Pyhäinpäivän saarna Järvenpään kirkossa

La 1.11.2003 klo 10

Evankeliumi 1.vsk. Matt. 5: 1–12


Nähdessään kansanjoukot Jeesus nousi vuorelle. Hän istuutui, ja opetuslapset tulivat hänen luokseen. Silloin hän alkoi puhua ja opetti heitä näin:

»Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta.
Autuaita murheelliset: he saavat lohdutuksen.
Autuaita kärsivälliset: he perivät maan.
Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano: heidät ravitaan.

Autuaita puhdassydämiset: he saavat nähdä Jumalan.
Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.
Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan: heidän on taivasten valtakunta. Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa. Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä palkka, jonka te taivaissa saatte, on suuri. Niinhän vainottiin profeettojakin, jotka elivät ennen teitä.»

* * * *

PYHÄINPÄIVÄ ON AUTUUKSIEN PÄIVÄ

Vaikka se puhuu meidän autuudestamme, niin se johdattaa meidät Jumalan pyhyyden äärelle. Pyhäinpäivä kertoo, ettei pyhyytemme eikä autuutemme ole meistä lähtöisin, vaan Jumalasta. Meillä on vain: hengellistä köyhyyttä, murhetta, kärsimystä, vanhurskauden nälkää ja janoa, meitä vainotaan, meistä valehdellaan pahaa… jne.

Autuaaksi julistuksilla Jeesus rikkoi kaiken ihmiskeskeisen ansiohurskauden. Jeesus lupaa ansiottomille, kaikessa puutteellisille seuraajilleen pelastuksen - heidän köyhyydestään huolimatta.

Köyhyys, murhe, nälkä ja jano ja vainottuna oleminen eivät ole ansioita, jotka toisivat meille oikeutuksen autuuteen, autuuden takeita, vaan tuskallisia ja ahdistavia elämäntilanteita, niin arki- tai pyhäpäivän tai yön ja päivän todellisuutta.

Ja näistä: murheista, köyhyydestä, nälästä ja janosta huolimatta Jeesus julistaa, yksin oman sovitustekonsa tähden köyhät, murheelliset, nälkäiset, vainotut autuaiksi.

KAKSI TUNNUSTUSTA

Pyhäinpäivän "kaunis sanainen" kuin runon muotoon puettu evankeliumi muistuttaa konkreettisesti ja kouriin tuntuvasti meitä siitä, että meillä ei ole mitään autuasta tai autuutta aiheuttavaa itsellämme, mutta "me uskomme Isään Jumalaan, kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan ja Jeesuksen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä…."

Me siis tuskassamme ja puutteessamme yhdymme uskontunnustukseen, kun meillä ei ole mitään tuotavana, ei mitään, mihin voisimme vedota - ei mitään muuta kuin Kolmiyhteinen Jumala, se mitä Hän on tehnyt Luojana, mitä hän on tehnyt Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa ja Pyhänä Henkenä Kristusta kirkastaen ja köyhän Puolustajana toimien, vierellä seisojana, kun kaikki muut ovat jättäneet.

Näin meillä on jäljellä vain 2 tunnustusta:

MIKSI KÄYMME KIRKOSSA?

Siksi me tulemme kirkkoon, messuun, jumalanpalvelukseen kerta toisensa jälkeen, vuodesta toiseen. Sen vuoksi, että kun emme yksin jaksa emmekä pärjää, niin täällä meillä on yhteinen synnintunnustus ja uskontunnustus

Me tulemme kerta toisensa jälkeen, sillä jumalanpalvelus ei vaadi meiltä mitään, se ei edellytä meiltä mitään, vaan antaa meille kaiken tarpeellisen:

Se antaa vastauksen, lohdutuksen ja toivon syvimpään murheeseemme, syvimpään köyhyyteemme ja puutteeseemme, syvimpään vajavuuteemme, syvimpään epäonnistumisen kokemukseemme, syvimpään kelvottomuuteemme.

Samalla se liittää meidät yhteisöön, kaikesta huolimatta ja kaiken keskellä ansiottomien, mutta samalla pyhien yhteisöön.

KUTSU EHTOOLLISPÖYTÄÄN

Näiden kahden tunnustuksen, synnin tunnustuksen ja uskon tunnustuksen jälkeen meille sanotaan alttarilta: "Tulkaa sillä kaikki on valmistettu!" - kaikki se, mitä me emme ole koskaan saaneet valmiiksi elämässämme, kaikki se on valmistettu, sen on toinen valmistanut - sen on Kristus valmistanut, kun hän sanoi tuolla alttarin päällä olevalla ristillään sanat: "Se on täytetty" Ja liturgi kutsuu Jumalan valtuuttamana meitä ehtoollispöytään: 'Tulkaa minun luokseni kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Tulkaa, ottakaa vastaan Kristuksen ruumis. Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden lähteestä."

Tämän tähden me tulemme sunnuntai toisensa jälkeen kirkkoon, sillä mistään muualta emme löydä tällaista armoa ja rakkautta, joka koskettaa meidän olemustamme ja elämäämme syvältä kaiken murheen, tuskan, nälän ja janon keskelle.

PYHIEN YHTEYS

Pyhäinpäivänä elämme tavallista todellisempana yhteyttä kuolleisiin rakkaisiin, joita kaipaamme. Me tiedämme heidän elämänsä murheet, surut, janon ja nälän, sen kaipauksen, jonka keskellä he elivät.

Pyhäinpäivä muistuttaa meille, että heidän kohdallaan autuaaksi julistukset ovat todellisuutta eikä enää ole jälkeäkään murheista, köyhyydestä tai kärsimyksistä. Sen vuoksi veisaamme yhdessä pyhäinpäivän virrestä 142:5-7

    5. Jo täällä tuskassa ja vaivassa soi kaukaa voitonvirsi taivaasta.
    Se antaa meille voimaa Herrassa. Halleluja!

    6. Niin koittaa päivä uusi, loistava, kun Herraa saapuu kirkkaudessa
    ja pyhät liittyy pyhiin taivaassa. Halleluja!

    7. Ja valtamerten ääriltä ja maan he käyvät juhlaan arvaamattomaan.
    Soi Jumalalle kiitos ainiaan. Halleluja!

    * * * * *

    Saarnasivulle

    Orvokin ja Jaakon kotisivulle