Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
LASTEN EHTOOLLISELLE OSALLISTUMISESTA

Lasten ehtoolliselle osallistumisesta oli keskusteltu kirkossamme jo 1960 luvulla ja asia eteni vähitellen niin, että
v 1973 kirkolliskokous teki periaatepäätöksen palaamisesta kristikunnan vanhimpaan ehtoolliskäytäntöön: Kaste ja ehtoollinen kuuluvat yhteen ja lapset osallistuvat yhdessä vanhempiensa kanssa ehtoolliselle.
Piispainkokoukselta tuli v 1978 käytännön ohjeistus lasten osallistumisesta ehtoolliselle "vanhempien, isovanhempien, kummien tai lasten kristillisestä kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kanssa...."


ESITE MUUTOKSEN KÄYTÄNNÖN OHJEIKSI
 
Lasten Keskus valmisti esitteen, jota jaettiin paljon seurakuntiin, lapsi- ja perhetyön parissa, koulutustilanteissa. Esitettä olivat laatimassa mm. lapsityön kouluttajat Pirkko-Liisa Alopaeus ja Orvokki Harjuvaara ja Juhani Järvelä huolehti taitosta. Esitteen valokuvat otettiin Järvenpään kirkossa tavallisessa jumalanpalveluksessa - vain yksi 'lavastettuna' alttarinäkymänä, jossa kolme lastamme olivat alttarin edessä seisomassa.


Esite kansi

Vasemmalta Airi Lehtineva, Petteri Harjuvaara, Samuli Harjuvaara, Orvokki Harjuvaara ja
alttarilla silloinen Kirkon koulutuskeskuksen johtaja, myöhemmin piispa Kalevi Toiviainen.


esite sivut 2-3

esite sivut 4-5

esite sivut 6-7

Kuvassa alttarin ääressä Arto Lehtineva ja Aate Lehtineva.

takakansi

Lataa pdf-versio...

Esitteessä mainittu "Jukka ja Jaana ehtoollisella" ilmestyi v 1978 ja sen tarkastajina olivat piispat Erkki Kansanaho ja Yrjö Sariola.

LASTEN KESKUS tuotti myös Jukka ja Jaana-sarjaan kirjan ehtoollisen vietosta.

Orvokin kirjojen sivulla.


PEREHDYTYSTÄ LAPSITYÖNTEKIJÖILLE JA VANHEMMILLE

Tässä yhteydessä tuli tarpeelliseksi opastaa sekä vanhempia että seurakunnan lapsi- ja perhetyöntekijöitä ym. ehtoolliskasvatuksessa.

Orvokki oli Seurakuntaopistolla ollut jo useiden vuosien ajan osa-aikaisena lapsityön kouluttajana ja yhdessä hänen kanssaan teimme lyhyen koulutusmonisteen, jossa käsitellään lasten ja perheiden ehtoolliskasvatukseen liittyviä käytännön näkökulmia.
- Moniste löytyi Kirkon riemuvuotta 2000 valmistelleen projektisihteerin Helena Rummukaisen penkoessa Kirkkohallituksen arkistoja.

Paluu etusivulle