Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura




SISÄKUVIA UNTOLASTA
koko ajalta nykyhetkeen

Uusin päivitys 24.1.2022

Sivustot näkyvät parhaiten TIETOKONEELLA tai TABLETILLA - mobiilikäytössä kuvien latautuminen saattaa kestää...
TYYNE JA VILMA HARJUVAARAN
ajanjakso 1913 - 1939:
https://www.jaakkoharjuvaara.fi
/untola.shtml


AILI JA PEKKA HARJUVAARAN
ajanjakson 1940 -1957
asuimme
1964 myytiin Järvenpään kaupungille
https://www.jaakkoharjuvaara.fi
/1945_aili_mielo.shtm
l

OLET TÄLLÄ SIVULLA

UNTOLAN SISÄKUVIEN
sivusto koko ajalta - nykyhetkeen
https://www.jaakkoharjuvaara.fi
/untola_sisakuvat.shtml

SISÄKUVIEN AJANKOHDAT RYHMITELTY

1. VANHIMMAT KUVAT VUOSILTA 1913 - 1939 isovanhempien aika

2. SEURAAVAT 1940 - 1957  vanhempieni = perheemme aika,
sen ajan kuvista monet ovat  vuodelta 1957, koska isovanhemmat kuolivat syksyllä syys-marraskuussa ja muutimme jouluksi  Harjuvaarankuja 16 'Rantaan', joka olisi jäänyt talveksi tyhjilleen.
tyynevilma
elämäkertatiedot  
Meidän muutettuamme Untolasta siellä oli vuokralaisia - ajalta ei ole kuvia - ja isä myi sen Järvenpään kaupungille 1964.

3. KAUPUNGIN OMISTUKSEN AIKA 1964 - 2010 - muutamia lehtileikkeitä -
englantilaisen leikkikoulun, yhdistysten, harrastustoiminnan ajalta ja paljon kuvia 23.9.2010 - jolloin kaupunki ryhtyi myymään taloa. Se oli  TYHJENNETTY  ja sain kaupunginarkkitehti Ilkka Holmilalta ystävällisesti luvan käydän kuvaamassa kaupungin aikoinaan peruskorjaaman erittäin hyvässä kunnossa olevan kiinteistön 'jokaisen nurkan' :) Siksi tuon päivämäärän kuvia on eniten.

4. YKSITYISEN OMISTAJAN - Tommi Telkin kuvat -  käytän vuosilukua 2021 

Kunkin tilan, huoneen yhteydessä on PERÄKKÄIN AIKAJÄRJESTYKSESSÄ kuvat ja sitten siirrytään seuraavaan huoneeseen tai näkymään.  Teemme näin kierroksen sisäkuvista lähtien liikkeelle KEITTIÖN OVELTA.


12.3.1945

keittiön ovella
Kuva 760 - 06      / 12.3.1945

Isä Pekka keittiön ovella - vajaa vuosi jatkosodan päättymisestä...sodan jäljet kuvastuvat kasvoilla. Välirauhan  kuvissa 1941 oli vielä iloisempi olemus - vaikka silloin tiedettiin, että sota tulee vielä jatkumaan.




23.9.2010
keittiön ovi
Kuva 769 - 002 - 02         / 23.9.2010

Keittiön ovi syysauringon paisteessa.Talon ulkomaalauksen väritys on Jatta von Konowin suunittelema.



23.9.2010
keittiön eteinen
Kuva 769 - 022 - 98 - 8 - 6         / 23.9.2010

Keittiön ovella - eteisen puolella.


ja eteisestä sisään keittiöön

keittiön ovi
Kuva 769 - 007 - 04      /  23.9.2010
Eteisestä tultaessa oikealla ovi ruokahuoneeseen, mutta nyt jatketaan keittiöön tutustumista ja hypätään 1940-luvulle:


KEITTIÖ 3.1.1947

Vie hiiren osoitin alla olevan kuvan päälle - ODOTA - kohteiden päälle tulee numero ja niiden selitykset löytyvät kuvan alta.

keittiö vanhaan aikaan
Kuva 764 - 01 /  3.1.1947

PUUHELLAN KULMA (1), jota kiertää kromattu putki estäen hellan äärellä olevaa koskettamasta kuumaa valurautaista hellaa, NUOLI (<---) vasemmalle keittiön viereiseen huoneeseen.
Hellan vieressä oli alunperin LEIVINUUNI, jota käytettiin harvemmin, silloin, kun oli suurempia eriä ruokaa valmistettavana - niinkuin esimerkiksi jouluna. Ensin poltettiin puuta niin pitkään leivinuunissa, että se kuumeni riittävästi. Sitten vedettiin loput hiilet pois uunista. Kostealla luudalla vielä pyyhittiin uuni sisältä. Sen jälkeen sinne laitettiin leivät paistumaan - kuumimmassa lämmössä, sitten laatikkoruuat ja lopuksi kinkku, joka kypsyi monta tuntia eikä saa olla kovaa lämpöä. Aamulla otettiin kinkku pois ja sen alla olevalla pannulla oli suolaista kinkunlientä, johon kastettiin leivän paloja ja olivat maukkaan suolaisia.

Keittiö lämpeni hellan avulla - ei ollut lämmityspattereita tms. - sillä päivittäin hellalla valmistettiin ruokaa aamupäivällä ja myös illalla. Muuta talon lämmitystä varten oli KESKUSLÄMMITYS, jonka kattila oli keittiön nurkasta avautuvan pienen oven toisella puolella portaitten alla olevassa tilassa.

Keskuslämmityskattila ei alkuvaiheessa lämmittänyt käyttövettä ja silloin seinällä ennen viereisen huoneen ovea oli tiskipöytä, jonka viereen tuli KYLMÄ VESIHANA kaatoaltaan yläpuolelle. TIskivesi lämmitettiin hellalla kattilassa, kaadettiin kuumana pesuvatiin ja vähän myös kylmällä vedellä täytettyyn huuhteluvatiin.
Kuumaan veteen lisättiinpesuainetta ja pestävät astiat likosivat vähän aikaa sitten tiskattin ja huuhdeltiin toisessa vadissa ja laitettiin yläpuolella olevaan kuivauskaappiin. Ruokailuvälineeet pystyyn omaan telineeseen.
Nk. luupäisiä haarukoita ja veitsiä ei saanut laittaa likoamaan, koska vesi olisi ruostuttanut 'luupääkahvojen' kiinnityksen.

Myöhemmin leivinuuni purettiin pois ja keskuslämmityskattila siirrettiin sen paikalle 'hellan viereen'. Siinä poltettiin tavallisesti puuta. Illalla viimeksi lisättiin lämmityskattila täyteen puuta, se paloi aikansa ja sitten yön aikana jäähtyi, niin että isä ensimmäiseksi aamulla herättyä laittoi taas tulen lämmityskattilaan.
Kovalla pakkasella puun sijasta laitettiin polttoaineeksi koksia, koska se paloi kuumana ja huomattavasti pidempään kuin puu ja lämpöä riitti paremmin aamuun asti.
Samassa yhteydessä asennettiin kattilan yhteyteen lämpimän käyttöveden boileri.

