Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
SAUNAN PERUSKORJAUS
1980 - luvun alkupuolella

Saunalle ei ollut 'talvivesijohtoa' ja niin ensi töiksi kaivettiin routarajan alapuolelle oma vesijohto talolta. Koska kaivanto pitää olla vähintään n. 1,5 m syvä roudan vuoksi. Silloin oli vielä kovia pakkastalvia. Koska pohjavesi on vieressä hyvin lähellä, niin se tuli kaivantoon ja täytyi kiireesti saada kaivamisen edistymisen myötä muoviputki sinne pohjalle, sillä vesi rupesi syövyttämään kapean kaivannon reunoja ja jos ne olisivat 'kaatuneet' kaivantoon, se olisi ollut liian matala ja vellimäinen, jota olisi ollut hyvin vaikea syventää.  

Kaivaminen aloitettiin saunalta talolle päin. Keväällä oli jo toteutettu saunarakennuksen korottaminen 40 cm, tarkemmin myöhemmin sivulla.

saunan remontti
Kuva 691-2  -  v 1981

vesijohto
Kuva 691-3  -  v 1981

Sininen Tuusulanjärven pohjasavikerros on hyvin lähellä. Se on myös nähtävissä keskustan kerrostalojenkin rakennustyömaalla. Tuusulanjärvi on vanhan Ancylusjärven erilliseksi jäänyt allas.
vesijohto
Kuva 691-6  -  v 1981
saunan remontti
Kuva 691-1  -  v 1981


VESIJOHTO
Kuva 691-5  -  v 1981

VESIJOHTO
Kuva 691-8  -  v 1981
Orvokilla oli lähtö töihin ja 'papiljotit päässä' huivin alla.
VESIJOHTOKuva 691-9  -  v 1981


Maassa ei ole lunta, vaan valkoinen/harmaa on taivaalta heijastuvaa valoa.saunan remontti
Kuva 691-2  -  v 1978

saunan remontti
Kuva 691-1  -  v 1978

Saunan vintillä oli lämmitettävä 'hellahuone', jossa oli sodan jälkeen vuokralaisena äiti ja pieni poika, kun asunnoista oli pulaa.
Petteri hyödynsi ala-asteella tämän tilan bändinsä harjoittelutilana, koska sieltä soitto ei häirinnyt ketään. Muistelen, että Petteri soitti kitaraa oikealla ruskea ja rummut olivat Henkka Uhleniuksen. Lasse Tuononen oli solisti ja Janne Lakso soitti punaista bassoa. Bändi esiintyi kerran Keskustan ala-asteen kevätjuhlassakin.

Petteri:
Myöhemmin Yläasteella oli oikea bändi: Hape Heiskanen - rummut, Mika Sikström - kitara, Kassu (en muista sukunimeä) - basso, Tuula Jukola - laulu. Esiinnyimme monessa koulun tilaisuudessa. Sinisellä Transitilla haettiin PA-kamoja Hesasta 🤦‍♂️ Kalevala Jazz Band.

transit
Kuva 693

Muistan, miten muutaman kerran olin Transitin kuljettajana, koska nuorilla ei vielä ollut ajokorttia. Mielellään siihen lähdin, kun nuorilla on hyvä harrastus ja - 'perheellisen on pakko yrittää' :)saunan remontti
Kuva 691-6  -  v 1981

Sauna oli varsin huonossa kunnossa, koska se oli ollut 1939 -1958 välisen ajan aina järven kevättulvan aikaan Pari viikkoa veden alla samoin kuin liiterirakennuskin. Tästä tulvatilanteesta on monta hyvää kuvaa toisella sivustolla  https://www.jaakkoharjuvaara.fi/jaakko_maisema.shtml#TULVA .
Saunarakennusta jouduttiin nostamaan 40cm, koska lattioissa ei ollut eristeitä, huonekorkeus aivan liian matala pitemmille henkilöille jne... 
Nostamisesta en ole löytänyt vielä löytänyt kuvia. Sitten nostamisen jälkeen piti laittaa eristeet lattiaan, ja valaa uudet lattiat jne.... ja uudet ikkunat, uusi ulkovuori ja sen alle 7cm lisää vuorivillaeristettä ja sisälle panelit seiniin ... yli 1000m eli kilometri panelia...   

PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELU JA VASTUU
Onnistuin saamaan vielä paikallisen ansioituneen pitkän linjan suunnittelijan Matti Nurmen suunnittelemaan ja valvomaan koko homman. Vanhalla kokeneella mestarilla on aivan valtava määrä tietoa ja osaamista, jota tarvittiin. https://www.jaakkoharjuvaara.fi/historia_saha.shtml#MATTINURMI
Nostovaiheen toteutti keväällä  'Anttonen apunaan Tapio Ahonen'.  Sitten kesän aikana tein vähän itse koolausten jatkamista - tulvassa mädäntyneet - terveeseen vaiheesen asti kahta puolta sitä entistä 2x4 ja sinne eristeet ja laudoitus, jonka päälle tuli sitten paneelit myöhemmin.

Yllä oleva ja seuraavat kuvat ovat lattian valamisesta , niinkuin näkyy.

saunan remontti

Kuva 691-4  -  v 1981

Pidempi mies on apuna ollut Eino Peltonen ja selin on paikkakunnan paras lattiamestari Arvo Ruti. Jälleen Nurmi neuvoi, että jos saat Rutin tekemään lattian, niin silloin on huolet poissa siltä osin. Näin kävikin.
saunan remontti
Kuva 691-3  -  v 1981
Eino Peltonen ottaa kottikärryyn valmista massaa ja takana kallistamassa on Samuli.

saunan remontti
Kuva 691-7  -  v 1981
Sitten lisää hiekkaa ja sementtiä ja vettä.
saunan remontti
Kuva 691-5  -  v 1981
Reipas apumies Samuli.saunan remontti

saunan remontti
Kuva 691-1  -  v 1981
Arvo Ruti viimeistelee eteisen lattiaa.
saunan remontti
Kuva 691-8  -  v 1981


saunan remontti
Kuva 691-9  -  v 1981

Löyly ja pesutila olivat yhtä tilaa vanhoissa saunoissa. Tällä puolella oli ennen muuripata. Savuhormin toisella puolella kiuas. Samassa tilassa oli aina katossa kuuma ja lattialla viileää. Löylyn lisääminen lisäsi koko tilan kuumuutta ja oli väsyttävää. Jatkossa piti erottaa löylytila pesutilasta.kaapeli
Kuva 691-11  -  v 1981
Arvo Ruti valoi pesutilan ja pukuhuoneen lattiaan 700w lämpökaapelin, jonka avulla talvella pidetään matala peruslämpö sisätiloissa, jotta vesijohdot eivät pääse jäätymään - vaikka saunan lämmityksessä olisi jostain syystä pidempikin tauko.saunan remontti
Kuva 691-10  -  v 1981

Uusi pystykoolaus ulottuu tuon laudotuksen verran ylemmäksi sokkelista. Lattia on valettu ja sen päälle levitettiin muovi, jotta se ei kuivuisi liian nopeasti ja halkeilisi. Pesutilan ja pukuhuoneen lattian alle valuun tuli 700 w lämmityskaapeli, jotta se pitäisi lattian sen verran lämpimänä, ettei vesijohto pääse jäätymään.

* * *

Kuvia on tulossa lisää, mutta koska ne täytyy skannata paperikuvista, joita ei ole albumeissa, niin etsiminen vie aikaa! Toistaiseksi en ole ehtinyt käydä läpi muuta kuin albumeita.... liäksi on monta laatikollista negatiivikuoria ja erillisiä paperikuvia....

