Helvin kanssa Hakalan tilaa.

* * *

SEURAAVAT KUVAT OVAT KAIKKI 17.9.1941 otettuja.

(Valitettavasti kuvissa teknisesti vaakasuoria voimakkaita naarmuja niin paljon,  että niitä ei saa kokonaan poistettua.)

Hakalan kuvia
ISOKOKOINEN KUVA  1941

Hakalan kuvia
ISOKOKOINEN KUVA  1941

Hakalan kuvia
1941

Hakalan kuvia
1941

Hakalan kuvia

Laina Hakala  1941

Hakalan kuvia
1941
Helvi Hakala, pojan nimeä ei ole tiedossa. Todennäköisesti joku sukulaisten lapsista. Helvi piti paljon lapsista.* * *


Hakala
22.6.1966

Hakala
22.5.1966
Päärakennus keittiön ovelta päin. Jeppe-koirasta on ihan oma kuvansakin.


Hakala
22.5.1966

Jeppe-koira läähättää auringon paisteessa.
* * *

Hakalan tilan vanhoja kuvia ja tekstiä on tulossa lisää... ja toivotaan, että saadaan myös tämän hetkistä kuva-aineistoa ja tekstiä, sillä Hakalan tila on siirtynyt Etevan kuntayhtymän käyttöön:

Eteva Etevan
Orimattilan asumispalveluyksikkö.

Ja Hakalan tila on jälleen herännyt elämään...

KÄYNTI ETEVAN HAKALAN MAATILALLA 6.8.2016:Hakalassa

Parkkipaikalta avautuu kaunis näkymä uuden Hakalan pihapiiriin. Oikealla yksi uusista punaisista asumispalvelun rivitaloista.Hakalassa

Uudet rakennukset on sijoitettu kauniisti ja luontevasti vanhaan pihapiiriin - ikäänkuin ne olisivat "aina olleet täällä."
Hakalassa
Hakalassa

Näkymä pihalta parkkipaikalle päin.Hakalassa

Näkymä talousrakennusten piha-alueelta asuntojen puolelle, josta äsken tultiin tänne keskellä olevaa hiekkatietä myöten.
Vasemmalla metsän reunassa on lammastarha:

Hakalassa
HakalassaHakalassa


HakalassaPalataan talouspihalta  takaisin äsken ohitetun asuinrakennusten alueelle.Hakalassa

Vanha päärakennus hohtaa auringon paisteessa. Keittiön ikkunat tänne päin.

HakalassaHakalassa

Päärekennuksen kaunis julkisivu.

Hakalassa
HakalassaPäärakennuksen puutarhan oikealla puolella on vanha aittarakennus, joka näkyi vanhimmissa kuvissa oikeassa reunassa.

HakalassaJa aittarakennuksen takana on varsinainen kasvitarhamaa.


HakalassaHakalassaKasvitarhan jälkeen avautuu taas näkymä päärakennuksen toiseen päätyyn.Hakalassa


Uusi isäntäväki halusi ystävällisesti esitellä myös päärakennuksen sisätilat.


Hakalassa

Terassilta sisään tultaessa eteisaulasta oikealla puolella avautuu näkymä 'Hakalan saliin'.


Vasemmalla puolella on ruokasali.

Hakalassa


Hakalassa

Ruokasalista edelleen käynti keittiöön.


Hakalassa

Uusi aika on tuonut nykyaikaiset keittiökoneet.Hakalassa

Kesäinen auringon paiste luo kodikasta valoaan keittiöön.

Hakalassa


Alakerrasta johtavat portaat yläkertaan, johon emme kuitenkaan nyt mene.


Hakalassa

Tilavan alakerran muita huoneita.


Hakalassa


Jotka kierrettyä päädytään taas saliin, jota katseltiin jo sisään tultaessa.


Hakalassa
Tähän huoneeseen oli juhlatilanteissa katettu aina kahvipöytä, koska siitä oli välitön käynti salin puolelle.

Vietettäessä Helvin syntymäpäiviä, kahvilla oli paljon väkeä. Sitten siellä tuli jossain vaiheessa puhetta ihmisten painosta, laihoista ja lihavammista... Silloin Helvi, joka oli sellainen tukeva emäntä, sanoi:" Ei se siitä ole kiinni, miten paljon ihmisellä on kiloja, vaan siitä miten se ihminen ne kilonsa kantaa!"


Vielä tarkempi vilkaisu viereisen huoneen kattoon.