Koska piippuun menivät hormit sekä hellasta että keskuslämmityskattilasta ja myös ruokahuoneen kulmauksessa olevasta takasta, niin nuohooja kävi säännöllisesti. Pitkän talvikauden aikana piipun hormiin kerääntyi nokea paljon ja se noki saattoi syttyä palamaan = NOKIVALKEA, jolloin veto voimistui hormissa ja alaosasta kuumimpana nokikerros alkoi palaa kovalla liekillä koko ajan ylöspäin hormia. Se kuului huminana sisälle ja muistan kerran pimeänä iltana, miten piipusta suoraan ylös loimottavat liekit loivat talon viereisille hangille punertavan valon.
Kun nokivalkea oli palanut loppuun, odotettiin ´'tunnin verran', ettei näkynyt halkeamaa palomuurissa tai tuntunut savun hajua, sillä kova äkillinen lämpö saattoi aiheuttaa halkeman hormiin.

ASTIAKAAPPI (2), kaapin VÄLITASO (3), jossa on oikeassa reunassa pannumyssy tee- tai kahvipannun lämpimänä pitämiseksi, astiakaapin YLÄOSA (4), jonka ovissa on ruskeat koristelasit, kauniisti veistetyt TUOLIT (5), valaistuksena oli yksi KATTOLAMPPU (6), jonka pieni varjostin oli tummanvihreää lasia. Kerran ukkosenilmalla muistan seisoneeni ruokahuoneen ovella keittiöön päin. Kuului kova jyrähdys ja pallosalama räiskähti pistorasiasta johtoa myöten kattolamppuun. Onneksi ei syttynyt tulipaloa.

Tuplaikkunoiden alaosan väleissä oli värilliset KORISTELASIT (7) jotka suojasivat näkymää ulkoapäin, niin ettei ulos näkynyt kuin huoneen yläosa.
Ikkunaverhon vaakasuoran kapan alta näkyy vähän vinossa PIMENNYSVERHO. Sodan aikana ja vielä monta vuotta sen jälkeen ikkunoiden yläreunassa oli paksuhkosta tummasta paperista rullaverho, joka vedettiin alas, jotta huoneesa oleva valo ei näy ulos - sodan ajan pimentäminen.
Olen syntynyt tammikuussa 1944 joten sodasta on jo useampi vuosi kun alan muistaa asioita. Ihmettelin siis vielä 1950-luvun alussa, että ikkunoiden yläreunassa oli nämä tummat paperiverho ja jos veti narusta, niin ne varsin vaihtelevasti toimivat. Kysyin niistä ja vastaus oli aina: Siltä varalta, että jos tulee sota...!
Sama tuore muisto raskaista sotavuosista näkyi siinä, että juuri mitään käytettyä tavaraa ei heitetty pois, vaan laitettiin johonkin talteen. Sanottiin aina, että jos tulee sota, niin on pulaa kaikesta...!
Pimennysverhot katosivat vasta myöhemmin 1950-luvulla.

Jatkosota päättyi 4.-5.9.1944 ja Moskovan välirauhansopimus 19.9.1944, vahvistettiin Pariisin rauhassa 1947.
Rauhan aika oli alkanut ja jälleenrakentaminen, mutta sodan traumat olivat lähes kaikessa taustalla ja vasta vähitellen alkoi välitön pelko väistyä ja uskallettiin ajatella, että rauha jatkuu... Traumat mielistä purkautuivat vähitellen - monet vain työnsivät taka-alalle. Sotavuodet muuttivat niin kotirintaman kuin taistelujen keskeltä selvinneitä suomalaisia.

Kun omat poikamme astuivat armeijaan suorittamaan asevelvollisuutta - havahduin uudestaan miettimään, minkä ikäisinä suomalaiset miehet, nuorimmat ikäluokat lähtivät rintamalle...

Keittiön KAAPPIPÖYTÄ (8) pinta oli päällystetty vahakankaalla, jota oii helppo pitää puhtaana kostealla rievulla pyyhkien (maali ei kulunut), pöytätason molempien reunojen alta näkyvät apulevyjen päät. Levyt vedettiin  ulospäin ja käytettiin leikkuualustana tms. Näiden alla olevissa kolmessa laatikkossa säilytettiin ruokailuvälineitä sekä ruuanvalmistuksessa tarvittavia, vispilöitä, kauhoja, leikkuuveitsiä, lihanuijaa ym. 
Alakaapeissa säilytettiin isompia keittiön astioita, vuokia, kulhoja, kattiloita, pannuja, lihamyllyä ym.

Keittiön kaappipöydän oikeassa kulmassa on pyöreä SÄHKÖLEVY (9), jolle sopi kahvipannu tms. jonka kuumentamiseksi ei tarvinnut lämmittää iso puuhellaa. Sähkölevy erottuu vähän huonosti, siinä oli ylimpänä paksu valurautalevy, jonka alla oli piilossa sähkövastus. Levy seisoi kolmen jalan varassa ja oikeassa reunassa jalkojen välissä on posliinieristeinen pyöreä katkaisin, josta levy laitettiin päälle ja saatettiin valita 1-3 lämmön tasoa.

Kattoon on kiinnitetty PYYKINKUIVAUSTELINE (10), johon ns. pikkupyykki ripustettiin ja teline nostettiin katonrajaan, koska lämmin ilma huoneessa nousee aina ylimmäksi. Siellä pyykki kuivui nopeimmin. Telineen  narut kulkivat kattoon kiinnitettyjen messinkisten rissojan kautta ja kiinnitettiin oikealla seinälle oleviin koukkuihin. Isompi pyykki pestiin saunalla, jossa vesi lämmitettiin saunan padassa ja käytettiin lipeää tai ihrasta keitettyä omatekoista saippuaa. Lakanat, ym. kuivattiin kesällä ulkona ja talvella liiterirakennuksen vintillä, jossa oli narut katossa.
Pakkasella pyykki jäätyi, mutta vähitellen jää haihtui ja siinä vaiheessa kuivahko pyykki tuotiin sisään.

Nurkassa oikealla on SIPULIN VERKKOPUSSI (11), jossa sipulit säilytettiin kuivassa ja siitä otettiin tarpeen mukaan käyttöön.
Nuoli oikealle (---->) osoittaa seinää, jolla oli kaksi kapeata ovea, toinen alunperin nk. APULAISEN HUONEESEEN, johon mahtui sänky, pari kaappia ja ikkuna ulkoseinällä, pieni komero perällä.
Lasten kasvaessa ei enää ollut apulaista ja siitä pienestä huoneesta tehtiin REMONTTIHUONE, käsityökaluja, ruuvipuristin, kaikenlaista pientä, myös lennokkien rakentamisessa tarvittavaa tilaa ym.... ja myöhemmin sen perällä olevaan komeroon Heikin kanssa tehtiin valokuvien kehitykseen tarvittava PIMEÄ HUONE, jossa oli suurennuskone, pullot ja altaat liuoksille, kopio ja suurennuspaperit, pihdit ym.  punainen lamppu ja oven edessä sisäpuolella vielä vanha huopa siltä varalta, että oven raoista ei pääse päivänvaloa huoneeseen.  

