Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura


Saarna palmusunnuntaina
1.4.2007 klo 10
Järvenpään kirkossa
 
”Kunnian kuninkaan alennustie”

Epistolateksti Fil. 2:5–11

”Olkoon teillä sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli. Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan olla Jumalan vertainen vaan luopui omastaan. Hän otti orjan muodon ja tuli ihmisten kaltaiseksi. Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa, hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti. Sen tähden Jumala on korottanut hänet yli kaiken ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman. Jeesuksen nimeä kunnioittaen on kaikkien polvistuttava, kaikkien niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla, ja jokaisen kielen on tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi: »Jeesus Kristus on Herra.»”

Evankeliumiteksti Joh. 12:12–24

””Seuraavana päivänä levisi tieto, että Jeesus oli tulossa Jerusalemiin. Ihmiset, joita oli saapunut juhlille suurin joukoin, ottivat palmunoksia ja menivät häntä vastaan huutaen: – Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä, Israelin kuningas! Jeesukselle tuotiin aasi, ja hän nousi sen selkään, niin kuin on kirjoitettu: – Älä pelkää, tytär Siion, sinun kuninkaasi tulee! Hän ratsastaa nuorella aasilla. Opetuslapset eivät vielä tuolloin ymmärtäneet tätä, mutta kun Jeesus oli kirkastettu, he muistivat, että hänestä oli näin kirjoitettu ja että hänelle myös oli tapahtunut niin. Ne, jotka olivat olleet Jeesuksen mukana, kertoivat, miten hän kutsui Lasaruksen haudasta ja herätti hänet kuolleista. Tämän vuoksi, kuultuaan millaisen tunnusteon Jeesus oli tehnyt, ihmiset lähtivät joukolla häntä vastaan. Fariseukset puhuivat keskenään: »Näettekö? Mikään ei auta. Koko maailma juoksee hänen perässään.» Niiden joukossa, jotka olivat tulleet juhlille rukoilemaan Jumalaa, oli myös muutamia kreikkalaisia. Nämä tulivat Filippuksen luo – sen, joka oli Galilean Betsaidasta – ja sanoivat: »Me haluaisimme tavata Jeesuksen.» Filippus meni puhumaan asiasta Andreakselle, ja sitten he molemmat menivät Jeesuksen puheille. Jeesus sanoi heille: »Hetki on tullut: Ihmisen Poika kirkastetaan. Totisesti, totisesti: jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon.»”

* * *

Armo teille ja rauha häneltä, joka on ja joka oli ja joka tuleva on, meidän Herraltamme Jeesukselta Kristukselta.

Palmusunnuntain aiheeksi annetaan ”kunnian kuninkaan alennustie”, Jeesus ratsastaa aasilla – köyhän kansa juhdalla Jerusalemiin ja epistolateksti kertoo, että Jeesus ”tuli ihmisten kaltaiseksi. Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa”


1. KOLME SUOSITUINTA KIRKKOPYHÄÄ
ADVENTTI, JOULU ja PALMUSUNNUNTAI ovat vuoden käydyimpiä ja suosituimpia kirkkopyhiä. Miksi näin on?
Näissä kolmessa juhlapyhässä korostuu sama tärkeä asia = Jumala tulee lähelle, meidän ihmisten keskelle, ihmiseksi ihmisten keskelle.

Adventtina laulamme
”Tiellä ken vaeltaa, aasilla ratsastaa.
Kruunua, valtikkaa et lainkaan sä nähdä saa.
Mahtavat ovat muualla, suurissa saleissa.
Ihmisen Pojan tie nyt kaupunkiin suureen vie.
Suosio satojen ihmisten vaihtuu jo syytökseen.

Nöyryys ja hiljaisuus on valtasi salaisuus.
Voimalla, väkivallalla et tahdo hallita.
Uskomme vahvista, luo tiellemme valoa,
johdata elämään rikkaaseen, rauhaan ja hyvyyteen.”

Jouluna Jumala tulee pienessä seimen lapsessa ihmiselämän arkeen.

Palmusunnuntaina Jumala tulee Jeesuksessa ihmisten keskelle…ihmisenä ihmisten joukossa, keskelle kärsimystä ja kuolemaa. 

