Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työuraORVOKIN ISÄN TALVISODASTA JA SANKARIKUOLEMASTA,
ÄIDIN HAUTAJAISET

(Sivu täydentyy kuvien, tekstin ja uusien linkkien muodossa...)

Viimeisin päivitys 6.11.2017

17.
sankarihautajaiset
Kuva-albumi Einosta ja sankarihautajaisista Yläneen kirkossa
14.4.1940 klo 1

16.
Veljeni tiesi kaatuvansa

SISAREN LEHTIHAASTATTELU

Eino Teinin sisaren Hilja Korpioksan haastattelu "Kansa taisteli - miehet kertovat" -lehdessä, "Veljeni tiesi kaatuvansa talvisodassa".
Hän kertoo haastattelussa veljensä viimeisestä käynnistä kotonaan hyvästelemässä vaimonsa ja lapsensa sekä viimeisestä kirjeestään vaimolleen ja lapsilleen.
Haastattelu on julkaistu
Kansa taisteli - miehet kertovat  -lehdessä N:o 3 / 1983 ss 104-105
15.
ISÄN KIRJE
EINO TEININ AINOA KIRJE PUOLISOLLE JA LAPSILLE

14.
Sotalapset Kavenin kirja
KIRJE PAINETTUNA SOTALAPSET - KIRJASSA

Edellä oleva kirje on julkaistu myös Pertti Kavénin kirjassa: "Sotalapset - toiveet ja todellisuus", sekä lyhyt katsaus kirjeen ajatuksiin ja sodan seurauksiin perheen lasten kohdalla sivuilla 31-35. Minerva Kustannus Oy, Painopaikka Kariston Kirjapaino Oy, Hämeenlinna 2011, ISBN 978-952-492-460-3.  

13.

EINO TEINI PYYSI ANOPPIA JA KÄLYÄ AUTTAMAAN...

Eino Teini kirjoitti vielä ainakin yhden kirjeen vaimonsa Ailin nuoremmalle sisarelle Taimi Mattilalle ja heidän äidilleen Josefiinalle. Tässä kirjeessä hän pyytää kälyään Taimia ja anoppiaan Josefiinaa käymään usein Ailin luona ja  auttamaan Ailia, kun puoliso on kaatunut rintamalla.
12.

KHRA KÄVI ILMOITTAMASSA KUOLEMASTA

Kirkkoherra Jaakko Haavio kertoo muistelmateoksessaan "Ajalla vaaran vaivan" sivuilla 70 - 71, miten hän kävi ilmoittamassa Eino Teinin kuolemasta tämän puolisolle ja lapsille.
Kirjassa hän käyttää tyttärien ensimmäisiä etunimiä. Aili = Aili Orvokki.
11.
kutsukirje
KUTSUKIRJE SANKARIHAUTAJAISIIN

Orvokin äidin kutsukirje miehensä Einon sankarihautajaisiin su 14.4.1940 klo 1 (=13) iltapäivällä. Hän lähetti kirjeen miehensä sisarelle Hiljalle Turkuun. Ei ollut puhelimia, joilla olisi voinut kutsua.
10.
EINO TEININ

 kuolinilmoituksia
9.

EINO TEINISTÄ LÖYDETYT KUVAT

Orvokin isästä Eino Erik Teinistä olen koonnut kaikki kuvat, jotka on löydetty ja niistä on tehty albumi.
8.

EINO TEININ JOUKKO-OSASTON VIIMEISET PÄIVÄT

Ystävämme everstiluutnantti evp. Kauko Halonen on koonnut sotapäiväkirjojen ja arkistotietojen pohjalta päivä päivältä Orvokin isän joukko-osaston viime vaiheista kartta- ja selostussarjan nettiin. Pdf-tiedoston latautuminen kestää hetken verran.