- Minulla on muuttojen jälkeen vieläkin täällä nykyisessä Rannassa liiterin vintillä tallessa kaikki nämä tarvikkeet, joita käytettiin muutettuamme tänne isovanhempien kuoleman jälkeen 1957 joulukuussa ja teimme täällä kylpyhuoneesta pimennettävän. Niihin tuli lisää vielä kinofimien kehityspurkki, jossa itse kehitettiin mustavalkoiset kinofilmit. Nämä tulivat tarpeettomiksi:
- Agfan väridiafilmien tultua käyttöön - kehitys Saksassa sekä valokuvausliikkeiden mustavalkoisten paperikuvien halventuessa filmivalmistajien kopiokonepalveluiden yhteydessä ja seuraavaksi vielä digikameroiden tullessa filmikameroiden tilalle.
Olin muutaman vuoden kouluaikana Järvenpään Kameraseuran jäsenenä. Se kokoontui kuukausittain Perhelän ravintossa. MInä keskityin valokuvaamiseen ja Heikki siirtyi purjelentoharrastukseen Järvenpään Ilmailukerhossa talvisin Tuusulanjärven jäällä ja kesällä Hyvinkään pienkonekentällä.

Toinen ovi johti nk. RUOKAKOMEROON, joka oli varsin tilava hyllyjä pitkällä seinällä ja takaseinällä. Viileämpi kuin keittiö, koska ei ollut lämmönlähdettä. Siellä säilytettiin ruoka-aineet, jauhot, ryynit (säkeissä osa) leivät, leivonnaiset, suolakurkut, vesipuolukat = 10-20  litran lasipurkeissa säilyivät tuoreina eivätkä ruvenneet käymään. Suolakurkut, punajuuret mausteliemisä. Voi ja margariini, rasvat säilytettiin myös tässä vähän viileämmässä tilassa.

Varsinaista kylmäsäilytystilaa nykyaikaisia jääkaappeja tai pakastimia ei tietenkään ollut. Kylmätilat = KELLARI  oli Mankelihuoneen alla. Etuosassa olivat mehut, hillot ym. ja takaosassa perunat, juurekset ym. Talvella etuosasta piti siirtää kaikki takaosaan, koska pakkanen tunkeutui ulko-oven läpi, mutta ei enää toisen oven läpi takaosaan.
Jos perunoita tms. oli enemmän, niin lisäksi oli toinen kellari varalla lähempänä Mannilantietä pienen metsikön etutörmässä. Metsiköstä käytettiin nimeä 'Tapiolanmäki'.


Keittiön nurkassa oli lasten leluja, KEINUHEVONEN (12) ja muutakin (13), josta en pysty erittelemään kantolaatikon sisältöä ja PAHVILAATIKOSSA (14) oli samankaltaista vähän pienempää leluja tms. koska lapsena äidin puuhatessa taloustöitä, niin pienenä lapset leikkivät samassa kohtuullisen tilavassa huoneessa.

Puuhellan tarvitsemat polttopuut tuotiin pihalta liiteristä PUULAATIKKOON (15), jonka päällys näkyy aivan oikeassa reunassa.
Puulaatikon yläpuolella oli hylly, jolla oli KAHVIMYLLY papujen jauhamista varten ja muistaakseni myös vaaka. Kahvi jauhettiin joko kotona hienoksi keittämistä varten tai sitten kaupassa oli sähkömylly, jossa ostamisen yhteydessä kauppas jauhoi kahvin. Pauligin paketeissa oli päällimmäisenä paketin päädyn muotoinen pahvinen keräilykuva - AUTONKUVIA. Näitä keräiltiin ja vaihdettiin kaksoiskappaleita kaverien kanssa. Samoin kerättiin ja liimattiin vihkoon tulitikkurasioiden ETIKETTEJÄ.

Isovanhemmilla oli muutamia lampaita kesällä siellä rannassa. Koska siellä ei ollut lampaille talvella lämmintä tilaa, niin lampaat olivat Untolan navetassa. Kovilla pakkasilla navetta saattoi viiletä ja pienet karitsat tuotiin välillä lämmittelemään Untolan keittiöön.

Keittiössä separoitiin myös Mielo-lehmän maidosta kerma ja kirnuttiin voitakin. Separaattori oli jännittävä laite. Keittiö oli lämmin, mielenkiintoinen ja monipuolinen kotitaloustöiden paikka.



KEITTIÖ 10 vuotta myöhemmin 1957

Untolan keittiö
Kuva 764 - 01 - 1957
ISOKOKOINEN KUVA
Untolan keittiö

Puuhella on edelleen ym, mutta kattolamppu on muuttunut keskellä kattoa olevaksi 2 putkiseksi loistevalaisimeksi, joka antaa kirkkaasti valoa koko keittiöön. 
Sitten vanha kaksiosainen astiakaappi on käytössä ja osien välisellä tasolla on kaksi teekannua (vahva tee + vesi), joista kaadettiin tarjoiltaessa kuppiin ensin vahvaa teetä ja sitten isommasta kuumaa vettä laimentaen teen sopivasti nautittavaksi. Kumollaan oleva pannumyssy oli kuumavesikannun päällä pitäen veden lämpimänä tarjoilun ajan.
Keittiön kaappipöytä on siirtynyt oikeaan nurkkaan ja sen paikalla on  pirttikalusto, jossa pöydän päässä oleva tuoli on 'kaksitoiminen aputuoli'. Kun tehtiin kotitaloustöitä tiskipöydän tms. äärellä, niin tuoli oli apuna siten, että tuolin selkänoja oli istujaan päin ja selkänojan levy kääntyi saranoilla vaakasuoraan, jolloin sen varassa voi istua samalla, kun työskenteli 'seisaaltaan'.

Kuva on otettu adventin-joulun aikaan, koska pöydällä on kynttilä.  
Oikeanpuoleinen kaappipöytä toimi samalla työtasona. Pistorasia oli silitysrautaa ym. varten. Silitettäessä tasolle levitettiin ensin pehmeä kangas ja sen päälle paksu valkoinen silityslakana alustaksi.
Valitettavasti ei ollut kuvaa Primus-keittimestä. Siinä oli poltin, jonka takareunasta nousi vaakatasossa oleva putkimallinen spriisäiliö. Säiliöstä laski pieni putki polttimen alle, johon valutettiin spriitä, sytytettiin tulitikulla - palava sprii kuumensi yläpuolellaan olevan pyöreän osan, niin että sprii hyörystyi ja paloi sinisillä liekeillä polttimen reijistä tullen pyöreänä kehänä kahvipannun tai kattilan alla.  
Sitä käytettiin kahvin, veden tms. keittämiseen, ettei tarvitse kuumentaa koko hellaa, jos ei ollut muuta ruuan valmistusta tai leipomista  samanaikaisesti.


