Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työuraPUHEET
kirkoissa, juhlissa...

KLIKKAA puheiden
alkuun
RADIO-
HARTAUKSIA

MP3-äänitiedostoina

KLIKKAA hartauksien
alkuun


KIRJAT
 kirjoittajan
a,
työryhmän jäsenenä...

KLIKKAA kirjojen
alkuun

Viimeisin päivitys 2.3.2020


Orvokki oli luvannut saarnata jälleen kaatuneitten muistopäivän jumalanpalveluksessa Vanhassa kirkossa su 16.5.2010. Hänet kutsuttiin  kuitenkin kuukautta aikaisemmin taivaan kotiin. Sotaorpojen taholta kysyttiin, voisinko saarnata Orvokin puolesta tuossa jumalanpalveluksessa ja lupasin pitää tuon saarnan.
Saarna 17.5.2009 Vanhassa kirkossa kaatuneitten muistopäivän jumalanpalveluksessa. Kuvasarja tästä jumalanpalveluksesta.
Saarna 18.5.2008 Vanhassa kirkossa kaatuneitten muistopäivän jumalanpalveluksessa. Kuvia lisää.
Kaatuneitten Omaisten Liiton kulttuuri- ja hengellisillä päivillä 6.-7.10.2007 Helsingissä Orvokki piti  puheen Tuomiokirkon Kryptassa pidetyssä iltatilaisuudessa ja oli mukana päiviä järjestelevässä työryhmässä.
Ma 4.6.2007 Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä paljastettiin Sotaorpojen muistolaatta sankarivainajille Hietaniemen sankarihauta-alueella. Tilaisuuden kuva-albumi sekä Orvokin pitämä muistolaatan siunauspuhe ovat netissä.
Su 20.5.2007 Kaatuneitten muistopäivän sotaorpojen jumalanpalveluksen saarna Vanhassakirkossa.
Su 21.5.2006 Kaatuneitten muistopäivän Saarna Vanhassakirkossa. Sunnuntain aihe oli Rukoussunnuntai ja evankeliumiteksti oli Luuk 11:5-13.
tuusula

Orvokki oli pyydetty puhumaan
Tuusulan srk:n työntekijöiden
työkauden avaukseen
14.9.2005


"Erilainen työ - sama työnantaja"

tuomiokirkko
Saarna 14.11.2004 Helsingin Tuomiokirkossa Pääkaupunkiseudun Sotaorvot ry -yhdistyksen lipunnaulaamisjuhlan yhteydessä.
Su 16.5.2004 Orvokki saarnasi Pääkaupungin sotaorpojen kaatuneitten päivän jumalanpalveluksessa Vanhassakirkossa Helsingissä.
Talvisodan päättymisen juhla Järvenpään seurakuntatalolla 13.3.2004
Orvokki puhui  ensimmäisen kerran julkisessa tilaisuudessa kodistaan, lapsuudestaan, isänsä sankarikuolemasta, äidin osasta sotaleskenä...
KAATUNEITTEN MUISTOPÄIVÄN SAARNA 15.5.1994 Orvokki saarnasi Järvenpään kirkossa toisena rukouspäivänä, joka oli samalla kaatuneitten muistopäivä sekä Tuusulan Vanhemman Neulomaseuran 110v jumalanpalvelus
SEURAKUNTAOPISTON ITSENÄISYYSJUHLA
5.12.1984
Orvokin persoonallinen puhe Seurakuntaopiston itsenäisyysjuhlassa 5.12.1984.


* * *

HARTAUDET YLEISRADIOSSA

(Äänitiedoston latautuminen kestää jonkin aikaa)

Alempana on linkkejä näihin radiohartauksiin:
RADIO
YLE 1

LASTEN ILTAHARTAUS SAIRASTAMISESTA v. 1984
- hartaudessa Orvokki haastattelee myös Pauliinaa 8 v

RADIO
YLE 1
ADVENTTI-ILTAHARTAUS
- adventtiaika ja hoosianna-hymni

RADIO
YLE 1
ELÄMÄN MATKALLA v. 1988
- kaiken Hän on tehnyt kauniisti aikansa...
- ILTAHARTAUS, virsi 368 "On Jeesus matkakumppani..."
RADIO
YLE 1
ILO ELÄMÄN VOIMANA V. 1988
- AAMUHARTAUS, laulu "Tunnen suurta Jumalaa niin vähän..."

RADIO
YLE 1
KESÄMATKALLA v. 1988 
- Autuaat, joilla on voimansa sinussa ja mielessänsä pyhät matkat....
- AAMUHARTAUS, virsi 375:2 "Minua tiellä autuuden..."


... RADIOHARTAUKSIEN LINKKEJÄ ON TULOSSA LISÄÄ...


