Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
JASKAN ALBUMIN KUVIA LEIREILTÄ VIVAMOSSA KESÄKUULTA 1959 - ELOKUULLE 1961

Kun rippikoulu tuli ajankohtaiseksi kohdallani, aioin käydä sen Yhteiskoulussa tavan mukaisesti kevätlukukauden aikana koulumme uskonnonopettajan pitämänä. Samana keväänä kouluun tuli myös Åke Blomqvistin tanssikurssi. Uskonnonopettaja Eva Backman ilmoitti, että rippikoulua ei voi käydä, jos menee samanaikaisesti tanssikurssille. Pari oppilasta osallistui uskonnonopettajalta salaa kuitenkin tuolle tanssikurssille. Kun se selvisi Eva Backmanille, hän laski kevättodistukseen heidän käytösnumeronsa.
- Mietin miten tämä ongelma nyt ratkaistaan. Olin kuullut, että Lohjalla Kansan Raamattuseuran leirikeskuksessa järjestetään kesällä rippikoululeirejä. Päätin lähteä silloin kesäkuussa 1959 tuollaiselle leirille voidakseni käydä kevään aikana tanssikurssin loppuun asti.

Leirin ajankohta oli 2.-12.6.1959. Vivamoon tultiin Lohjanharjun päältä ja tie laskeutui kohti Lohjanjärven rantaa, johti pienen Särkyneen Sydämen kirkon ohitse kohti nuorten leirikartanoa:

leirikartano
Kuva postikortista

ISOKOKOINEN KUVA

En silloin voinut arvata, miten rakkaaksi tämä paikka muodostui usean vuoden ajaksi. Leirikartanon vasen pääty oli poikien majotustila ja oikeassa päädyssä olivat tytöt. Keskeltä mentiin sisään pääovesta ja vastaavasti vasemmalla oli poikien ruoka- ja opetussali ja oikealla tyttöjen. Yläkerran keskiosan vinteillä oli lisää kesäkäyttöistä majoitustilaa.
Vivamon ensimmäisinä nuorten toimintavuosina ennen tätä leirikartanoa nuoret majoittuivat HKL:lta ostetuissa kerrossänkytiloiksi muutetuissa raitiovaunuissa leirikartanosta vasemmalle olevassa metsäisessä rinteessä, jossa on nykyisin EVKO:n (Evankelioimistyön koulutuskeskuksen) opistokartano.


VAKAUMUKSENI LEIRILLE TULLESSANI
Olin kasvanut uskonnollisessa kodissa, jossa kuitenkin olin kokenut asenteet monin tavoin ahtaiksi, suppeiksi ja elämänkielteisiksi, että miettiessäni murrosikään tullessani normaalisti elämää eteenpäin  - mitä ajattelen -  mitä teen - mihin pyrin jne...
Niin kodin uskonnollisesta ja henkisestä ilmapiiristä ajattelin:
 'kaikkea muuta mahdollista, mutta tuollaista en kuitenkaan koskaan elämässäni halua'.
Ammatista kävi joskus ajatus, että ehkä opettaja tms...

MITÄ LÖYSIN
Kyseinen rippikoululeiri muodostui minulle merkittäväksi monella tavalla. Siellä kohtasin kokonaan toisenlaisen kuvan Jumalasta ja uskovista ihmisistä:
He olivat tavallisia ihmisiä, iloisia, lämpimiä, ystävällisiä. Suhtautuivat rakkaudella, avoimesti ja myönteisesti toisiin ihmisiin.
Heidän Jumala-kuvansa oli rakastava, anteeksiantava, armahtava Jumala, Taivaallinen Isä, joka ymmärtää meitä ihmisiä ja on rakkaudessaan avannut Poikansa Jeesuksen kautta meille turvallisen elämän pohjan, hyvän tien aina iankaikkiseen elämään asti taivaassa.