SEURAAVIA KUVIA KEITTIÖSTÄ
53 vuotta myöhemmin 23.9.2010

Tuon ajan kuvissa tultiin keittiöön eteisestä ja näkyi ovi ruokahuoneeseen - ohitetaan, jatketaan kierrosta myötäpäivään:

keittiötä
Kuva 769 - 009 - 06 - 06           / 23.9.2010
Ruokahuoneen oven oikealla puolella oli vanhaan aikaan puuhella - kaapin ja sähköhellan kohdalla - leivinuuni tiskikoneen kohdalla - sen purkamisen jälkeen siihen siirrettiin keskuslämmityskattila, joka oli aivan aluksi pienessä yläkerran portaan alustilassa, johon on kapea käynti tuosta nurkasta sähköhella/tiskikoneen ja oikean reunan tiskipöydän välistä.


kulku portaisiin
Kuva 769 - 010 - 07        / 23.9.2010
Lattialla oleva valo tulee yläkerran portaikkoon vievästä kapeasta oviaukosta.




keittiö
Kuva 769 - 004 - 01   /  23.9.2010
Tiskipöydän vierestä on ovi avoinna keittiön viereiseen huoneeseen.



keittiö
Kuva 769 - 006 - 03   /  23.9.2010
Ja seuraavaksi keittiön ikkunaseinä ja siitä oikealle...
 



kettiötä
Kuva 769 - 008 - 05         / 23.9.2010

... avautuu ovi edellä kerrottuun pieneen 'apulaisen huone -> remonttihuone/pimeä huone', joka tässä vaiheessa on varastotilana.

apulaisen huone
Kuva 769 - 007 - 04 - 01      / 23.9.2010



KEITTIÖ 10 vuotta myöhemmin
Tommi Telkin kuva v 2021

keittiö
Kuva  764 - 2021
ISOKOKOINEN KUVA
Vanhaa tyyliä kunnioittaen remontoitu hyvällä maulla. Kauniisti otettu alkuperäiset hirret näkyviin, säilytetty peiliovet oikealla vievät pieneen 'apulaisen huoneeseen ja ruokakomeroon'.  



keittiö
Kuva  764 - 04 / 2021

Kuparisen höyrykuvun alla on palomuurissa niklattujen luukkujen takana lämpökaappi, jonka lämpö tuli sen vieressä olevista hormeista silloin, kun puuhellaa lämmitettiin. Siinä säilytettiin esim. ruokaa lämpimänä, jos joku söi myöhemmin kuin toiset.



Jatketaan sisäkuvien kierrosta keittiön viereiseen huoneeseen:

Vuosi 1957 ennen muuttoamme pois:

Untolan isän työhuone
Kuva 764 - 01 - 1957
ISOKOKOINEN KUVA
Isän työhuone

Tämä keittiön vieressä oleva huone, johon oli käynti keittiön lisäksi suoraan pääovelta ja sen eteisestä, toimi monta vuotta Sahan konttoristien asuntona, sillä huoneen yhteyteen oli rakennettu pieni pesuhuone/WC- tila.
pesuhuome
Iso kuva
Untolan sivustolla
konttoristit
Iso kuva
Sahan
sivustolla
Huone tuli siten 1950 luvulla omaan käyttöön. Kirjoituspöytä on Sahalta, vanhaa mallia aivan 1920-30-luvulta  Billnäsin valmistama konttorikaluste. Työskentelytason ja pienten laatikostojen yläpuolelta voitiin vetää alas kaartuva kansi, jonka sai lukkoon samoin kuin kahta puolta alhaalla olevat laatikostot. Kaikki oli näin turvallisesti tallessa.  
Kirjoituspöydän reunaan oli kiinnitetty niveltyövalaisin. Sitten näkyy tumma 'pääty' pienestä mekaanisesta laskukoneesta, jossa esim. 6 -numeroisen luvun numerot siirrettiin käsin kääntämällä jokaisen rivin numero'pyörää' ja sen jälkeen kierrettiin päässä näkyvästä kammesta kerran, jolloin koneen alareunaan tuli tuo numerosarja.
Jos lisättiin siihen numerosarjaan  jotain, niin uudet numerot siirrettiin paikoilleen ja kierrettiin jälleen kerran  päässä olevasta kammesta myötäpäivään - jos oli vähennyslasku, niin kierrettiin vastapäivään jne.
Seuraavana olevan automaattipuhelimen luuriin oli kiinnitetty kuminen tuki, jonka avulla saattoi olkapäällään tukea luuria paikallaan korvan päällä ja molemmin käsin tehdä muistiinpanoja tms.

Puhelimen oikealla puolella on valtavan kokoinen nauhuri, jolla saattoi tallentaa ääntä jopa suoraan puhelimesta kelanauhurille, jonka nauhakelat olivat koneen yläosassa ja yläosan päällikansi oli nostettavissa pystyyn. Nyt kannan päällä näkyy olevan mikrofonin johtoja.

Silloin, kun tämä huone ei ollut isän työhuonekäytössä, niin isän kirjoituspöytä ja puhelin olivat yläkerran päätyhuoneessa, joka seuraa kohta yläkerran yhteydessä.

Kun isoäitimme Vilma oli viimeisenä elinvuotenaan välillä sairaalassa Helsingissä ja välillä Järvenpäässä, niin hän toisinaan nukkui tässä huoneessa ja äitimme Aili ja tätimme Ansa valvoivat vuorotellen hänen luonaan yötä. Aili oli sairaanhoitaja ja hän saattoi antaa tarvittaessa pistoksia tms.

23.9.2010

keittiön viereinen huone
Kuva 769 - 011 - 01   /  23.9.2010

Tähän huoneeseen oli kerätty pois vietävää kalustoa, mutta sain hyvän kuvan huoneen viereen lisärakennetusta pesuhuone/WC-tilasta.

keittiön viereinen huone
Kuva 769 - 014 - 04  / 23.9.2010


Keittiön viereisestä huoneesta avautui ovi talon toisen pään eteiseen - ulko-ovelle.

eteinen
Kuva 769 - 022 - 02 - 6   / 23.9.2010

Vasemmassa reunassa on ovenkarmi keittiön viereiseen huoneeseen. Oikeassa reunassa on ovi alakerran saliin. ja kuvan yläreunassa naulakon yläpuolella oli alunperin 'sisäikkuna' yläkertaan vievään portaaseen, siitä tuli valoa portaikkoon. Nyt ikkuna on laitettu umpeen.
Eteisestä johtivat ikkunalliset pariovet verannalle, joka oli jo 'kylmää tilaa' ilman lämmityslaitteita ja vain yksinkertaiset ikkunat. Pariovet tarvittiin kylmän ja lämpimän tilan eristämiseen.


pariovet
Kuva 769 - 021 - 01 - 1     / 23.9.2010

Pariovet kuvattuna ulkoa tultaessa eteiseen sisään. Ovet on säilytetty rakenteeltaan alkuperäisinä = kaunis veistokoriste keskellä:

ovikaiverrus
Kuva 769 - 022 - 02 - 2 - 1    / 23.9.2010

Kukkanen vai auringonpaiste? Olen ajatellut sen aina auringonpaisteena, koska ovet avautuvat ulos
auringon valoon ja lämpöön...



Sama kuvio toistuu tammisessa ulko-ovessa:

ovikaiverrus
Kuva 769 - 030 - 06 - 2    / 23.9.2010

... vankka ovi on vain patinoitunut 97 vuoden aikana, ovenkahvakin on alkuperäinen -
- Abloylukko on uusittu.



