Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
TUOMAS-MESSUN SAARNA 4.12.2011
klo 17 Järvenpään kirkossa

2 adventti


Kuninkaasi tulee kunniassa


VANHAN TESTAMENTIN TEKSTI:
Jes. 44: 6-8
Näin sanoo Herra, Israelin kuningas ja sen lunastaja, Herra Sebaot:
- Minä olen ensimmäinen ja minä olen viimeinen, ei ole muuta Jumalaa kuin minä. Kuka on minun kaltaiseni? Antakoon äänensä kuulua ja kertokoon minulle, mitä on tapahtunut siitä alkaen kun asetin paikalleen ikimuinaisen kansan! Hän esittäköön myös tulevat tapahtumat, tulevaiset hän kertokoon meille! Älkää säikähtäkö, älkää jääkö kauhun valtaan! Enkö ole jo aikoja sitten kertonut ja ilmoittanut näitä teille? Te olette minun todistajani: onko muuta Jumalaa, muuta turvakalliota kuin minä? Minä en toista tunne!


EVANKELIUMI - SAARNATEKSTI
Luuk. 17: 20-24
Kun fariseukset kysyivät Jeesukselta, milloin Jumalan valtakunta tulee, hän vastasi: "Ei Jumalan valtakunta tule niin, että sen tulemista voidaan tarkkailla. Eikä voida sanoa: 'Se on täällä', tai: 'Se on tuolla.' Katsokaa: Jumalan valtakunta on teidän keskellänne."
Opetuslapsilleen hän sanoi:  "Tulee aika, jolloin te toivotte näkevänne edes yhden Ihmisen Pojan päivän mutta ette saa nähdä. Teille sanotaan silloin: 'Hän on tuolla', ja: 'Hän on täällä', mutta älkää lähtekö  minnekään, älkää juosko perässä. Sillä niin kuin salama välähtää ja valaisee taivaan äärestä ääreen, niin on Ihmisen Poika oleva ilmestymisensä päivänä."


* * *

Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon meidän kaikkien kanssa.
Toisen adventtisunnuntain aihe on: "Kuninkaasi tulee kunniassa". Jeesus puhuu tässä kahdessa merkityksessä tulemisestaan.

ENSIMMÄINEN merkitys on, kun Jeesus tulee meidän elämäämme tänään, tässä elämänvaiheessamme, meidän adventtinamme. Mutta miten on, miten me voimme valmistaa itseämme hänen tuloonsa, joulun tuloon niin kuin kauniisti äsken lauloimme tutussa adventti virressä.

Virsi 7
Suurelle vieraallenne nyt tietä raivatkaa ja
portit sydäntenne hänelle aukaiskaa
kun sydän haluinen Herraansa odottaapi,
se tietä valmistaapi tulolle Jeesuksen.

Oi Jeesus, armon tuoja, nyt sydän avaja,
 ja uuden mielen luoja, tie itse valmista.
Voi, jospa minäkin huoneesi olla voisin,
niin kiitokseni toisin sinulle, armoisin.

Mitä tämä adventin valmistautuminen saa meissä aikaan? Aiheuttaako se elämässämme jälleen yhden uuden ’lenkin kaulaamme’ monien muiden lenkkien sarjassa, jotka jo nyt kuristavat ja ahdistavat meitä.  Onko se meille vaatimus muiden ylipääsemättömien vaatimusten keskellä? Jeesus sanoi, ettei meidän tule säntäillä sinne tai tänne, sillä Jumalan valtakunta on meidän keskellämme. Se on tässä, meidän aivan tavallisessa elämässämme.

TOINEN merkitys on maailmanhistoriallinen, pelastushistoriallinen tapahtuma, Jeesuksen toinen tuleminen, josta Jeesus sanoi, että sen ajankohtaa hänkään ei tiedä, vain yksin Taivaallinen Isä tietää sen, ei kukaan muu. Matt 24:36
Me saamme lukea välillä sulkeutuneista uskonnollisista ryhmittymistä, jotka laskevat maailmanlopun ajankohtaa. He ilmoittavat, että maailmanloppu tulee silloin ja silloin ja vetäytyvät omalla joukollaan johonkin erilliseen paikkaan vastaanottamaan maailmanloppua.
Näillä laskelmillaan ja puheillaan he saavat monissa ihmisissä aikaan pelkotiloja. Tällaisesta pelottelusta voidaan todeta, että se on uskonnollista roskapuhetta, sillä se on vastoin Raamatun selvää sanaa, kun Jeesus sanoo, että ei edes hän tiedä sen ajankohtaa, vain ja ainoastaan Kaikkivaltias Jumala. Jumalan Henki luo aina rauhaa ja turvallisuutta ihmisen elämään.
Jeesus sanoo toisesta tulemisestaan, että se on niin ilmeinen ja selvä ja kaikkialla näkyvä, ettei kenellekään jää mitään epätietoisuutta, mistä on kysymys.