Käsitykseni Jumalasta ja ihmisistä muotoutui kokonaan uudelleen. Puhuttelevaa oli se iloisuus, elämänmyönteinen ja rohkaiseva asenne, tietoisuus Jumalan rakkaudesta, elämännäkemys ja ilmapiiri, joka oli  kokonaan toisenlainen kuin mitä olin kohdannut aikaisemmin elämässäni.

Kun leirin aikana nämä asiat selvenivät minulle ja vakuutuin niistä, halusin rakentaa elämäni tälle pohjalle - suunnata elämäni sen mukaisesti. Minulle hahmottui mielikuva / vertaus:
- Ennen olin katsellut Jumalaa ja uskoa kuin kirkon lasimaalausta ulkoapäin valosta hämärään sisätilaan, jolloin lasimaalausta tuskin näkyi, vain tumma, synkkä ja läpinäkymätön pinta.
- Nyt sain rauhassa ja iloisin mielin katsella sisältä ulospäin lasimaalausta, jonka värit ja sävyt hohtivat kauniina auringon paistaessa moniväristen ja -sävyisten lasien läpi katsojalle. 

(Olen aina hahmottanut ympäristöä ja elämää kuvien kautta, siksi olen aina kuvannut paljon lapsuudesta asti ja digikuvaus toi kuvankäsittelyn kautta vaivattomasti  rajattomat mahdollisuudet.
vanhaa perua minulla on vieläkin vintillä tallessa 'pimeän huoneen' varustukset filmien kehittämiseen ja  suurennuskone mustavalkoisten paperikuvien valmistamiseen. )


MUUTAMIA KUVIA LEIRILTÄ:

rippikoulu

Usein vietimme vapaa-aikaa Nuotioniemessä, jossa korkealta kallion huipulta oli upeat näköalat Lohjanjärvelle.
Vasemmalta Eero Saastamoinen (?), Liisa ?, Tuulikki Reiman, Anneli ?, Lauri Kolehmainen.
Laurilla oli huilu mukanaan leirillä ja hän soitteli sitä usein iltaisin leirin asioita mietiskellessään...Toivo Viitanen

Yksi rippikoulun apuopettajista oli Hämeenlinnasta opettaja Toivo Viitanen.
Toivo Viitanen

Eila ?, sacr.min.kand. Martta Oesch/Mössi (tyttöjen opettaja) ja Kati Lankinen / Rolig rakentamassa
ulkona pidettävää konfirmaatiojuhlaa varten 'saarnatuolia'.


konfirmaatiokulkue

Kulkueena marssittiin konfirmaation jälkeen kirkolta Leirikartanolle.
Risto Tapionlinna/Juuso (1), Toivo Viitanen (2),  Pekka Sukanen  (3) ja Raimo Vartiainen (4) Järvenpäästä molemmat  ja Timo Paukkunen (5)  Savonlinnasta.Vie hiiren osoitin kuvan päälle, niin henkilönumerot tulevat kuvaan ja vastaavat nimet löytyvät kuvan alta.

