Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
PUHE SOTAORPOJEN MUISTOPAADEN PALJASTAMISESSA HIETANIEMEN SANKARIHAUTA-ALUEELLA
Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä 4.6.2007 klo 13


Hietaniemi
4.6.2007
Vasemmalla marsalkka Mannerheimin hauta - oikealla Hietaniemen sankariristi.
Valtakunnallisen seppelten laskun kukat paikoillaan.


laatan paljastaminen
Kuva-albumi Sotaorpojen
muistopaaden paljastamisesta


Täällä Hietaniemessä eteemme avautuu poikkeuksellisen suuri sankarihautojen alue ja hautojen lisäksi sitä reunustavasta muurista löytyy vielä valtava joukko sodassa kadonneitten nimiä. Ja nämä tässä ovat vain pienen pieni osa sitä uhria, jonka talvi- ja jatkosota vaati. Mutta tämä on sopivat paikka tälle muistolaatalle ja muistokoivulle.

Olemme tänään paljastaneet muistolaatan kunnianosoituksena kaikille näissä sodissa kaatuneille isillemme ja joidenkin täällä olevien puolisoille, veljille ja sisarille. Olemme halunneet paljastaa  tämän ensisijaisesti todella siksi, että me kunnioitamme heitä jotka

-taistelivat

-uhrasivat perheensä, lapsensa ja koko elämänsä, silloin vielä nuoren itsenäisen Suomen puolesta.

Haluamme myös kertoa teille sen, että muistonne elää.  Kuva mielissämme on useimmille hyvin hämärä, mutta mielikuvituksemme ja muutamat säilyneet kuvat ja omaistemme kertomukset ovat luoneet meille oman kuvan. Ja tärkeitä on tietoisuutemme merkityksestänne joka on sanoinkuvaamattoman suuri. Siniristilippumme tänäänkin saloissamme yleisillä paikoilla ja kotiemme pihoilla muistuttavat teistä ja uhristanne. Me olemme saaneet kokea ettei uhrimme ollut turha. Kaikkivaltias Jumala on antanut itsenäisyytemme säilyä, Hän, josta Raamatussa sanotaan: ”Hän on säätänyt kaikille kansoille määräajat ja heidän asum-alueidensa rajat.” Apt.17:26

Eräs tärkeä asia vielä on sanottava ja se on, että me kaipaamme teitä, olemme kaivanneet kaikki elämämme vuosikymmenet. Olemme halunneet käydä haudoillanne, joka käy yhä vaikeammaksi ja siksi tämä patsaskin laattoineen  on pystytetty.

VIHIMME / omistamme tämän suomalaisessa graniittipaadessa olevan muistolaatan ja sen vieressä kasvavan koivun tänään muistelupaikaksi.

SIUNAAMME tämän paikan kolmiyhteisen Jumalan Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Tällä paikalla me voimme ketään häiritsemättä ja kenenkään meitä häiritsemättä  käydä, purkaa tunteemme ja itkeä itkumme.

Tämä on kunnioituksen, kiitoksen, kaipauksen ja ikävän paikka ei vain niille, joiden oman isän tai puolison hauta täällä on, vaan myös niille, joiden sankari-isien haudat ovat muualla.

Suomalainen punagraniitti lienee maamme yleisin kivilaji, siksi se sopii tänne hyvin. Karjalan koivujen juurella isämme ovat muistelleet perheitään ja varmasti he ovat rukoilleet rakkailleen Jumalan suojelusta - ja siellä heidän elämänsä on myös päättynyt.

Olkoon tämä paikka meille turvallinen ja siunauksen paikka.


muistopaasi


Anna tämän olla paikka, jossa jokainen tänne tuleva voi kokea sinun siunauksesi.
Lohduta, tue, auta ja varjele jokaista täällä käyvää sotaorpoa ja kaikkia muita. Siunaa meidän rakasta ja kallista isänmaatamme ja siunaa sen vapaus. Anna meille samaa rakkautta ja uhrimieltä, joka isillämme oli, niin että me rakastamme ja rakennamme tätä maata. 
Aamen

* * *