Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
REMONTTIKUVIA
1988 - 2020

Viimeisin päivitys 31.8.2021

Sivustot näkyvät parhaiten TIETOKONEELLA tai TABLETILLA
- mobiilikäytössä kuvien latautuminen saattaa kestää...


(Alussa on linkit jo julkaistujen remonttien sivuille ja sitten monta muuta kuvaa ja peruskorjausta...)


Kun muutimme tänne Rantaan elokuussa v 1979 , niin erilaista pintaremonttia piti tehdä ja mm. toinen WC, kun oli 5 henkinen perhe ja kaikki lähdössä aamulla kouluun ja töihin - niin siinä tilanteessa ei ole aikaa 'jonotella vuoroaan'. ;)
Kiireesti kuluneimpia korkkimattoja uusittiin, joitain maalipintoja, muutama vanha seinäkaappi keittiöön ym.
Oli yksi remonttimies, teki alkuun, sitten kun täällä ei asuttu, niin yksin ollessaan kalasteli.. ja naulasi WC:n tuloveden kupariputken läpi... ja joutui purkamaan seinää ja uusi putki ym.
Lopetettiin se pesti ja tulin iltaisin töiden jälkeen tänne klo 21 ja tein yöllä niin pitkään kuin jaksoin... kun klo 3 tienoissa rupesi silmissä "vilahtelemaan tummia hahmoja..", niin totesin, että paras lähteä nukkumaan Kirkkotielle kotiin, kun oli aamulla töihin lähtö.

MUUTTOPÄIVÄ
Sähkömiehen piti vaihtaa sähkökatkaisijoiden paikkoja, muutaman irrallisen vaatekomeron, kirjahyllyn tms.. tähden.
Koska talo oli ollut jonkin aikaa käyttämättömänä, niin WC:n ulkonaolevan betoniviemäriputken saumojen sisään oli liitoksista kasvanut puun ohutta juuristoa tukkien sen.
Muuttopäivä oli määrätty pois virka-asunnosta ja sitten määräpäivänä kuorma tuli. Tavarat kannettiin sisään, mutta:

- sähkömies ei ollut ehtinyt tulla - vaatekomeroita ei saanut paikoilleen eikä VAATELAATIKOITA purettua
- samoin KIRJALAATIKOITA ei voinut purkaa, koska em. syystä Lundia kirjahyllyjä ei saanut koottua paikoilleen
- WC:tä ei voinut käyttää - siihen aikaan oli onneksi laillista vielä käyttää pientä ulkohuonetta.

Sängyt saatiin kaikille petattua ja nukkuminen onnistui. :D - laatikoiden keskellä!

Olenkin sanonut, että MUUTTO vastaa perheen elämässä melkein samanlaista kaaosta kuin 'TULIPALO' :D
Mutta kaikki asiat järjestyvät paikoilleen pala kerrallaan, kunhan unohtaa kiireen ja jaksaa odottaa :)

* * *

Ensimmäinen isompi peruskorjaus oli vesijohto ja saunan korjaus, josta on jo sivusto:

sauna
Saunan
peruskorjaus

1982

Toinen isompi remontti oli kaikkien ikkunoiden uusiminen 3-lasisiksi ja nykyaikaiselle kätevälle poka/karmipakettisysteemille. Helpotti pesua ja energian kulutus - yhdistettynä lämmitysjärjestelmän täyteen uusimiseen putkisto, huipputehokas kattila, säätösysteemit muutamien lämmönpudotusaikojen kanssa laski 1000 litraa/vuodessa kulutusta! ks.alh.
Yöllä on 7 tunnin pudotus - mukavampi nukkua viileässä ja 4-5 tuntia päivällä, kun olimme töissä ja poissa. -
Kun Orvokki jäi eläkkeelle ja oli päivisin kotona, niin sanoin hänelle, että kyllä " eläkkeellä oleva vaimo tulee kalliiksi, kun pitää päivälläkin ruveta lämmittämään taloa!" :D
ikkunat
La 30.1. ja
la 7.2. 1988
  ikkunoiden
uusiminen.


* * *

LVI - REMONTTI = LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ
VESIJOHDOT KAIVOSTA ASTI - VESIKALUSTEET JA KYLPYHUONE


kylpyhuoneremontti
Näkymä pannuhuoneen ovelta:
Tähän eteen tulee Jämä-kattila. Perälle tulee painevesisäiliö.
Vasen luukku on huoltoluukku ja sen edessä tulevat ulkosäiliöstä öljyjohdot.


kylpyhuoneremontti

Vasen huoltoluukku, öljyjohdot ja suodatin.


