Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura

"


PIHATÖITÄ JA PUUNKAATOA
SYKSYLLÄ 2018

Ylikuumentuneen kesän jälkeen pitää syksyä kohden vähän aloitella syystöitä, kun ilmakin viilenee.


KATON MAALAUS

SYKSY 2018

Ensimmäiseksi pitää aloittaa pahimpien paikkojen hiominen porakoneen harjalla ja hiontalaikalla ym. ja hiominen vei niin paljon aikaa, että pohjamaalin sai vedettyä jo hämärän laskeuduttua.


SYKSY 2018

Sitten piti laskeutua alas katolta kaikki kamat mukaan keräten.SYKSY 2018

Kun joutui pesuveden kantamaan kannu kerrallaan katolle, niin oli helpompi toisessa kädessä kannatella vesikannua, kun sai kiivetä nojallaan olevia tikkaita myöten. Viimeiset askelmat piti ottaa kiinni pystytikkaiden puolista ettei kaatuisi taaksepäin ja irrottaa välillä ote, kun astuu ylemmäksi askelman... sekin onnistui, mutta en kerro miten ;)

SYKSY 2018

Seuraavana iltana kävin paremmalla valolla tarkistamassa, että pohjamaali oli hyvin levinnyt ja odotteli lopullista  päällemaalausta.


SYKSY 2018


SYKSY 2018

Hyvässä kunnossa oli pohjamaalaus.Myyjä oli suositellut viimeistelymaalaukseen vesiliukoista maalia EU:n direktiivien vuoksi. Sanoi vielä, että jos iltakaste tulee maalauksen jälkeen, niin se ei haittaa vesilliukoisen kanssa, se kovettuu kuitenkin.
No näillä ohjeilla maalasin illansuussa vielä hyvässä valossa, kun oli jo viileämpää.

Sitten menin seuraavana päivänä katolle hyvässä valossa katsomaan lopputulosta:

SYKSY 2018

Maalatulta ylätasanteen katolta oli valunut maalivettä purona poispäin ja kun kiipesin ylätasanteen päälle, niin siellä oli kauniisti valumajäljet  joka puolelle.


SYKSY 2018SYKSY 2018
SYKSY 2018

Mie
tin, että olikohan siinä pohjamaalauksessa jotain vikaa ja vedin uuden viimeistelymaalin päälle.Seuraavan illalla katolle mennessäni totesin, että vähän vähemmän, mutta aika paljon oli sama ilmiö. Sitten mietin, että nyt se on varmaan vika siinä iltakasteessa. Kolmas kerta toden sanoo.... päivän, parin päästä, kun oli aurinkoa ja lämmintä - ei enää liian kuumaa, menin heti puolelta päivin katolle, ja maalasin kolmanteen kertaan kasteen valuttamat pinnat ja lisäksi samalla maalasin ruostekohdat, saumat, ym. muusta osasta kattoa JA päätelmäni oli oikea, kun viimeistelymaali oli ehtinyt parissa tunnissa hyvässä lämpimässä ilmanalassa ennen illan tuloa kuivua, niin jälki oli ihan hyvä.
Analyysini oli oikea... ja maalimyyjä oli väärässä sen iltakasteen suhteen.

SYKSY 2018

Viimeistelymaalaus ylätasanteella oli hienossa kunnossa. Saa nähdä miten pitkään kestää - kattoa on näin hoidettu jo 79 vuoden ajan ja on vieläkin hyvä, kun jaksaa ajoissa maalata uudelleen. Heikin kanssa maalattiin silloin 1960 luvun alussa tummalla vihreällä...

