Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura




ERILAISIA PAISTOSTEN RESEPTEJÄ TÄLLÄ SIVULLA:

Viimeisin päivitys 14.4.2020

(klikkaa haluamaasi kohdetta)

1. KASVIS-LOHI-KINKKUPAISTOS
2. PURJO-JUUSTOTORTTU
3.TUULIHATTURULLA-KINKKU-LOHITÄYTE
4. PORKKANAPANNARI
5. MEHEVÄ PIZZA
6. SIPULITSAI
7. ORVOKIN PANNUPERUNAT
8. GLUTEENITTOMAT PORKKANARUUDUT
9. GLUTEENITON TATTARIRIESKA
10. JOGURTTI - UUNILOHI
* * *


1.KASVIS-LOHI-KINKKUPAISTOS

Pohjareseptin olen poiminut jonkun valmisvoitakinapakastepakkauksen kyljestä ja tuunannut mieleisekseni. Näillä määrillä saa runsaan täyden uunivuokapellillisen kokoisen paistoksen, josta voi leikata palaset valmiiksi ja laittaa pakastimeen. Tällaiset piirakoiden tms. valmiiksi leikatut palaset laitan tavalliselle valkoiselle paperikertakäyttölautaselle ja muovipussiin ja kokoan pussin suun suppuun ja pienellä paperiniitturilla kiinni. Helppo lämmittää mikrouunissa paperilautasella.

Suunnilleen PUOLITTAMALLA määrät, saa tavallisen piirakkavuokan tms. kokoisen paistoksen.

POHJA
Valmis voitaikina n. 700-800 gr pakkaus. Joillain valmistajilla on valmiiksi ohuina levyinä, jotka on pakkauksen ohjeen mukaan sulatettuna helppo latoa vuokan / pellin pohjalle ja reunalle - ei tarvitse kaulia tai painella leveämmälle paksusta taikinakerroksesta. ( Laitan aina vuokan pohjalle leivinpaperin, niin helppo ottaa vuokasta tai uunipannupelliltä.)

Uuni n. 200 asteeseen ja paista pohjataikinaa n. 10 min ajan. Kun otat pois uunista, niin painele paisunut pohjataikina sopivasti paikoilleen. 

TÄYTE:  
- kunnon kokoinen paprika suikaloituna ja pilkottuna
- purjoa pilkottuna vähintään 3-4 dl
- persiljaa silputtuna 1-2 dl
- ruohosipulia silputtuna 1-2 dl
- tilliä silputtuna 1-2 dl
(Lipstikkakin sopii, mutta vain 0,5 dl, koska sen maku on niin voimakas.)
- 300- 400 gr lohi/savulohi/siivuja silputtuna / tai kinkkusiivuja-suikaleita silputtuna - tähän isoon annokseen voi laittaa toiseen päähän lohta ja toiseen päähän kinkkua yhteensä n. 300-400 gr
LEVITÄ täytteen ainekset kerroksittain alkuun paistetun pohjan päälle.

PÄÄLLYS
- 2 prk (n. 200gr purkeissa) Ruohosipuli-kasvirasvatuorejuustoa (levite), mielestäni maukkain on Creme Bonjour, Violakin toimii ihan hyvin
- 2 prk (n. 200 gr purkeissa) maustamaton kasvirasvatuorejuusto (myös rahka kelpaa tai kermaviilikin)
- 5-6 kananmunaa
- rouhittua mustapippuria maun mukaan
- suolaa
- aromisuolaa tms...
- juustoraastetta
- mausteita ei tarvitse kovin paljoa, jos käyttää paljon kasvistäytteitä ja voimakasmakuista juustoraastetta
SEKOITA ainekset ja mausteet keskenään. Jos seos on kovin kiinteätä, voit lisätä tarpeen mukaan ruokakermaa, niin että seos on painuu täytteiden sekaan ja muodostaa lopulta yhtenäisen pinnan.

Lopuksi pinnalle vielä juustoraastetta.