uudenvuoden kinkerit
?? (1), ?? (2), ?? (3), ?? (4), Hilkka Päivänsalo? (5), ?? (6), ?? (7), ?? (8), ?? (9),?? (10), ?? (11) , ?? (12), ?? (13), Martta Oesch / Mössi (14), ?? (15), Risto Tapionlinna / Juuso (16), Veli Toukomies? (17), ?? (18), ?? (19), Marja-Helena Saraspää / Penttilä (20), Helena Korhonen (21), ?? (22), ?? (23), ?? (24), ?? (25) , Virpi Saarentaus /Ehrnsten (26), ?? (27), ?? (28), ?? (29), ?? (30), ?? (31), ?? (32), ?? (33), ?? (34), ?? (35), ?? (36), ?? (37), ?? (38), ?? (39), ?? (40), ?? (41), ?? (42), ?? (43), ?? (44), ?? (45), ?? (46), ?? (47), ?? (48), ?? (49), ?? (50), ?? (51), ?? (52), Liisa ? (53), Anneli ? (54), Tuulikki Reiman (55), ?? (56), ?? (57), ?? (58), ?? (59), ?? (60), ?? (61), ?? (62), ?? (63), ?? (64), ?? (65), ?? (66), ?? (67), ?? (68), ?? (69), ?? (70), ?? (71), ?? (72), ?? (73), ?? (74), ??(75), ?? (76), ?? (77), Pekka Sukanen (78), ?? (79), ?? (80), ?? (81), ?? (82), Jussi? Sihvola (83), ?? (84), ??(85), ?? (86), Eero Saastamoinen? (87), ?? (88), ?? (89), ?? (90), Lauri Kolehmainen? (91), ?? (92), ?? (93), Hannu Purhonen? (94), Matti Brummer (95), ?? (96), ?? (97), ?? (98), ?? (99), ?? (100),
SINISET NUMEROT ?? (1),?? (2), ?? (3), ?? (4), ?? (5), ?? (6), ?? (7), ?? (8), Timo Paukkunen (9), ?? (10), ?? (11), ?? (12), ?? (13), ?? (14), ?? (15), ?? (16), ?? (17), Jaakko Harjuvaara (18), ?? (19), Martti Mäkelä (20), Tapani Ulmanen (21), ?? (22), ?? (23), ?? (24), ?? (25), Kati Lankinen (26), ?? (27), Kirsti Ijäs? (28), ?? (29), ?? (30).

Koska kesän rippikoululeireillä oli ollut paljon nuoria, jotka mielellään tulivat uudestaan Vivamoon, KRS järjesti elokuulla (koulu alkoi vasta syyskuun alussa) nuorten kinkerit 23.-26.8.1959. Sieltä minulla ei ole muita kuvia, kuin kinkereiden päättyessä Mössistä ja Juusosta Leirikartanon ovella:


Mössi ja Juuso

ISOKOKOINEN KUVA

Kinkereillä oli paljon puhetta uskonelämän hoitamisesta ym. asioista. Meitä kehotettiin myös menemään oman seurakunnan nuorten toimintaan mukaan ja ottamaan erilaisia vapaaehtoistehtäviä vastaan, esim. ilmoittautumaan pyhäkoulunopettajaksi, kerhonjohtajaksi tms.
Muutaman päivän kuluttua kinkereiden päätyttyä kävelin kirkkoherranvirastoon juttelemaan päivystävänä pappina olleen Pentti Kankaanpään kanssa. Kerroin, että olen tullut uskoon ja haluaisin ruveta pitämään pyhäkoulua. Pentti hämmästyi niin, että meinasi tuolilta pudota ja seuraavan sunnuntain saarnassaan kertoi siitä ihmeellisestä asiasta, että nuoria tuli ilmottautumaan pyhäkoulunopettajaksi. Meitä oli siellä leireillä monia muitakin Järvenpäästä sinä kesänä, muistelen olleen Marja-Helena Saraspään (Penttilä), Orvokki Lehtosen (Järvinen), Osmo Mäkelä oli käynyt leirinsä jo edellisenä kesänä ja varmaan muisti palailee myöhemmin lisää nimiä... Meitä oli useampia jotka, ruvettiin tähän pyhäkoulun pitoon.

Minä pidin yhdessä Eeva Mesiäisen kanssa Vanhan kirkon alasalissa, joka toimi silloin seurakuntasalina eikä uutta kirkkoa ollut vielä rakennettu. Eeva Mesiäinen oli päässyt ylioppilaaksi Järvenpään Yhteiskoulusta 1947, oli mukana Järvenpäässä asuessaan seurakunnan kirkkoneuvostossa ym. ja myöhemmin Kansan Raamattuseurassa kustannustoimittajana ja muutti niissä tienoissa myös Lohjalle.
Perustimme myös syksyllä lukion ensimmäisellä eli sen aikaisella 6.luokalla ollessamme kouluun raamattupiirin eli Teinikillan ja pyysimme vielä uskonnonopettajamme Eva Backmanin mukaan siihen. Hän oli koulussa yleensä tiukkailmeinen persoona, mutta melko vapautunut tällaisessa teinikillassa. Lisäksi otimme tavaksi käydä muutamat tuntia ennen Teinikillan alkua (klo 19) laulamassa Vanhankylänniemessä olevan terveyskeskuksen sairasosastolla tuttuja virsiä ja hengellisiä lauluja, josta pitkäaikaispotilaat olivat nuorten ryhmällemme kovasti kiitollisia.
Diakonissalta sain myös yhden mummon osoitteen. Kävin hänen luonaan pilkkomassa polttopuita, kun hän ei enää jaksanut itse käyttää kirvestä.

