Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura


  VUOHENPUTKEA HÄVITTÄMÄSSÄ

Vuohenputki (Aegopodium podagraria) on joillakin seuduilla tosi hankala rikkaruoho. Se levittää juurensa joka paikkaan ja yrittää aivan 'harkitusti' vallata kasvualueen itselleen muilta kasveilta. Se levittää juurensa viereisten kasvien juuripehkojen keskelle ja läpi. Koitan pitää perennojen puolta seuraavalla tavalla:

vuohenputki

Aikaisin keväällä, kun muu kasvu vasta heräilee, kukkapenkissä näkyy selvästi vuohenputken pinnalla oleva kasvusto, joka on jo työntänyt lehtensä näkyville. Tässä vaiheessa on helppo paikallistaa vuohenputken sijainti penkissä. Seuraavaksi otetaan tukeva pitkäpiikkinen käsihara avuksi.



vuohenputki

Haran piikit työnnetään mahdollisimman syvälle vuohenputken ympärille.



vuohenputki

Haraa ravistellaan siellä maan sisällä, niin että se irrottelee juuria varovasti, etteivät ne heti katkea.



vuohenputki

Sitten hittaasti vedetään haraa sivullepäin ja ylöspäin, niin että vuohenputki jää piikkien keskelle.



vuohenputki

Samalla alkaa näkyä mihin suuntaan kasvun solmukohdasta juuri on edennyt... tässä vaiheessa edelleen varovasti vedetään alotetusta kohdasta juuristo irti, niin että jatkokohta ei katkeaisi. Siirretään hara seuraavaan kasvustoon, johon vuohenputki on edennyt ja siellä irrotellaan samalla tavalla kasvustoa haran avulla maasta...



vuohenputki

Näin jatkaen nähdään, mihin suuntaan kasvusto on edennyt ja päästään aina seuraavaan solmukohtaan.  Tärkeintä olisi saada juuriverkosto  mahdollisimman hyvin  keväällä poistettua tai rajoitettua, niin että hyvät kukat ja kasvit saavat etumatkan ja pääsevät valtaamaan kasvualaa itselleen ja vuohenputki on 'alakynnessä', sillä kaikkia vuohenputken juuria ei pysty millään poistamaan, mutta rajoittamaan kylläkin ja mitä enemmän ja suuremmiksi kukat ja toivotut kasvustot pystyvät levittäytymään, ne hidastavat vuohenputken leviämistä - taistelu kasvualasta on kova ja armoton.

Vuohenputken kohdalla olen mielestäni todennut, että se jopa muuntaa jonkin verran ulkonäköään sen kasvin näköiseksi, minkä vieressä se kasvaa. Lisäksi se ei tyydy kasvamaan vapaassa tilassa hyötykasvin viereisessä, vaan sijoittuu aina hyötykasvin viereen ja käy aktiivisesti 'hyötykasvin kimppuun' kaikin mahdollisin keinoin.

Hyötykasvin vieressä se tunkeutuu juuriston väleihin, kasvaa juuripaakun sisälle, väleistä ja alta, jotta voisi 'kuristaa' tuon kasvun ja vaikeuttaa oman juuristonsa poistamista jo ihan sillä, että jos aikoo poistaa vuohenputkea, niin on pakko koskea myös hyötykasvia. Kun koitin järjestelmällisesti raivata perennapenkistä vuohenputkien juuristoa pois, jouduin muutaman kerran kääntämään hyötykasvin juuripaakun sivuun ja jopa nostamaan ylös ja hajoittamaan sen saadakseni vuohenputken juuret pois sieltä väleistä. Päätin sen kuitenkin tehdä, ja istuttaa puhdistetun juuripaakun osat takaisin, koska näin sillä on aikaa vallata itselleen kasvukauden alkuajan tilaa ja vahvistua...
Luontoportin mukaan vuohenputki jopa erittää jotain kemiallista ainetta, joka haittaa hyötykasvin kasvua...

Vuohenputken kohdalla mieleeni nousee aina Orvokin erään ison laitoksen ylihoitajana toimineen luokkatoverin sana: "Kun on pahanteosta kysymys, niin jalatonkin juoksee...!"

Lisätietoa vuohenputkesta on esim. Luontoportin sivuilla:
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/vuohenputki

Vuohenputken lehtiä voi käyttää hyödyksi esim. salaatissa:
http://yle.fi/uutiset/vuohenputki_on_ruokaisa_rikkaruoho/6169972

Wikipedia suhtautuu Ylen uutisia varovaisemmin tähän ravintokäyttöön, koska "...lajinmäärityksessä pitää olla tarkkana: muun muassa myrkkykatko, myrkkykeiso ja hukanputki näyttävät varsin samanlaisilta..."

* * *

PALUU LUONTOSIVULLE

PALUU ORVOKIN JA JAAKON ETUSIVULLE













laskuri