* * *

Mitä Jeesus sitten tarkoittaa sanoessaan, ettei meidän ei tarvitse juoksennella sinne ja tänne, vaan Jumalan valtakunta on keskellämme. Jeesuksen tulo adventin Herrana, Kunnian Kuninkaana tapahtuu meidän elämämme arjessa.
Otan muutaman esimerkin, miten se tapahtuu.

ENSINNÄ Jeesus sanoi vuorisaarnassa:
Matt 6: 5. "Kun rukoilette, älkää tehkö sitä tekopyhien tavoin. He asettuvat mielellään synagogiin ja kadunkulmiin rukoilemaan, jotta olisivat ihmisten näkyvissä. Totisesti: he ovat jo palkkansa saaneet. Kun sinä rukoilet, mene sisälle huoneeseesi, sulje ovi ja rukoile sitten Isääsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut."

Evankeliumin sana huone (vanha käännös kammio) tarkoitti kodin pienintä huonetta, joka oli usein ruokakomero, ikkunaton pieni tila. Siellä yksinäisyydessä, hiljaisuudessa voit puhua kaiken sydämeltäsi Jumalallesi ja hän kuulee sinua ja sinä kohtaat hänet ja saat avun elämääsi.

TOINEN tapaus on Vanhassa Testamentissa 1.Kun 19:1-15. Elia kohtasi Jumalan merkittävässä  ja vaikeassa tilanteessa. Hän meni Hoorebin vuoren luolaan. Tuli valtava myrsky, salamat ja maanjäristys, kalliot järkkyivät. Mutta Herra ei ollut niissä. Sitten kerrotaan, että tuli ”hiljainen tuulen hyminä”, hiljaisuus. Siinä hiljaisuudessa Jumala kohtasi Elian ja antoi hänelle ohjeet eteenpäin. 

KOLMAS on vielä Luuk 24:13-32. Jeesuksen ristinkuoleman jälkeisinä päivinä kaksi miestä kulki tiellä Emmauksesta Jerusalemiin. Teksti kertoo, miten he keskustelivat kiihtyneinä keskenään kaikesta siitä, mitä oli tapahtunut Jeesuksen kuollessa.
Kreikan kielen sana siitä keskustelusta merkitsi kiivasta keskustelua, jossa sanat sinkoilevat toiselta toiselle. Miehet olivat Jeesuksen seuraajia. He purkivat syvää pettymystään. Jeesus oli saarnannut tuhansille ihmisille niin kuin vuorisaarnassa kerrotaan, parantanut monia ihmisiä, antanut syntejä anteeksi jne. Nyt hän oli kuollut ristillä. Miehistä tuntui siltä, että kaikki oli ollut turhaa. He olivat luottaneet Jeesukseen. Ihmisillä oli hyvin monenlaisia ja suuria odotuksia Jeesuksen suhteen. Nyt kaikki oli lopussa ja pettymys oli suuri.
Jeesus liittyi tuntemattomana heidän mukaansa ja kysyi heiltä, mistä he keskustelivat. Miehet kysyivät jopa, että oliko tämä mies ainoa, joka ei tiennyt, mitä Jerusalemissa oli tapahtunut ja sitten he jälleen purkivat ja vyöryttivät tälle tuntemattomalle miehelle kaikki tapahtumat ja oman pettymyksensä ja turhautumisensa. Jeesus kuunteli ja antoi tilaa heidän pettymyksen ja katkeruuden tunteilleen.
Sitten lopuksi he pyysivät Jeesuksen mukaansa kotiinsa syömään. Kun he hiljentyivät, Jeesus siunasi ruuan. Kaiken purkautumisen ja kiihkeän keskustelun jälkeen heille avautui Jeesuksen läsnäolo.

