1.
KESÄKURPITSASUKLAAKAKKU |
Ohjeen olen saanut Facebookista Petra Pihlajamaalta, helppotekoinen ja
maku raikkaampi kuin erään toisen nk. tavanomaisen suklaakakun - tulee
tänne sekin.
6 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl soodaa
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl öljyä
5 dl kuorineen raastettua kesäkurpitsaa
2 kananmunaa
Valmistusaika n. 1 tunti
Sekoita kuiva-aineet huolellisesti keskenään. Lisää öljy,
kesäkurpitsaraaste ja kananmunat kerralla ja sekoita hyvin, mutta varo
vaivaamasta taikinaa liikaa, vaikka se onkin aika paksua. Uunivuokaan
laitettaessa taikina saa olla "kumpuilevaa", eli ei tarvitse tasata.
Paista 175 asteessa noin 40-45 minuuttia. - Kypsymisaika
kannattaa tarkistaa 'tulitikulla' tms., että onko sisältä kypsä, sillä
muistelen, että se vaati pidemmän ajan kuin tuo, aikaa pidentäessä voi
uunin lämpötilaa varmuuden vuoksi laskea 10-20 astetta, jotta sisältä
kypsyminen ei polta pintaa...
Alkuperäinen ohje ei sisältänyt suklaakuorrutusta, mutta jos haluaa,
niin sen päälle voi tehdä
Suklaa-appelsiinikakun ohjeen
kuorrutuksen, joka
tekee siitä näyttävämmän näköisen, jos tarjoaa kakun kerralla isommalle
joukolle.
Kuorrutus:
3 dl kaakaotomusokeria tai jos ei ole, niin n. 2 dl tomusokeria ja 1 dl
tummaa kaakaojauhetta, - ei siis mitään 'neskaakaolaimennusseosta'.
n. 1,5 - 2 ruokalusikallista appelsiinimehua - mielellään appelsiinista
tai mandariinista puristettua. Nesteen sekoittamisessa kannattaa olla
varovainen, niin että seoksesta tulee juuri ja juuri yhtenäistä
'kiiltävää' tahnaa, joka pinnalle levitettynä hiljakseen tasoittuu - ei
varsinaisesti valu.
Kakun voi vaikka pakastaa ja laittaa kuorrutuksen vasta sitten, kun se
on sulatettu tarjoilua varten. Kuorrutuksen laittamisen jälkeen kakku
viileään ja voi olla vaikka seuraavaan päivään, niin kuorrutus imeytyy
paremmin.
Koristeluun on monia mahdollisuuksia: - kukkanen - Dajm-rakeita
-
karpaloita - vadelmia - metsämansikoita - kokonaisia viinimarjoja -
mitä nyt ulkoa puutarhasta tai pakastimesta sattuu löytymään - lisänä
tarvittaessa - vähän tomusokeria - kermavaahtoa.
Lopussa muutamia kuva-esimerkkejä.
- - - -
Mikäli jättää suklaakuorrutuksen pois, kakun voi pakastaa valmiina
siivuina ja tarjolle tuodessaan asettelee valmiiksi erillisille
leipälautasille ja vatkaa palan viereen tai osittain päälle
kermavaahtopläjäyksen ja sen päälle em. marjoja.
Raikkaan kermavaahdon saa vatkaamalla purkki kuohukermaa ja purkki
sitruunarahkaa. Rahkakermavaahto ei valu ja on maultaan monipuolisempi.
- - - -
Kesäkurpitsa raastetaan kohtalaisen ohutsäikäiseksi.
Koska ohjeessa on ruokasoodaa ja leivinjauhetta, niin kakku on tässä
vaiheessa sisältä vielä liian raakaa...
Kukkien tai lahjan sijasta voi leipoa kakun synttärisankarille...
Vácin ystävyysseurakunta-aterian arpajaisvoitto.
http://jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/kesakurpitsasuklaakakku.pdf
* * *
2.
SUKLAA-APPELSIINIKAKKU |
Reseptin olen skannannut E-ryhmän asiakaslehden reseptiliitteestä.
Suklaakuorrutuksen päälle tehdyt värilliset kuorrutukset ovat valkoista
tomusokeria , värjättynä nesteväreillä ja jos käyttää
kananmunanvalkuaista nesteenä, niin kuorrutus kuivuu nopeammin kuin
veden kanssa. Musta pinta on salmiakkihileitä.