- Jatka kypsentämistä uunin alatasossa n. 30 minuuttia, kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea.

http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/kasvislohikinkkupaistos.pdf

Muutama kuva:

kinkkupaistos
Kinkkupaistos ennen päällysteen levittämistä. Vuokana ei ole uunipelti, vaan emalivuoka, joka on n. 2/3 uunipellistä. Sen leveys ulottuu uunin reunusurien väliin kuin olisi tehty tätä uunileveyttä varten.



kinkkupaistos
Sama päällysteen levittämisen jälkeen. Vielä lisäsin vähän persiljaa pinnalle.




kinkkupaistos
Ja tässä valmis kasviskinkkupaistos.



lohipaistos
Valmis lohipaistos uunivuokapellillä.




* * *


2.PURJO-JUUSTOTORTTU

Liisa Hynynen oli Orvokin työtoveri Seurakuntaopistolla.

purjo-juustotorttu

Tässä on perusohje, josta voi sitten kukin tuunata sitä haluamaansa tapaan, varsinkin maustamisen suhteen,
eikä kukaan kokki koskaan kerro kaikkea tuunaamisestaan tai varsinkaan maustamisesta ;-)

purjo-juustotorttu




purjo-juustotorttu
 

http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/purjo_juusto_paistos.pdf

* * *



3.TUULIHATTURULLA-KINKKU-LOHITÄYTE

Pirkka-lehden reseptin pohjalta muokattu.

125 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä
½ tl leivinjauhetta
3 kananmunaa

TÄYTE:
1 pkt (150-200g) lohisiivuja / tai kinkku(suikaleita?)
1 dl vispikermaa
1 rasia (150-200g) ruohosipulituorejuustoa
½ dl hienonnettua tilliä
½ dl hienonnettua ruohosipulia
suolaa, mustapippuria

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää vehnäjahot kattilaan samalla sekoittaen sähkövatkaimella. Lisää vesi ja kuumenna seosta edelleen koko ajan vatkaten, kunnes se irtoaa kattilan reunoista. Ota kattila liedeltä, sekoita joukkoon leivinjauhe ja anna seoksen hieman jäähtyä.
Vatkaa lopuksi joukkoon kananmunat yksitellen.

Levitä seos tasaisesti uunipellille voidellun leivinpaperin päälle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 25 min. kunnes pinta on saanut kauniin värin. Kumoa hieman jäähtynyt tuulihattulevy voipaperin päälle jäähtymään.

Hienonna lohi / kinkku. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja levitä täyte tasaisesti tuulihattulevyn päälle.
Kääri rullalle kääretortun tapaana ja laita rulla vetäytymään  jääkaappiin (mielellään seuraavaan päivään). Viipaloi kylmä rulla sopiviksi annospaloiksi.

tuulihatturulla

Tällä kertaa tuulihatturulla asetettiin tarjolle koristeltuna persiljalla, kirsikkatomaateilla ja vadin ympärillä syksyiset pihlajanlehdet.


http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/tuulihatturulla_kinkku_lohitayte.pdf


* * *




4.PORKKANAPANNARI

Yhteishyvä-lehden liite 3.12. Ruoka sivu 11

porkkanapannari


Koska tarvitsin  annoksen suurelle joukolle, en paistanut niitä pannulla erillisiksi isoiksi letuiksi, vaan asetin tavalliselle uunipannulle   paistopaperin ja kaadoin koko annoksen tuolle pannulle ja kypsensin 45-50 minuuttia 200 asteisessa uunissa, jolloin pinta ei palanut. Tein kaksi annosta / pannullista, niinkuin alemmasta kuvasta näkyy. Lisäsin jälkimmäiseen (oikean puoleinen) n. 1 dl enemmän jauhoja, koska siitä tuli vähän kiinteämpi ja paistui nopeammin. Pannulla ollutta pannaria ei voinut leikata palasiksi ennen kuin se oli jäähtynyt.
Erillisinä lettuina paistaessa reseptin mukainen taikina tulee kiinteäksi, koska se paistetaan pienempinä ja ohuempina erinä.