Kauko Halosen laajempi esitelmä koko talvisodasta ja sen taustoista. Esitelmästä selviää loppupuolen tilastoista, miten kaatuneiden määrät moninkertaistuvat kuukautta kohden joulun jälkeen. Mannerheimin oli nopeasti lopetettava sota, vaikka poliitikot halusivat jatkettavan paremman neuvotteluaseman saamiseksi. Heillä ei ollut näitä kaatuneiden tietoja. Tammikuussa kaatui 7691, Helmikuussa 17163 ja maaliskuun 2 viikon aikana 28925 eli rintama olisi murtunut täysin ja Neuvostoliitto olisi marssinut maahan ja miehittänyt sen.  
7.
Ailin hautajaiset

ORVOKIN ÄIDIN HAUTAJAISET

Orvokin äiti kuoli 8.1.1990. Hänen hautajaisensa olivat Säkylän kirkossa la 20.1.1990. Hän oli toivonut Jaakon siunaavan hänet. Siunauspuhe on luettavissa netissä. 

Samoin hautauspäivästä on kuva-albumi netissä.
6.
ORVOKIN ÄIDIN MUISTOTILAISUUS

 oli Säkylän seurakunnan Pihlavan leirikeskuksessa. Muistotilaisuuden ohjelma ja Jaakon puhe.
5.

ORVOKIN PUHE ÄIDIN HAUTAJAISISSA

Orvokkia pyydettiin puhumaan muistotilaisuudessa. Orvokki sanoi, ettei pysty puhumaan, mutta hän lukee adressit.

Selvitellessäni Orvokin papereita hänen kuolemansa jälkeen löysin hautajaisten papereiden joukosta paperin otsikolla: "Ajatuksia äitini Aili Eeva Maria Teinin poislähdettyä"
Myöhemmin kirjeessään kummitädilleen Toini Huhtamaalle hän sanoo, että oli valmistanut sen hautajaisiin, mutta ei pystynyt pitämään sitä, pystyi vain lukemaan adressit. Laitan sen nyt luettavaksi, koska nämä ajatukset hän on kuitenkin äidin kuoleman yhteydessä hänestä ajatellut, vaikka ei ole pystynyt puhettaan lukemaan.
4.
Hiljan kirje
HILJA KORPIOKSAN KIRJE

Eino Teinin sisar kirjoitti Orvokille pari kuukautta Ailin hautajaisten jälkeen. Kirjeessä 6.2.1990 hän muistelee veljeään Einoa ja kertoo ajatuksista, jotka hänellä oli mielessä puhua lyhyesti Ailin hautajaisissa, mutta hän ei pystynyt siihen.
3.
HILJA KORPIOKSAN RUNO

Sisar muistelee usein myöhemminkin veljeään. Hän kävi sukulaisten haudoilla äitienpäivänä ja pyhäinpäivänä. Näiden käyntien mietteistä hän kirjoitti runon "Ikävä". Kirjoittamisvuosi ei ole tiedossa.
2.

TALVISODAN PÄÄTTYMISEN JUHLA

Talvisodan päättymisen juhlassa Järvenpään seurakuntatalolla 13.3.2004 Orvokki puhui  ENSIMMÄISEN KERRAN JULKISESSA TILAISUUDESSA kodistaan, lapsuudestaan, isänsä sankarikuolemasta, äidin osasta sotaleskenä...
1.
ORVOKIN PUHEIDEN, SAARNOJEN,
HAASTATTELUJEN SIVUJA

Linkki Orvokin puheiden, haastattelujen ja saarnojen sivuille, joissa hän usein käsitteli isänsä kohtaloa ja sen vaikutusta perheen elämään.


kuva
ORVOKIN
Taivaan kotiin
kuvien
sivustolleporttien sivu
 Orvokin  "Elämän - portit" sivulle
 - ensimmäisenä pyhäinpäivänä hänen hautajaistensa jälkeen.
Kerron sankarihautajaisista - sotaorvon  tiestä - halki elämänsä ikävöidyn ja kaivatun isänsä luokse
- isän kirjeen toivomuksen mukaisesti.

ORVOKIN SOTAORPOJEN YHDISTYSTOIMINNAN SIVULLE

PALUU ETUSIVULLESivustolla on käyty tähän mennessä 3233 kertaa ja 1.12.2022 jälkeen kertaa.