Hakalassaja sitten saliin


Hakalassa

ja sen kattoon...


Hakalassa

Kaunis vanha tapa koristella sisäkatto. Yksinkertainen maalattu pinkopahvi, joka pysyy tiiviisti venymättä ja 'roikkumatta' listakoristeiden avulla kattorakenteessa ja listoista muodostuu kattokuviointi.


Näin on kierretty uuden Hakalan maatilan uuden elämän vaiheen pihapiiri ja rakennukset.

* * *

Kaikkea tätä katsellessa tulee tavattoman hyvä mieli. Edellinen emäntä Helvi Hakala hoiti tilaa rakkaudella ja taidolla ja kehitti sitä eteenpäin sen ajan tapaan. Käydessämme vaimoni Orvokin kanssa kerran häntä tapaamassa eräänä kesäisenä sunnuntaina. Helvi kertoili kaikenlaista kotitilastaan, jota yhdessä Laina-sisarensa ja pehtoorin ym. henkilökunnan kanssa johti ja hoiti Uuno-veljen asuessa Helsingissä asianajotoimistonsa yhteydessä. Tila oli hyvin pitkälti Helvin vastuulla, sillä Uuno-veli kuoli jo 1969, Laina-sisar sai vanhemmalla iällä aivoinfarktin, josta hän toipui, mutta oli aina ollut vähän arempi luonteeltaan ja Helvi oli ollut aktiivisempi ja oli tottunut pitämään ohjat käsissään.

HAKALAN SISARUKSET:
Laina Maria 13.9.1901 - 3.2.1982
Helvi Mirjam 10.10.1904 - 22.4.1982
Uuno Päiviö 3.4.1908 - 4.5.1969

Kerrotaan, että Helvi oli aikoinaan rakastunut paikalliseen pirssin kuljettajaan ja he olisivat menneet naimisiin, mutta niinä vuosikymmeninä suku oli lujasti vastustanut sitä, että 'talon tytär menee naimisiin pirssinkuljettajan kanssa'. Niinpä liitosta ei sitten tullut mitään. Se oli vahinko, sillä Helvi oli todellinen emäntä ja 'äiti-ihminen'. Hän oli kuitenkin niin suora ja rehellinen elämässään, että jäi sitten naimattomaksi, hoitaen tilaa.

Hän sanoi, että koska heillä kolmella sisaruksella ei ole perillisiä, niin hän on päättänyt, ettei testamenttaa tilaa kenellekään sukulaiselle, sillä '...niille tulisi vain siitä riitaa keskenään...' ja hän on päättänyt antaa sen mennä valtiolle.
Laina-sisaren elämä päättyi helmikuun 3. päivä 1982 ja Helvi jäi yksin Hakalan kotitilalle, mutta hänen ei tarvinnut jatkaa pitkään ilman Lainaa, sillä Helvin oma aika tuli täyteen 22.päivä huhtikuuta 1982. Sanotaan, että usein ihmisen kuolintapa on samanlainen kuin hänen elämäntapansakin. Helvi oli vain nukkunut yöllä pois. Yöpöydällä oli ollut lampussa valo ja hän oli ilmeisesti yrittänyt soittaa puhelimellaan yöllä johonkin. - Muistan, että tuona yönä heräsin kotonani puhelimen soittoon, mutta se joko loppui ennenkuin pääsin siihen vastaamaan tai siellä ei ollut ketään. En tiedä olisiko se ollut Helvi, joka olisi soittanut meille. Seuraavana päivänä isäni kertoi, että Orimattilasta oli ilmoitettu Helvin nyt lähteneen.

Hakalan sukuhauta on Orimattilan hautausmaalla. Hautakiven päällä on orimattilalaisen kuvanveistäjä Pentti Papinahon tekemä pronssinen öljylamppu, jossa ovat kreikkalaisten aakkosten ensimmäinen ja viimeinen kirjain ja niiden keskellä Kristus-monogrammi. Kirjaimet Alfa = A ja Omega = O sekä Kristusmonogrammi ja ne muistuttavat Jeesuksen sanoista:
"Älä pelkää! Minä olen ensimmäinen ja viimeinen, ja minä elän; ja minä olin kuollut, ja katso, minä elän aina ja iankaikkisesti, ja minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet".
Ilmestyskirja 1:17-18

hakalan sukuhauta  klikkaa... suurempi kuva.