porkkanapannariporkkanapannari


http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/porkkapannari.pdf


* * *


5. MEHEVÄ PIZZA

TÄYTE:
- 2-3 kesäkurpitsaa koosta riippuen
- purjo/sipulia
- paprikaa
- 400-700 gr jauhelihaa
- 700 gr tomaattimurskaa
- juustoraastetta

Silppua purjo/sipuli ja paprika astioihinsa. (Voit myös kuullottaa ne paistinpannulla - ei ole välttämätöntä.)
Ruskista jauheliha ja mausta se suolalla, pippurilla, grillimausteella, soijalla tms. tottumustesi mukaisesti melko voimakkaasti, koska maku sulautuu muun täytteen sekaan.
Siivuta kesäkurpitsa ja kuullota siivut paistinpannulla läpikuultaviksi tai hiukan ruskistuen.
Kun täytteen lajit ovat valmiina, niin valmista pohja.


POHJA:
Jokaisella on yleensä oma tapansa tehdä pizzapohja, tässä on yksi mahdollisuus.
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- ruokalusikallinen (vajaa) leivinjauhetta
- 100 gr voita tai margariinia
- 1,5 dl maitoa tai vettä
- 200 gr purkki rahkaa tai kermaviiliä

Sekoita maito/vesi, suola, leivinjauhe ja rahka/kermaviili.
Nypi/hierrä pehmeä voi/margariini venäjauhojen kanssa tasaiseksi seokseksi, johon sitten sekoitat em. nesteseoksen. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja lisää jauhoa tarpeen mukaan, että saat taputeltua sen tasaiseksi kerrokseksi pannulla. Seuraavaksi levitetään tomaattimurske, sen päälle kuullotetut kesäkurpitsasiivut ja kerroksittain osin sekoittaen purjoa, jauhelihaa, paprikaa ja lopuksi juustoraastetta.
Kypsennetään 200 asteessa n. 25 minuuttia niin, ettei juusto kuivu liian sitkeäksi kerrokseksi. Kun olet ottanut pannun pois uunista, levitä sen päälle alumiinifolio ja pari froteepyyhettä, niin maut imeytyvät rauhassa ja pizza säilyy mehevänä. Voi myös pakastaa valmiiksi leikattuina annospaloina ja tarjoilla myöhemmin.


pizza

Kuullotetut kesäkurpitsasiivut.




pizza






pizza





pizza





pizza

Ensin tomaattimurske levitetään pohjalle.




pizza

Sitten kerroksittain purjoa, jauhelihaa, paprikaa ja lopuksi juustoraastetta.

http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/meheva_pizza.pdf


* * *

6. SIPULITSAI

RAAKA-AINEET:
- isoja sipuleita 2-3 kpl
- isoja paprikoita 3 kpl
- porsaanlihasuikaleita 400 gr pakkaus
- ananaspalasia pienempi purkki
- kypsiä säilykeherneitä prk
- soijakastiketta
- suolaa
- sokeria
- etikkaa
- öljyä
- vettä

- riisiä,  mielellään Uncle Bens - tms. puuroutumaton laji

1. Pilko sipulit.  Laita kattilan pohjalle pari senttiä öjyä ja kuumenna/kypsennä siinä porsaanlihasuikaleet. Lisää sipuli ja mausta soijakastikkeella. Lisää lopuksi vähän tomaattisosetta.

2. Laita toiseen kattilaan vettä sen verran, että pilkotut paprikat suunnilleen peittyvät siihen. Keitä paprikat kypsäksi vedessä, johon lisäät runsaasti tomaattisosetta, maun mukaan soijakastiketta, etikkaa, sokeria ja suolaa jonkin verran (huom. soijakastike jo suolaista). Kun paprikat ovat kypsiä, saosta peruna- tai maissijauholla. Lisää ananaspalaset. Valuta hernepurkista liemi pois ja lisää herneitä sopivasti - 400 gr purkissa on liikaa tähän annokseen.
Nämä voi hyvin valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä, koska maut imeytyvät paremmin yön aikana.