Pieni kurkistus oven toiselle puolelle:



salin pariovet
Kuva 769 - 030 - 4 - 1     / 23.9.2010

Ovi on aikoinaan 1940-luvulla? päällystetty kuparipellillä ulkopuolelta.




salin pariovet
Kuva 769 - 030 - 3 - 3     / 23.9.2010

Ylemmän ovipeilin kuparissa on ilmakiväärin panoksen painauma. Kuva on otettu 2010, mutta ilmakiväärin paukun pyöreä jälki on 1950-luvulta!

Palataan taas sisäkuviin.


veranta
Kuva 769 - 019 - 01     / 23.9.2010

Veranta oli aurinkoinen ja lämmin paikka jo keväällä. Villiviinit vähän varjostivat kesällä ikkunoista tulvivaa valoa. Vasemmassa reunassa on 'oviaukko' pieneen tilaan, jossa oli talon sähköpäätaulu. Siellä vaihdettiin sähkön sammuessa jossain päin taloa - uusi sulake paikoilleen. 




veranta
Kuva 764 - 03 - 01     / v 2021

Tommi Telkin kuva tämän hetken verannasta / kuistista.




salin pariovet
Kuva 769 - 022 - 8 - 1     / 23.9.2010

Tulimme takaisin eteiseen. Edessä ovat pariovet saliin. Ne tarvittiin, koska eteinen oli vähän viileämpi talvella ja lisäksi ulkoa oli kulku eteisen kautta vasemmalla olevaan keittiön viereiseen itsenäisenä asuntona  käytettyyn huoneeseen.
Rakentamisen aikoihin 1913 - oli tapana, että ovissa oli aina kahvan lisäksi avaimellinen lukko.


VANHIN KUVA SALISTA LÖYTYY

Kuva ma 25.10.1943

Untolan sali
Kuva 651 - 25.10.1943

Äidin kapioarkku oikeassa alakulmassa on edelleen käytössä kotonani, mutta kukkapylväs on vielä liiterinvintillä ja
'pallojalkainen' sohvapöytä on Samulin kotona Ylitorniolla.




Seuraava kuva on ennen muuttoamme 1957

Untolan sali
Kuva 764 - 01 - 1957
ISOKOKOINEN KUVA

Isoäiti Vilma oli aikoinaan ostanut tuon pianon nurkassa olevan pianon joskus 1910-20 luvulla. Liisa  kävi  jokus kouluvuosina soittotunneilla Anja Kyrölällä. Myöhemmin pianonsoitto jäi häneltä. Piano on nykyisin minun kotonani  - vaikka kukaan ei ole soittotaitoinen. Vieraina käyvät muusikot välillä soittavat sitä.
Se on tavattoman painava muutossa, mutta Helsingistä kerrostalon 4.kerroksesta Järvenpäähän muuttaessamme Ek'in muuttofirma ei sitä kantanut, vaan tarvittiin erikoismiehet = 2 !! miestä kantoi sen leveiden hihnojen varassa kahdestaan neljä kerrosta alempana pihalla odottavaan pakettiautoon. Piano on  saksalainen E.D.Seiler.

https://en.wikipedia.org/wiki/Seiler_Pianofortefabrik_GmbH.

KAUPUNGIN OMISTAMALTA AJALTA  v 1968  :

Palataan 23.9.2010 kuviin

Saliin tultiin oikeasta kulmasta....

salin eteläpää
Kuva 769 - 022 - 8 - 3       / 23.9.2010

Kalustus / sisustus kuuluvat aina AA-kerhon kokoontumistilaan. -  Katon listakoristeet on peitetty korjauksen yhteydessä yhtenäisellä valkoisella pinnoituksella. Aurinko luo valoaan useiden suurten ikkunoiden kautta.

alista ruokahuoneeseen
Kuva 769 - 022 - 8 - 2       / 27.3.2010

Salin toisessa päässä oli leveä oviaukko. Siinä oli alunperin valkoiset liukuovet, jotka työnnettiin sivuseinien sisään. Oviaukosta avautuu näkymä ruokahuoneeseen.



Tommi Telkin kuvat salista v 2021


sali tommi telkki
Kuva 764 - 03       / v 2021




sali tommi telkki
Kuva 764 - 1       / v 2021

Molemmissa kuvissa näkyy miten kauniisti talon tyyliä säilyttäen on tehty muutamia taitavia parannuksia aikaisempaan:
- seinien alaosa puolipaneelit/elementit ja ikkunoiden reunalistat
- ikkunoiden ja oviaukkojen ylälistat samassa linjassa
- kaupungin laittama sileä verhous on poistettu kauniin vanhan katon koristepinnan päältä, jolloin katon listakoriste ja uudet  muutokset muodostavat yhtenäisen kokonaisilmeen
- tekee mieli sanoa täältä historian perspektiivistä, että loistavaa työtä!


sali2
Kuva 764 - 2        / v 2021

Katon listakoriste salin vanhimmassa kuvassa - on lähtöisin isoisä Tyynen kotitalosta Hakalasta Orimattilasta. Koska talon omistajat olivat lapsettomia, niin tila siirtyi Orimattilan kunnan haltuun ja se on nyt Etevan palvelukeskuksen käytössä.

hakala
Hakalan
päärakennus
konttorin katto
Sahan toimisto

                  
Vanhimmat kuvat ruokahuoneesta   marraskuu 1942 ja 2.1.1945

ruokahuone
Kuva 767 - 01         / 1.2.1945

Äiti parsimassa sukkia. Vieressä on Singerin ompelukone käännettynä alas koneen valurautametallisen rungon päällä olevaan puiseen kaukaloon. Konepöydän oikeassa reunassa on molemminpuolin pienet laatikot päällekkäin. Niissä säilytettiin ompelutarvikkeita sekä koneen lisävarusteita. Kone toimi jalan painettavalla jalustalla, jonka liike siirtyi toisessa reunassa olevaan isoon vauhtipyörään. Sen ympärillä oleva nahkainen pyöreä hihna välitti liikkeen pystyssä olevan ompelukoneen oikeassa päässä pienen 'vauhtipyörän' akseliin...
Jossain tarkassa, hitaasti tehtävissä tikeissä, ompeleissa oikealla kädellä pyöritettiin sitä koneen pientä vauhtipyörää. - Ne sai yhtä hyvin pyörimään myös takaperin tarvittaessa.
Oli jännittävää seurata koneen nopeata työtä... ja sain luvan ommella sillä esim. paidan tms. alahelman pitkää suoraa reunaa.
Sormet piti tarkasti varoa laittamassa vasemman reunan ompelujalan lähelle - oli vaara että nopeasti liikkuva neula olisi pistänyt sormen läpi.

Aivan kuvan yläkulmassa oikealla on 'musta' Junghansin seinäkellon alaosa. Sen pyöreästä suuresta kellotaulusta opettelin kellonajat ja vieläkin pidän numeroilla olevasta pyöreästä kellotaulusta rannekellossakin, koska yhdellä silmäyksellä näki viisarien paikan - ajan ja helppo nähdä tunnit ym. sekä ennen tätä aikaa ja myös näkymän tästä ajasta eteenpäin pyöreällä taululla.
En pidä digitaalikellojen numerosarjasta -  se kertoo kyllä tarkasti NYT ajan, mutta siitä on hankala laskea mielessään numeroilla paljon on aikaa / mitä kellon kahden ja puolen tunnin kuluttua. Ympyrältä näkee kaiken yhdellä silmäyksellä.  