* * *

KIRJAT

1. ORVOKKI KIRJOITTI KIRJAN POIKAMME SAMULIN  LIIKENNE- ONNETTOMUUDESTA TOIPUMISESTA

2. LISÄKSI HÄN OLI TYÖRYHMISSÄ KIRJOITTAMASSA ERILAISIA KIRJOJA

3. KÄÄNSI NORJAN KIELESTÄ KIRJOJA  

Alempana on linkkejä näihin kirjoihin uusimmat ylimpänä:


Sodan haavoittama lapsuus - toim. Anne Kuorsalo ja Iris Saloranta.
Kustantaja Gummerus - Ajatuskirjat
Orvokki oli yhtenä kirjoittajana sotaorpojen osuudessa tässä kirjassa. Hänen kuolemansa jälkeen tarvittiin vielä loppulause siihen kirjoitukseen. Laadin tiedot loppulausetta varten toimittajille ja he lisäsivät muutaman rivin ss. 33-36 loppuun.
Kirjan ISBN 978-951-20-8107-3

Kirja julkistettiin ke 18.8.2010

Ortodoksiviesti 08/10 kulttuurisivuilla Eeva Salosen kirjoittama esittely kirjasta.

Tampereen Yliopiston tiede- ja kulttuurilehti Aikalaisessa on myös arvio kirjasta.

sodan lapset

Orvokki oli Tammenlehvän perinnesäätiön työryhmässä, joka kokosi esitteen erilaisista lapsiryhmistä, joiden elämään sota vaikutti monella tavalla:

Esite - Sodan lasten perinneyhteisöt valmistui heinäkuussa 2010.
Voit ladata esitteen netistä  pdf-muodossa.... 

Neljä nuorta on kääntymässä henkilöautolla huoltoasemalta ajotielle, kun heidän autonsa törmää rekkaan. Myös sitä ohjaa nuori mies. Kaksi viikkoa myöhemmin yksi matkustajista, Samu, 19, herää Töölön teho-osastolla...vastoin kaikkia ennusteita...opiskelunsa ohella hän toimii aktiivisesti tiepalvelussa, jotta voisi auttaa muita kohtalotovereitaan maantiellä.

Samun tarina on äidin kuvaus pojan taistelusta, rakkauden ja peräänantamattomuuden voimasta, perheen ja ystävien tuen merkityksestä selviytymisessä, joka vaatii kaiken uudelleen opettelua, elämän valloittamista takaisin askele askeleelta.
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara kirjoittivat avioliittoon vihkimisestä kirjan Jukka ja Jaana häissä, Lasten keskus, Helsinki 1985, ISBN 951-626-517-0. Kuvittaja oli tietysti Juhani Järvelä.
Kirjoittajina olivat
Pirkko ja Ilkka Jääskeläinen, Alajat ym., kuvittaja
Juhani Järvelä
Jukka ja Jaana sarjassa ilmestyi kastekirjan jälkeen:
Jukka ja Jaana kysyvät kuolemasta
Jukka ja Jaana viettävät juhlaa
Jukka ja Jaana kinkereillä
Jukka ja Jaana tutustuvat seurakuntaan
Jukka, Jaana ja Megameno
Jukka ja Jaana häissä, ks. ylh.
Jukka ja Jaana pyhäkoulussa

Kirjasta tehtiin tarkistettu ja uudistettu 5.painos 1993, ISBN 951-627-023-9. Tekijät olivat samat.  Lasten Keskus julkaisi Jukka ja Jaana -sarjan, jossa käsiteltiin lasten näkökulmasta erilaisia elämäntilanteita. Kirjaan sisältyi myös tieto-osuus ja ohjeita vanhemmille. Tarkoitus oli, että vanhemmat lukevat yhdessä lasten kanssa näitä kirjoja.
Sarjan kastetoimituksen kirjan Jukka ja Jaana ristiäisissä tekstiosuuden kirjoittivat Orvokki ja Jaakko Harjuvaara ja kuvitti Juhani (Junnu) Järvelä. Lasten Keskus, Joensuu 1986, ISBN 951-626-313-5.Kirjasta julkaistiin 4 painosta. Monissa seurakunnissa sitä jaettiin kasteen yhteydessä perheille.

Tämän jälkeen Heli ja Seppo Alaja kirjoittivat ja Juhani Järvelä kuvitti Jukka ja Jaana kyselevät syntymästä - kirjan.
Sen jälkeen tarvittiin kasteesta kirja.

hpe

Koska Jukka ja Jaana ehtoollisella oli niin suosittu kirja, Evangeliska Fosterlands Stiftelse käänsi sen ruotsiksi ja julkaisi kirjan Låt barnen komma - Jonas och Anna går till nattvarden, Markaryd 1982. Käännöstyön tekivät Anita Nygård ja Anita Helgesdotter, ISBN 91-7080-527-X.

