Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura




KEITTOJEN RESEPTEJÄ:

klikkaa...

1. KESÄKURPITSAKEITTO
2. PERUNAPURJOKEITTO
3. OMENAINEN PORKKANAKEITTO
4. SIPULIKEITTO
5. KERMAINEN HIRVISIENIKEITTO


* * *


1. KESÄKURPITSAKEITTO


Ohjeen olen saanut alunperin Yhteishyvän reseptisivuilta, mutta olen muutellut sitä niin paljon, ettei ole oikein laittaa alkuperäistä näkyville. Teen yleensä 2-3 -kertaisen annoksen, koska siltä kerralta yli jäävän keiton voi hyvin pakastaa ja lämmittää kuin juuri keitetyn.

500 gr kesäkurpitsaa
tavallinen sipuli
purjosipulia (voi käyttää halutessaan pari valkosipulinkynttä)
1-2 rkl öljyä
1 l vähäsuolaista kasvislientä (kuutiosta tai fondista)
mausteina esim. sitruuna (tiiviste), balsamico, suola, sokeri, mustapippuri, rakuuna jne...
vihreä Koskenlaskija-juusto
tarvittaessa ruokakermaa

- - - -

Huuhtele ja kuutioi kesäkurpitsa. Kuori ja silppua purjosipuli. Purjo on helppoa käyttää, koskase antaa pehmeän maun eikä koskaan ole liian väkevää. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kesäkurpitsaa ja sipulia ja purjoa jatkuvasti sekoittaen ja lämpöä pienentämällä antaen hautua sopivasti, niin että pehmenevät kunnolla. Lisää kasvisliemi. Keitä kannen alla puolen tuntia hiljaisella lämmöllä ja soseuta sauvasekottimella tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää vähitellen omien mieltymystesi mukaan erilaisia vivahteita. Kasviskeittoon sopivat 'raikkaat' maut. Lopuksi sulatetaan keittoon kuutioitu vihreä Koskenlaskija-juusto. Tarkista sitten maku. Jos on tullut liian voimakasta - juusto tasaa makuja - niin lisää vielä ruokakermaa.  
Keitto on paras valmistaa jo edellisenä päivänä, koska yön aikana maut 'imeytyvät' parhaiten. 
Jos keitto on liian 'lirua' / juoksevaa, voit saostaa vehnäjauholla - gluteeniton vaihtoehto maissi- tai tattarijauholla.

Yleensä teen vähintään 2-3 -kertaisen annoksen, sillä sen valmistaminen ei vie aikaa juurikaan enempää ja lopun voi aina pakastaa.


kesäkurpitsakeitto

Sipuli, purjo ja kesäkurpitsa kannattaa kuullottaa rauhassa.

(Perspektiivi näyttää kuin ainekset olisivat kulhossa, mutta ne ovat 7 litran teräskattilassa.


kesäkurpitsakeitto

Siivilä auttaa suurustamisessa, jos ei liota jauhoja erilliseen neste-erään.


http://jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/kesakurpitsakeitto.pdf


* * *
 


2. PERUNAPURJOKEITTO

Sain reseptin aikoinaan Facebookista ja sitten tuunasin sitä vähän tapojeni mukaisesti.
2 rkl öljyä

1 - 2 sipulia viipaloituna

3 - 4 purjoa (n. 600 g) viipaloituna

5 - 6 perunaa (n. 500 g) lohkoina

1 ½ l vettä

2 ½ tl suolaa

1 tl timjamia

ripaus mustapippuria

1 dl ruokakermaa / kerman sijasta voi laittaa myös paketin Viherpippurikoskenlaskija-sulatejuustoa

Kuullota kasviksia miedolla lämmöllä öljyssä, niin miedolla, etteivät ala ruskistu. Sekoita aina välillä, kunnes kasvikset pehmenevät, muuttuvat läpikuultavaksi melkein massaksi. Silloin niistä irtoaa parhaiten maut keittoon, vie aikaa n. 30 - 45 min.  Keittojen kanssa ei koskaan pidä kiirehtiä.

Lisää vesi sekä mausteet ja kun alkavat kiehua, niin anna hautua kannen alla kypsäksi n. tunnin verran, niin että ne juuri ja juuri kiehuvat hiljalleen 1-2 asennolla lieden säätimellä.

Soseuta sauvasekoittimella, lisää kerma / vihreä Koskenlaskija kuutioituna ja kiehauta.
 
- - - -

Olen tuunannut maustamista pienellä määrällä balsamiviinietikkaa tai sitten sitruunamehua / uutetta.

- - - -

Keitoista tulee kaikkein maukkaimpia, kun valmistaa ne tarjoilua edeltävänä päivänä. Antaa seistä valmiina kattilassa yön yli ja lämmittää sitten tarjoiltavaksi. Yön aikana maut imeytyvät parhaiten ja keitto on maukkaimmillaan.

Voi pakastaa, niin voi tehdä vaikka kaksinkertaisen annoksen kerralla ja pakastimesta on helppo ottaa tarvittaessa tarjolle. Opiva annos 2-3 hengelle on helppo pakastaa 400 gr raejuusto tms. rasioissa. Lämmittäessä voi lisätä vähän ruokakermaa. Rasiat kestävät konepesunkin, paitsi läpinäkyvät kannet on hyvä tiskata käsin.

https://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/perunapurjokeitto.pdf


* * *


3.OMENAINEN PORKKANAKEITTO

Resepti on lähtöisin: Helsingin Sanomat 27.9.2012  Teemat Ruoka Resepti - sitten tuunattu edelleen.