Kaikki vanhat vanhat vapaan vesikierron patterit sisäseiniltä -johdot poistettiin. Lattian tai seinien sisällä olevat vain katkaistiin ja tyhjennettin sen verran kuin voi.
Pannuhuone tyhjennettiin lämmityskattilan uusimista varten, lattia valettiin uudelleen ja läpivedot uusiksi jne.
Uusi Jämän kattila oli hyvin eristetty ja sisälsi myös lämpimän käyttöveden spoilerkierrukan ym.
Jämä-kattilaan tuli huipputehokas uusi öljypoltin, esilämmitti öljyn, puhalsi hienona sumuna suurella paineella kattilan palotilaan = tehokas palaminen ja kuuman ilman talteenotto niin tehokkaasti kattilan sisällä, että savupiippuun meni vain +70 asteista palojäämää.
Patterit kaikki ulkoseinille, tehokkaat ja lämpövesijohdot päällevetoina ulkoseinien vieressä ja termostaattisäätö kattilaan, lähtevään veteen, ja sähköinen ohjaus ulko- ja sisälämpötilan mukaan poissaolojen ja yön lämmön tason pudotusten kanssa.

IKKUNAT 3-lasiset ja KOKO LÄMMITYSJÄRJESTELMÄN uusiminen ja automatiikka ja tekniikka pudottivat vuodessa 1000 litraa lammitysöljyn kulutusta!kaivo
v 1988
Kaivo imettiin tyhjäksi. Sitten juuriharjan ja veden kanssa puhtaaksi ennen uudelleen täyttymistä.


Vesijohto kaivosta uusittiin ja pannuhuoneessa ollut Makon vaakatason vesipumppu, joka käynnistyessään päästi niin kamalan äänen, että vieraat olohuoneessa pelästyivät, että mitä tapahtui... pumppu laitettiin suoraan kaivoon imuvesijohdon päähän = täysin äänetön.
Vanha painevesisäiliö uusittiin kattilan vaihdon yhteydessä, ym. Painevesäiliö pitää puhdistaa säännöllisesti:

painesäiliö
Kaivoveden
painesäiliön
puhdistuskuvia

ja ideoita
10.8.2019
SEURAAVASSA 2 KUVAA YLÄKERRAN KYLPYHUONEEN REMONTISTA

kylpyhuoneremontti

Yläkerran kylpyhuone oli v 1939 ollut 'uudenaikainen'. Lattian vedenkestävä 'asfalttisementti'-sekoitteinen pinnoite oli maalattu ja lattiaan oli rakennettu kaato yhteen nurkkaan lattiakaivoon kuvassa näkyvällä nurkkaa kohti laskeutuvalla toisesta päästään kaventuvien listojen avulla - nerokas toteutus.

Lattiakaivon päällä oli suuren Värtsilän valurauta-emaloidun kylpyammeen poistoventtiili. Kylpyamme oli erittäin painava viedä pois, purkaa lattiarakenteet ja siirtää kylpyhuoneeseen viereisestä WC-kopista WC-istuin,
ja sen sijaan WC-koppiin tehtiin suihkutila. 

kylpyhuoneremontti


Seuraava kuva on tuosta ylemmästä oikealle päin ja lattiasta näkyy kylpyhuoneen ja WC-kopin väliseinän paikka - jossa oli ovi. Harmaa vaakatason putki oli ns. ilmastointiputki joka nousi katolle, ja päästi viemäriputkeen korvausilmaa.
Isompi viemäriputken pää (WC) siirtyy vasemmalle kylpyhuoneen puolelle, josta menee samalla kohtisuoraan alaspäin viemäriputki, johon liitetään myös alakerran 2. WC:n viemäri.