En muista käytiinkö adventtina yhden päivän retkellä Vivamossa, mutta ainakin uudenvuoden nuortenkinkerit olivat 31.12.1959 - 3.1.1960. Väkeä oli aika paljon ja jostain syystä pojat jouduttiin majoittamaan ruokasaliin, olikohan remonttia poikien siivessä ja yläkerran majoitustilat olivat vain kesäkäytössä.

Vie hiiren osoitin kuvan päälle, niin henkilönumerot tulevat kuvaan ja vastaavat nimet löytyvät kuvan alta.

uudenvuoden kinkerit
?? (1), Seppo Mäkelä (2), ?? (3), Antero Pietilä (4), Markku Hirn 'Proffa' (5), Hannu Purhonen (6), Veijo Vatka (7), ?? (8), Matti Brummer (9), Matti Mäkelä ? (10), ?? (11), ?? (12), ?? (13), ?? (14).

ISOKOKOINEN KUVA
Uuden vuoden kinkerit

Vasemmalta Markku Hirn / Proffa, ??, Juuso ja ryhmäkeskustelun muistiinpanoja kirjaa Seppo Mäkelä.Ilma oli vähän lämmin ja loskainen (niinkuin 50v myöhemminkin) joten hiihtää tms. ei voinut ja välillä mentiin ulkona jotain eli varmaan tässä 'Yksi pieni elefantti näin, käy aurinkoista tietä eteenpäin ja koska sillä oli hauska niin, se pyysi mukaan yhden kaverin...'

Vie hiiren osoitin kuvan päälle, niin henkilönumerot tulevat kuvaan ja vastaavat nimet löytyvät kuvan alta.

uudenvuoden kinkerit
Markku Hirn 'Proffa' (1), ?? (2), Kirsti Mänty / Mäkinen (3), ?? (4), ?? (5), ?? (6), ?? (7), ?? (8), ?? (9), ?? (10), ?? (11), Seppo Mäkelä? (12), Eija Kilpi? (13), ?? (14), ?? (15), Seija ? (16), ?? (17), ?? (18), ?? (19), Terttu Heijari /Törmä (20), Airi Mesiäinen (21).Uudenvuoden aattoiltana oli vuoden vaihtuessa ehtoollisen vietto Särkyneen Sydämen kirkossa:

ehtoollinen

Ehtoollista jakamassa Risto Tapionlinna ja KRS:n toiminnanjohtaja Mauri Tiilikainen.


* * *Seuraava  oli hiihtoleiri 28.2. - 4.3.1960. Siltä leiriltä on kaksi kuvaa, johtoportaasta sekä leiriläisistä.

hiihtoleiri

Hiihtoleirin johtoporras sananmukaisesti portailla: Erkki Leminen, Yrjö Ijäs, Kati Lankinen, ??. ??
Vie hiiren osoitin kuvan päälle, niin henkilönumerot tulevat kuvaan ja vastaavat nimet löytyvät kuvan alta.