(3–4 annosta)

700 g porkkanaa

1 sipuli

(2 valkosipulinkynttä) olen jättänyt pois, koska en käytä valkosipulia - monet ovat allergisia sille

1 omena

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

1 rkl voita

1 l vettä

2 rkl kanafondia

1 tl juustokuminaa

1/2 tl kanelia

1/2 tl muskottipähkinää

1 dl turkkilaista jogurttia

suolaa, mustapippuria


- Kuori ja pilko porkkanat, sipuli ja valkosipuli. Pese ja pilko omena.

- Kuumenna kattilassa voi ja kuullota sipuli, valkosipuli ja inkivääri jälleen hyvin miedolla lämmöllä - etteivät ruskistu ja n. 30-45 minuuttia.

- Lisää porkkana ja kuullota jälleen rauhassa, että ehtii pehmetä.

- Lisää vesi, fondi, omena ja mausteet.

- Kiehauta ja anna aivan hiljaisella lämmöllä kiehua itsekseen kannen alla noin puoli tuntia tai kunnes porkkanat ovat kypsiä.

- Lisää hieman vettä, jos keitto vaikuttaa liian sakealta.

- Soseuta tehosekoittimella, kuumenna tarvittaessa uudestaan ja lisää joukkoon jogurtti.

- Mausta suolalla ja mustapippurilla.

- Jos teet tarjoilua edeltävänä päivänä, niin maut imeytyvät paremmin yön aikana keittoon.

- Kun tekee 2-3 kertaisen annoksen, niin se on helppo pakastaa.

porkkanakeitto

Valmis keitto on jäähtymässä ennen pakastamista.

https://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/omenainen_porkkanakeitto.pdf


* * *



4.SIPULIKEITTO


Sain kerran lahjaksi Hans Välimäen erinomaisen keittokirjan "Mummola" OTAVA.FI 68.2
ISBN 978-951-1-25779-0
Huippukokki Hans Välimäen hersyvää tyyliä noudattavassa alkulauseessa hän aloittaa "Lukijalle":

alkupuhe

Vaikka sivu päättyy kouluruokaan,  josta monilla meillä 1950-luvun koululaisilla on osittain karmaisevia muistoja... (alkupuhe jatkuu vielä pari sivua hersyvää tekstiä nykyruuanlaitosta...) ... niin kirjassa on upeita, yksinkertaisia reseptejä - mummolan reseptejä, joilla valmistuu hyvää ruokaa ilman lukuisia lisäaineita ja mausteita, joita ei tavallisesta kotikeittiöstä luonnostaan löydy ja jota liike-elämä haluaa myydä hyllymetreittäin...
Otan tähän vain lupaamani yhden esimerkin, sipulikeiton, jota tarjottuani moni on kysynyt, miten saa näin maukasta? Mitä olet laittanut tähän ? Hämmästys on ollut suuri, kun olen hakenut Välimäen keittokirjan, katso itse, miten yksinkertaista...


Siis SIPULIKEITTO Hans Välimäen ohjeen mukaan:

1 kg sipulia - mitä enemmän, sitä parempi

150 gr voita

2 l vettä tai kanalientä

suolaa, pippuria

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi kiekoiksi. Sulata voi kattilassa ja lisää sipulit. Herkistele sipuleita pehmeiksi matalalla  lämmöllä ainakin puoli tuntia - kunnes ne ovat kuultavan kultaisia (siis älä kiirehdi) ja karamellisoituneita.
Lisää liemi, sekoita ja kiehauta. Laita kansi päälle ja hauduttele noin 15 minuuttia matalalla lämmöllä välillä hämmentäen. - (Sauvasekoitinta ei saa käyttää missään tapauksessa.)
- - - -
(Välimäellä on vielä paahdetun juustoleivän ohje - keiton pinnalle - mutta suosittelen siihen ja moneen muuhunkin reseptiin omakohtaista tutustumista - kirjastosta tai divarista, koska kirja on julkaistu 2012 ja kierto alennusmyyntiin ja divariin on nykyisin nopea! Tiedäthän, ettei tarvitse netistä etsiä haluamaansa kirjaa jokaisesta divarista erikseen, vaan on divarien yhteinen verraton hakusivusto

antikvaari
http://www.antikvaari.fi/ 
Olen monta kertaa löytänyt sieltä hakemani teoksen. Kun teos on löytynyt ja sen varaa, systeemi ilmoittaa, mikä antikvariaatti sen myy ja ohjaa kontaktiin sen myyjän kanssa.


Näin yksinkertainen on sipulikeiton resepti ja maistuvaa tulee.

- Matalan lämmön kohdalla ei kannata ensi sijaisesti tuijottaa lieden numeroita, vaan matala lämpö on sitä, että kun keittokattilassa rauhallisen odotuksen jälkeen aivan aavistuksen verran hitaasti kuplii - niin lämpö on tarpeeksi matala.  - Toinen mahdollisuus on nostaa lämpö nopeasti niin, että se alkaa hyvin kiehua ja sitten kääntää heti 1-asentoon, pienimmälle. Vielä kansi päälle, niin voin tehdä ainoan poikkeuksen säännöstäni: "Älä mene koskaan  tietokoneelle kesken ruuanlaiton..!"
Kun keitto hiljalleen hautuu, voi rauhassa unohtua vaikka tunniksi tekemään kotisivustoa tai muokkaamaan kuvia - tai ottaa päivänokoset! :)



* * *



5.KERMAINEN HIRVISIENIKEITTO


riistakeitto



alkupuhe

* * *






PALUU reseptien sivulle

PALUU etusivulle



* * *

(Sivut täydentyvät aikaa myöten...)



Viimeisin päivitys 17.11.2013