Kuvan tilaan tulee vain suihkun lattiakaivo.

kylpyhuoneremontti

Tästäkään en ole löytänyt muita kuvia. Tämä kuva on otettu WC-koppiin tulevasta ovesta hallista. Se mahdollisti  WC:n käyttämisen, vaikka joku oli kylpyhuoneessa. Suihkun tilaksi muutettuna tietysti tämä ovi pantiin umpeen ja käynti oli vain kylpyhuoneesta entisen oven sijasta oli vain suihkun liukuovet.

kylpyhuoneremontti


* * *


KAIKKI LAUTARAKENTEISEN RAKENNUKSEN HUONEIDEN SISÄSEINÄT
JA KATOT OLIVAT SEN AJAN MUKAAN:

- lautojen päälle oli naulattu pinkopahvi ja pahvin päälle liimattu tapetti

Lautarakennus aina liikkuu - kun ei ollut routaeristystäkään ja talo oli rakennettu anturaperustuksen päälle - ei valetun laatan päälle. Liikkumisen johdosta pinkopahvi ja tapetit vetäytyivät laineille ja osittain repeilivätkin.

Niinpä sitten vähän kerrassaan suunniteltiin välttämättömien em. remonttien lisäksi koko talon läpikäymistä huone huoneelta, katot, seinät, ja lattiat. Ensin yläkerta ja sitten alakerta.

Kaikki seinät täytyi levyttää kipsoniitilla / Gyprocilla, jotta saatiin seinäpinnat ja tapetit suoraan. Pahvikatot paneloitiin.

panelikatto

(Lampussa riippuvassa pussissa on seetripuukuulia, seetriöljyttyjä - karkoittamassa koiperhosia.)


PAITSI MUUTAMAT SISÄKATOT, joihin isoisä oli laittanut taidokkaat kattokoristeet vaneripaloista sommitellen, niin että muistuttivat 'kipsikoristeita', joita on nähtävissä vanhoissa taloissa. Koristeen laatu selvisi vasta, kun tarkasti katsottiin, sisäkattojen valkoisen maalauksen uusimisen yhteydessä. Ne tietysti säilytettiin.

kattokoriste


kattokoriste


kattokoriste

YLÄKERRAN PORTAAT OLIVAT UMPIPORTAAT

ja päällystetty korkkimatolla ja askelman etureunassa musta muotoiltu korkkimattoprofiili. Portaiden alla oli komero. Kun Orvokin kanssa kävimme ensimmäisiä kertoja katsomassa ja suunnittelemassa joitain toimenpiteitä enen muuttoa, niin tutkimme alla olevan komeron sisältä, olisiko portaat avattavissa.
Vain korkkimatot pois ja sitten askelmien välissä oleva pystylauta. Lopuksi sitten hionta ja lakkaus.ali
Kuva 741  -  v 1957

Kuva on ensimmäisen muuton jälkeen 1957 isovanhempien kuoltua. Susikoiramme Alin piti nukkua alakerrassa, mutta usein iltamyöhällä yläkerran äänien hiljetessä Ali hiipi oma tyynynsä suussa yläkertaan toisten luokse. Kun huomattiin tuo, niin kerran olin kameran ja salamavalon kanssa valmiina ylhäällä, kun kuulin koirankynsien rapinaa alakerrasta ja Alin suunnitelma paljastui.
Mustavalkoisessa kuvassa ei näy, että seinäpinta oli vaalean ruskeanharmaalla pohjavärillä maalattu ja siihen oli paineltu kullanvärisiä kuvioita. Minulla on tallessa palanen tuota vaneripäällystystä. saattaa löytyä vähän  parempikin.

vaneri


Seuraavassa paneloinnin jälkeen sama portaikko.


kattokoriste


portaat

Myöhemmin eräänä hellekesänä - en voi hyvin helteessä - alle 20 - ? astetta olisi hyvä kesälämpötila - kunhan ei käsineitä tarvitse käyttää ulkona :D

Koska portaat olivat avopuuportaat, niin paneloin kuistin ja eteisen lisäksi yläpuolella olevan hallin... sen verran osaan sisustustyötä. Koska halli on rakennuksen keskellä, niin siihen ei paista aurinko sisään, paitsi aikaisin aamulla = viilein tila. Siksi hellekesän loma tuli käytettyä hyödyllisesti - Orvokki oli naulaamisen ym. meteliä paossa Pärnun Tervis-kylpylässä ystäviensä kanssa. Hänen tulonsa päivämäärä oli myös tehokas deadline paneloinnille, kun saattoi ketään häiritsemättä sahata ja naulata  iltayössäkin -  ikkunoista tuli vähän viileämpää yöilmaa!

Panelointi ulottui vielä hallin viereiseen kapeaa käytävään, josta alunperin veivät portaat vintille ja katolle sisäkautta. Poistimme ne, koska käytävään saatiin Orvokin leveä neulomakone ja sen jälkeen liukuovikomerot.

käytävä
Komeron keskimmäisessä liukuovessa on peili.