Seuraavan kerran maalasin paikkamaalauksia 1979 jälkeen muutettuamme rantaan.... ja joskus 1990 tienoissa koko katon Jatta v Konowin suunnittelun mukaan vaalealla. 
Ja sen jälkeen sitten paikkamaalauksia joissain vaiheissa, joinain vuosina ja nyt 2018 aloitin pahimman = ylätasanteen kokonaan maalaten ja ensi kesänä sitten lopun katon kokonaan maalaten. Olisin kokonaan maalannut jo tänä kesänä, mutta hellekausi oli niin pitkään ja mahdoton, ettei voinut ajatellakaan katolle menoa ja maalin ohjeetkin kieltävät liian kuumalla maalaamisen.


SYKSY 2018

Vaikein paikkamaalaus oli tuo ulkonema, koska sitä ei olisi voinut maalata alakautta = tikkaat seinälle, kuin vähän matkaa keittiön puolelta, sitten tulee tuo kuistin laajennus, jolle ei saa tikapuita. Piti kiinnittää maalipensselit ja hiontapaperit haravanvarsiin ym.... ja niillä operoida tuolta ylhäältäpäin reunan yli.
SYKSY 2018

Toisen pitkän reunan paikka/poohjustusmaalausta ja jatkoa koko pinnalle ensi kesänä.


SYKSY 2018

Tässä kohdalla on kaksi kokonaan uusittua peltikaistaa, tähän asti maalaamattomana, niinkuin kiiltävä galvanointi pitää ollakin usean vuoden ajan, että sateet pesevät vuosi vuodelta siitä pois kaikki pellin pintakäsittelyaineet ja maali tarttuu ennenkuin pelti sitten alkaa ruostua.

Nuo kaistat eivät olleet ruostuneet päältä päin niinkuin ei muukaan katto. Niiden alla oli tiivistynyt vettä aluslaudoituksen ja pellin väliin = liian lämmintä ilmaa yläosassa peltikaton alla tuuletustilasssa. Se vesi altapäin laudotuksen ja pellin välissä olli pysynyt kosteana ja syövyttänyt rikki peltiä.

Piti lisätä eristystä sinne tuuletustilaan, niin että liian lämmintä ilmaa ei tiivisty peltikaton alle - parantaa tuuletusta ja sen jälkeen yläpohjan päällä vielä mahdollisesti oleva kosteus tuulettuu ennen asettumistaan laudoituksen ja pellin väliin.


SYKSY 2018

Katolle aukeavan oven sisäpuolella oli kauniisti kirjailtu - upea ampiaispesä - onneksi tyhjä.Nyt katto saa odottaa ensi kesää ja kuistin katto on uudempi, niin se on  helpompi maalata samoin ensi kesänä.
SEURAAVAKSI PITÄÄ RUVETA JATKAMAAN LAHOAVIEN VANHOJEN PUIDEN KAATAMISTA


SYKSY 2018


SYKSY 2018

Tästä puusta täytyi katkaista kasvimaalle valoa kohti kasvanut erittäin pitkä ja erittäin vahva oksa, koska kiireellisimmin kaadettava on sen vieressä oikealla puolella oleva puu, josta täysin kasvaneen haaran oli kaatanut jo muutama vuosi sitten myrskytuuli ja sen jälkeen tämän puun alaosa oli avoin lahoamisen jatkumiselle.

hanha
Jokin myrskyn puuska kaatoi koivun saunalle päin ti 15.9.2015.


Jos tätä oksaa ei olisi katkaistu, se olisi siirtänyt sen päälle kaatuvan puun suunnan liikaa perennapenkin ja muun kasvimaan päälle.

SYKSY 2018

Tätä puuta ei olisi kesäaikaan pystynyt kaatamaan koko pituudessaan. Siksi täytyi ensin käydä kiinnittämässä sen latvaan köysi, jonka avulla ja tarvittaessa vaijerivinssiä apuna käyttäen voidaan  puu sahata puolesta välistä poikki ja latvasta ulottuva vetoköysi määrää kaatumisen suunnan.

Sitten se alapuoli on helppo sahauksella kaataa haluttuun suuntaan.