hiihtoleiri
?? (1), ?? (2), ?? (3), ?? (4), ?? (5), Anne Hirvonen (6), ?? (7), ?? (8), ?? (9), Hannu Purhonen (10), Yrjö Ijäs (11) , ?? (12), ?? (13), ?? (14), ?? (15), ?? (16), ?? (17), ?? (18), ?? (19), ?? (20), ?? (21), ?? (22), ?? (23), Kati Lankinen (24), ?? (25) , ?? (26), ?? (27), ?? (28), ?? (29), ?? (30), ?? (31), ?? (32), ?? (33), ?? (34), ?? (35), ?? (36), ?? (37), ?? (38), ?? (39), ?? (40), ?? (41), ?? (42), ?? (43), ?? (44), ?? (45), ?? (46), ?? (47), ?? (48), ?? (49), ?? (50), Pertti Jalava (51), ?? (52), Matti Brummer? (53), ?? (54), ?? (55), ?? (56), ?? (57), ?? (58), ?? (59), ?? (60), ?? (61), ?? (62), ?? (63), ?? (64), ?? (65), ?? (66), ?? (67), ?? (68), ?? (69), ?? (70), ?? (71), ?? (72), ?? (73), ?? (74), Seppo Mäkelä (75), ?? (76), ?? (77), ?? (78), ?? (79), ?? (80), Juha Paukkunen (81), ?? (82), ?? (83), ?? (84), Raimo Nisonen (85), ?? (86), ?? (87)


* * *

Seuraava rippikoululeiri, josta löytyy kuva on 12. - 24.7.1960

hiihtoleiri
?? (1), ?? (2), ?? (3), ?? (4), ?? (5), ?? (6), ?? (7), ?? (8), ?? (9),?? (10), ?? (11) , Martta Oesch / Mössi (12), Eeli Vuola (13), ?? (14), ?? (15), ?? (16), ?? (17), ?? (18), ?? (19), ?? (20), ?? (21), ?? (22), ?? (23), ?? (24), ?? (25) , ?? (26), ?? (27), ?? (28), ?? (29), Aune Pennanen (30), ?? (31), ?? (32), ?? (33), ?? (34), ?? (35), ?? (36), ?? (37), ?? (38), ?? (39), ?? (40), ?? (41), ?? (42), ?? (43), ?? (44), ?? (45), ?? (46), ?? (47), ?? (48), ?? (49), ?? (50), ?? (51), ?? (52), ?? (53), ?? (54), ?? (55), ?? (56), ?? (57), ?? (58), ?? (59), ?? (60), ?? (61), ?? (62), ?? (63), ?? (64), ?? (65), ?? (66), ?? (67), ?? (68), ?? (69), ?? (70), ?? (71), ?? (72), ?? (73), ?? (74), ?? (75), ?? (76), Pekka Mattila (77), Eino Vatka (78), Jaakko Harjuvaara (79), ?? (80), ?? (81), ?? (82), ?? (83), ?? (84), ??(85), ?? (86), ?? (87), ?? (88), ?? (89), ?? (90), ?? (91), ?? (92), ?? (93), ?? (94), ?? (95), ?? (96), ?? (97), ?? (98), ?? (99), ?? (100),
SINISET NUMEROT ?? (2), ?? (3), ?? (4), ?? (5), ?? (6), ?? (7), ?? (8),
??  (9), ?? (10), ?? (11), ?? (12), ?? (13), ?? (14), ?? (15), ?? (16), ?? (17), ?? (18), ?? (19), ?? (20), ?? (21), ?? (22), ?? (23), ?? (24), ?? (25), ?? (26), ?? (27), ?? (28), ?? (29), ?? (30), ?? (31).

* * *


Elokuussa oli jälleen kesän rippikoululaisille kinkerileiri 22. - 26.8.1960


kinkerit 1960
Leirin johtoportaan henkilöt:
Vasemmalta seisomassa: Martta Oesch / Mössi, Margot ? , Kati Lankinen, Kirsti Tuulonen / Ijäs, Markku Tarjanne,
Veijo Vatka, Erkki Leminen.
Istumassa: ??, ??, ??, Sinikka Varis.

ISOKOKOINEN KUVA
kinkerit 1960

Antero Pietilä, Jaakko Harjuvaara, Seppo Mäkelä, Hannu Purhonen, Matti Brummer

ISOKOKOINEN KUVA
kinkerit 1960

Jaakko Harjuvaara, Seppo Mäkelä, Hannu Purhonen ja ?? kantavat Antero Pietilää yläkertaan.