Helvin lempivirsi oli iltavirsi 558. Hän sanoi, että 'siinä virressä on ihan kaikki...'

558


* * *

Helvin päätös tilan kohtalosta heidän sisarusten jälkeen toteutui ja tila meni valtiolle. Sitten Orimattilan kunta anoi sitä valtiolta niinkuin yleensä tapahtuu. Talo siirtyi kunnan haltuun. (Minulla on jossakin tallessa lehtileike tästä tapahtumasta, mutta en ole vielä löytänyt sitä arkistoistani - tulee tähän kohtaan, jos löydän sen.) Tila oli joitakin vuosia tilapäisesti asutettuna  asunnottomien kuntalaisten käytössä. Talo ja tila olivat melko huonossa kunnossa, kun eräs pikkuserkkumme poikkesi katsomassa sitä.

Sitten Eteva anoi sitä käyttöönsä ja kun kaikki oli järjestynyt, niin Etevan myötä Hakalan maatila heräsi kokonaan uuteen elämään:
"Hakalan tilalla on asuntoja 15 asukkaalle. Asunnot ovat ryhmäkodissa ja rivitalossa. Toimintamme on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville henkilöille.
 
Hakalan tila on asukkailleen sekä koti että työpaikka. Tilalla voi käydä työssä myös muualla asuvat. Maatilalla on paljon erilaisia tehtäviä muun muassa keittiössä, puutarhassa ja muissa ulkotöissä. Tilalla on lampaita, alpakoita, kanoja ja minipossu, joita asukkaat hoitavat.
 
Toimintaa suunnitellaan asukkaiden ja henkilöstön kanssa yhdessä."

Tein vuonna 2010 isoisämme Tyyne Walfrid Harjuvaaran sivut. Etevan Orimattilan yksikön johtaja oli etsinyt netistä Hakalan maatilaan liittyviä asioita ja löytänyt isoisämme sivut. Hän otti yhteyttä ja kerroin, että minulla on vanhoja valokuvia Hakalan tilasta ja tarkoitukseni on tehdä niistä nettisivut. Näin sitten tapahtui v 2014, jolloin tein tämän sivun historiaprojekteihini liittyen.
Johtaja oli toivottanut minut tervetulleeksi käymään ja tutustumaan Etevan Hakalan maatilan uuteen elämään ja lupasin käydä - nyt se toteutui la 6.8.2016. Yhdessä veljenpoikani Jukka Harjuvaaran olimme palaamassa isäni äidin ja Jukan isoisoäidin Vilma e Kaitilan suvun kokoontumisesta ja poikkesimme Hakalaan, kiersimme ja kuvasin edellä olevat kohteet.

Nykyiset asukkaat ja henkilökunta otti meidät ystävällisesti vastaan ja esittelivät nykyistä tilaa. Lupasin lisätä nämä kuvat Hakalan sivustolle ja lähettää linkin, jotta he voivat tutustua tilan aikaisempiin vaiheisiin ja ihmisiin.

Sanoin silloin, että jos Helvi tietäisi ja näkisi, miten Hakalan maatila on herännyt uuteen elämään, kauniisti lisärakennettuna niin, että vanha ja uusi sulautuvat yhteen, ikäänkuin aikaisempi pihapiiri olisi vain odottanut alueen rakentuvan laajemmaksi, hyvin hoidettuna ja viihtyisänä... hän iloitsisi, että hänen ratkaisunsa tilan suhteen on johtanut tähän uuteen elämään ja tilan elämän jatkumiseen, asumisen, kodin, työn ja toiminnan keskuksena.  Sama ystävällinen, iloinen ja toimelias elämä, jolla Helvi yhdessä läheistensä ja henkilökunnan kanssa tilaa hoiti -  täyttää tilan jälleen.
Mikään talo, tila, rakennus, pihapiiri ei ole vain paikka, seinät, näkymät, vaan niissä rakennuksissa, pihapiirissä ja tilalla vallitseva yhteys ja ihmisten elämä vasta antavat sisällön ja merkityksen niille seinille, rakennuksille ja tiloille.

Kiitos mahdollisuudesta tutustua Etevan Hakalan maatilan uuteen elämään -
- kaikkea hyvää nykyisille asukkaille ja työntekijöille toivottaen


* * *

Jaakko Harjuvaara
webmaster

* * *

PALUU Hakalan suvun koontisivulle

PALUU historiakuvien sivulle

PALUU ETUSIVULLEsivulaskuri