Tämä kuorrutus oli tehty Järvenpään srk:n 60v päivän ystävyysseurakuntien yhteiselle
aterialle.
Tässä yhdet 'synttärikukkaset'.
Edellä olevaa kuorrutusta olen käyttänyt myös
Kesäkurpitsasuklaakakkuun...
* * *
3. MANSIKKA - MARENKITORTTU |
Pirkka-lehden ohjeen mukaan.
Koska ainoa jauho on maissitärkkelystä, torttu sopii myös
keliakiaruokavalion tarvitseville
(gluteeniton).
TORTTULEVYT
4 kananmunanvalkuista
1 tl omena- tai valkoviinietikkaa
2 dl sokeria
3 dl riisimuroja
voita
TÄYTE
4 kananmunankeltuaista
1 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 dl vispikermaa
1 sitruuna (kuori raastetaan ja mehu puristetaan)
50 g valkoista suklaata
KUORRUTUS
3 dl vispikermaa
tuoreita mansikoita
Levitä leivinpaperi uunipannulle ja voitele se. Erottele kananmunien
valkuaiset ja keltuaiset. Keltuaista ei saa joutua valkuaisten
joukkoon.
Siirrä valkuaiset puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Lisää viinietikka
valkuaisten joukkoon. Vatkaa valkuaiset melko kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää n.
½ dl sokeria. Jatka vatkaamista ja lisää vähitellen loputkin
sokerista, kunnes vaahto on kovaa. (Ei valu vatkauskulhosta, vaikka
kääntäisit kulhon ylösalaisin.) Sekoita kovan vaahdon sekaan
riisimurot.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista marenkilevyä
125 asteessa n. tunti, kunnes marenki on kuivaa. Anna marenkilevyn
jäähtyä pellillä. Irrota levy varovasti paperista. Jouduin
vähän korottamaan lämpötilaa, jotta kypsyi n. tunnissa.
TÄYTE
Sekoita täytteen ainekset (ilman valkosuklaata) paksupohjaisessa
kattilassa. - Ohje suosittelee pinnoitettua kattilaa, mutta olen
käyttänyt tavallista teräskattilaa. - Kuumenna koko ajan sekoittaen,
kunnes täyte sakenee, mutta älä keitä. Nosta kattila liedeltä.
Lisää paloiteltu valkosuklaa koko ajan sekoittaen. Anna täytteen
jäähtyä.
KOKOAMINEN
Leikkaa marenkilevy keskeltä kahtia. Levitä jäähtynyt täyte toiselle
puolikkaalle. Nosta toinen puolikas täytteen päälle.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä kakulle. Koristele mansikoilla ja jos
haluat vihreätä, niin esim. sitruunamelissan tms. lehdillä.
- - - -
ISOKOKOINEN KAKKU
Olen kaksinkertaistanut ohjeen ja silloin saa suuremmalle joukolle
sopivan kokonaisen pellillisen n. 32 x 34 cm kokoisen kakun. Kuvissa
tällainen kakku.
* * *
Alunperin Pirkka-lehden ohjeesta muuteltuna.
(Jos käytät kääretorttulevyyn vehnäjauhon sijasta tattarijauhoa,
tätä voi tarjota myös
keliakiaruokavalion
tarvitseville (gluteeniton).
AINEKSET (n. 12 annosta)
pohjakerrosta
varten puolikas kääretorttulevystä, toisen puolikkaan voi pakastaa
seuraavaa kertaa varten = 4 kananmunaa, 2 dl hienoa sokeria, 1,5
tl leivinjauhetta, 2,5 dl vehnäjauhoja (tai tattarijauhoa, jolloin
sokeria vähän enemmän eli 2,5 dl)
1,5 dl kylmää kahvia
1 prk (n. 150-200 gr) appelsiinimarmelaadia
2 appelsiinia (tai 4 mandariinia)
2 prk (4 dl?) kuohukermaa
1 prk tiramisurahkaa
(Tiramisurahkaa
ei ole aina saatavissa valmiina, sekoita 1 prk maustamatonta rahkaa
ja siihen n. dl kaakaojauhetta sekä tomusokeria maun mukaan)
Koristeeksi kaakaojauhetta
Leikkaa kääretorttupohjan puolikas pieniksi neliöiksi
Vuoraa tarjoilumalja näillä
palasilla.