Myöhemmin koko yläkerran 'huone-huoneelta' järjestelmällisen remontin yhteydessä Esa ja Valtteri päällystivät hallin lattian, joka oli vaikea portaiden aukon vuoksi. Nimittäin muovimattorullan leveys oli koko hallin leveys ja kunnianhimoinen ajatus: siitä saada tarkalleen porrasaukon kokoinen 'pala' pois - se on ammattimiesten taitoa. 
Muiden huoneiden katot he maalasivat ja toiset paneloivat, seinät em. Gyprocilla ja tapetoiden.

* * *

Kuvassa oli yllä koristemaalattu vanerinpala ennen remontteja. Seuraavassa joitakin tapetteja, joista otin näytteet talteen ennen gyprocin ja uuden tapetin laittamista:

tapetti
Tämä oli isovanhempien aikaan olohuoneessa.tapetti
Tätä en muista, missä olisi ollut, mutta löytyi vielä aikaisemmasta kerroksesta, oletettavasti olohuoneesta.
tapetti
Tämä oli meidän tullessamme olohuoneen tapettina.
tapetti
Yläkerrassa Vilman huoneessa.
tapetti
Yläkerran hallissa ennen paneloimista.

tapetti
Jossain yläkerran huoneessa tullessamme.
tapetti
Yläkerran jostain huoneesta.

tapetti
Jokin  alakerran ? huone.


tapetti

Talon ulkoseinät oli ensin verhottu 'keinorappauksella', jonka sisällä oli kanaverkkoa, jotta rappaus ei hajoa, vaikka tulisi ohueen laastikerrokseen halkeama. Kanaverkon päitä näky ruosteisina reunoilla.
Ylempi kuva on nurjalta puolelta = laudoitukseen päin.

Kiiltävät heijastukset ympärillä johtuvat kirkkaasta muovikalvosta, joka esti skannerin lasipintaa naarmuuntumasta.

Alemmassa kuvassa on ulospäin oleva koristeellinen pinta, joka oli valkeata, siihen on siroteltu pintaan valkoisia ja tummia kiteitä ja joissain kohdissa oli myös ruskean lasin palasia, jotka kiilsivät auringon valossa.
Koska lautarakenteinen talo kuitenkin liikkui vuodenaikojen lämpötilojen ja roudankin vaikutuksesta, niin keinorappaus jouduttiin poistamaan ja korvaamaan pystylaudoituksella saumalistojen kanssa.

tapetti


Alempana olevasssa vanhimmassa kuvassa on tämä rappaus.

Seuraavissa jo laudoitettu  pystyvuoraus.

* * *

ALAKERTAAN RAKENNETTIIN UUSI ULKOKUISTI

ranta
Alunperin ei ollut lainkaan
1939tuulikaappi
Tyyne rakensi
pienen - lähes tuulikaapin
1954uusi
Kokonaan uusi
kuisti

1984


Kuistin urakka tuli eräälle toiselle yrittäjälle muutaman mutkan vuoksi. Hän ei kuitenkaan  saanut vietyä sitä loppuun, vaan jouduttiin keskeyttämään ja juristi selvitteli sen puolen ja koko sisäpuoli jäi itse tehtäväksi Petterin avustamana. Siinä oli taas panelointia ym. riittävästi aina eteistä myöten ja em. tavalla ylöspäin.

lisää kuvia ulkokuistista http://www.kolumbus.fi/talo.shtml#KUISTI  -> ulkokuvia


Alla olevan kuvan yläreunassa näkyvä kolmion muotoisen päädyn alareuna taulun alla = rakennuksen ensimmäisten ulkokuvien yläkerran laajennuksen reuna, jonka alla oli
- ikkuna = vitriini ja
- ulko-ovi = valkoinen pariovi eteisen ja sisäkuistin välissä.

kuisti

Jatta von Konow suunnitteli tämän kuistiosan niinkuin ikkunatkin. Hän sanoi, että kun hän suunnittelee olemassa olevaan vanhaan taloon jotain lisää, niin sen lisärakentamisen täytyy olla sen näköinen, että "sehän on aina ollut näin..!" Eli tärkeätä on: "Alkuperäisen tyylin puhtaus - eikä hänen kädenjälkensä saa näkyä." - Taitavalla suunnittelijalla on harvoin näin kunnioittava ja arkkitehtuuria arvostava asenne olemassa olevaan tai ympäröivään arkkitehtuuriin.
Monesti lisärakentamisen suunnittelijat toimivat niin, että heidän työnsä poikkeaa kaikesta muusta ollakseen  heidän 'muistomerkkinsä'.