NÄMÄ KAIKKI KOLME SUOSITUINTA kirkkopyhää kertovat samaa sanomaa:
- JUMALA RAKASTAA MEITÄ, aivan jokaista ja
- JUMALA ON MEIDÄN KESKELLÄMME.
- JUMALA EI JÄTÄ MEITÄ YKSIN oman onnemme nojaan. 
- JUMALA EI OLE HYLJÄNNYT MEITÄ, vaikka meistä saattaisi siltä tuntuakin.
Vaikka kaikki muut hylkäisivätkin, niin Jes 49:15 ”- Unohtaako äiti rintalapsensa, unohtaisiko hoivata kohtunsa hedelmää? Vaikka hän unohtaisikin, minä en sinua unohda. Käsieni ihoon minä olen sinut piirtänyt, ja niin sinun muurisi ovat aina silmieni edessä.”
Kirkkoon tullaan siis erityisesti niinä pyhinä, jolloin halutaan kuulla, että vaikka kaikki muut olisivat hyljänneet, niin Jumala ei ole hyljännyt. Vaikka kaikki muu elämässä sortuisi, niin Jumala ei sorru.

2. IHMISELÄMÄN PERUSTUS

Me tarvitsemme itsellemme tukipisteen elämässä, jonkun horjumattoman, pysyvän ja ikuisen. Jumala on tätä, sillä hän sanoo, että Jes 54: 10-14. ”Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.”  ja Jesaja jatkaa: ”11. Sinä onneton, myrskyn piiskaama, sinä jota kukaan ei lohduta! Malakiitilla minä peitän sinun seinäsi, minä lasken sinun perustuksesi safiireista, rubiineilla minä päällystän sinun muuriesi harjat, sinun porttisi minä rakennan vuorikristallista ja jalokivistä koko sinun ympärysmuurisi. Herra itse on opettava sinun poikiasi, runsas on lastesi onni ja rauha. Kun oikeus on sinun perustuksesi, sinä kestät. Olet kaukana sorrosta, sen uhka ei enää sinuun yllä, olet vapautunut pelosta, ei se enää sinuun pysty.”

Palmusunnuntai ja hiljainen viikko kertovat meille sen tosiasian, että ihmisen elämässä ei voi tapahtua, tulla eteen mitään sellaista, missä Jeesus ei olisi jo kulkenut meidän edellämme.
Ihminen PELKÄÄ monia asioita, mitä tapahtuu jos….? 
         …jos minä kuolen, jos minun läheiseni kuolevat? Jeesus on  jo kulkenut kuoleman kautta, siitä portista, mistä jokainen menee yksin, missä joudutaan saattelemaan ihmiset. Me voimme turvallisin mielin saattaa rakkaamme haudan lepoon ja voimme myös itse mennä kerran kuoleman portista. 
         …jos minä joudun kärsimään kipua ja tuskaa? Jeesus on kärsinyt tuskan ja kivun, sellaisenkin, jonka keskellä ihminen lyyhistyy. Hän ei jaksanut kantaa edes ristiään, niin pahoinpidelty ja heikko hän oli ja hän kärsi kidutetun kuoleman.
         …jos joudun yksinäisyyteen? Jeesus oli ”kaikkien hylkäämä, kipujen ja sairauden tuttava, jota näkemästä kaikki kasvonsa peittivät”. Jeesus huusi ristillä: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?

Hector on sanoittanut näitä ihmisen pelkoja ja toiveita:

”Yhtenä iltana lausuttais' ei sanaakaan.
Yhtenä iltana ois lupa koskettaa vaan.
Koskettaa toista ja toinen ois tuntematon.
Vierasta koskettaa loimutessa auringon.

Yhtenä iltana kuunnella tuulia vaan.
Yhtenä iltana ääniä lapsuudestaan.
Kuunnella tähtien sinfoniaa taivaalla.
Delfiinialtaissa laulua ilman ja maan.

kertosäe:
…Yhtenä iltana unohtaa pelkonsa vois.
Yhtenä iltana kuoleman pyörteestä pois...
Yhtenä iltana vannoisi rakkauttaan.
Yhtenä iltana maailma ois kohdallaan.
Yhtenä iltana aikuiset lapsia ois.
Laulaa ja leikkiä maailma vieläkin vois...”


