Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
KOIVUNKAATO
keväällä 2020

Koivunkaato
29.3.2020

Tämä on yksi n. 80 vuotiapstaa koivuista, jotka isoisä istutti rakentaessaan eläkekotinsa Tuusulanjärven pohjoispäähän. Katselin muutaman viime vuoden aikaan, miten koivu ei ole terve. Lehdet pienenevät ja viime kesänä oksistossa osa oli jo lehdetöntä. Puu kärsi ilmiselvästi jostain ongelmasta. Kun tutkin runkoa lähemmin, niin siinä oli pitkittäinen halkeama, joka suureni. Neste, ravintohan kulkee siinä kuoren alla ja kuori on puulle samaa kuin iho meille ihmisille. - Lopputulos oli selvä. Koivu on pakko kaataa ja istuttaa sen tilalle uusi, sillä koska sekä funkisrakennukset että pihapiiri on suojeltu asemakaavalla, niin siitä seuraa, että rakennukset pitää korjata ja hoitaa samanlaisina kuin ne on suojeltu ja samoin puusto ym. piha- ja vesialueela.


Koivunkaato
29.3.2020

Koivu on rivissä, jossa lähinnä taloa oli suuri kaksihaarainen lehmus, joka oli kasvussaan suuntautunut valoa kohti, eli taloa kohden, koska sen ja talon välissä oli vapaata ilmatilaa, kun sen sijaan rivissä olevat puut varjostivat päässä olevan puun kasvua.
Koska lehmus oli kolmihaarainen, niin olin jo aikaisemmin sahannut lokakuussa 2014 pois tämän haaran, jottei lumen paino tai lounaasta tulevat tuulet olisi murtaneet sitä taloa kohden.
https://www.jaakkoharjuvaara.fi/2014_10_07_puun_kaatoa.shtml#3HAARA

Koko tämän kertainen koivunkaato, joka tiivistyy 19 minuutin videoon YouTubessa = kuin luomiskertomuksen kuvaustapa: "Vain tärkeimmät huiput kerrotaan lyhyesti ja vuosimiljardit siitä huippujen väleistä ei näy missään!"

Koivun kaadossa se merkitsi n. 3 viikon suunnittelua, joka päivä puun katselemista jokaisesta suunnasta, miettimistä, aikaisempien kaatojen harkintaa. Sitten vähitellen selveni suunta, mihin päin se täytyy pakottaa. Selvisi, että se täytyy kaataa lähempänä rantaa olevan ja tämän koivun rivien väliin.
Se merkitsi, että vieressä olevasta isosta koivusta täytyi ensin sahata pari isointa sivulle osoittaa oksaa pois, jotta viereinen koivu ei jää niiden varaan.


koivunkaatoa
28.3.2020

Siis 11 m pitkät alumiinitikkaat pystyyn. Tuo 50-60 kiloinen paino on vaijereilla lukittu tikkaiden alapäähän ja pitävät ne vankasti paikoillaan, vaikka tikkaiden suorana ollessa maassa alan nostaa niitä yksin pystyyn, niin eivät hievahda mihinkään. Kun ne on saanut pystysuoraan, niin niitä voi 'kävelyttää' ´paikoilleen siten, että pystysuorana kallistaa pikkuisen sivulle, jolloin paino tukevasti toisen reuna pystyn varassa.
Sitten vain kääntää toista reunaa 90 astetta toivottuun suuntaan, kallistaa sen jalan varaan ja toista reunaa kääntää taas 90 astetta eteenpäin...  paino pitää ne tarkasti pystyssä.


koivunkaatoa
28.3.2020

Ei saa alhaalta koko pituutta samaan kuvaan. Tuonne vain ylös ja paksu oksa katkeaa helposti, kun sahaa pokasahalla päällipuolelta, niin oksan paino avaa sahaussaumaa väkisin isommaksi ja oksa taittuu jo paljon ennen katkeamistaan.


koivunkaatoa
28.3.2020

Kuva vaakatasossa sivulle
koivunkaatoa
28.3.2020
Ja niin ne rysähtävät turvallisesti alaspäin...
koivunkaatoa
31.3.2020
Karsin vielä siitä kaadettavasta puustakin tikapuilta niitä isompia puolessa välissä olevia oksia.

koivunkaatoa

Mitä vähemmän on isoja alaoksia kaadettaesssa, sitä paremmin saa puun haluttuun suuntaan. Tikapuut ovat kaadettavaa puuta vasten pystyssä.

koivunkaatoa
31.3.2020

koivunkaatoa

Paras pätkiä ja viedä jo polttopuupinoon jatkokäsittelyä varten. Paksummat vielä halkaisukoneeseen. Ennenkuin koko puu tulee käsiteltäväksi.


