Sain reseptin aikoinaan Facebookista ja sitten tuunasin sitä vähän
tapojeni mukaisesti.
2 rkl öljyä
1 - 2 sipulia viipaloituna
3 - 4 purjoa (n. 600 g) viipaloituna
5 - 6 perunaa (n. 500 g) lohkoina
1 ½ l vettä
2 ½ tl suolaa
1 tl timjamia
ripaus mustapippuria
1 dl ruokakermaa / kerman sijasta voi laittaa myös paketin
Viherpippurikoskenlaskija-sulatejuustoa
Kuullota kasviksia miedolla lämmöllä öljyssä, niin miedolla, etteivät
ala ruskistu. Sekoita aina välillä, kunnes kasvikset pehmenevät,
muuttuvat läpikuultavaksi melkein massaksi. Silloin niistä irtoaa
parhaiten maut keittoon, vie aikaa n. 30 - 45 min. Keittojen
kanssa ei koskaan pidä kiirehtiä.
Lisää vesi sekä mausteet ja kun alkavat kiehua, niin anna hautua kannen
alla kypsäksi n. tunnin verran, niin että ne juuri ja juuri kiehuvat
hiljalleen 1-2 asennolla lieden säätimellä.
Soseuta sauvasekoittimella, lisää kerma / vihreä Koskenlaskija
kuutioituna ja kiehauta.
- - - -
Olen tuunannut maustamista pienellä määrällä balsamiviinietikkaa tai
sitten sitruunamehua / uutetta.
- - - -
Keitoista tulee kaikkein maukkaimpia, kun valmistaa ne tarjoilua
edeltävänä päivänä. Antaa seistä valmiina kattilassa yön yli ja
lämmittää sitten tarjoiltavaksi. Yön aikana maut imeytyvät parhaiten ja
keitto on maukkaimmillaan.
Voi pakastaa, niin voi tehdä vaikka kaksinkertaisen annoksen kerralla
ja pakastimesta on helppo ottaa tarvittaessa tarjolle. Opiva annos 2-3
hengelle on helppo pakastaa 400 gr raejuusto tms. rasioissa.
Lämmittäessä voi lisätä vähän ruokakermaa. Rasiat kestävät
konepesunkin, paitsi läpinäkyvät kannet on hyvä tiskata käsin.
https://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/perunapurjokeitto.pdf
* * *
3.OMENAINEN PORKKANAKEITTO |
Resepti on lähtöisin:
Helsingin Sanomat 27.9.2012 Teemat Ruoka Resepti - sitten tuunattu edelleen.
(3–4 annosta)
700 g porkkanaa
1 sipuli
(2 valkosipulinkynttä) olen jättänyt pois, koska en käytä valkosipulia - monet ovat allergisia sille
1 omena
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 rkl voita
1 l vettä
2 rkl kanafondia
1 tl juustokuminaa
1/2 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
1 dl turkkilaista jogurttia
suolaa, mustapippuria
- Kuori ja pilko porkkanat, sipuli ja valkosipuli. Pese ja pilko omena.
- Kuumenna kattilassa voi ja kuullota sipuli, valkosipuli ja inkivääri
jälleen hyvin miedolla lämmöllä - etteivät ruskistu ja n. 30-45
minuuttia.
- Lisää porkkana ja kuullota jälleen rauhassa, että ehtii pehmetä.
- Lisää vesi, fondi, omena ja mausteet.
- Kiehauta ja anna aivan hiljaisella lämmöllä kiehua itsekseen kannen alla
noin puoli tuntia tai kunnes porkkanat ovat kypsiä.
- Lisää hieman vettä, jos keitto vaikuttaa liian sakealta.
- Soseuta tehosekoittimella, kuumenna tarvittaessa uudestaan ja lisää joukkoon jogurtti.
- Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Jos teet tarjoilua edeltävänä päivänä, niin maut imeytyvät paremmin yön aikana keittoon.
- Kun tekee 2-3 kertaisen annoksen, niin se on helppo pakastaa.