3. Kypsennä riisit  juuri ennen tarjoilun alkamista.
Ruokailu tapahtuu mielelllään syömäpuikoilla, mutta haarukka ja veitsi voivat olla varalla.

Löysin käsinkirjoitetun rseptin Orvokin papereiden joukosta. Orvokille sen oli antanut yli 45 v sitten Taiwanilla työskennellyt Kannelmäen seurakunnan
rea
 nimikkolähetti Rea McMurdock e Sandborg.


sipulitsai


http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/sipulitsai.pdf

* * *


7. ORVOKIN PANNUPERUNAT


Muistelin kerran, miten Orvokki valmisti pannuperunoita, kokeilin ja tällainen resepti siitä syntyi:

RAAKA-AINEET:
- kuoriperunoita
- öljyä
- suolaa, grillimaustetta, aromisuolaa
- juustoraastetta

1. Pese perunat, halkaise ne, tee ristikkäiset viillot halkaisupintaan. Kuvassa näkyy yksi keino pitää veitsestä kiinni  terän molemmin puolin, niin että sormenpäät pitävät raon veitsen ja leikkuutason välillä - sillä muutoin perunanpuolikkaat helposti menevät paloiksi = veitsi liian syvällä.
Toinen tapa on laittaa jokin veitsen terää tylsyttämätön rengas, muovia, kumia, puuta, ja peruna sen keskelle, jolloin rengas estää veistä painumasta liian syvään.
Itse käytän tätä sormipeukalo-otetta, kätevin ja  helpoin.

pannuperunat





pannuperunat



2. Voitele perunoiden viiltopinnat öljyllä. Jos perunat ovat vähän pitkänomaisia, litteähköjä, niin pysyvät paremmin vaakatasossa pannulla. Kovin paksut pyöreät puolikkaat tahtovat kallistua johonkin suuntaan, niin että juustoraaste valuu pannulle.

3. Ripota suolaa ja mausteita oman maun mukaan öljytylle pinnalle ja viimeksi sitten päälle juustoraastetta.

4. Perunapannu 200 asteiseen uuniin ja puoli tuntia. Pitäisi olla kypsiä, tarkista haarukalla tms., että perunat ovat pehmentyneet. Jos on kovin paksuja perunoita, voi vaatia vähän enemmän aikaa.

Sitten vain tarjolle. Ei kannata ottaa pannulta pois, vaan tarjoilla suoraan siitä ja nostaa pannu vielä lämpimään uuniin (sähkö pois jo sitä ennen), sillä yleensä ruokailijat ottavat niitä vielä toisen kierroksen.

Joku on myöhemmin sanonut, että tällä tavalla valmistetut ovat 'Hasselbackan perunoita'. - Voi olla hyvinkin, mutta koska kaivelin reseptin muististani, niin olen ristinyt ne 'Orvokin pannuperunoiksi'.

KÄTEVIÄ tehdä ja maukkaita, kun löytää sopivan määrän - aika reippaasti mausteita. Suuri määräkin syntyy varsin nopeasti, vitamiinit ym. hivenaineet säilyvät perunan kuoren alla.
Yleensä kannattaa tehdä vähintään pannullinen, sillä näillä on taipumus 'kadota' seuraavaan aamuun mennessä ja jos laittaa jääkaappiin, niin voi hyvin lämmittää mikrossa seuraavana päivänä.
Ei tarvitse tehdä perunan kastiketta tms...

http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/orvokin_pannuperunat.pdf