Kostuta palaset kylmällä kahvilla.
Sivele appelsiinimarmelaadi palasten päälle.
Leikkaa kuoritut appelsiinit pieniksi palasiksi ja ota valunut mehu
talteen - poista siemenet.
Vatkaa kuohukerma melkein valmiiksi.
Laita tiramisurahka kermavaahdon mukaan ja vatkaa valmiiksi.
Sekoita appelsiinin palaset seokseen.
Täytä malja rahka-appelsiiniseoksella reunojaan myöten.
Voit
tarjota heti tai laittaa vaikka yöksi kylmään vetäytymään. Ennen
tarjolle tuomista sirottele sihdin läpi kaakaojauhetta pinnalle.
Tarjoillessasi
kehota vieraita ottamaan tiramisua aina kulhon reunaa ja lopuksi pohjaa
myöten, koska kahvinmakuinen pohja jää muutoin pois annoksesta.
http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/tiramisu.pdf
* * *
5. KARDEMUMMA-BANAANI-PANNARI |
Alunperin ME-lehden ohjeesta muuteltuna.
AINEKSET (12 annosta = muffinsipellin
12 formuun laitettuna)
2,5 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
0,5 dl sokeria
1 tl kardemummaa
4 dl maitoa
2 kananmunaa
0,5 dl sulatettua voita
MUFFINSSIVUOKIIN
juoksevaa margariinia
1 iso banaani siivutettuna
TARJOILUUN
vaniljajäätelöä
(resepti suosittelee lisäksi pähkinöitä, siirappia, vaahterasiirappia)
- - - - - - -
KAKSINKERTAISTAMALLA ANNOKSEN SAA SOPIVAN ISOLLE UUNIVUOKAPELLILLE.
Uunipeltiä käytettäessä tarvitaan banaaneja 4 kpl.
- - - - - - -
Edellä olevan annostelun mukaan olen kokeillut valmiiseen
muffinssipellille. Siinä ehkä juuri ja juuri mahtuu. Kun kerran
taikinaa jäi vähän yli, niin laitoin muutaman paperiseen
muffinssivuokaan, mutta pannaritaikinan kohotessa vuokan reunat
'pettivät' ja sitä valui pannulle...
VALMISTUS
Ohjeessa neuvottiin tavallisesti sekoittamaan ainekset kulhossa.
Kokeilin niin, että laitoin ainekset vatkauskulhoon ja koneella
vispilällä vatkasin ensin kananmunat ja maidon, jotka vaahtoutuivat
hienosti ja sitten siihen vähän kerrassaan kaikki edellä luetellut
aineet. Taikina oli näin hyvin kuohkeata ja vastaavasti pannarikin.
Kaksinkertaistetussa määrässä pitää olla iso kone/vatkauskulho, jos
sekoittaa ne tällä tavoin. Itselläni on iso Kenwood, jossa tekee
vaivatta litran taikinat tavallisen puolen litran taikinoiden sijasta.
Muffinssipellillä pitää voidella vuokat, mutta silti taikina tahtoo
tarttua vuokiin. - Uunipellillä käytän aina leivinpaperia, jonka vielä
voitelen öljyllä tai juoksevalla margariinilla.
Banaani siivutetaan ja muffinssipellillä 2-3 siivua / vuoka taikinan päällä.
Uunipellillä tarvitaan banaaneja 4 kpl ja siivut ladotaan vieri viereen
varovasti haarukan avulla taikinan päälle. Kun antaa taikinan hetken
aikaa vetäytyä siinä uunipellillä, jauhot turpoavat ennen siivujen
asettelua ja jäävät helpommin pinnalle.
Muffinssivuokassa ne yleensä painuvat paistumisen aikana taikinan
sisään. Siivuja voi myös laittaa pystyasennossa taikinan sisään, niin
yläreuna saattaa jäädä näkyviin taikinasta.
Paista 200-220 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia kauniin värisiksi.
Tarjoillessa vierelle kulho, jossa on pieniksi kuutioiksi paloteltua
vaniljajäätelöä. En ole kokeillut siirappia, koska se tekee mielestäni
liian makean sävyn, mutta 'kunkin maun mukaan'.