Valmis keitto on jäähtymässä ennen pakastamista.
https://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/omenainen_porkkanakeitto.pdf
* * *
Sain kerran lahjaksi Hans Välimäen erinomaisen keittokirjan "Mummola" OTAVA.FI 68.2
ISBN 978-951-1-25779-0
Huippukokki Hans Välimäen hersyvää
tyyliä noudattavassa alkulauseessa hän aloittaa "Lukijalle":
Vaikka sivu päättyy kouluruokaan, josta monilla meillä 1950-luvun koululaisilla on osittain karmaisevia muistoja... (alkupuhe jatkuu vielä pari sivua hersyvää tekstiä nykyruuanlaitosta...) ...
niin kirjassa on upeita, yksinkertaisia reseptejä - mummolan reseptejä,
joilla valmistuu hyvää ruokaa ilman lukuisia lisäaineita ja mausteita,
joita ei tavallisesta kotikeittiöstä luonnostaan löydy ja jota
liike-elämä haluaa myydä hyllymetreittäin...
Otan tähän vain lupaamani yhden esimerkin, sipulikeiton, jota
tarjottuani moni on kysynyt, miten saa näin maukasta? Mitä olet
laittanut tähän ? Hämmästys on ollut suuri, kun olen hakenut Välimäen
keittokirjan, katso itse, miten yksinkertaista...
Siis SIPULIKEITTO Hans Välimäen ohjeen mukaan:
1 kg sipulia - mitä enemmän, sitä parempi
150 gr voita
2 l vettä tai kanalientä
suolaa, pippuria
Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi kiekoiksi. Sulata voi kattilassa ja
lisää sipulit. Herkistele sipuleita pehmeiksi matalalla lämmöllä
ainakin puoli tuntia - kunnes ne ovat kuultavan kultaisia (siis älä
kiirehdi) ja karamellisoituneita.
Lisää liemi, sekoita ja kiehauta. Laita kansi päälle ja hauduttele noin
15 minuuttia matalalla lämmöllä välillä hämmentäen. - (Sauvasekoitinta
ei saa käyttää missään tapauksessa.)
- - - -
(Välimäellä on vielä paahdetun juustoleivän ohje - keiton pinnalle -
mutta suosittelen siihen ja moneen muuhunkin reseptiin omakohtaista
tutustumista - kirjastosta tai divarista, koska kirja on julkaistu 2012
ja kierto alennusmyyntiin ja divariin on nykyisin nopea! Tiedäthän,
ettei tarvitse netistä etsiä haluamaansa kirjaa jokaisesta divarista
erikseen, vaan on divarien yhteinen verraton hakusivusto
http://www.antikvaari.fi/
Olen monta kertaa löytänyt sieltä
hakemani teoksen. Kun teos on löytynyt ja sen varaa, systeemi
ilmoittaa, mikä antikvariaatti sen myy ja ohjaa kontaktiin sen myyjän
kanssa.
Näin yksinkertainen on sipulikeiton resepti ja maistuvaa tulee.
- Matalan lämmön kohdalla ei kannata ensi sijaisesti tuijottaa
lieden numeroita, vaan matala lämpö on sitä, että kun keittokattilassa
rauhallisen odotuksen jälkeen aivan aavistuksen verran hitaasti kuplii
- niin lämpö on tarpeeksi matala. - Toinen mahdollisuus on nostaa
lämpö nopeasti niin, että se alkaa hyvin kiehua ja sitten kääntää heti
1-asentoon, pienimmälle. Vielä kansi päälle, niin voin tehdä ainoan
poikkeuksen säännöstäni: "Älä mene koskaan tietokoneelle kesken
ruuanlaiton..!"
Kun keitto hiljalleen hautuu, voi rauhassa unohtua vaikka tunniksi
tekemään kotisivustoa tai muokkaamaan kuvia - tai ottaa päivänokoset! :)
* * *
5.KERMAINEN HIRVISIENIKEITTO |
* * *