SIISPÄ VAIN TIKKAAT ENSIN AVUKSI JA SITTEN KIIVETEN LATVAAN

Tämä koivu oli varsin hyvä kiivettäväksi, oksia, vahvoja ja sopivia aika mukavin välein, kun enää ei jaksa kauhean isoja 'hyppäyksiä' tai 'roikkumisia' tehdä ylöspäin päästäkseen.

Ja muutama kuva ylhäältä, ovat heikkolaatuisia, koska vain kännykamera käytössä ja kuvausasentokin hiukan haasteellinen.

SYKSY 2018

Kunnollisia oksia, niinkuin näkyy ja kunnon jalkineet kiipeilyyn - ei puukkarit jalassa.

Aika korkealla - hyvä näköalat :)

SYKSY 2018

HUPSIS - LUISKAHTI - ei jalka, vaan kamera vain :D

SYKSY 2018

Naturan ylitse Järvenpään keskustaan.

SYKSY 2018

Sauna näyttää aika pieneltä.


SYKSY 2018

Tällä kohtaa latva jo haarautui.SYKSY 2018

SYKSY 2018

Kun yksin touhuaa tikkaiden kanssa, niin ratakiskonpätkät pitävät alaosan tukevasti paikoillaan maassa.


SYKSY 2018

Tuonne ylös se naru vietiin...


SYKSY 2018
SYKSY 2018

Pyykkiteline korjataan pois jalustastaan ja sitten tälle kohdelle suunnilleen se jonkun verran tikkaiden yläpuolelta ohjataan sen köyden ja vinssin avulla kaatumista, varmaan vedetään köysi viereisen puun ympäri, jolloin se varmistaa kaatumissuunnan.


TÄSTÄ ETEENPÄIN kuvia, kunhan kaato tapahtuu....JA SE TAPAHTUI LA 22.9.2018

Mauri-myrskyn piti olla, mutta ei tällä seudulla kuin vähän kovempaa tuulta ja illansuussa jo tyyntä. Siis ihanteellinen ilma ennen saunaan menoa kaataa se latva:

SYKSY 2018

Tässä pystytettiin rakennelma vetoliinan ja kaksinkertaisen solmuille laitetun nailonköyden avulla, MUTTA tästä puuttuu vielä vaijerivinssi, jonka vetovara on vain metrin verran. Se kiinnitetään mustalla muovilla päällystettyyn ketjuun puun ympäri - näkyy vetoliinan yläpuolella mustana.
Sitten vaijerivinssi ulottuu ketjusta NYT vapaana riippuvaan nailonköyden päähän. Seuraavissa kuvissa selvemmin kerrottuna:


SYKSY 2018
SYKSY 2018

1 - 2  = vetoliinan mitta

3. = vaijerivinssin uloin mitta ennen metrin sisäänvetoa.

Vaijerivinssin ja vetoliinan / köyden systeemi näkyy seuraavassa osasuurennoksessa paremmin.

SYKSY 2018


JA NÄIN SE KAATUU, MUTTA etukäteen oli pitänyt käydä sahaamassa puussa katkeamiskohta alkuun....

Kun tämä vetovinssin ja vetoliinan vuorottelu oli vetänyt niin tiukalle kuin pystyi....mutta puu ei vielä kaatunut, mutta suunta oli varmistettu, niin piti kiivetä puuhun - kaatumissuunnan toiselta puolelta tikkaille ja sitten sähkösahalla syventää sitä alkuperäistä sahausta ja kauniisti puu sieltä rysähti alas.

KATSO
Youtuben video

video

https://youtu.be/UQ_v1aXk3hwSYKSY 2018

SYKSY 2018

SYKSY 2018

SYKSY 2018

Sitten enää 'korkean kannon' loveaminen ja se kaatuu samaan suuntaan.kOIVUN ALAOSAN KAATO
la 29.9.2018

koivu2

Alkuasetelma entiseen tapaan niinkuin edellä on kerrottu vaihe vaiheelta.

koivu2

Ilta alkoi jo hämärtyä ja apuvalo tarvittiin.