Orvokki suunnitteli yhdessä Jatan kanssa tämän. Hän sanoi, että muutti tähän valmiiseen Jaskan kotitaloon, mutta tämä kuistiosa on hänen ja Jatan yhteistyö - Orvokki-kuisti. Sen tähden kuistin seinillä löytyy paljon orvokkeja. Yläkuvan yläreunassa olevassa Helvi Solosen maalaamassa orvokkitaulussa on 123 kpl. Löysin sen srk:n ensimmäisessä Rekikadun toimitilassa olleesta taidenäyttelystä, jossa oli jamppalaisten harrastelijataiteilijoiden töitä esillä. Tämä tarttui heti silmiin ja siitä tein kaupat taiteilijan kanssa.

Vitriinin yläreunan oikealla puolella on savityö 'Orvokkipuu' ja siitä oikealle vielä toinen pienempi.

sisäkuisti

Lisää löytyy tältä seinältä.  Ulko-oven lasi-ikkunasssa on keskellä Jatan suunnittelema lasimaalaus - orvokki. Olimme Varnassa viikon jakson, kun Orvokki 'oli matkoilla' 50v päivänään. Sovin Jatan kanssa, että hän kiinnitytti lasimaalauksen sinä aikana oven ikkunaan.
Tulimme kotiin klo 3 yölennolla Varnasta. Kotona sanoin Orvokille, että hän voi etsiä synttärilahjansa, joka on selvästi näkyvillä. Hän tunnin kulki ympäriinsä ja sanoi, ettei löydä. "Katsohan ulko-oven ikkunaa..." ja sillon hän huomasi.

Orvokin kuoleman jälkeen näin taidelainaamo Taikan näyttelyssä oven yläpuolella olevan "Viimeiset orvokit", rauhallinen taulu syksyisessä sateessa. Tein heti sopimuksen sen lunastamisesta... johonkin kuistille. Sitten keksin, että se kuuluu ulko-oven yläpuolelle, josta Orvokki viimeisen kerran lähti...

Sininen oli hänen lempivärinsä ja näkyi pulloissa ikkunalaudalla.
https://www.jaakkoharjuvaara.fi/2020_10_18_lokakuun_aurinko.shtml#PULLOT

* * *

LATTIAT OLI PEITETTY KORKKIMATOILLA

Korkkimatot olivat 30 vuoden aikana kuluneet... ja sen ajan materiaaleista johtuen myös haurastuneet. Ne uusittiin, mutta alakerran olohuoneesta ja alkovista matto poistettiin ja esiin tuli erittäin kaunis korkkimaton alla ollut lautalattia, joka hiottiin ja lakattiin.
Entiseen aikaan korkkimattoa pidettiin hienompana kuin lautalattia.


ROUTAERISTYS JA SALAOJITUS

Talo oli perustettu - keskellä oleva palomuuriosa erikseen - ja sitten sivuseinät niin kuin eräs vanha mies - silminnäkijänä kertoi:
- koska pohjavesi oli lähellä, niin maan pinnasta kaivettin n. 1,5 metrin verran syvälle siniseen - HAPETTOMAAN SINISEEN KOSTEAAN SAVEEN HIRSIÄ POIKKISUUNTAAN PERUSTUKSEN / KIVIJALAN alle. Märät hirret olivat siellä hapettomassa tilassa pohjaveden = järven veden pinnan alapuolella. Siellä ne kestävät vetisessä hapettomassa tilassa 'vuosisatoja'.
HIRSIKERROKSEN VARAAN oli valettu metrin levyinen betoninen perustus, joka ulottui melkein maanpintaan.

Tämän metrien levyisen betonin päälle oli sitten valettu betonista 'KIVIJALKA eli SOKKELI', jonka varassa olivat lattiaparrut vaakasuoraan. PARRUJEN ALLE TULI lautainen ROSSIPOHJA, jonka päällä oli parrujen verran kutterinlastueristettä ja lattiaparrujen päälle tuli sitten LATTIALAUDOITUS.