ISOKOKOINEN KUVA
Vie hiiren osoitin kuvan päälle, niin näet henkilönumerot ja kuvan alta vastaavat nimet.

kinkerit 1960
Mario Heinilä? (1), ?? (2), ?? (3), Kirsti Tuulonen / Ijäs (4), 'Muumi' (5), ?? (6), ?? (7), Sirkka Viimaranta / Heino (8), ?? (9), Anni Toiviainen / Tammisto (10), ?? (11), ?? (12), ?? (13), ?? (14), Liisa Nikkilä? (15), ?? (16), ?? (17), ?? (18), ?? (19), ?? (20), ?? (21), ?? (22), ?? (23), ?? (24), ?? (25), ?? (26), ?? (27), ?? (28), ?? (29), Hilkka Hares (30), ?? (31), ?? (32), ?? (33), ?? 34), ?? (35), Seija? (36), ?? (37), Marja Latvus / Asunta (38), Sirkka Lehtikari / Viitanen (39), ?? (40), ?? (41), ?? (42), ?? (43), ?? (44), Tuulikki Reiman (45), ?? (46), Liisa? (47), ?? (48), ?? (49), ?? (50), ?? (51), ?? (52), ?? (53), ?? (54), Ilkka Erich (55), Maija Sorsamo / Baijars 'Muikku' (56), Martta Oesch / Mössi (57), ?? (58), ?? (59), ?? (60), ?? (61), Matti Sivelä (62), ?? (63), ?? (64), ?? (65), ?? (66), Raimo Makkonen (67), ?? (68), ?? (69), ?? (70), Pertti Jalava (71), ?? (72), ?? (73), ?? (74), ?? (75), Heikki Jarkko (76), Matti Brummer (77), Osmo Mäkelä (78), ?? (79), Jaakko Harjuvaara (80), Seppo Mäkelä (81), Martti Lindqvist (82), ?? (83), ?? (84), ?? (85), ?? (86), ?? 87), ?? (89), Antero Pietilä (90), ?? (91), Hannu Purhonen (92), Jussi Korhonen (93).

ISOKOKOINEN KUVA


* * *

Hiihtoleiri oli jälleen 25.2. - 1.3.1961 Vivamossa.
Järvenpäästä tuli yksi (n. 20 hengen suuruinen) bussillinen vähän vajaana. Keli oli erittäin liukas, jäinen, vetinen. Tie Vivamon leirikartanolle tuli jyrkkää mäkeä alas harjulta. Kuljettaja totesi salamannopeasti ajaessaan mäkeen ensimmäistä kertaa, että se on täysin jäinen ilman mitään mahdollisuutta jarruttaa. Alamäki johti aina järvelle asti. Mäen alkuosan aikana kuljettaja ohjasi tahallaan bussin vielä alarinteen keskellä ojaan, jotta sai bussin pysähtymään. Muussa tapauksessa vauhti olisi vain nopeutunut jäisessä mäessä ja auto olisi kovalla nopeudella ehkä törmännyt leirikartanon seinään tai ajautunut aina järvelle asti ilman mitään jarrutusmahdollisuuksia.
Hiihtoloma alkaa aina nk. vanhojen päivästä yhteiskoulussa, koska torstaipäivänä oli ollut penkkarit. Osa meistä kävi vain vaihtamassa vanhojen vaatteet nopeasti koulun päättyessä ja pesemässä harmaan tukkavärin pois ja sitten bussiin ja Vivamoon.