Sivuseinällä on äidin yläpuolella hänen äitinsä Ida Jänis Aarrevuon ja äidin isän Antti Jäniksen valokuvat.

Seinän osassa näkyy myös hyvin valkoisten liukuovien työntäminen väliseinän sisään = eivät haittaa näkyvyyttä tai vie tilaa kummankaan huoneen puolella. Väliseinissä ei ole lämpöeristystä ja siksi ovet mahtuivat hyvin seinän sisään.


ruokahuone
Kuva 767 - 01           / kesällä 1957 Pekka, sisarensa Anna-Liisa ja heidän isänsä Tyyne.

 


ruokahuone takka
Kuva 767 - 01           / marraskuussa 1942

Ruokahuoneen keittiön puoleisen päädyn / oven vasemmalla puolella oli nurkassa avotakka. Sen hormi johti samaan savupiippuun, johon seinän takana olevan puuhellan hormikin johtaa.

Takka on verhottu koristemaalatulla tiilellä ja aivan ylimpänä on kiiltäväksi hiottu punagraniittinen päällyslevy. Takassa poltettiin puuta ja samalla kun se toi lämpöä huoneeseen, takan tulessa voitiin paahtaa, leipaa, omenoita tms.
Uudenvuoden aattona oli tapana, että poltettiin takassa tulta ja kuumennettiin metallikauhassa tinaa, joka suli nestemäiseksi ja sitten kaadettiin nopeasti kylmää vettä täynnä olevaan sankoon takan vierellä ja valettiin uudenvuoden tinat!

Kuva on sodan ajalta. Heikki on jo puolivuotiaana nukkumassa ja äiti on yhdessä Liisan 2,5v kanssa takan äärellä. Lattialle levitettin istujan alle jokin peitto tai huopa.

Yhteen aikaan vanha Telefunken radio oli tuossa takan päällä, koska se kuului siitä sekä keittiöön että ruokahuoneen ja salin puolellekin.  Torstai-iltaisin tuli Markus-sedän lastentunti.
Aikuiset kuuntelivat maanantai-iltaisin radion kuunnelmia... ja lapset saivat mennä muualle, koska oli aikuisten ohjelmaa...

Olin seurannut tarkkaan, miten aikuiset avasivat Telefunkenin -  hitaasti lämpenevä putkiradio. Vasemmassa alakulmassa radioasemien lasisen taulukon reunassa oli pyöreä katkaisin, josta virta pantiin päälle, syttyi vihreä pyöreä valo lasin taakse - ja lasin oikeassa reunassa olevaa pyöreätä säädintä kääntämällä valittiin oikea radioasema, jonka nimi näkyi jossain kohdalla lasiosaa ja pystyosoitin liikkui vaakatasossa lasin takana.
Päätin avata itse radion ja vihreä valo syttyi - mutta lämpeneminen kesti ja luulin, että äänensäätö oli liian hiljaisella ja käänsin oikealle pyöreän säätimen ääriasentoon (nupit kaakkoon) ja hetken perästä lämmitessään radio alkoi 'huutaa' täydellä voimalla. Pelästyin ja aikuiset riensivät äkkiä kääntämään säätimen oikealle paikalleen. 

Kaksi kuvaa 23.9.2010

ruokahuone
Kuva 769 - 022 - 9 - 3        / 23.9.2010
Ruokahuoneesta avautuu ikkuna keittiön ovelle.



ruokahuone
Kuva 769 - 022 - 9 - 5          /  23.9.2010
Edellisen kuvan takka on poissa ja tilalla vihreä nojatuoli. Ovi keittiöön on, joten alakerta on kierretty.  

* * *

Siirrytään yläkertaan.

yläkertaanKuva 769 - 022 - 8 - 5         / 23.9.2010
Sisällä portaat yläkertaan lähtevät salista -

- samaan portaikkoon on käynti myös keittiön nurkasta.

keittiöstä
Kuva 769 - 022 - 8 - 8
Ovi keittiöstä portaikkoon.




portaat
Kuva 769 - 026 - 03 - 01           / 23.9.2010



Vanhin kuva v 1957
Yläkerran halli 


Untolan halli
Kuva 765 - 01 - 1957
ISOKOKOINEN KUVA

Portaat vasemmalla kaiteen takaa johtavat halliin, josta on käynti kaikkiin yläkerran huoneisiin.
Alunperin huonejärjestys oli:

1. Avoin ovi vasemmalla johti poikien huoneeseen - Heikin ja Jaakon huone.

2. Edessä oleva 'heiluriovi' johtaa pesuhuoneeseen ja WC. Sen oikealla puolella seinän sisällä kulkee keittiöstä savupiippu katolle.

3. Valkoisen karmin kohdalta on ovi oikealle isän ja äidin makuuhuoneeseen.

Oikeassa reunassa näkyy ylhäällä kirjahylly. Sen alapuolella on kapea taso, jonka alla on ollut vesikiertolämmityspatteri, mutta patteri on poistettu ja näkyy vain vasemmalla säätöventtiili. Edelleen oikealla näkyy osa vaatekaappia. Ja keskellä lekottelee susikoira Ali.

Hallin toisessa päässä oli
4. perheen yhteinen yläkerran olohuone, jossa oli myös isän kirjoituspöytä ja puhelin, koska alakerran keittiön viereinen huone ei ollut omassa käytössä.

5. Hallin päätyhuoneen kanssa kulmittain oli hallista käynti pieneen huoneeseen, joka oli Liisan huone.

- 1950-luvulla isän työhuone siirtyi alakertaan, sitten
6. päätyhuoneesta tuli Heikin huone,

7. Jaakolle tuli pieni huone hallin kulmasta ja

8. Liisalle vanhimpana remontoitiin entinen poikien huone nuoren naisen omaksi huoneeksi.
 

Seuraavat kuvat KIERROS YLÄKERRASSA ovat tältä järjestyksen ajalta.

Kesäkuu 1956

makuuhuone
Kuva 752 - 07 /  kesäkuu 1956
ISOKOKOINEN KUVA
Vanhempien makuuhuone

Äidillä oli välillä selkä kipeänä issiashermon tähden. Nyt hän lepuuttaa selkäänsä juhannuksena 1956. Meillä oli vanha tapa tuoda juhannuskoivut - meijut - ulos portaan pieliin ja myös välillä sisällekin. Tässä ovat juhannuskoivut tuomassa keskikesän juhlaa selkäänsä potevalle äidille. Hänelle on tuotu myös radio ilahduttamaan mieltä. 
v 1957

Vanhempien makuuhuone
Kuva 765 - 01 - 1957
ISOKOKOINEN KUVA

Sängyt ovat 1940-luvun tyypillisiä funkkiskauden putkirakenteisia huonekaluja. Vasemmassa kulmassa näkyy vähän putkirakenteista yöpöytää sekä putkirakenteisen tuolin vasen käsinoja.
Päädyn yläpuolella on seinävaate, jollaisia käytettiin usein sisustamisessa. Se olisi tarvinnut ohuen listan yläreunaan, jotta ei riippuisi kiinnitysrenkaiden välistä notkolla. Ikkunaseinällä oleva metallirakenteinen hylly on myöhemmän ajan 'moderni' tuote, jossa oli pöytätaso ja hyllyt säädettävissä halutuille korkeustasoille.