Perheissä varsinkin nuorison kanssa tulee toisinaan tilanteita, joissa sanat ja mielipiteet sinkoilevat kuin Emmauksen tiellä. Ei se ole vaarallista, antakaa sinkoilla, se on hyvä vähän tuulettaa ajatuksia ja näkemyksiä ja kyllä se sitten tulee ja on siellä pohjalla se hiljaisuus ja rauhakin olemassa, kunhan saadaan purettua päällimmäisiä paineita.

Jumalan valtakunta on meidän keskellämme, meidän elämämme arjessa.

* * *

Jeesus sanoi myös: "Tulee aika, jolloin te toivotte näkevänne edes yhden Ihmisen Pojan päivän…
Jeesus puhuu siitä syvästä kaipauksesta, joka on meidän jokaisen sisimmässä. Se on aivan samalla tavalla meidän syvimmässä olemuksessamme niin kuin perisynti, viehtymyksemme pahaan. Aivan samalla tavalla on syvä kaipaus Jumalan yhteyteen - sieltä paratiisista asti.

Ymmärrämme tämän ehkä paremmin, kun muistamme Herran siunauksen. Siinähän sanotaan:

”Herra kirkastakoon kasvonsa teille
ja olkoon armollinen.
Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne
ja antakoon teille rauhan.”

Elämän alussa ihmisen ensimmäinen kontakti toiseen ihmiseen syntyy katseen / silmien kautta. Jos vauvalle näytetään kasvot, joissa silmät on peitetty, niin vauva ei reagoi niihin mitenkään, hän ei löydä näkemästään ihmistä, katsetta, toista persoonaa. Mutta vaikka kasvoista peitettäisiin muut osat, mutta silmät näkyvät, niin vauva tunnistaa silloin toisen ihmisen, syntyy yhteys ja katsekontakti.

Sen tähden me pyydämme Herran siunauksessa, että Jumala kirkastaisi, valaisisi, toisi kasvonsa meille näkyviin ja  kääntäisi kasvonsa meihin päin. Tästä kasvojen näkemisestä, Hänen katseestaan meihin päin seuraa ”armo ja rauha” meidän sisimpäämme, turvallisuus niin kuin lapsella, joka kohtaa rakastavan ihmisen lähellään.

* * *

Tiedätte varmasti, että ensimmäisestä adventista alkaen on netissä ja tavallisessa radiossa alkanut soida jouluradio. Siinä kuuluu ympäri vuorokauden erilaisia joululauluja. Lisäsin kotisivuni alkuun linkin, josta pääsee kuuntelemaan tuota jouluradiota. Se vaikenee tapaninpäivän iltana.
Kuuntelen itse sitä mielelläni, kun teen nettisivuja tai työskentelen muutoin tietokoneella. Kuulin yhden laulun, jonka halusin liittää tähän saarnaan. Se on Pekka Ruuskan:

MESTARI ON TULOSSA MEILLE
Hän oli suutari, vanha ja lempeä mies
Hänen puotinsa koko kaupunki ties
Ja nyt hän jouluksi siivosi talossaan
Ja kertoi kaikille suurta uutistaan
Hän sanoi: Mestari on tulossa kylään meille
Hän on ilmoittanut minulle sen varmasti
Mestari on tulossa tänään meille
Voiko jouluvieras olla enää parempi


Hän istuu ikkunalle vierastansa odottamaan
Ja eipä aikaakaan, kun oveen jo koputetaan
Hän ensin pettyy oven takana kun seisookin vaan
Köyhä nainen lapsen kanssa aivan kohmeissaan

Hän sanoo: Mestari on tulossa kylään meille
Istu hetkeksi ja oota häntä kanssani
Mestari on tulossa tänään meille
Kääri huopaan tähän paleleva lapsesi


Ei kuulu vieläkään nyt vierasta, vain luminen tie
Ja sitä pitkin astuu luokseen pummi, mikä lie
Hän pyytää suutarilta korpun palaa taskuunsa
Kun on nälissään yksin jouluaattona

Hän sanoo: Mestari on tulossa kylään meille
Istu hetkeksi ja oota häntä kanssani
Mestari on tulossa tänään meille
Ota tästä kuumaa keittoa nälkääsi


Ilta pimenee ja vierasta vain kuulu ei
Ja vanha suutari jo astiat pois pöydästä vei
Ja vielä kolkuttelee oveen juoppo naapuri:
Oon avaimeni hukannut en pääse kotiini

Hän sanoo: Mestari on tulossa kylään meille
Istu hetkeksi ja oota häntä kanssani
Mestari on tulossa tänään meille
Jos jäät yöksi sijaan sinulle vuoteesi