* * *

8. GLUTEENITTOMAT PORKKANARUUDUT

Olin etsiskellyt hyvää gluteenittoman leivän reseptiä, sillä jos tavalliseen reseptiin laittaa tavallisten jauhojen sijasta gluteenittomia, niin leivistä tai sämpylöistä ei tule sellaisia kuin pitäisi.
Kokeilin Sunnuntain gluteenittoman jauhon pussin kyljessä olevaa reseptiä:

gluteeniton


Tuolla annosmäärällä tulee pienempi uunipelti 30x25 cm, MUTTA SUURENSIN sen 1,5 kertaiseksi, niin sai tavallisen ison uunipellillisen annoksen ja hiivaa silloin 2 pussi = vähän enemmän kuin tuo 1,5 kertainen. Lopputulos oli myös kuohkeampi tuolla kaksinkertaistetulla hiivamäärällä.

Sekoittamisessa käytän sähkövatkainta, niin taikinasta tulee kuohkeampi.



gluteeniton





* * *



9. GLUTEENITON TATTARIRIESKA

Tämän helpompaa ja nopeampaa, mutta maukasta gluteenitonta rieskaa ei enää voi olla. Taikinan tekeminen on nopeampaa kuin uunin lämpiäminen.Kun luin reseptin tattarihiutaleiden pahvipurkin takaa, mietin, että voiko näin helpolla tehdä rieskan - se onnistui:

rieska

Olen lisännyt erilaisia yrttejä taikinaan, niin rieskasta tulee aina maukkaampi eikä tule edes ajatelleeksi, että se on gluteeniton tuote, jota mielellään syö vaikka ei olisi mitään dieettejäkään käytössä.


* * *


10. JOGURTTI - UUNILOHI

Resepti on ollut alunperin Pirkka-lehdessä

jogurttilohi

JASKAN VERSIO:
-   FILE, jos on pakastimesta, niin yöksi sulamaan /lämpimään – ei kuumaan veteen  muovipakkauksessa, sulaa n. 2 tunnissa.

-    SULASTA FILEESTÄ kokeillaan sormenpäällä, niin löytyvät niiden isojen ruotojen päät. Sitten linjapihdeillä ne pois, niin tulee ruodoton.

-    laitetaan filee siihen astiaan, jossa kypsennetään. Hienoa SUOLAA runsaasti päälle ja PAKSUIMPIIN kohtiin veitsellä tms. reikiä, viiltoja sisään, jotta suola pääsee imeytymään fileen sisään. Suolaa runsaasti ja muutama vesiPISARA tai SITRUUNANESTETTÄ…ja ohut kelmu päälle tiiviisti. Se takaa suolan imeytymisen. Yhden yön yli tai päivän eli n. 10 tuntia.

-    Samalla tehdään imeytymään TURKKILAISESTA JOGURTISTA KASTIKE = turkkilaista jogurttia 300 gr tai riippuu miten suuri filee on, niin vähintään yksi musta purkki kasvavaa tilliä pieneksi silputtuna ja toinen purkillinen ruohosipulia. Jogurtti imee sisäänsä valtavan paljon. Kastike jääkaappiin suolaantumisen ajaksi = imee tillin ja ruohosipulin maun.

-  Jos syödään illalla, niin aamulla voi levittää jogurttikastikkeen kalan päälle ja panna kylmään illan kypsennykseen asti – imee kastikkeen makua sisäänsä.

-   UUNIIN: otetaan kelmu pois, kaadetaan irtain suolaneste pois, jos on suolaa kalan päällä, niin pyyhitään keittiöpaperilla irtosuola pois.

-  levitetään JOGURTTI KALAN PÄÄLLE = peittää kokonaan ei haittaa, vaikka olisi paksustikin.

-  200 astetta ja puoli tuntia – valmista tuli – kala kiehuu kypsäksi – ei kuivu

-  Maistuu seuraavana päivänä vaikka kylmänäkin…

-  VUOKAN voi päällystää tinafoliolla reunojen ylitse. Kaunis  ja helppo tiskata.

http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/jogurttiuunilohi.pdf

                        * * *                        

TAKAISIN RESEPTIEN KOONTISIVULLE

* * *

(Sivut täydentyvät aikaa myöten...)