Ikkunalaudan alapuolella näkyy raskaan valurautaisen vesikiertopatterin rakenne. Mitä enemmän lämpöä tarvittiin = isompi huone, niin pystyelementtejä liitettiin enemmän patterin pituuteen.



Heikin huone
Kuva 765 - 01 - 1957
ISOKOKOINEN KUVA


Hallin toisessa päässä on Heikin huone. Vasemmalla on keinutuoli, joita oli ainakin yksi jokaisessa kodissa. Sitten on isän aikaisemman työhuonekäytön vuoksi funkkistyylinen pelkistetty kirjoituspöytä ja käsinojallinen putkituoli. Tuolin vieressä on 1950-luvun koululaukku = JENKKIKASSI! Joissakin oli alosassa oma osasto ja vetoketjulla suljettu sivusta. Siellä oi vaikea pitää kirjoja ja yleensä se osasto oli 'kasassa' kassin alla.

Kirjoituspöydällä on vasemmalta hieman vinoasennossa 'ikuinen kalenteri' - metallisen kuoren sisällä kuukauden päivänumerot. Kun käänsi vinon metallikotelon yläpään alas, tuli näkyviin seuraavan päivän numero. Seuraavaksi on matala avoin alusta kyniä varten ja sitten pystyssä muovinen Akvilan paperiliimapullo ja Järvenpään kauppalan viiri ja automaattipuhelin, jossa numerovalinta tehtiin kiertämällä sormella pyöreän valintakiekon kyseisen numeron aukko oikealle, kunnes se pysähtyi metalliseen vastikkeeseen, nostettiin sormi pois ja valittiin seuraavan numeron reikä jne.

lennokit
Heikki läksyjä tekemässä.


heikki


Heikin kanssa rakensimme lennokkeja ja niitä kiinnitettiin huoneittemme kattoon, jotta säilyivät valmiiksi rakennettuina ehyinä ja näkyvillä.

Lennokkien
sivustolla kuvia lisää


Tämä huone oli kohtalaisen iso ja oli myös perheen yläkerran olohuone, ennenkuin siitä tuli Heikin huone. Keskellä huonetta oli iso pyöreä pöytä ja muistan, miten lauantaisin illalla saunan jälkeen aikuiset joivat saunakahvit ja lapsille mehua... ja poikkeuksellista oli kaupan ranskanleivästä tehdyt valmiit voileivät makkaraa tai tahkojuustoa päällä. - Tavallisesti leipänä oli itse grahamjauhoista leivottua leipää.

Huone oli alunperin 'veranta' jossa oli ilman tuplaikkunoita lasitettu pääty - yllä olevassa kuvassa on jo osa päätyseinää rakennettu umpeen, lämpöeristetty ja tuplaikkunat. Koska halli oli alusta lähtien lämpöeristettyä asuintilaa, niin verantavaiheessa hallin ja päätyhuoneen välissä oli seinä, ovi ja sen kahtapuolta tuplaikkunat. Verannan lämpöeristämisen jälkeen ikkunat ja ovi hallista huoneeseen olivat jäljellä. Väliseinä on poistettu siinä vaiheessa, kun Untolassa tehtiin  täysi peruskorjaus-kunnostus englannin kielistä päiväkotikäyttöä varten.

Erittäin hyvä kuva alunperin kokonaan lasitetusta verannasta on toisella Untolaa käsittelevällä sivustolla - silloin siellä oli vuoteen 1925 asti Järvenpään puhelinkeskus.




 Jaakon huone
Kuva 752 - 06 - kesä 1956


Heikin huoneen vieressä hallin oikeassa nurkassa oli pieni huone, josta tuli minun huoneeni. Sisustuksena oli työpöytänä äidin vanha lipasto, istuimena putkirunkoinen jakkara ja sänky oli entinen HETEKA, jossa oli nostettu ylempi taso kuvan tavalla sängyksi. Mutta putkirakenteisen vieteripohjaisen hetekan  - josta Veikko Lavi lauloi

'Serenaadin hetekalle'
lavi
https://youtu.be/8Hn5l6sYBEk

- alla oli 'laatikko', jossa saattoi säilyttää vuodevaatteita tms., mutta jonka voi vetää sivusta tuon yläosan vierelle ja nostosysteemillä saada samalle tasolle ylemmän osan kanssa, jolloin siinä olisi 'parisänky'.
Nämä hetekat olivat yleisiä, keveitä ja halpoja sänkyratkaisuja Suomessa sotien jälkeen ja asunnot olivat monesti pieniä, niin päiväksi sai lattiatilaa laskemalla viereisen osan alas ja työnnettyä hetekan alle.
Hetekan patjalle oli reunoihin kiinnitetty teräsverkko, jossa oli sivusuunnassa vieterit jouston tähden. Aikaa myöten nämä vieterit väsähtivät ja muodostivat notkoselkäisen pohjan ja sen vuoksi vieteripohjan päälle laitettiin usein riittävän paksu vaneri, joka lepäsi reunojen varassa ja antoi patjalle tukevan ja selälle suoran makuualustan.

Tuolta ajalta muistan, että yhden kevätkesän yön valvoin melkein koko yön. Isovanhempien luona rannassa oli meidän soutuveneemme, joka meidän kuului keväällä kunnostaa, maalata,valkoiset reunalaudat, tervata pohja, tilkitä raot ym. Oli erittäin kaunis ja lämmin kevätpäivä tähän työhön. Aurinko paistoi kuumasti ja päätin ottaa kerralla rusketuksen ilman paitaa maalaten monta tuntia. Kukaan ei ollut kertonut, että aurinkoa pitäisi ottaa vähän kerrassaan. Selkää alkoi pistellä... ja päätin, että nyt saan hyvän rusketuksen. Lopputulos oli, että kotona koko illan jka yön selkä kirveli eikä mikään voide auttanut. Seuraavana yönä sain jo vähän nukuttua ja lauantaina saunassa selästä lähti suuria palasia palanutta ihoa pois.

Vuoden perästä huone oli kalustettu vähän paremmin.

 v 1957
OMA HUONE 1957
Kuva 765  -  1957  -  01

Vasemmalla oleva laatikosto tehtiin hyllyyn ja laatikot olivat siihen aikaan vanerista olevista isommista karamellien laatikoista kierrätettyjä - vain vetonuppi ja vähän maalia. Pöytävalaisin oli Sahan  konttorista poistettu vanha metallinen mustaksi maalattu pöytälamppu. - Hyvin toimivat.


SITTEN KIERROS 23.9.2010 ajalta = englantilaisen leikkikoulun mukaisesti
ja  MUUTAMA 2021 / Tommin Telkin 2021 kuva = yksityisessä omistuksessa:


hallista Liisan huoneeseen
Kuva 769 - 023 - 03 - 01 - 03             / 23.9.2010
Portaiden yläpää on korkealla säleiköllä ympäröity leikkikoulun lasten turvallisuuden tähden.
Ovi oikealle johtaa entiseen Liisan huoneeseen.



