Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura


LAHOPUIDEN KAATOA SYKSYLLÄ 2017

Joka vuosi pitää kaataa joitain jo lahonneita puita, ennenkuin ne kaatuvat itsestään ties mihin ja milloin.

puidenkaatoa

Sisääntulotien vierestä vasemmalta jatkettiin tänä vuonna. Petteri Karttunen tuli auttamaan yhdeksi päiväksi. Tämä puu on jo kaatunut, meni tien yli vasemmalle kohti tammea ja lehtikuusta, mutta saatiin aika hyvin ja tässä on meneillään raivausta kaadon jälkeen.puidenkaatoa

Sitten seuraavana oli tämä vähän keskemmällä reunustaa oleva koivu. Ainoa mahdollisuus korkealta saada latva poikki ja sitten se toinen osa.Puidenkaatoa      Puidenkaatoa

Petteri otti kuvia, kun olin tuolla tikkaiden yläpäässä viemässä paikoilleen köyttä, jolla kaatumisen suunta voitaisiin ohjata. En päässytkään kiipeämään oksien avulla korkeammalle... - ei onnistunut.

puunkaatoa

Sitten rupesi seuraavana päivänä yksin harmittamaan, että luuleeko se puu itsestään, että olisi niin erikoinen, että tarvii tikasautot ym. Fundeerasin uudestaan homman ja tarkastelin kaikki yksityiskohdat ja sitten pystytin tiikkaat uudestaan ja kehitin parit turva systeemiä siltä varalta, että jos puun latva kääntyy eri suuntaan kuin suunnittelin (=tuulen hyödyntäen), niin miten ripustaudun yhden vetoliinan varaan ja sen varassa potkaisen itseni puun toiselle puolelle ;)Puidenkaatoa

Tein monia virityksiä, että pystyisin vetoliinan varassa kääntymään puun toiselle puolelle kuin tikkaat, jos latvus jostain syystä kääntyisikin kaatumaan tikkaiden puolelle... mutta se onnistui sittenkin enkä tarvinnut tätä varamahdollisuutta. Sahasin tikkaiden ylimmillä puolille seisoen sähkösahalla normaalit kaatosahaukset ja kun oli tarpeeksi ohut osa jäljellä, niin latvaosa tuulen auttamana kääntyi tiestä poispäin 'viidakkoon'.

Puidenkaatoa

Tämän jälkeen sitten normaalissa järjestyksessä oli helppo kaataa runko-osa oikeaan suuntaan.

PuidenkaatoaPuidenkaatoa
Puidenkaatoa
PuidenkaatoaJa ne päätyvät hydraulikirveen(puristimen - teho 7000kg) käsittelyn jälkeen tänne:PuidenkaatoaSitten jäi vielä yksi puu siihen mutkaan ennen porttia:

Puidenkaatoa

Tikkaat oikealla ovat tätä kaadettavaa puuta vasten. Kiinnitin köydet sen ympäri korkealle ja sieltä köydet menivät oikealle 'viidakon' reunassa olevan vahvan koivun ympäri ja sielta takaisin vasemmalla olevan lehtikuusen ympäri ja tarkoitus oli, että ne vetävät katkaistavaa latvusta sinne viidakkoon päin, mutta oli kiristettävissä tästä.


Puidenkaatoa

Tämän tein lauantaina 14.10.2017, mutta sahattuani puun tuolta pitkältä tikkaiden yläpuolelta melkein poikki, totesin, etteivät nuo köydet ja kiristysliinat pysty vetämään tarpeeksi kovaa.....
Yö tuli ja pimeä, laitoin valonheittimen tätä viritystä valaisemaan ja portille ne pienemmät tikkaat keskelle tietä, ettei kukaan aja tuon puun alitse, jos esim. yöllä tuulee.

Puidenkaatoa

Sunnuntaina kirkon jälkeen lähdin ostamaan Vantaalta K-raudasta vaijerivinssiä, joka jaksaa kiskoa 5000 kg voimalla.... köydet loppuivat, mutta ostin 100 metriä ohuempaa oranssia nailonköyttä - ei ollut paksumpaa saatavilla ja tein siitä 25m pitkän nelinkertaisen köyden, jonka vedin tuolta tikapuiden yläpuolelta puun ympäri, jolloin se vielä kaksinkertaistui 8-kertaiseksi. Sitten vedin sen nuolen osoittamana viidakon reunaan puun ympäri.

Kiristäminen tapahtui tuolta, missä köysi roikkuu vapaana alaspäin vinssin jälkeen.


Puidenkaatoa


Homma onnistui ja otin sen kauempaa digipokkarin jalustalta videolle:


video
https://youtu.be/gpLngZh1klc

* * *

Nämä vanhojen puiden kaatoprojektit ovat nykyisin lähes vuosittaisia:


puun kaato
Toukokuussa
2016
edellinen
projekti

puunkaato
Syyskuussa
2015
myrsky auttoi
kaatamisessa

kuva
Syksyllä
taas hommiin
7.10.2014
kuva
Koivunkaato
iltapuhteena
24.11.2012Paluu luontokuvien sivulle


PALUU ETUSIVULLE


sivulaskuri