hiihtoleiri 1961
Kirsti Mänty / Mäkinen (1), ?? (2), Timo Paukkunen (3), ?? (4), Kati Lankinen / Rolig (5), ?? (6), Sirkka Viimaranta / Heino (7), Pirkko Viimaranta / Mäenpää (8), ?? (9), Seija ? (10), ?? (11), ?? (12), ?? (13), ?? (14), ?? (15), ?? (16), ?? (17), ?? (18), ?? (19), ?? (20), ?? (21), ?? (22), ?? (23), ? Heinilä? (24), Jaakko Harjuvaara (25), ?? (26-1), Juha Paukkunen (26-2)?? (27), ?? (28), ?? (29), ?? (30), ?? (31), ?? (32), ?? (33), ?? (34), ?? (35), ?? (36), ?? (37), ?? (38), Maija Sorsamo / Baijars 'Muikku'? (39), ?? (40), ?? (41), ?? (42), ?? (43), ?? (44), ?? (45), ?? (46), ?? (47), ?? (48), ?? (49), ?? (50), ?? (51), ?? (52), ?? (53), ?? (54), Ensio Klemi (55), Martti Lindqvist? (56), Raimo Nisonen? (57), ?? (58), ?? (59), ?? (60), ?? (61), ?? (62), ?? (63), ?? (64),  ?? (65), ?? (66), ?? (67), ?? (68), ?? (69), ?? (70), ?? (71), ?? (72), ?? (73), ?? (74), Sirkka Lehtikari / Viitanen (75), ?? (76), ?? (77), ?? (78), ?? (79), ?? (80), ?? (81), ?? (82), ?? (83), ?? (84),  (85), ?? (86), ?? (87), ?? (88), ?? (89), ?? (90), ?? (91), ?? (92), ?? (93), ?? (94), Osmo Mäkelä (95), ?? (96), ?? (97), ?? (98), ?? (99)
SINISET NUMEROT ??, (1), ?? (2), ?? (3), ?? (4), ?? (5), ?? (6), ?? (7), ?? (8), ?? (9), Matti Brummer? (10), ?? (11), ?? (12), ?? (13), ?? (14), 15), ?? (16), ?? (17), ?? (18), ?? (19), ?? (20), ?? (21), ?? (22), ?? (23).

ISOKOKOINEN KUVA


* * *


Seuraava kuva on kesän alussa 1. - 4.6.1961 kinkerileiri, jolla myös valmistauduttiin kesän rippikouluihin.

Vie hiiren osoitin kuvan päälle, niin näet henkilönumerot ja kuvan alta vastaavat nimet.

kinkerit 1961

?? (1), Juhani Pörsti (2), Kati Lankinen (3), ?? (4), ?? (5), Erkki Leminen (6), ?? (7), ?? (8), ?? (9), ?? (10), Kirsti Mänty / Mäkinen (11), ?? (12), Heikki Jarkko (13), ?? (14), Jaakko Harjuvaara (15), Eino Vatka 16, ?? (17), ?? (18), Veli-Pekka Toiviainen (19), ?? (20), ?? (21), ?? (22), ?? (23), Eljas Lemmetyinen (24).

ISOKOKOINEN KUVA


* * *


Rippikoululeiriltä 25.7. - 6.8.1961 ovat seuraavat kuvat, ensin muutamia tilannekuvia ja sitten lopuksi konfirmaatiokuva.

Jaskan ryhmä:

rippileiri heinä-elokuu 1961
Seppo Arteva (1), Kyösti Kuusilaakso (2), Jorma Autio (3), Antero Oksanen (4), Markku Niinioja (5), , Eero Varis (6), Unto Mehtälä (7), Matti Vartiainen (8), Timo Rapeli (9), Olli Leino (10), Jorma Koponen (11).

ISOKOKOINEN KUVArippileiri heinä-elokuu 1961

ISOKOKOINEN KUVA

rippileiri heinä-elokuu 1961

Jaska vetämässä ryhmäkeskustelua.

rippileiri heinä-elokuu 1961
Johtoportaan ruokailu: Juhani / Jussi Kalmanlehto, Pentti Liukkonen / Pena, Hannu Purhonen / Purtsi, Keijo Kataja, Markku Hirn / Proffa, Jaakko Harjuvaara / ich.
ISOKOKOINEN KUVA
RYHMÄKUVA 25.7.- 6.8.1961
Vie hiiren osoitin kuvan päälle, niin näet henkilönumerot ja kuvan alta vastaavat nimet.