PYSTYSEINÄRAKENNE oli normaali seinärakenne eritysväleineen pystysuuntaan. Eristeenä SEINÄSSÄ oli sahanpuru - 5 tuuman = 12,5 sentin paksuinen PYSTYKOOLAUS (kun usein käytettiin 4 tuuman = 10 cm eristeväli = pystykoolaus tehtiin 2 x 4 tuuman - 50 x 100 mm patiskasta).
Lisäleveys eristeessä oli tietysti lämpimämpi. Ikkunaremontin yhteydessä todettiin, että puruväli oli pitänyt, eikä purua tarvinnut lisätä vuosikymmenten perästä niinkuin tavallisesti.

TUULENSUOJAERISTEENÄ oli tervapaperi EIKÄ muovi, josta johtuen seinä rakenne oli tuulettuva eikä homehtunut niinkuin muovieristeisissä taloissa myöhempinä vuosikymmeninä - nykyaikaankin.

 ROUTIMINEN

= pakkanen, jäätyminen pääsi seinärakenteen alle ja siitä johtuen talvella toiset sisäovet eivät menneet kiinni ja kesällä taas toiset  - rakennus liikkui jäätymisen mukaan pystysuunnassa ja koska sitä oli tapahtunut jo 30v ajan ja hiukan hirret painuneet savessa, niin lattiat ovat melkein kaikki hieman vinossa johonkin suuntan, kun laittaa pallon lattialle.  - Se ei haittaa, koska vanhat talot ovat aina persoonallisia.
MUTTA roudan aiheuttama liike muuten ei ole hyväksi. Sen vuoksi piti laittaa asianmukainen routaeristys,
10 cm = 100 mm  maastyroksia seinän vierestä talon ympäri ja salaoja sen alle, niin että kosteus kerätään pois talon ympäriltä.
Tämä piti suunnitella tarkasti, jotta salojitus pysyy sen pohjaveden yläpuolella, jonka kosteus turvaa hirsien säilymisen 'vuosisatoja'.

KUVIA ROUTAERISTYKSEN JA SALAOJITUKSEN RAKENTAMISESTA

(nyt onneksi muistin hakea kameran dokumentointia varten)

Lähdetään liikkeelle pohjoisseinältä vanhan keittiön oven edestä.


alapohjan remontti


alapohjan remontti
alapohjan remontti


alapohjan remontti

Sitten vasemmalle isoa kuistia kohden.

alapohjan remontti

Kivijalassa näkyy tuuletusluukku - nyt kiinni.

Ja kuistin reunoille oli jo heti - se rakennettiin 1980 uutena osana ja siihen tuli jo silloin routaeriste.

Siksi siirryttiin suoraan kuistin toiselle = rannan puoleiselle reunalle.


alapohjan remontti

Ja tämän nurkan ympäri eteläseinälle, jonka edessä on vesikaivo. Laatikko kaivon vieressä pitää sisällään kaivossa olevan otsonitoimisen vedenpuhdistussuodattimen sähköisen otsonointiyksikön josta pientä letkua myöten otsoni siirtyy pahviseen suodatin yksikköön ja muutaman kerran vuodessa pahvisuodatin nostetaan ylös ja suihkutetaan puhtaaksi ruostehiukkasista ja lasketaan takaisin kaivoon.
http://www.barock.fi/tiedostot/esitteet/wellzone_esite_2015.pdf

Kaivovesi on muutoin 1-luokkaista 14 metrin syvyyden pohjavesisuonistosta moreenikerroksesta - mutta ruosteisuus, rauta-  ja mangaanihiukkaset ovat tavallisia.
Noin 15v välein tarvitaan Eerolan tankkiauto imemään puhtaaksi tuo 11 m putki moreenikerrokseen... ja 'ilmaisia lounaita ei ole' ja tuo keikka maksaa n. 1500 € = 100 € /vuosi.alapohjan remontti

Salaojaputki on jo kaivannon pohjalla, sepeliä päälle ja sen päälle styrox.


alapohjan remontti

Eteläseinän nurkan kohdalle piti kaivaa salaojakaivo, johon matalalla olevien salaojien vesi johdetaan.

alapohjan remontti

Kuva oli niin vinossa, että piti 'oikaista'.