3. ERILAISET IHMISET JEESUKSEN YMPÄRILLÄ
Palmusunnuntain tekstissä kohtaavat myös erilaiset ihmiset toisensa:
opetuslapset, jotka eivät ymmärtäneet raamatun sanaa. Teksti kertoo, että se aukesi vasta elämän kokemusten myötä. Moni ei ymmärrä kaikkea Raamatusta, se avautuu vasta elämänkokemusten myötä: Jeesuksen persoonasta avautuvat eri puolet sen mukaan kuin me tarvitsemme niitä. Raamattu on niin suuri kirja, että se ei aukea yhdellä lukemisella, yhdellä kerralla. Tämän vuoksi ei kannata nostaa riitaa Raamatun kohdista ja niiden tulkinnasta, koska ne aukeavat elämän myötä, kunhan pysymme Jumalan ja hänen sanansa yhteydessä elämämme matkalla.
harmittelevat ja kateelliset fariseukset. He olivat harmissaan Jeesuksesta: ”…koko maailma juoksee hänen perässään”.
kaipaavat ja ikävöivät kreikkalaiset. He eivät kuuluneet hyväksyttyyn kansaan, valtaväestöön, mutta sitä suurempi ikävä heillä oli Jeesuksen puoleen, koska Jeesus ei karkota ketään luotaan. Jeesus vetää puoleensa. Pyhä Henki kutsuu meitä yhteyteen, Pyhä Henki ei karkota ketään, ei työnnä pois, vaan synnyttää meissä ikävän ja kaipauksen. Tähän haluan kuulua, tästä haluan kuulla lisää.

Voimme arvailla, miltä Jeesuksesta tuntui, kun hän katseli niitä ihmisiä ympärillään. Mistä löytyy apu ja kiinteä pohja, horjumaton elämän perustus tämän kirjavan joukon keskellä, kun opetuslapsilta, joiden olisi tullut voida auttaa, oli itseltään ”pallo hukassa”. He eivät voineet enempää kuin kateelliset ja harmittelevat fariseukset, joiden olisi myös kuulunut voida auttaa näitä kaipaavia ja apua odottavia ihmisiä. 


4. JEESUS KIRKASTAA JUMALAN 
Ihmisen apu ja tuki löytyy kirkastetusta Kristuksesta, joka säteilee Jumalan kirkkautta. Jeesus sanoi heille: »Hetki on tullut: Ihmisen Poika kirkastetaan. Totisesti, totisesti: jos vehnänjyvä ei ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon.»” 

Raamatussa oli puhuttu monessa yhteydessä Jumalan kirkkaudesta:
- Vanhassa Testamentissa Mooses oli nähnyt siitä välähdyksen palavassa pensaassa.
- Se näkyi ilmestysmajan pyhimmässä osassa Jumalan arkin kannen, armoistuimen päällä. 
- Se näkyi profeetta Hesekielille kutsumusnäyssä taivaan kirkkaudesta samoin kuin
- profeetta Jesajan kutsumisnäyssä.
- Ilmoitus tulee kuitenkin täydelliseksi vasta Uudessa Testamentissa ihmisten keskelle, ihmiseksi ihmisten joukkoon tulevassa Jeesuksessa, hänen kärsimyksessään, ristinkuolemassa ja ylösnousemuksessa.

Kuulemme nyt kirkkokuoron laulavan Pekka Simojen laulun:

”Kantakaa kuormat heikkojen,
Kulkekaa tietä Kristuksen,
Kerto:
Sillä mitään ei ole suurempaa
Kuin työtä tehdä ja rakastaa.

Itkekää itkut maailman,
Naurakaa kanssa naurajan,
Kerto:
Sillä…

Antakaa aina iloiten,
Lahjaksi saitte kaiken sen,
Kerto:
Sillä…

Murtakaa leipä elämän,
Yhteisen viinin antoi hän,
Kerto:
Sillä mitään ei ole suurempaa
kuin työtä tehdä ja rakastaa.”Jaakko Harjuvaara 

Orvokin ja Jaakon kotisivulle

Saarnasivulle

* * * * * *


Viimeisin päivitys 23.2.2023

Sivustolla on käyty 1.4.2007 lähtien 1980 kertaa ja sen jälkeen kertaa.