rippileiri1961
?? (1), ?? (2), ?? (3), ?? (4), ?? (5), ?? (6), ?? (7), ?? (8), Pirkko Turunen (9), Jussi Kalmanlehto (10), Liisa Järvinen (11), ?? (12), ?? (13), ?? (14), ?? (15), ?? (16), ?? (17), ?? (18), ?? (19), ?? (20), ?? (21), ?? (22), ?? (23), ?? (24), ?? (25), ?? (26), ?? (27), ?? (28), ?? (29), ?? (30), ?? (31), ?? (32), ?? (33), ?? (34), ?? (35), ?? (36), ?? (37), ?? (38), ?? (39), ?? (40), ?? (41), ?? (42), ?? (43), ?? (44), ?? (45), ?? (46), ?? (47), ?? (48), ?? (49), ?? (50), ?? (51), ?? (52), ?? (53), ?? (54), ?? (55), ?? (56), ?? (57), ?? (58), ?? (59), ?? (60), ?? (61), ?? (62), ?? (63), ?? (64),  ?? (65), ?? (66), ?? (67), Eero Varis (68), ?? (69), Jorma Autio (70), Antero Oksanen (71), ?? (72), Kyösti Kuusilaakso (73), ?? (74), ?? (75), ?? (76), ?? (77), ?? (78), ?? (79), ?? (80), ?? (81), ?? (82), ?? (83), ?? (84),  (85), Markku Niinioja (86), Olli Leino (87), ?? (88), ?? (89), ?? (90), ?? (91), ?? (92), ?? (93), ?? (94), ?? (95), ?? (96), ?? (97), ?? (98), ?? (99)
SINISET NUMEROT ??, (1), ?? (2), ?? (3), ?? (4), ?? (5), ?? (6), ?? (7), ?? (8), ?? (9), ?? (10), Aune Pennanen (11), Jorma Koponen (12), ?? (13), ?? (14), 15), ?? (16), ?? (17), Timo Rapeli (18), ?? (19), Hannu Purhonen (20), Jaakko Harjuvaara (21), Markku Hirn (22), Keijo Kataja (23), ?? (24), ?? (25), ?? (26), ?? (27), ?? (28), Pentti Liukkonen (29), ?? (30), ?? (31), ?? (32), ?? (33), ?? (34), ?? (35), Sakari Marttinen (36), ?? (37), Tuomo Leppihalme (38), ?? (39), Matti Vartiainen (40), Unto Mehtälä (41), ?? (42), ?? (43), ?? (44), ?? (45), ?? (46), ?? (47).

ISOKOKOINEN KUVA
rippileiri 1961

ISOKOKOINEN KUVA

* * *

Kesällä 1961 ja sen jälkeen monet ohjaajistamme, Kati Lankinen / Rolig, Kirsti Tuulonen / Ijäs, Kirsti Mänty / Mäkinen avioituivat.
Sehän oli meistä nuorista aivan kummallista. Mitä ne nyt sillä tavalla? Olimme 'mustasukkaisia' heistä, he eivät varmaankaan enää välittäisi meistä eivätkä tulisi pitämään meille leirejä jne... niin ihastuneita ja kiintyneitä me olimme innostuneisiin ja hyviin ohjaajiimme, jotka kärsivällisesti ja rakkaudella meitä aina kohtelivat ja opastivat meitä tärkeässä elämänvaiheessa Taivaan Isän yhteyteen ja antoivat näin lujaa ja pysyvää pohjaa elämällemme. Niin meidänkin tiemme on kulkenut huiman matkan noista vuosista eteenpäin ja katselemme pitkää taivalta taaksepäin...

Heille kaikille, Mössille, Juusolle, Kalmanlehdon Jussille, Pirkolle jne...  kiitokseksi ja itsellemme iloisiksi muistoiksi olemme nyt näitä sivuja koonneet...

Jumala heitä ja meitä kaikkia siunatkoon...

monet ovat jo perillä odottelemassa meitä taas yhteiseen joukkoon...

Jaska* * *

PALUU VIVAMON KUVIEN KOONTISIVULLE

* * *

PALUU Jaskan työuran sivuille

PALUU Orvokin ja Jaskan etusivulle