Yllä olevan nurkan ympäri sitten läntinen seinä, joka on kulmassa pohjoiseen keittiön oven seinään, josta aloitimme kierroksen. Kuvassa ei ole vielä salaojaputkea.


alapohjan remontti

Alla olevassa kuvassa näkyivät molemmat koneet, jotka tarvittiin kaivantojen tekemiseen. Toinen leveäkauhainen, jolla saatiin siirrettyä liika maa pois ja levitettyä salaojan tarvitsema sepeli kaivantoon ja sitten pintan kerros multaa nurmikkoa varten.  Toisessa koneessa alussa mainitsemani  Esa Ruti ja toisessa hänen kumppaninsa Valtteri Virtanen - aivan mahtava työpari mitä merkillisimpien vanhojen rakennusten korjaamisessa eteen tulevien ongelmien ratkaisemiseen ja työn jälki oli aina upeata.

alapohjan remontti

Paksummat muoviputket ovat nurkissa olevia sadevesikaivoja varten, joihin vesi kerättiin ja johdettiin ohuemmilla putkilla.

KUN KAIKKI OLI SAATU VUOSIEN MITTAAN VALMIIKSI

- niin taitava, huolellinen vanhojen talojen erikoisosaamisen hallitseva urakoitsija Esa Ruti kävi vielä tarkastamassa talon alla olevan ryömintätilan, josta sanoin, että siellä oli vähän hometta joissain lattiaparruissa.

alapopohjan remontti

alapopohjan remontti

alapopohjan remontti


alapopohjan remontti


alapopohjan remontti

Rossipohjan lautarakenne on pettänyt  ja purueristeet valuneet ryömintätilaan.


alapopohjan remonttialapopohjan remontti


Esa tuli pois tarkastuskierrokselta ja tulos: Kannatusvasat pitää uusia, pelkkä homepinnan veistäminen ei ole mahdollista.

Kannatusparruissa oli hometta ja lahoa, joka EI aiheutunut vesivahingosta tms., vaan oli ns. "kellarihometta", joka oli aiheutunut 2 syystä:
1. heikon ryömintätilan ilmanvaihdon - tuuletuksen johdosta. Vanha kansa sanoi, että kivijalan tuuletusluukut suljetaan syksyllä, kun 'järvi jäätyy'. Ja avataan keväällä, kun jäät lähtevät järvestä. Näin oli tehty. Normaalisti oli si riittänyt...

2. MUTTA perustuksen kaivamisen saven päällikerroksen poistamisen jälkeen oli ryömintätilaan tuotu hiekkaa. MUTTA hiekka oli hyvin hienojakoista, jolloin maassa oleva kosteus KAPILLAARI- ILMIÖN avulla nousi hiekan PINTAAN haihtuen siitä kosteutena ryömintätilaan.
Hiekan olisi pitänyt olla karkeata soraa, jota myöten KOSTEUS EI NOUSE ylöspäin. Nyt korjauksen yhteydessä hienon hiekan sijaan / päälle laitettiin LECASORAA, jota myöten kosteus ei nouse ylöspäin.

Suunnitelmat laati insinööri Sakari Kaustinen.

Talon perustuksen rakenne tämän jälkeen.

alapopohjan remontti

  AHDAS JA MATALA RYÖMINTÄTILA 

EI mahdollistanut kannatusparrujen vaihtamista ryömintätilassa luukun kautta toimien.
AINOA mahdollisuus oli avata alakerran lattia päältä päin. Kun tämä selvisi, niin pihaan tuotiin iso varastokontti, johon kerättiin kaikki huonekalut olohuoneesta ja alkovista.

Alakerran lautalattia oli juuri hiottu ja lakattu kauniiksi.
Koska  kannatusparrut piti vaihtaa sisäkautta, niin Esa ja Valtteri sahasivat moottorisahalla juuri höytätyt ja lakatut lattialaudat/lattian irti seinän viertä myöten. - Kun Orvokki tuli yläkerrasta eteiseen katsomaan kauniin lattian sahausta, hän sanoi Esalle ja Valtterille:
"Teillä on sitten kova homma liimata nuo kaikki paikoilleen takaisin!" :D
Niistä palasista tuli hyvää ja kuivaa polttopuuta saunan kiukaan alle. 

Olohuoneen ja alkovin lattian poistaminen mahdollisti vapaassa työtilassa laittaa uudet parrut kettiön ja eteisen lattian alle, koska työtilaa oli riittävästi pystysuunnassa ja saattoi toimia sivusuuntaan.
Tästä oli myös se hyvä puoli, että keittiötä ja eteistä pystyi käyttämään normaalisti. Seuraavassa kuvia:


Alkovin lattia avoinna.
alapohjan remontti

Olohuoneesta alkoviin päin.

alapohjan remontti


alapohjan remontti

  Olohuoneen lattiaa...alapohjan remontti
alapohjan remontti

Sisäseinälle päin...
alapohjan remontti

Keittiön ovelle päin, oikeassa reunassa ovi.

