Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
ORVOKIN OPINTOKIRJA
syksy 1958 - kevät 1964


Opintokirja pitää sisällään omistajansa eläkevuosilla - ja varsinkin Orvokin kuoleman jälkeen - hyvin paljon nostalgiaa. Siksi halusin laittaa Orvokin opintokirjan hänen omille sivuilleen. Sieltä nousevat monet omankin opiskeluajan tutut  professoreiden nimet ja merkinnät :)

opintokirja

Yksinkertaisen pelkistetty ulkoasu.
opintokirja

Opiskelijoille oli tarjolla aina esim. opintolainan myöntäneen pankin tms. kannet opintokirjaansa.

opintokirja

Opintokirjan saadakseen opiskelijoiden piti muistini mukaan määrättynä ajankohtana käydä kättelemässä
henkilökohtaisesti rehtori Edwin Linkomies ja rehtori toivotti tervetulleeksi yliopistoon, opiskelemaan. Kättelyjono oli pitkän yliopiston toisen kerroksen käytävällä johtaen rehtorin kansliaan. Sitten sai opintokirjansa, joka piti merkityttää tiedekunnan matrikkeliin notaarin luona.opintokirja

Monissa asioissa opintokirja oli myös opiskelijan henkilöllisyystodistus, kirjakaupassa, osakunnassa jne.


opintokirja

Siitä lähti liikkeelle ensimmäisen syyslukukauden merkinnät. Kurssin alkaessa piti saada opettajan merkintä aloittamisesta ja kurssin päättyessä merkintä suorituksestaan. Läsnäoloja opettajat kontrolloivat eri tavoin. En muista montako kertaa sai olla pois luennolta, lukukauden aikana menettämättä suoritustaan. Joillakin luennoilla kiersi osanottajalista, johon kirjoitettiin kirjoitettiin nimi.
Legendaarinen kasku kertoi, että professori oli ottanut valokuvan luentosalista ja pyysi merkintää hakevan opiskelijan näyttämään kuvasta, missä kohtaa salissa opiskelija oli istunut. Kun oli ollut poissa, niin opiskelija sanoi, että olin tuon pylvään takana.
"Te olette jo 36.opiskelija siellä..." professori vastasi.
opintokirja

Lukukausimaksun kuitin esittämällä sai sitten läsnäololeiman.opintokirja
opintokirja
opintokirja
opintokirja
opintokirja
opintokirja
opintokirja

opintokirja

Kun pakolliset luennot oli suoritettu, piti saada dekaanilta / Aimo Tauno Nikolainen ( 'luentovapaus', jotta opiskeluoikeus pysyi voimassa.
opintokirja


   

opintokirja

Viimeisenä lukukautena piti löytyä kaikki tutkintovaatimusten mukaiset suoritukset opintokirjan joltain sivulta.
Tiedekunnan notaari Kaarina Lujanen - rovasti Feliks Lujasen leski kävi läpi opintokirjan, tarkasti, että kaikki suoritukset löytyivät ja kirjasi sitten tutkinnon suoritetuksi tähän sekä jo sinne opintokirjan ensimmäiselle sivulle. Samalla nottari tarkisti, että merkinnät ovat yhtä pitäviä tiedekunnan matrikkelin kanssa.
Opiskelijan piti itse hakea kyseisen professorin/opettajan vastaanotolta merkintä tai toisinaan opettaja kokosi opintokirjat, teki merkinnät kaikkiin ja opintokirjat sai hakea tiedekunnan seminaarikirjaston vahtimestarilta, neiti Jokelalta.

- - -
Yksi muisto neiti Jokelasta, hyvin ystävällisestä pienestä naisesta. Olin oman opiskeluni viime vaiheissa seminaarikirjastossa ja silloin jo vaimoni Orvokki tuli sinne, koska meidän piti mennä yhdessä johonkin sen jälkeen. Neiti Jokela muisti Orvokin... ja puhui ylioppilas Teinistä. Orvokki kertoi, että hän on jo valmistunut ja teologian kandidaatti. Neiti Jokela korjasi puhuttelunsa. Sitten Orvokki korjasi myös, että hän ei ole enää Orvokki Teini, vaan Orvokki Harjuvaara ja tuli tuli miestänsä vastaan tänne kirjastolle.
Neiti Jokelalla syttyi uusi loiste silmiin ja hän huokaisi syvään: "Voih, no sittenhän on kaikki hyvin!"
- - -

Kun opintokirja oli kirjattu valmiiksi, opiskelija ilmoittautui publiikkiin, jossa hänen valmistumisensa vahvistettiin ja sai erillisen todistuksen tutkinnostaan. Publiikissa sai olla omaisia tai ystäviä paikalla seuraamassa sitä ja tuoda onnittelunsa kandidaatille.

Minun opiskeluni jatkui vielä tuohon aikaan. Vein oman ruusuni Orvokille, olimme silloin 'vain ystäviä'.VIELÄ OPINTOKIRJAN LOPPUSIVUT - palanen ajan opiskelijahistoriaa:
Otteita opiskelevaa nuoriso koskevista asetuksista 1950-luvulla:


opintokirja
ISOKOKOINEN TIEDOSTO - edellä olevasta kuvasta, koska teksti on pientä ja hankalaa lukea yllä olevassa koossa.

Lukuvuonna piti käydä aina Ylioppilaiden terveydenhuollon pienoisröntgenissä, jotta sai opiskellä sen lukuvuoden.
opintokirja
ISOKOKOINEN TIEDOSTO

opintokirja
ISOKOKOINEN TIEDOSTO

* * *


Orvokki joutui täydentämään opintojaan Seurakuntaopistolle siirtymisen vuoksi. Lisää työuran sivustolla... klik* * *

Paluu Orvokin opiskeluajan kuvien sivulle.

Orvokin valmistumisen onnittelujen sivulle.

PALUU ORVOKIN KOULUJEN JA TYÖURAN SIVULLE

PALUU ETUSIVULLEMMEsivulaskuri