Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
SERAFIM SAROVILAINEN -
IKONI
KODISSAMME


Kun nuorin poikamme Samuli 19v iässä joutui pelkääjän paikalla - kuskin vieressä istuessaan - vaikeaan liikenneonnettomuuteen, niin ystävämme Isä Viktor kysyi lupaa viettää Järvenpään ortodoksikirkossa rukouspalvelus Samulin tajuihinsa tulemisen, selviämisen, toipumisen puolesta.

kirja
Orvokin kirja onnettomuudesta
ja 1,5 vuotta eteenpäin.
Kirjastoissa
saatavissa.


Silloin Serafim Sarovilainen tuli kotiimme. Isä Viktor antoi meille Serafimin - sairaiden puolesta rukoilijan ikonin.


serafim

Serafimin ikonin edessä on lasinen enkeli, jonka takana ennen ikonia palaa tuikkukynttilä valaisten pimeällä ikonin ja enkelin. Lasten lapset kietoivat enkelin kaulaan Orvokin rakastaman Serafimin hopeisen riipuksen.

Munkki Serafim, oli eläessään vetäytynyt yksinäiseen keljaansa, munkin kammioonsa, rukoili siellä paljon ja otti vastaan sairaita ja kärsiviä ihmisiä ja heidän läheisiään.


IKONINÄYTTELY
Ennen Helsingin ortodoksiseurakunnan omaa kirkkoa Kaskitien varrella oli rakennettu, niin sovimme isä Viktorin kanssa, että luterilaisen srk:n uuden seurakuntatalon (v. 1983) tiloissa järjestettiin IKONINÄYTTELY. Sen avajaisissa isä Viktor kertoi ikonin merkityksen minullekin ymmärrettävällä tavalla:
Ortodoksinen kirkko ei julista ketään pyhimykseksi niinkuin katolisessa kirkossa ikonit eivät ole pyhimyksen kuvia. Ortodoksit ajattelevat, että hurskaat ihmiset, jotka täällä rukoilivat jo ihmisten puolesta, niin rukoilevat edelleen siellä taivaassa - niinkuin Jeesuskin tekee tälläkin hetkellä Hepr 7:25 - 8:1.
Tästä näyttelystä ei minulla ole valokuvaa, mutta myöhemminkin ortodoksisen ikonimaalausryhmän töistä on ollut näyttelyitä luterilaisen kirkon ja kappelin, tiloissa.


ikoni

https://www.jaakkoharjuvaara.fi/jarvenpaan_kirkko.shtml#IKONINAYTTELY


IKONI
Isä Viktorin selvitys avasi minulle, ikonin merkityksen, sanoman yhteisestä rukouksen maailmasta jo perille päässeiden pyhien ja meidän täällä olevien kanssa - taivaassa Isän oikealla puolella olevan Jeesuksen Kristuksen, Vapahtajamme rukouksen kanssa.
Ikoni auttaa meitä muistamaan heitä, heidän vaellustaan, esirukoustaan taivaassa nytkin. Ikoni auttaa meitä hiljentymään samaan rukoukseen...

(Minun kertomukseni ikoneista on 'luterilaisen' kertomaa ja toivon, ettei se häiritsisi ortodoksikristittyjä kovasti- heidän sivustoiltaan löytyy laajempi ja parempi selvitys - tämä on vain henkilökohtaista kokemustani.)

https://ort.fi/


KIITOSPALVELUS
Kun Samuli oli toipunut niin paljon, että pystyi kävelemään, isä Viktor piti yhdessä kanttori Tatjana Wileniuksen ja meidän kanssamme yksityisen kiitosrukouspalveluksen Järvenpään valmistuneessa Ortodoksikirkossa 1990-luvun alussa.

Samulin onnettomuuden yhteydessä saimme paljon tukea, rakkautta  ja esirukouksia omassa seurakunnassamme ja ystäviltä. Kuitenkin minulla oli aina kirkkoherrana se tehtäväni sisimmässäni velvolliuus: minä olen vastuussa seurakunnasta, seurakuntalaisista... Siksi jokin pidäke oli koko ajan, minun kuuluu kantaa heitä.


ORTODOKSISEURAKUNNAN
yhteyksissä, kirkossa, ikonien keskellä olin ilman mitään viran velvoitetta... saatoin antaa sisimmän tuskan, kivun ja hädän lapsemme puolesta purkautua ulos... Serafimin - sairaiden puolesta rukoilijan ikonin edessä.  Saman koen hiljentyessäni kotona hänen ikoninsa äärellä rukoukseen...aina myös silloinkin, kun on vaikeimmat ja raskaimmat tilanteet elämässä.


serafimTAIVAAN KOTIIN
Kun en päässyt saattamaan Orvokkia kuolinvuoteelleen Meilahden päivystyksessä - niin saattelin hänet Serafim Sarovilaisen ikonin äärellä ja minulla oli vahva tuntu siitä, että rukouksessa olen läsnä hänen vuoteensa äärellä yhdessä taivaassa rukoilevan Serafimin kanssa. - Tässä yksi niistä väkevimmistä kokémuksista.

kuva

video
Lisää
Orvokin
lähdön  videossa


ÄITI
kokee aina syvimmin lapsensa tuskat, kivut ja kohtalon, koska on kantanut lastaan ennen syntymää 9 kuukautta sydämensä alla. Ostin kerran Orvokille Tallinnassa Toompean mäellä olevan kauniissa ortodoksikirkossa käydessäni - jälleen kerran sytyttämässä ja rukoilemassa Serafim Sarovilaisen suuren ikonin äärellä... ostin hopeariipuksen, jossa oli Serafimin kuva, ikoni.

Se oli Orvokille niin tärkeä, että hän piti sitä aina, riippumatta mikä tilanne oli tai mikä puku hänellä oli ... Serafimin riipus piti olla hänellä kaulassaan. Vain papin virkapuvun yhteydessä hänellä oli siihen kuuluva hopearisti.

papin risti    Serafim


NYT
Orvokin ja monen muun jo ollessa siellä perillä... niin kun tulee jokin vaikea tai raskas asia, niin hiljennyn rukoukseen usein Serafimin ikonin äärellä ja huokaisen... "koittakaa nyt tekin siellä rukoilla tämän.... asian, ihmisten puolesta..."
Kun asia sitten on selvinnyt tai kääntynyt parempaan päin, niin sanon hiljaa - kiitos ja minulla on hetken aikaa ei tunne, vaan tietoisuus, että Orvokki oli hetken aikaa jossain hyvin lähellä.SERAFIMIN IKONI
on sen tähden kodissamme yksi sen tärkeitä yksityiskohtia (ks.edelllä).SAMULILLA on itsellään useampiakin Serafimin ikoneja omassa kodissaan... ja Serafimin rukous taivaassa on läsnä Samulin elämässä.


serafim

Ylitorniolla  31.10.2018


Kiitos Taivaan Isälle hänen ihmeellisestä armostaan ja hoidostaan!


* * *

LISÄTIETOA:

1. SERAFIM SAROVILAISEN ELÄMÄNVAIHEET
(19.7.1754 - 2.1.1833)  Ortodoksikirkon sivustolla
https://ort.fi/pyhittaja-serafim-sarovilainen


2. Serafim Sarovilaisen PERSOONASTA JA OPETUKSISTA Valamon kansanopiston seminaarissa
"Pyhä Serafim Sarovilainen 23.11.2003
- mielenkiintoinen 10 sivun pdf-tiedostoPaluu kuvien ja sanojen koontisivulle


PALUU ETUSIVULLE


sivulaskuri