KATSO
Youtuben video

video

https://youtu.be/pm8qfmXFmoM


Tällä kertaa homma oli vaikeampi, koska koivu oli juurestaan niin leveä, että moottorisahan laippa ei ulottunut rungon keskustaan asti. Siksi joutui tekemään pitempään työtä ja lisäksi 'väkisin' vinssin avulla pakottaa se lopulta kaatumaan. Ikivanha moottorisahani, jolla viimeksi sahasin sitä, niin koivu hiukan kallistui, sen verran, että se jumitti laipan siihen. No saha oli pakko jättää paikoilleen ja jätin sen vielä käyntiin. Hauskinta oli, että kun puu sitten kaatui sen moottorisahan suuntaan, niin siellä kannon alla se sitkeästi pärisi edelleen.

Aikaisemmalla kerran toisessa paikassa osittain laho runko jumitti sen ja kun kävin hakemassa tavallista pokasahaa, sahatakseni palasen, niin että saan sen pois, niin liiterillä käydessäni runko olikin 'luiskahtanut' kannon päältä sivuun ja painoi sahan mutaiseen maahan. No ei huolta. Hain lapion ja kun runko oli kumossa, niin kaivoin sahan mudasta, irroitin laitan ja taoin sen suoraksi ja sitkeä saha on toiminut jo muutaman vuoden sen jälkeen. Nytkään kaatuva puu ei saanut sitä sammumaan - se kuuluu videossa.


koivu2

koivu2koivu2koivu2

Perennapenkin päälle saa kaatua rauhassa, siitä kaikki kukkineet ja kasvaneet varret kerätään juhannuskokkoon.


koivu2

Tuo oli maassa helppo vähitellen palotella ja karsia. Koska se oli puun alaosa, niin pöllit olivat melko kookkaita ja painavia. Kaikki raskaiden tavaroiden, muutossa, remontissa, puunkaadossa ym. EIVÄT ole voimalajeja, vaan järkilajeja. Tämä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta. Niiden kuljettamiseen yhden vanhan miehen voimin olin löytänyt erilaisia mahdollisuuksia:
- Talvella on helppo viedä lasten muoviahkio pöllin vierelle, pyöräyttää pölli sen päälle ja sitten ahkio liukuu hyvin jäätä ja lunta myöten.
- Kottikärrykin käy, kun saa sopivasti kaadettua kottikärryn tai kallistettua, niin että saa vieritettyä pöllin sen kärryn keskelle.
kottikärry   klikkaa isompi...

Monesti ja nytkin käytin erinomaista nokkakärryä:

koivu2

Nokkakärry viedään aivan raskaan pöllin viereen. Siinä on helppo pyörittää siitä puoli kierrosta nokan päälle.


Tässä kuvassa on nokan pidempi osa käännetty alle ja pölli kieritetty sen päälle. Sitten vain kallistetaan kärryä:

koivu2

Ja näin raskas pölli on helppo kärrätä syyssateelta suojaan.


koivu2

Ja sitten vähitellen hydraulikirveellä polttopuuksi.

Siinä vaiheessa, kun nämä kaikkein suurimmat täytyi saada hydraulikirveen päälle, niin Karttusen Petteri tuli auttamaan. Se homma ei hoitunut enää yksin. Hydraulikirves työntää 7000 kg voimalla ne halki ja heti on puolet vähemmän painoa jne...koivu2

koivu2

Eiköhän saunan saa lämpimäksi iltaisin :)

* * *kuva
Edellisenä
syksynä
2017

puun kaato
Toukokuun
2016
projekti

puunkaato
Syyskuussa
2015
myrsky auttoi
kaatamisessa

kuva
Syksyllä
taas hommiin
7.10.2014
kuva
Koivunkaato
iltapuhteena
24.11.2012

PALUU ETUSIVULLE


sivulaskuri