Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työuraORVOKIN SILMÄLASIT


Orvokki joutui pitämään aina silmälaseja, koska hän ei nähnyt mitään oikealla silmällään. Näkövika selvisi vasta kansakoulussa, kun terveyssisar kävi pitämässä tarkastusta oppilaille. Siellä piti katsella E-kirjaintaulua ja peittää kädellä vuorotellen toinen silmä. Terveyssisar ihmetteli, miksi Orvokki tirkisteli sormien välistä vasemmalla silmällä oikean näköä tutkittaessa. Orvokki vastasi, ettei hän muuten näe sitä E-kirjaintaulua.
Syy oikean silmän sokeuteen ei koskaan selvinnyt. Yksi arvelu oli, että silmä olisi karsastanut pienenä lapsena niin pahasti, että kaksoiskuvien välttämiseksi aivotoiminnot sammuttivat tämän toisen kuvan ja näköhermo käyttämättömänä surkastui.

Järvenpäässä asuessamme Taina Pikkarainen valitsi aina Orvokille lasit ja rohkaisi Orvokkia valitsemaan hänelle sopivia uusia malleja. Uudet lasit olivat aina tärkeät Orvokille. Siksi keräsin hänen yöpöytänsä laatikoista vanhat lasit ja asettelin ne peilipöydän vasemmalle puolelle järjestykseen.
Lasten valokuva on usean vuoden takaa, sillä se oli Orvokilla ensimmäisellä polkupyörämatkallaan pyörän ohjaustankoon kiinnitetyn karttalaukun muovin sisässä aina nähtävissä ajon aikana. Eemiliä ei ollut vielä tuossa kuvassa ja siksi Orvokki pujotti muovin alle pienen erillisen kuvan Eemilistä. Kuvan kohteen mukaisesti vikkelänä ja liikkuvana kuva kuitenkin karkasi muovin alta jossain vaiheessa.

silmälasit

ISOKOKOINEN KUVA


Nuo etummaisena olevat, Orvokin viimeiset silmälasit olivat Einolle hyvin mieliinpainuvat ja tärkeät. Hän oli päiväkodissa ja siellä järjestettiin isovanhempien päivä. Jokainen lapsi piirsi / maalasi kuvan isovanhemmistaan. Orvokin kuvassa Eino nosti sinisankaiset silmälasit näkyvään rooliin ja kuvan nimeksi hän oli vielä sanonut: "Ooto menossa juhliin!"


Ooto menossa juhliin


* * *

Paluu peilipöydästä kertovalle sivulle