Ja niinpä viimein menee vanha mies jo nukkumaan
Näkee unta, sanoo vieraalleen: Et tullutkaan
Vieras kertoo: Olin luonas tänään kolmasti
Hyvää joulua ja kiitos sydämestäni

Mestari on tulossa kylään meille
Hän on ilmoittanut minulle sen varmasti
Mestari on tulossa tänään meille
Voiko jouluvieras olla enää parempi

* * *

Jeesus sanoi: ”Jumalan valtakunta on teidän keskellänne.” Jumalan valtakunta on aivan lähellä sinua, juuri siinä, missä sinä elät. Sinun ei tarvitse siis juoksennella sinne tai tänne.

Jeesus sanoo Ilm 2:13 "Minä tiedän, missä sinä asut: siellä, missä Saatanalla on valtaistuimensa. Silti tunnustat horjumatta minun nimeäni etkä ole kieltänyt uskoasi minuun.”
Siis vaikka elämäsi tilanne olisi miten vaikea ja raskas tahansa, vaikka asuisit 'Saatanan valtaistuimen' vieressä, niin Jeesus tietää tilanteesi ja hän on luonasi.
Jeesus on siellä,
-    missä sinä nyt valmistaudut jouluun,
-    missä synnit painavat,
-    missä sairaus ja kipu ahdistaa,
-    missä taloudelliset huolet jäytävät mieltä,
-    missä huoli lapsistasi tai vanhemmistasi tai sairaista vanhuksistasi painaa mieltäsi,
-    missä omat voimasi ovat ehtymässä
-    missä et jaksa enää senttiäkään eteenpäin omin voimin.

Siinä Jeesus – kunnian kuningas ja kärsivä Herran Palvelija – on sinun vierelläsi. Sinulta ei vaadita mitään, sinun ei tarvitse mennä mihinkään, ei pystyä mihinkään, ei osata mitään, ei jaksaa mitään. Kaikki on hyvin, Jeesus on sinun kanssasi.

* * *

Otan lopuksi vielä kaksi jaetta Vanhan Testamentin puolelta Jesajan kirjasta.
Jes 57:15 Korkea ja Ylhäinen, hän, joka pysyy ikuisesti, jonka nimi on Pyhä, sanoo näin: - Minä asun korkeudessa ja pyhyydessä, mutta asun myös murtuneiden ja nöyrien luona. Minä virvoitan murtuneiden hengen ja herätän eloon nöyrien sydämen.

Edellinen käännös: "…ja niitten tykönä, joilla on särjetty ja nöyrä henki, että minä virvoittaisin nöyrien hengen ja saattaisin särjettyjen sydämet eläviksi.”

Jes 42:3. ”Murtunutta ruokoa hän ei muserra, lampun hiipuvaa liekkiä hän ei sammuta.”

Edellinen käännös, Jes 42:3. "Särjettyä ruokoa hän ei muserra, ja suitsevaista kynttilänsydäntä hän ei sammuta."

Jotkut tutkijat sanovat, että särjetyn ruo’on musertaminen ja suitsevaisen kynttilän sydämen sammuttaminen olivat kuninkaan oikeustapauksissa merkki kuolemantuomiosta, jonka kuningas ratkaisi.

Huomatkaa, molemmissa kohdissa puhutaan särjetystä, särkyneestä, joiden luona Jumala on ja joita hän ei muserra.
Me ihmiset elämme usein elämän särkyneiden palojen keskellä. Suunnitelmat, toiveet ja odotukset ovat menneet palasiksi, terveys, fyysinen tai psyykkinen on murtunut ja mieli tai ruumis särkynyt. Älä pelkää. Olipa elämäsi tilanne mikä tahansa, olkoon elämäsi millaisina särkyneinä sirpaleina, Jeesus on sinun lähelläsi, vierelläsi, sinun kanssasi. Siellä missä Jeesus kulkee meidän kanssamme, on hyvä olla.

Anne ja Jarmo Savolaisen musiikkiryhmä Hineini oli valinnut kolehtivirreksi hyvin sopivan
Erkki Lemisen "Minä tulin sinua varten"
Tämä linkki vie Youtubeen Joel Hallikaisen laulamaan versioon

* * *
Word-versio luettavissa...
Pdf-versio...


Paluu etusivulle
 Paluu saarnojen luettelosivulle


* * *


Viimeisin päivitys 5.12.2011