Kun parrut ja uusi rossipohjalaudotus oli tehty, eristeet vaihdettu ja uudet lattialaudat paikoillaan. Esa pystyi neuvottelemaan vielä ammattimiehen lakkaaman lattian ja niin kaikki saatiin kuntoon.

Aikataulu oli niin tiukka, että kun lattia oli valmis, niin, JOULUAATONAATTONA kannoimme pihalla olevasta kontista huonekalut sisään ja päästiin joulun viettoon!


TÄMÄN JÄLKEEN OLI KOKO TALO KÄYTY LÄPI PERUSTUKSISTA KATTOON ASTI!

Huh, huh....!

* * *

Kaikenlaista korjausta ja pienempää remonttia on vanhassa talossa jatkuvasti vuosien mittaan. Täydellisessä LVI-remontissa oli asennettu edellä kertomani lämmityksen tarkkasäätöjärjestelmä, joka palveli hyvin. Kun sitä ei voinut enää korjata, vaan piti asentaa uusi OUMANIN systeemi, niin mietin tämän tullessa: "Mutta miten se säätöjärjestelmä nyt jo on käyttökelvotonta, vastahan se uusittiin LVI-remontin yhteydessä?
Katsoin pannuhuoneen lattiasta Samulin kosteaan betoniin kaivertaman vuosiluvun ja päiväyksen. - Totesin, että siitä remontista ON KULUNUT 32 VUOTTA! - Niinpä... "ihan äskenhän se vasta tehtiin..."

Syksyllä 2020 sain ihmeekseni toteutettua koko talon ulkomaalauksen.

talo
Talon maalausprojekti
1.9 - 15.10.2020

onnistui lämpimän
syksyn aikana.

Paljon muutakin on tehty vuosien mittaan, niin ammattimiehet kuin itsekin voimieni ja taitojeni mukaan. Löytyvät etusivun 'kolmen uusimman kohteen rivin NUOLEN  nuoli  päivitysluetteloista, yli 300 kohteen joukosta...
sekä https://www.jaakkoharjuvaara.fi/jaakko_paikallishistoria.shtml  - sivuston useista lokeroista. Varmaan olisi uusien rakennusten tekeminen ollut halvempaa enkä enää pihanhoidon ja rantojen raivaamisen lisäksi haluaisi koskea listan pätkäänkään.... MUTTA

MIKSI sitten haluan edelleen asua ja hoitaa kaikkea Isoisäni rakentamassa talossa ja pihapiirissä, kaivamansa lahdelman rannalla, naturan vieressä ja osa tätä tonttia on naturaa?

Asun täällä edelleen niin kauan kuin pystyn: Isoisäni on rakkaudella ja kauniilla tavalla rakentanut tämän kaiken - se on suojeltu kaavalla. Kunnioitan hänen elämäntyötään ja koitan hoitaa ja säilyttää sen. 
Luonto, maisema, kaikkineen on "sieluni maisemaa", elän tästä. Aamun ja illan avantouinti on minun aamu- ja iltahartauteni Luojan käsissä https://www.jaakkoharjuvaara.fi/#SIELUNIMAISEMA - ammennan voimat päivään ja jätän kuluneen päivän Hänen käsiinsä. Siksi olen esittänyt Taivaan Isälle toivomuksen, että seuraavaksi saisin muuttaa täältä suoraan Taivaan kotiin niinkuin Orvokkikin muutti https://www.jaakkoharjuvaara.fi/orvokki_taivaskotiin.shtml - aika näyttää, mitä tapahtuu.

Tiedän erittäin hyvin:'Ihminen päättää, mutta Jumala säätää."

Mutta meillä on lupa pyytää ja saamme luottaa siihen, että Hän pitää meistä huolen  - tapahtuipa sitten mitä tahansa!

"Älkää mistään murehtiko,
vaan kaikessa saattakaa pyyntönne
rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa
Jumalalle tiettäväksi,
ja Jumalan rauha,
joka on kaikkea ymmärrystä ylempi,
on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne
Kristuksessa Jeesuksessa."
 Fil 4:6-7* * *

Paluu historiakuvien koontisivulle

PALUU ETUSIVULLE


sivulaskuri