Lähestytään varsinaista H-hetkeä = 5 tuntia... josta on 19 min video.


koivunkaatoa
7.4.2020

Korkealle koivuun kiinnitetty kasinkertainen nailonköysi - solmuvälit tarvitaan - on se, josta vaijerivinssi pakottaa koivun oikeaan suuntaan....
Koska vinssin 'vetovara' on n. runsaan metrin verran... niin se täytyy saada siirrettyä aina uuteen valkoisen nailonköyden solmuväliin. Sen vuoksi tarvitaan vetoliina, jolla pidetään nailonköysi kireällä sen aikaa, kun vinssin vaijerivara vedetäään pitkäksi ja taas vipuvartta vitkuttamalla edestakaisin se vähän kerrassaan kiskoo taas metrin verran tähän suuntaan.
Ja kaikki on tukevasti paksun koivun ympärillä.
Alla olevassa kuvassa näkyy, että vaijerivinssi on hyvin pienikokoinen, mutta tehokas! Videossa se raksuttaa pykälä pykälältä....

koivunkaatoa
Punainen kaari osoittaa - tuossa vaiheessa puolessa välissä olevan vaijerinvaran.  Nuoli osoittaa vinssin vivun päätä. Vivun kääntäminen siis 180 astetta eli reunasta toiseen...siirtää vaijeria n. 3-4 cm, joten tässä on se 5000 kg vetovoimasuhde.koivunkaatoa
Tässä kuvassa näkyy selvästi systeemi puuhun asti. Koska vetovoima on 5000 kg (pystysuora nostovoima
2000 kg), niin puu ei pysty vastustamaan sitä, sillä vaijeri EI anna muuta mahdollisuutta. Sivusuunnassa voi jonkin verran olla pientä varaa, niinkuin kohta nähdään ja siirrytään katsomaan tilannetta toisesta suunnasta:koivunkaatoa

Nyt seistään täällä kaadettavan puun takana ja varmuuden vuoksi punainen nuoli osoittaa nailonköyttä ylhäältä sinne tukikoivun juurelle.
Koivu on jo hiukan kallistunut... ja vaijerin kiristämisen jälkeen on sahattu kaatokohta, josta muutama kuva:


koivunkaatoa


koivunkaatoa


koivunkaatoa

Vain vähän enää kiinni, mutta ei kaadu, koska:
koivunkaatoa

Oikealla oleva paksu koivu on se, jonka toiselta puolelta kaatuva puu menee, mutta kaadettavan puun latvassa olevat oksat ovat takertuneet tien toisella puolella olevan koivun yläoksiin.
Koska vaijerin (=punainen nuoli) sain vietyä vain koivun puoleen väliin, niin toisen puun yläoksat pystyvät vastustamaan vaijeria... Jos vaijeri olisi ollut ihan latvassa, niin se olisi kevyesti vetänyt latvaoksat toisen koivun ohitse.
Nyt täytyy vain lisätä vaijerin vetoa vähän kerrassaan, jolloin se hivuttaa latvusta vielä sivusuunnassa 5000 kg:n pakottamana.


koivunkaatoa

Kun vetoa lisättiin, niin se pakotti puun kaatumaan, mutta se jäi vielä toisen kaksihaaraisen koivun oikeanpuoleisen haaran varaan konkeloksi.

Koska kaatuva puu oli kuitenkin tuon toisen 'oikealla puolella', oli helppo ratkaista ongelma:


koivunkaatoa
7.4.2020
Kun tämä haara oli kaatunut, niin alkoi sade....
Seuraavana aamuna:

koivunkaatoa
8.4.2020 aamulla
Kanto oli työntänyt mahlaa ja kaikki oli hienosti kumossa.

koivunkaatoa

koivunkaatoa

Puolesta välistä eteenpäin otettu kuva...


koivunkaatoa

koivunkaatoa
8.4.2020

youtube
Youtube-video
koivunkaadosta
19 min 15 sekVälillä ehti tulla 'takatalvikin'.


koivunkaatoa
15.4.2020

koivunkaatoa
28.4.2020

Sitten pyysin Pasin avuksi, kun issias kenkkuili... ja niin saatiin valmiiksi:


koivunkaatoa
10.5.2020

koivunkaatoa
10.5.2020

Valkoinen aine maassa ei ole lunta, vaan moottorisahan purua...!

Kauempana näkyy toinen kotipupuistani, mutta piti saada parempi kuva lähempää.koivunkaatoakoivunkaatoa
Seuraavana aamuna piti vielä ottaa kuva siitä kaksihaaraisesta, jonka katkaistu osa piti siistiä.
Valkoiset pisteet saunan punaista seinää vasten on taas uutta lunta.....kanto

Kanto tunkee kaunista vaaleanpunaista mahlaa vielä pitkään.

Yhden 80v koivun tarina on valmis!Myöhemmin pitää istuttaa uusi koivu samalle paikalle, koska funkkistalot ja pihapiiri on suojeltu kaavalla.
Ainoa hyvä puoli on siinä, että minun ei tarvitse sitä enää kaataa!! :D

* * *

LUONTOKUVIEN KOONTISIVULLE

PALUU ETUSIVULLE


sivulaskuri