* * *

PERUSKORJAUS JATKUI

Kun nostotyö oli tehty, sekä seinät kiinnitetty ja koolattu alas ja lattiat valettu, oli edessä sisäremontti. Uudet ikkunat oli jo tilattu, rakennus täytyi ulkopuolelta vuorata lisää vuorivillaa 7 cm ja uusi ulkovuoraus. Sisältä piti kaikki seinä pinnat paneloida uudelleen, eristää löylytila omaksi ja pesutila omaksi tilakseen jne...
Matti Nurmen kanssa mietittiin jatkoa. Olin tehnyt itse paljon sisä-pintaremonttia jo taloon muuttaessamme... mutta tämä oli iso urakka ja siinä tarvittiin ammattimiestä - ja oma kesäloma ym. oli jo käytetty.
Matti Nurmi tunsi Järvenpään kaikki tekijät monen vuosikymmenen ajalta. Hän sanoi, että jos saat Laakson veljessarjasta Kauko Laakson, on rakentanut monia taloja ja on parhaita ammattimiehiä, joita kannattaa kysyä. Taas Matti Nurmi sanoi, että jos Kauko tulee, niin silloin kaikki menee hyvin, mutta hän tarvitsee apumiehiä.
Kauko asui perheineen Huhtakadulla... tunsin järvenpääläisiä aika paljon ja Laakson perheen äiti oli mukana seurakunnassa ym. asioissa. Kauko oli rakennusliikkeellä päivätyössä - oli vahva kuin karhu - urheilun alalla kuuluisa ja hyvin menestynyt painija.
Kävin Kaukon luona kysymässä, voisiko hän ajatella tällaista sivutyömaata ja hän lupasi tulla katsomaan ja yhdessä Matti Nurmen kanssa.
Nurmi esitteli työmaan ja selvitti tilanteen... Kauko mietti - sitten hän sanoi, että hän voi ryhtyä tähän niin, että hän tulee arkisin n. 17 aikaan, kun on käynyt työpäivän jälkeen syömässä kotona ja tulee tälle työmaalle, mutta hänellä pitää olla koko ajan apumies sillä tavalla, että esim. ulkovuorausta tehtäessä hän on ylhäällä telineellä ja apumies sahaa valmiiksi ilmoitetun mittaiset laudat ja listat ja ojentaa ja hän asettelee ja naulaa ne paikoilleen ja ulkolaudat ja listat pitää maalata jo edellisenä päivänä, niin että ne valmiina lyödään seinään, sisällä hän antaa vain aina panelin mitat ja saa mittaan sahattuina, lyö seinään jne.. ja kaikessa hån saa tehdä sitä valmista vaihetta ja apumies pitää huolen, että kaikki on käytettävissä. Petterin kanssa sitten vuorottelimme apumiehinä, jos minulla oli iltatöitä. Lauantaipäivät hän teki aamusta sinne illansuuhun, kävi vain syömässä lounaalla lähellä - kotonaan.
Lauantaina, kun klo tuli 11, niin Kauko totesi myhäillen, jaahas emännällä on ruoka valmiina...se on paras mennä sovittuun aikaan, ettei jää ilman :D 
Ja sitten taas jatkettiin. Työ edistyi tällä tavalla yllättävän nopeasti... oli opettavaista nähdä taitavan ammattimiehen työtä.

Yksi pieni yksityiskohta, jossa jälleen Nurmen pitkä kokemus ratkaisi hienosti asian. Kun löylytila eristettiin pesutilasta, niin siitä muodostui pieni - sinänsä riittävän kokoinen max 3-4 henkilöä löylyssä samalla kertaa - ikkunaton tila. Samoin pesutila oli ikkkunaton tila.
Mietittiin, että jos löylyn ja pesutilan välille laittaisi lasioven ja pesutilan ja pukuhuoneen välille lasioven, niin pukuhuoneesta luonnonvalo näkyisi pesutilaan ja ja löylytilaan ja vaikutelma olisi valon lisäksi myös avarampi.
MUTTA lasiovet maksoivat markka-aikaan n. 2000 mk / kpl eli yhteensä 4 000 mk pelkät väliovet. Totesin Matti Nurmelle, ettei ole mahdollisuutta hankkia sellaisia.
Nurmi hymyili ja sanoi, että "hänellä on hyvin yksinkertainen ratkaisu tähän asiaan."
- Osta 2 kpl kaikkein halvimpia komeron ovia = puinen kehys ja vaneriset aukot oven kehyksen sisällä.
- Ota 2x4 patiskan pätkä. Aseta se oven vanerisen aukon viereen pitempi sivu oven kehystä vastaan.
- Kumauta kirveen hamaralla sitä patiskan pätkää, niin se oven kehys irtoaa helposti liimauksesta.
- Ota vanerilevyt pois ja laita niiden tilalle aukkoihin ikkunalasit.
- Ota Eri-Keeper liimaa saumoihin ja koputtele se oven pystykehys takaisin paikolleen ja anna liiman kuivua.
- Näin syntyy kolmella lasiruudulla oleva kevyt väliovi.

Tein työtä käskettyä ja tulos nähtävissä seuraavissa kuvissa:

saunanovi


saunanovi


Vielä muutamia kuvia...


sauna


sauna


sauna


joulusauna

laituri
* * *


Rakennusten historiasivulle


PALUU ETUSIVULLE


sivulaskuri