Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
TYYNE HARJUVAARAN TOIMINTA PUHELINYHDISTYKSISSÄ
- Järvenpään puhelinyhdistys     - 1925
- Keravan puhelinyhdistys   1924 - 1950


Järvenpään Puhelinyhdistyksessä oli alkuun 22 linjaa seuraavasti:

puhelinnumerot


puhelinnumeropuhelin


Muistan tämänkaltaisen puhelimen. Siihen ei saanut vastata työpäivän aikana, koska silloin vastattiin Sahan konttorissa. Kun työpäivä oli päättynyt, konttorilla käännettiin vipu ja kotona siihen vastattiin: "15".
Kun joskus illalla, yöllä tai viikonloppuna kuului palosireenin hälytys. Isä meni aina puhelimeen ja soitti keskukseen ja kysyi: "Missä palaa?", sillä hänellä oli aina huoli, ettei vaan lautatarhalla ole tulipaloa. - Salama tai sähkövika sytyttikin joskus tulipalon, mutta onneksi sellainen sattui työaikaan, jolloin paikalla oli sammuttajia valmiina.

Järvenpään Puhelinyhdistyksen toiminta lienee alkanut 1887 ja Tyyne tuli paikkakunnalle (= Tuusulaan Järvenpään kylään) siirryttyään 1900-luvun alkuvuosina mukaan myös Puhelinyhdistykseen. Keskus siirtyi 1918 Lehtosen toimitalosta Harjuvaaran taloon ja oli siinä 1925 asti, jolloin se siirtyi omaan toimitilaan.

KESKUS

Kuvassa näkyvät puhelinlinjojen eristimet yläkerran seinässä. ikkunasta kurkistaa todennäköisesti keskuksen pitkäaikainen - 30v - hoitaja Mimmi Holm. Hän asui samassa pihassa saunarakennuksen yläkerrassa.Tyyne keräsi muistitiedoista Järvenpään puhelinyhdistyksen historiatiedot:


Järvenpään puhelinyhdistys
Järvenpään puhelinyhdistys
Em. historiatiedot painettiin Keravan Puhelin Osakeyhtiön 50v historiikkiin, joka kertoo ss 15-17 Järvenpään puhelinyhdistyksen liittymisestä isompaan Osakeyhtiöön.

Keravan Puhelimen historiikki

Keravan Puhelimen historiikki

Keravan Puhelimen historiikki

Tyyne valittiin 1925 Keravan Puhelin OY:n hallitukseen ja oli siinä jäsenenä aina Osakeyhtiön lakkauttamiseen saakka 1950. Tarkemmat tiedot Kervan Puhelin OY:n 50v-historiikissa:

50v historiikki Keravan Puhelin Osakeyhtiön
50v historiikki
lataa
pdf-versio...
yhtiöjärjestys Keravan Puhelin
Osakeyhtiön
yhtiöjärjestys
lataa
pdf-versio...

Mielenkiintoista, että myrskyjä on talvisin ollut ennenkin eikä vain 2000- luvun puolella. Em. 50v historiikissa kerrotaan sivulla 13, että "lauantaina 14.12.1912 raivosi hirmumyrsky yli Suomen..." ks. alla oleva sivu...


Keravan Puhelimen historiikki
kERAVAN PUH.YHD. JHTOKUNTA
Kuva 736 - v 1948   -  kuva Lauri Haikonen Hyrylä puh 1811

Keravan Puhelinyhdistyksen johtokunta
Vasemmalta: T.W.Harjuvaara Järvenpää, Yrjö Mustonen Kerava, Otto Kallio Kerava, H Gustafsson Kerava, L.O . Viitanen Kerava.kERAVAN PUH.YHD. JHTOKUNTA
Kuva 737 - v 1948   - kuva Lauri Haikonen Hyrylä puh 1811

* * *

Paluu T.W.Harjuvaaran elämäkertatietojen sivulle

Paluu Untolan historian sivulle

Paikallishistorian koontisivulle

Orvokki ja Jaakko Harjuvaaran etusivullesivulaskuri