Alla olevassa kuvassa taikina on laitettu pyöreään kakkuvuokaan / muffinssiannoksella.
Tässä on tupla-annoksena tehty uunivuokalevy, josta oli heti kadonnut osa lautasille...
http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/kardemummabanaanipannari.pdf
* * *
6. "PALA TAIVASTA"
= Raparperihyve
|
Alunperin Pirkka-lehdestä 2014/6-7 s 61.
Otin Pirkka-lehdestä ja koska teen aina
pannupellin kokoisen annoksen, kaksinkertaistin ainemäärät. Jos haluat
pienemmän, voit jakaa määrät kahdella. Alkuperäinen annos on ilmoitettu
n. 10 hengelle.
POHJA
5 dl vehnäjauhoja
6 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
200 gr voita tai margariinia
2 kananmunan keltuainen
RAPARPERIKIISSELI
800 gr (n.1,6 litraa) raparperia pieninä paloina
1,5 dl sokeria
3 dl vettä
4 rkl maissijauhoja (tärkkelystä)
6 kananmunan keltuaista
2 rkl voita
MARENKI
8 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
- - - - - - - -
- Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä
rasva.
- Lisää keltuaiset ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Painele taikina vuokapannun pohjalle ja reunoille.
(Olen päällystänyt uunipannun - ja kakkuvuoat ym. - foliolla,
koska sen avulla paistokset lähtevät hyvin irti vuokasta ja se on myös
helppo irrottaa paistoksesta tarvittaessa, jos paistos pitää käntää
tms. Se asettuu paremmin vuokan mukaiseksi kuin leivinpaperi, joka
toimii muutoin hyvin. Vuoat on myös helppo pestä käytön jälkeen, kun
reunoihin ei tartu kovettunutta taikinaa.)
- Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.
- Kuumenna kattilassa raparperipalat, sokeri ja 0,5 dl vettä.
- Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes raparperit ovat pehmenneet.
- Nosta sivuun ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.
- Sekoita raparperiseoksen joukkoon veteen (2 dl) sekoitettu
maissijauho sekä keltuaiset.
- Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu.
- Sekoita lopuksi kiisseliin rasva.
- Levitä jäähtynyt kiisseli torttupohjalle.
- Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa
erässä.
- Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun vaahto on kiiltävää ja sileää
(- ei valu vatkausastiasta vaikka käännät sen ylösalaisin).
- Levitä vaahto tasaisesti kiisselin päälle.
- Paista torttua vielä 8-10 minuuttia, kunnes marenki on kauniin
vaalean ruskea.
- Tarjoa jäähtyneenä kahvipöydässä tai jälkiruoaksi samana päivänä.
Esipaistettu pohja uunipannulla. Folio tekee uunipannusta kauniin
tarjoiluastian.
Käytän tätä myös monien suolaisten ruokien kypsennys- ja
tarjoiluastioihin, -vuokiin.
Helpottaa myös tiskausta kaiken jälkeen.
Kiisseliä saostettaessa liedellä käytän käsivatkainta ja vielä
jäähdyttäessäkin. Kuumennus mielellään hitaasti
ettei kiisseli pala pohjaan, vaikka sitä sekottaakin.
(Unohdin voin kiisselistä, mutta kyllä se onnistui kohtuullisesti ilman
sitäkin, vaikka "voin kanssa saa kaksinverroin parempaa.")
Valmista marenkia.
Kiisseli on levitetty pohjan päälle. Se oli vielä kohtuullisen
yksinkertaista.
Mutta se, joka kehottaa vatkaamaan marengin kovaksi ja kiiltäväksi, ei
ole kertonut, miten se on mahdollista
levittää tasaiseksi. Käytin apuna veistä, jolla viilsin siivuja näistä
kasoista...
Valmiina "pala taivasta", josta tässä vaiheessa ensimmäisellä kerralla
tehdessäni en ollut varma onko sitä
vai ehkä pala "sitä toista" ;)
http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/pala_taivasta_raparperihyve.pdf
* * *
(Sivut täydentyvät aikaa myöten...)
PALUU RESEPTIEN ALOITUSSIVULLE
Viimeisin päivitys 25.9.2015