Liisan huone
Kuva 769 - 23_04_05_050             / 23.9.2010
Liisan huone



Liisan huone
Kuva 769 - 023 - 04 - 043           / 23.9.2010




Tommi Telkin kuva
v 2021

Liisan huone
Kuva 765 - 2           / v 2021




Liisan huone
Kuva 769 - 023 - 04 - 042           / 23.9.2010



Pesuhuone
Kuva 769 - 024 - 01           / 23.9.2010
Olemme pesuhuoneessa, vasemmalla ovi halliin ja avoin ovi pesuhuoneen allas/WC syvennykseen.




Pesuhuone
Kuva 769 - 024 - 03           / 23.9.2010
Pesuhuoneen oikealle oleva ikkunaseinä. Ikkunan vasemmalla puolella kulmauksessa on käynti vinttiosaan.
Huoneissa on vielä tyhjentämisen jäljiltä loppusiivous kesken.





Pesuhuone
Kuva 769 - 024 - 01 - 02          / 23.9.2010
Vintin käytävään - huom. poistumiskulkutien merkki oviaukon yläpuolella - syvennyksen takaosassa
on pesuhuoneen kookas lämminvesivaraaja.




Pesuhuone
Kuva 769 - 024 - 01 - 04           / 23.9.2010
Pesuhuoneen oikealle ovi pieneen sivuhuoneeseen, joka aikoinaan oli varastokomero käytössä.






Sivuhuone
Kuva 769 - 024 - 01 - 06           / 23.9.2010
Sivuhuoneessa on ollut pieni toimisto/työtila. Kaunis soikea pyöröikkuna.





Tommi Telkin kuva
v 2021

Sivuhuone
Kuva 765 - 5           / 2021
Uusin kuva.





Pesuhuone
Kuva 769 - 024 - 01 - 4           / 23.9.2010
Peiliovissa on alkuperäiset messinkiset painikkeet ja lukko .





Pesuhuone
Kuva 769 - 025 - 01           / 23.9.2010
Pesuhuoneesta johtaa ovi entiseen makuuhuoneeseen.





makuuhuone
Kuva 769 - 025 - 03 - 01           / 23.9.2010
Valoisa huone pihalle etelään päin .





makuuhuone
Kuva 769 - 025 - 07 - 076           / 23.9.2010
Pieni yksityiskohta - alkuperäinen vankka ikkunalauta.





makuuhuone
Kuva 769 - 025 - 04 - 01 - 04           / 23.9.2010
Täällä myös pieni sivuhuone.




makuuhuone
Kuva 769 - 025 - 06 - 01 - 06           / 23.9.2010
Sitä on käytetty leikkikoulun varastona.




makuuhuone
Kuva 769 - 025 - 07 - 01           / 23.9.2010
Makuuhuoneesta palaamme takaisin halliin.






halli
Kuva 769 - 026 - 01 - 04           / 23.9.2010
Halli on yläkerran keskus.





Tommi Telkin kuva
v 2021
halli
Kuva 765 - 04           /  vuosi 2021
Alunperin oli valkoinen kaide, sitten päiväkodin ym. aikana säleikkö. Nyt on taas valkoinen uuden tyylin mukainen kaide.





23.9.2010
halli
Kuva 769 - 026 - 01 - 06           / 23.9.2010
Valoisa päätyhuone.






jaakonhuone
Kuva 769 - 026 - 02 - 04           / 23.9.2010
- Entinen Jaakon huone





jaakonhuone
Kuva 769 - 026 - 02 - 05           / 23.9.2010
Päiväkodin apukeittiö yläkerrassa



Yläkerta on kierretty ja lopuksi palataan pesuhuoneen vintin ja uloskäynnin ovelle.

vintti
Kuva 769 - 026 - 04 - 02           / 23.9.2010
Kapea ovi vintin portaaseen avoinna.






vintti
Kuva 769 - 026 - 04 - 03           / 23.9.2010
Portaan puolella on lämpöeristyksen raja.






vintti
Kuva 769 - 026 - 04 - 04           / 23.9.2010
Vintin sivutiloihin molemmin puolin ovet.





vintti
Kuva 769 - 026 - 04 - 06           / 23.9.2010
Vintin sivutiloihin molemmin puolin ovet.





vintti
Kuva 769 - 026 - 04 - 07           / 23.9.2010
Vintin 'säilytys'tilaa.







vintti
Kuva 769 - 026 - 04 - 07           / 23.9.2010
Lattian tummasta kohdasta löytyi vielä Heikin ja minun kynttiläleikkien paikka... jouduttiin sammuttamaan pesuhuoneesta haetulla vedellä. Vanhemmat löysivät myöhemmin sen jäljen ja lopun voitte arvata.




vintin portaat
Kuva 769 - 026 - 04 - 32           / 23.9.2010
Yksityiskohta vanhoista naulakkokoukuista vintin käytävästä - varmaan rakentamisvuodelta 1913 !.




vintin portaat
Kuva 769 - 026 - 04 - 25           / 23.9.2010
Uloskäynnin portaiden yläosa kulmaukseen asti.




vintin portaat
Kuva 769 - 026 - 04 - 27           / 23.9.2010
Uloskäynnin portaiden alaosa omalle ulko-ovelle, joka on vierekkäin keittiön oven kanssa.

Ja näin on kierros käyty loppuun ja palattu takaisin lähtöpisteeseen.


23.9.2010

keittiön ovi
Kuva 769 - 002 - 02         / 23.9.2010

Keittiön ovi syysauringon paisteessa




mankelihuone
Kuva 769 - 071 - 71           / 23.9.2010
Mankelihuone on päärakennuksen vieressä pihan ylätason reunalla.




mankelihuone
Kuva 769 - 071 - 71           / 23.9.2010
Mankelihuone oli aikaisemmin yhtä tilaa ja peräseinällä ikkuna. Kun alapuolella oleva maakellari muutettiin öljylämmityskattilan pannuhuoneeksi, niin yläkerran läpi täytyi tehdä savupiippu.




mankelihuone
Kuva 769 - 071 - 71           / 23.9.2010
Mankelihuoneen sisällä lämmityspiipun takana on nuorisotoimen retkivarusteiden varastotila.




mankelihuone
Kuva 769 - 073 - 73           / 23.9.2010
Mankelihuone pihan alatasolta katsottuna.

Mankelihuone historian sivulla alkuperäisessä asussa maakellarin päällä.




Kun tällä sivulla on ollut Tommi Telkin uusimpia kuvia - niin lisään vielä kuvan uudistetuista ulkoportaista ja kaiteista. Palautettu kauniisti samaan tyyliin kuin alunperin 1930-luvulla - Tyynen ja Vilman aikaan.

ulkoportaat ja kaiteet
Kuva 769 - 12 - 23       / 2021

Etuoven ulkoportaat ja kaiteet.

TYYNE50
Tyyne 50v kuva portailla




* * *

Paluu historiallisten kuvien sivulle




PALUU ETUSIVULLE










sivulaskuri