Jukka ja Jaana -sarjan ensimmäinen kirja oli Jukka ja Jaana ehtoollisella. Sen kirjoittaminen sai sysäyksen, kun kirkossamme tuli käytännöksi, että lapset saivat osallistua ehtoolliselle yhdessä vanhempiensa tai heidän kristillisestä kasvatuksestaan vastaavan läheisen kanssa.
Ehtoollisen sisältöä ja sille osallistumista varten Heli ja Seppo Alaja yhdessä Orvokki ja Jaakko Harjuvaaran kanssa kirjoittivat tekstin ja kuvituksesta vastasi Juhani Järvelä. Kirja levisi nopeasti kirkossa lapsityön ja perheiden parissa. Tämä versio oli jo 6.painos, Pohjois-Karjalan Kirjapaino, Joensuu, ISBN 951-626-237-6.

Teimme yhdessä myös esitelmän avuksi lasten ehtoollisasian käsittelemikseksi päiväkerhoissa, kotona jne..
Kiitos Helena Rummukaiselle, joka lähetti Kirkkohallituksen arkistosta löytämänsä koulutusmonisteen.

lasten ehtoollinen

Lasten ehtoolliselle osallistumisesta ja siihen liittyvästä
opastuksesta ja  materiaalista lisää...
Pirkko-Liisa Alopaeus teki Lasten Keskukselle esitteen lasten ehtoollisesta kirkkolain muutoksen jälkeen ja Orvokki oli mukana siinä ja kouluttamassa lapsityön tekijöitä muutoksen opastamisessa lapsi- ja perhetyössä.


Lasten Keskus julkaisi pyhäkoululaisille jaettavaksi tarkoitettua Lasten Pyhäkoululehteä. Orvokki oli mukana lehden toimituskunnassa ja löysin hänen kansioistaan näitä lehtiä ja skannasin ne nettiin. Hän käytti useissa lehdissä myös perheeseemme liittyviä kuvia tai juttuja.- Skannaukset on jaettu kolmeen jaksoon, jotta tiedostot latautuvat nopeammin.
.

lasten pk-lehti

lasten pk-lehti

lasten pk-lehti
Lasten Pyhäkoululehtiä vuosilta 1978 -1979, klikkaa pdf-tiedosto


Lasten Pyhäkoululehtiä vuodelta 1977, klikkaa pdf-tiedosto

Lasten Pyhäkoululehtiä vuosilta 1971 - 1976, klikkaa pdf-tiedosto
Orvokki toimitti yhdessä Pirkko-Liisa Alopaeuksen, Anja Porion ja Seppo Väätäisen kanssa Lasten Keskukselle kirjan TÄNÄÄN - KOTONA, KOULUSSA, KERHOSSA. Siinä käydään läpi havainnollisesti lasten elämän eri tilanteisiin liittyviä asioita ja kristillisen uskon merkitystä ja vaikutusta lapsen elämässä.
Painettu Joensuussa 1975, ISBN 951-626-183-3
Norjalaisen John Olav Larsenin kirjanen NÄIN SE ALKAA painettiin Heinolassa 1970. Kustantaja oli Kansan Raamattuseura ja suomentaja Orvokki Harjuvaara. Kirjanen käsittelee hengellistä herätystä Raamatussa, kirkkohistorian näkökulmasta ja nykypäivän tilanteissa.
Laajuus 54 sivua.
Norjalaisen Carl Sundby: ÄITINSÄ POIKA -romaanin kustansi Kuva ja Sana. Se painettiin 1966 Raumalla ja suomentaja oli Orvokki Harjuvaara. Laajuus 335 sivua.
Kansakouluntarkastaja Carl Sundby kirjoitti useita romaaneja, joita käännettin suomeksi. Ne olivat niin suosittuja, että niistä otettiin monia painoksia.
Norjan kielisen kirjan Fredrik WislØff: ANTIKRISTUS, kustansi Suomen Lähetysseura ja Orvokki käänsi sen suomeksi.  Kirjan laajuus on 131 sivua ja se painettiin Helsingissä 1964.
WislØff käsittelee Raamatun ennustuksia antikristuksesta, miten antikristillisiä piirteitä on esiintynyt eri aikoina hallitsijoissa. F.W. sanoo, ettei lukijan tarvitse olla samaa mieltä hänen kanssaan, mutta hän haastaa miettimään näitä kysymyksiä.
Jos kirjaa ei enää ole saatavissa, niin ota yhteyttä pdf-version tulostamista varten.

Kolme lehteä, Kotimaa, Sana ja Pro Fide julkaisivat arvostelun tästä kirjasta.

(Orvokki teki laudatur-työnsä norjalaisen Ole Hallesbyn dogmatiikasta ja vietti alkuperäistä aineistoa tutkiessaan USEITA VIIKKOJA OSLOSSA. Samalla hän perehtyi norjan kieleen.)


PALUU SIVUN ALKUUN

PALUU EDELLISELLE SIVULLE

PALUU ORVOKIN JA JAAKON ETUSIVULLE


sivulaskuri